🌷ИСТАНБУЛ🌷 [тема 64]

• 44 248
  • 772
  •   1
Отговори
# 180
Не, че питаш за мнение, ама да си кажа Laughing - имайте предвид, че трафикът в Истанбул е брутален и общо взето не подлежи на планиране -в смисъл да има няколко час-пик и да се знаят. Това ще рече, че отиването и връщането  до/от Чамлъджа и Емаар може да ви отнеме много повече от предвиденото. Особено по крайбрежния булевард, който минава Ортакьой-Бешикташ-Каракьой беше някакъв ужас. Не знам, аз така или иначе точно тези два обекта за 1-во ходене там не бих ги включила, но вие си знаете най-добре.
За разходката по Босфора - на цената на градски билет можете да се качите на линията Bogaz Hatti, както и да слезете където и да е по спирките до Саръйер, а после да хванете на обратно. Ние съчетаваме с разходка в парка Емиргян, спирката е едноименна. В сайта на S.Hatlari може да се планира времево, имат и приложение, а на място -книжка с разписанията.

# 181
Pали, ох, това с трафика го имам едно наум, затова ги броя в 1вия ден и само те Simple Smile И се успокоявам, че мола е до-късно, все ще го хванем Simple Smile

Последна редакция: чт, 14 мар 2024, 12:55 от FuSTuKa

# 182
  • Варна
Благодаря от сърце за помощта и съветите за църквата. И аз мислех за 01.05., но май няма да е. В същия ден имаме други неща и няма да успеем. Сигурно трябва в 6 сутринта да започнем да се редим, за да сме от първите. Видях, че може вторник и четвъртък също да се посети и е доста по спокойно. Според вас в един ден възможно ли е да се посети Топ капъ, Църквата и Свети Стефан? От двата храма разстоянието ми дава 24 минути пеша, Топ капъ е малко по отдалечено, но ми се струва, че не е невъзможно да се направи тази обиколка.
Според вярванията, за да ти се сбъдне желанието, трябва да отидеш в църквата на първо число.
За това й я наричат Църквата на първото число.
За това и на първо число опашката е километрична, защото всички искат да спазят вярванията.

Предполагам, че църквата работи всеки ден и е отворена и продават ключета, но вярването ,че пожеланото и измолено от Господ ще се сбъдне, ако си там на първо число.

Вие, разбира се, може да направите каквото сметнете за добре, просто ти казвам какво гласи вярването.

# 183
  • София
Уютничко ми е тук при вас и ви следя под око Heart Снощи пуснаха новото разписание на тренчето, до 30.04 и съответно мъжо днес е надлежно строен на Централна жп гара София да купува билети. Липсва ми, да му се и не види Стамбуля, и есента не можахме да отидем, вече едва си го спомням Satisfied
И друго си мислех, ми то не ставало по-лесно бре.. Да, постоянно излизат и си записвам нови и нови места за посещение, да му се и не знаят и и японските палачинки.. И периода като дни си е все същия, но времето почва да не стига - освен новите местенца искам всеки път да си обиколя и всичко вече познато и то става все по трудно.
Много баклавички ви желая, много сокаци и по един кокореч за разкош! Hug

# 184
  • На черешата
Прочетох три теми и единственото, което постигнах е тотално да се объркам. Cold Sweat  Предстои ми ходене в Истанбул през Май и се захванах да чета от рано. За първият ден планът е  Площад Султан Ахмед, Св. София, Синята Джамия, Йеребатан, Топ капъ (само отвън - влиза;о сме при предишно идване, преди много-много години), парка Гюлхен (до тук се справям) и надвечер крузи по Босфора . Тук вече тотално се обърках, от къде трябва да вземем корабче и кое , да ходи в едната посока от Европейската част,  в другата от азиатската.
Другото, което искаме да видим е кулата Долмабахче, Галата, Св. Стефан, Капалъ чарши и Египетския пазар (само за зяпане, няма да пазаруваме), Таксим, Истиклял, Балат (евентуално) и Флория аквариум. Кое с кое да съчетаем и най-важното транспорта. Там ми е пълна каша. Гугъл мапс до някъде помага. Ако си вземем Истанбул кард можем ли да я ползваме за фоникуляра или се заплаща допълнително? Предполагам, че ще задавам още много въпроси, но чета и се опитвам да подредя плана в главата. Relaxed

# 185
Пепелче,моля,светни ме как да изтегля и аз такава карта
Много се колебая за хотел покрай Кенеди булевард,точно защото имам бегъл спомен за големи баири там
БЛАГОДАРЯ

# 186
Другото, което искаме да видим е кулата Долмабахче, Галата, Св. Стефан, Капалъ чарши и Египетския пазар (само за зяпане, няма да пазаруваме), Таксим, Истиклял, Балат (евентуално) и Флория аквариум. Кое с кое да съчетаем и най-важното транспорта. Там ми е пълна каша. Гугъл мапс до някъде помага. Ако си вземем Истанбул кард можем ли да я ползваме за фоникуляра или се заплаща допълнително? Предполагам, че ще задавам още много въпроси, но чета и се опитвам да подредя плана в главата. Relaxed
Не знам с колко дни разполагате, но ето примерно: 1 ден - тръгвате през Капалъ Чарши и излизате долу в района на Египетския пазар, разглеждате и с трамвая T5 се качвате на Еминьоню и слизате на спирка Balat - точно до църквата Св. Стефан. Зад нея е квартал Балат, разхождате се и ако има време - може да включите Пиер Лоти, защото е близо. Ако не - връщате се на Еминьоню и в зависимост от времето - може да хванете трамвая за Кабаташ и от там - фуникуляр до Таксим, вечерна разходка по Истиклял и надолу към кулата Галата. Или вечерен Султанахмед, ще си решите вие.
Друг ден - трамвай до Кабаташ /последна спирка е/. О там има 5-10 мин. пеша до двореца Долмабахче. На връщане от него - фуникуляр Кабаташ -Таксим и разходка по Истиклял и надолу.
Флоря аквариум - ходи се с метрото , предвидете си поне половин ден за там, най-добре повече. Не знам с какво бихте го съчетали, освен ако пътувате с автомобил евентуално последния ден преди отпътуване към Бг да е...
За разходката с корабче - има много фирми, които я предлагат в този вид - пътуване близо до единия и до другия бряг, ние сме ползвали само на Turyol,  имаше май на всеки час, ако не бъркам.
Истанбулкард може да се ползва и за фуникуляра, и за лифта към П. Лоти.

# 187
За неразбралите като мен може ли някой да ми обясни къде се намират японските палачинки? Разбрах че някъде в Ортакой, но точно къде? Пропуснах да си запиша, когато четох за тях в темата....

# 188
Pollenceto,
От хотела с трамвай 1 до Каракьой, от там с корабче по Halic hati  слизате на Фенер или Балат разглеждате бълг.църква ( евентуално квартал Балат) , след това отново на корабче до Хаскьой буквално на пет крачки е Музея на Рахми Коч. Имайте предвид , че корабчета са на час. Със същото корабче можете да стигнете до фер.терминал Еюп , малко пеша и стигате до кабинковия лифт Телеферик, качвате се до Пиер Лоти. Връщане то може с трамвай 5 до Еминюню.
До двореца Кючюксу  : качвате се от фер.терминал Еминюню на корабче до Юскудар. С автобус срещу фериботния терминал са спирките  на автобусите, вижте номерата в Гугъл мапс .
Има вариант с корабче от Юскудар до Анадолската крепост и после пак с корабче до Кючюксу. По този начин ще си направите разходка по Босфора с корабче на Шехир Хатларъ.

Последна редакция: чт, 14 мар 2024, 19:36 от FBID1119177734809501

# 189
Понеже не съм ходила откакто е пуснат т5 ,може ли с  него от еминюню да се стигне до пиер лоти?

# 190
Да.
Понеже не съм ходила откакто е пуснат т5 ,може ли с  него от еминюню да се стигне до пиер лоти?

# 191
  • София
Цитат
Ако не - връщате се на Еминьоню и в зависимост от времето - може да хванете трамвая за Кабаташ и от там - фуникуляр до Таксим, вечерна разходка по Истиклял и надолу към кулата Галата.
Ако целта е от Балат да се стигне до Таксим, няма смисъл от три превозни средства. Със сигурност има пряк автобус (някой с буква Т след номера). Втори вариант е с трамвая до моста с метрото над Златния рог и после с метрото до Таксим. И гледката от моста не е за пренебрегване.

# 192
  • моята мила родна страна
За неразбралите като мен може ли някой да ми обясни къде се намират японските палачинки? Разбрах че някъде в Ортакой, но точно къде? Пропуснах да си запиша, когато четох за тях в темата....
Ето тук, заповядайте:
https://maps.app.goo.gl/gL2tD5W25L8zpB8h9

# 193
Автобусът е Т 55 спирката е много близо до българската църква.
Имам "много хубави спомени" с този автобус какъв дъжд се изляла тогава, порой беше, течеха реки по улиците. Добре , че успяхме да се качим в автобуса преди да плисне дъжда .Joy
Цитат
Ако не - връщате се на Еминьоню и в зависимост от времето - може да хванете трамвая за Кабаташ и от там - фуникуляр до Таксим, вечерна разходка по Истиклял и надолу към кулата Галата.
Ако целта е от Балат да се стигне до Таксим, няма смисъл от три превозни средства. Със сигурност има пряк автобус (някой с буква Т след номера). Втори вариант е с трамвая до моста с метрото над Златния рог и после с метрото до Таксим. И гледката от моста не е за пренебрегване.

# 194
  • на Мелмак
Таксим, Истиклял, музеят на Мадам Тюсо. На моите деца им беше много интересен.

Общи условия

Активация на акаунт