🌷ИСТАНБУЛ🌷 [тема 64]

• 44 268
  • 772
  •   1
Отговори
# 195
  • Благоевград
Здравейте! Пак съм аз Simple Smile
Значи правилно съм се насочила Топкапъ да е в един ден без нищо друго. Ние имаме един късен следобед и вечер, след това един пълен ден, после пак един пълен ден. Много ми се иска да видим Топкапъ, искаше ми се да отидем и до Свети Стефан и другата църква, но няма как да се съчетаят. Търсейки билети за Топкапъ, ми излезе този сайт. Надежден ли е за закупуване на билети? На линка от първа страница не успях да се ориентирам от къде се купуват билети. Няма да посещаваме други забележителности, най-много до кулата Галата да се качим и това е. Исках да отидем и до този мол, който има тераса и гледка към Босфора, както и до някой от парковете с лалета. Моля за помощ и съдействие, ако това не е правилния сайт за билети, да ме ориентирате от къде да купим. Благодаря! Благодаря! Благодаря! 

https://www.getyourguide.com/istanbul-l56/istanbul-topkapi-palac … 024-04-28&_pc=1,2

# 196
  • София
Отдавна не съм минавала край касите на Топкапъ, защото опашките на проверките за сигурност са преди двора със свободен достъп. Преди това редовно минавахме през този двор, за да съкратим пътя от площад Султанахмет към парка Гюлхане. Винаги са работили много каси и закупуването на билети не е било проблем. Имаше и автомати за билети и музейни карти. Дано се включат тези, които са го посещавали скоро, но ако е както преди, не бих купила предварително билети. И вижте работното му време. По спомен дворците затварят рано - около 17 часа.

Не знам да има мол с гледка към Босфора. Преди време някой се беше объркал. Става въпрос за Истанбул Аквариум и мола във Флоря с гледка към Мраморно море. Ако сте с кола, може да се видят на влизане или излизане в града.

Лалета има в Гюлхане, който е най-лесно достъпен. До Емиргян се ходи с ферибот, но е далече от центъра.

# 197
За неразбралите като мен може ли някой да ми обясни къде се намират японските палачинки? Разбрах че някъде в Ортакой, но точно къде? Пропуснах да си запиша, когато четох за тях в темата....
Ето тук, заповядайте:
https://maps.app.goo.gl/gL2tD5W25L8zpB8h9
Ето и линията, която можеш да използваш и да слезеш на сп. Ортакьой.

Или тази

Тук вече трябва да си помогнеш с гугъл човечето, че не мога точно да обясня, освен че трябва да излезеш на булеварда, по който се движат автобусите (лесно ще го намерите и познаете- много оживен е), пресичаш го, тръгваш надясно, след минути се стига до нещо като кръстовище или миниплощадче, леко наляво и почти веднага е сладкарницата.
Усещам колко добре обяснявам. 😂😀
Затова гугъл мапс идва на помощ.

Вал😍, коя карта имаш предвид?
Тази ли?

Свалям я от сайта на метрото.
Направих този скрийншот само за ориентир, но когато е в пдф файл си го зумваш на телефона и всичко си се вижда.

# 198
  • Sofia
Ама как един ден само за Топкапъ?! Какво ще правите вътре цял ден?
За църквата с опашките и ключовете сигурно може да не стигне времето (заради висенето там), но със Св. Стефан си се съчетава чудесно. Това че някой се е придвижил за два часа от Лалели до Балат, не означава, че това е обичайното време за маршрута.
И стига с тоя пиер лЮти. Името му не е така нито на френски, нито на турски, нито на нашенски.

# 199
пипер люти ли имаш предвид?  😂 😀

И една галерия...

# 200
Tina на място си купувате билет, като влезеш. Отидете рано, че после опашките са огромни, отваря в 9:00 ч.,  вторник не работи.
До обяд ще го разгледате. Може после да разгледате парка Гюлхане, в него има  водохранилище, което е безплатно, но няма светлинно шоу.След това с трамвай 1 от спирка Гюлхане до Каракьой , оттам корабче до българската църква слизате на Фенер или Балат, по - добре на Балат, за да я видите от водата. Продължавате с трамвай 5 до хълма Пиер Лоти.

# 201
  • София
парка Гюлхане, в него има  водохранилище, което е безплатно
Не знаех, че има водохранилище. Къде по-точно се намира?

# 202
Търсех моя снимка, не намерих.
По средата се намира на парка от дясната страна.
Ето снимки от Гугъл
Това е отвън
парка Гюлхане, в него има  водохранилище, което е безплатно
Не знаех, че има водохранилище. Къде по-точно се намира?

Последна редакция: пт, 15 мар 2024, 00:50 от FBID1119177734809501

# 203
Искам да ви попитам за улица Багдат. Ужасно дълга е и домашните питомци няма да я издържат цялата. Ще ми вдигнат кръвното с мрънкане. Може ли да ме ориентирате в коя част (коя спирка) е най-подходяща за разходка, пиене на кафе и малко шопинг? Опитах да се ориентирам с гугъл вю, но друго си е някой с опит да ми каже.

# 204
Синьора, билети за Топкапъ се купуват на касите в двора на двореца.
Като влезеш през голямата порта -в дясно има каси.
Става за пет минути.
Разбира се ако отидеш около 9 сутринта.
После не знам как е.
Препоръчвам комбинирания билет(задно с Харема и Църквата Света Ирина).
Как така само двореца двореца за един ден.
Можете да видите и Йеребатан.
Там чакахме също на място-25 минути.
Не е за изпускане. Аз бях много впечатлена.
Като сетя сега колко вдигнаха цените,добре,че влязох на повечето места още на първото ни ходене.
След като 650 лири дадох миналия Август за Кулата, направо ми се виждат нищо150 лири,които платихме за Топкапъ преди две години.
Сега близо 1000 лири са го направили.
И всички дворци също. Абе ти Версай не струва толкова.
Пак ще ги дам,колкото и да вдигнат,но вече ме ядосват стабилно.

Колегите отиват за една седмица по Еразъм в края на Април.
Умирам на мъка!
Една седмица ще обикалят училищата там.

# 205
  • Sofia
Здравейте отново. Изключително полезна тема с мнения. Благодаря много!!!
Бях писала преди няколко седмици,че обмисляме да ходим в Истанбул с две деца момче и момиче на 9 и 12 години, за периода 31.03-04.04. Като изцяло искаме да зарадваме децата. Запазихме си хотел King city hotel, като адреса му е Mahmutbey mah. Halkalı cad. No:102-106 34218  . Доста е далеч от повечето забележителности, но държахме за паркинг и басейн.
Плана е следния: Парк миниатюрк; Рахми коч; огледален лабиринт;музей на шоколада; леголенд;wox turkey illusion and toy museum; парк на джунглата; сафари; обърнатата къща(било близо до миниатюрк); sapphire tower; зоопарка; isfanbul tema park; kidzania ; искам да направим вечеря+ разходка с корабче по босфора, моля да ми предложите дали е разумно предварително да се закупят билети и заслужава ли си ?; исками се да посетим и 2 аквариума (знам, че са различни и за това май това е най-добрия вариант, спрях се на Florya защото имало и хубава площадка, от която може да се види истанбул, кой друг можете да препоръчате?).
Можете ли да ми помогнете как да ги организирам по дни за посещение? Приемам и критики, да махна или добавя нещо.  Ще съм изключително благодарна!
Също така гледах през google maps  транспорта от хотела до някои от забележителностите- може ли да се разчита на 100% ?
Планувала съм да си активирам роуминг през А1 , надявам се да ми стигнат МВ за навигация. 

Благодаря предварително за цялата информация!!!

# 206
  • Варна
Още един сайт като airalo, който синът ми откри и си купи от него ГБ, защото цената била по-ниска от airalo - Instabridge

# 207
  • Sofia
mademoiselle90, аз бих намерила всички обекти в гугъл мапс или подобен. После бих ги организирала според локацията им и според транспорта, който ще ползвам. Повечето ви обекти не са ми познати, не са обичайните туристически и подозирам, че планът ви е твърде амбициозен. Ще пътувате с часове между обектите. Разстоянията в града са огромни, а трафикът изкл. натоварен.
От хотела ви до района на Рахми Коч, например, с гр. транспорт ще пътувате сигурно към 1.3-2 ч.
Вашата идея за придвижване каква точно е?

# 208
Само да уточня,че от Лалели до Балат не съм се предвижвала два часа.
Говорех за съвсем друго място.

# 209
  • Варна и...духом на Босфора
Искам да ви попитам за улица Багдат. Ужасно дълга е и домашните питомци няма да я издържат цялата. Ще ми вдигнат кръвното с мрънкане. Може ли да ме ориентирате в коя част (коя спирка) е най-подходяща за разходка, пиене на кафе и малко шопинг? Опитах да се ориентирам с гугъл вю, но друго си е някой с опит да ми каже.
Аncy,душе
Бива ли така, кръвното в Истанбул не се вдига!
Е,ако тозчас Бехлюл,Онур или някой от новите😁🐱 ей тъй скокнат пред тебе,Тогазе,Евет!

ДългУ Щрасе е Бъдат,😁
То аз сама си мънках кат го вървях,повече от 2/3 съм го минала като цяло - Пеш!!!!😉
Ма не на един път,ши знайш.
Убачи през август съм гУ вървяла в жегата,ама на пейкитИ присядвах😁😁 да избърша морни телеса/и потни/😅

Добре,
Да съчетаете разходка с лодка и булевард предлагам.
До Бостанджъ с корабче.
Оттам с двуетажния 16 D на Еренкьой,/ Erenkoy/,да слезете,от двете страни има много заведения,кафета,скара,магазини.
След това да повървите до Гьозтепе/ да починете в парка,да видите Лаленцата.
И след това с автобуса,спирката е до парка,да се върнете на Кадъкьой и оттам с корабче където желаете пак.

Защото до стадиона на Фенербахче,и след него- голяма олелия е ши знайш,и не е спокойна тая част на булевардчика

Мадмоазел,
Арабата я забрави,устайбтъз работа с кола да одите и точно пък лалета,Байрями...забрави.
Туй kidzania,какой туй,?

Пепелче,Намига той,Дей гидиииии
Бе само да ми падне....😁😁😁😁
Прошка няма!🐱🐱🐱

Общи условия

Активация на акаунт