Какво се случва ПРЕДИ менопаузата? Да споделим и да обсъдим. Тема №25

• 42 189
  • 736
  •   1
Отговори
# 255
Ена, в крайна сметка понякога се стига и до хистеро. Съветвай се с добър гинеколог. Той ще каже!

# 256
Не мога да не ви споделя един кратък научнопопулярен текст Simple Smile Менопаузата е почти непозната в животинския свят. На практика преживяваме менопауза, за да живеем по-дълго. С пожелание за добро настроение и по-малко неприятна симптоматика!

Скрит текст:
Изследване на менопаузата при китове може да помогне да се обясни защо се е развила тя, като се има предвид, че е позната само при шест от над 6000-те вида бозайници, които съществуват днес, съобщи Ройтерс.

От еволюционна гледна точка спирането на възпроизводството по средата на живота е биологическа загадка. Китовете, които преминават през менопауза, обаче живеят по-дълго от женските от други видове с подобен размер и това им дава възможност да се грижат за близките си, установиха учените от Университета в Ексетър.

Менопаузата е рядка черта сред земните видове. Характерна е за хората, косатките и още четири вида зъбати китове.

Учените са сравнили продължителността на живота на 32 вида зъбати китове. Те са установили, че при петте вида, преминаващи през менопауза - косатките, лъжекосатки, китовете белуга, нарвали и късоопашатите гринди, женските живеят около четири десетилетия по-дълго, отколкото женските с подобен размер от други видове, при които няма менопауза.

"Този резултат дава уникална представа за това как е еволюирала менопаузата. Китовете, които имат менопауза, имат сходен репродуктивен период с видовете, които нямат менопауза. Разликата е в живота след размножаването", казва Сам Елис, ръководител на изследването, резултатите от което са публикувани в сп. Нейчър".

По-дългият живот дава възможност на женските китове да помагат на децата и внуците си,  без през същото време да се възпроизвеждат или да си съперничат с дъщерите си.

Изследвания на косатки в Тихия океан край САЩ показват, че женските спират да се възпроизвеждат на около 40 години, но често живеят над 60 години, дори над 80. Мъжките обикновено умират, преди на навършат 40 години.

Последна редакция: пт, 15 мар 2024, 12:48 от Параход

# 257
Вярвам на лекарите, вярвам и на образованието си, все пак аз съм биолог. Тези неща съм ги учила доста години.
Ена, то няма и какво друго да се предложи. Който както иска да се лекува, всеки сам решава за себе си!

Така е, всеки да взима каквото прецени, че може и иска. То за разбъркани хормони какво друго да приложат, като примерно при мен се е случвало да не спира по 15 дни. Нямам образувания, които са за операция, просто нарушение някакво. Аз не мога да кажа, че лекарите не знаят какво да изписват, защото не съм лекар и както и друг път сме обсъждали- просто няма какво да правим освен да ги слушаме. Ходила съм при различни лекари през годините- ами всичките така лекуват.

# 258
  • Пловдив
Момичета,на някоя ставало ли и е лошо от прием на противозачатъчни.За четвърти ден пия Линденета 20 за спиране на цикъл и се чувствам ужасно .Замаяна съм,нямам сили,нямам апетит,гади ми се.Направо е ужасно.Взех да се чудя дали да не пусна един хемоглобин и желязо,да видя да не е от това ,гинеколога казва,че при това зацапване уж нямало как да падне хемоглобина,но все пак ми е 20 ден

# 259
По-скоро е страничен ефект от лекарството. Аз съм с почти постоянен цикъл, но е слаб и хемоглобинът ми е 145. Когато бях с 5-дневен цикъл и кръвоизливи, хемоглобинът ми беше много под нормата.

# 260
Миналия месец се зарадвах, че ми спря още на 5 ден и беше що годе нормален от месеци наред. Обаче този уж беше нормален и аха да спира и вчера 6 ден пак се засили. Днес една черна тъмна кръв с един съсирек и се увеличава.
Защо съм стресирана така , и нещо ей такова ми докарва голям стрес и ми вдига кръвното. Преди два месеца съм била на лекар, но пак си мисля какво ли не. Боже, искам да ми спре завинаги,наистина.

# 261
И моят цикъл този месец е така- 5 дни едва-едва, на 6-ти се засили, та прелива.Беше така два дни и после пак се кротна.Днес 8-ми ден и още има, но слабо.

Последна редакция: сб, 16 мар 2024, 13:28 от ДХ3

# 262
Дано ДХЗ, дано и моя се кротне, че много се шашкам. Вече не знам за кой проблем да се притеснявам. На колко години си ДХЗ? Аз 43

# 263
Скоро 47.Но тези аномалии имам от около година.Сега следим с лекаря дали имам полип.Има някаква аномалия в матката, която досега не се виждаше, явно е нещо ново и съвпада с промяната в цикъла последните 12м.
Ще
ходя след 3м на преглед последните дни от цикъла, за да се види добре на изтъняла лигавица.Онзи ден бях с идеята, че 6-ти ден вече
ще е ок, то взе че текна и пак не успяхме да видим.Поне цито и микро са супер: пап1 и чиста среда( след операция съм на шийката заради Цин2-3)

# 264
  • София
Дано ДХЗ, дано и моя се кротне, че много се шашкам. Вече не знам за кой проблем да се притеснявам. На колко години си ДХЗ? Аз 43
Спокойно, рано ти е още за спиране. И на мене ми се беше скъсил, обилен доста, съсиреците дори няма да коментирам. Това е положението. Няма за забравя една сватба в Кипър и аз с кръвоизлив. Течеше страхотно. Еми мина. Стига да няма миоми или полипи, другото е нормално и все минава. На 52 съм и още имам, макар и нередовен.

# 265
На 42 г и отскоро съм с промяна в цикъла. Излезе ми резултата от цитонамазката - атрофия, налична. Питах АГ, написа ми, че всичко било супер😐.
Има ли при вас, такава атрофия???

# 266
Не знаем, Ани888. Ако искаш, отиди за второ мнение. Моят гинеколог написа 3 диагнози и аз му викам "Май малко се престаравате. Повечко написахте". Той ми каза, че при съвременните прегледи се практикувало "хипердиагностика", за всеки случай. Да се имало пред вид.

# 267
Всичко друго беше добре, само отметка има на "Атрофия". После ми написа, понеже по Вайбър, кореспондирахме, че от онкологична гледна точка било отлично и като зададох въпрос да дойда ли отново за преглед и консултация и ви отвърна, това, което написах в началото.
Сигурно ще потърся и още едно мнение. Срам ме е да питам и приятелки, още никоя не е споделила, че има хормонални проблеми, напротив цикъл и хормони били отлични.🫣

# 268
На тази възраст има вече някаква атрофия на клетките, и аз мен е нормално.Трябва д а видя на моите какво пише.
Аз имама дегенеративни промени в едното око още отореди 2г.Лекарите се учудиха, но е факт.А на 40г като бях ми снимаха гърба и пише, че имам също такива промени.Така че…

# 269
Изпуснах ви чак на 18 страница се записвам. Миналия месец седмица преди цикъла запичнах да пия бял равнец, турта и невен. Знам че билките неса безобидни но този цикъл един месец пиене съм без онова зацапване от 10,15 дни. Дойде ми на датата точно. И сякаш без тази разкъсва ща болка. И на нервите ми повлияха билките, по спокойна бях преди цикъла. Дори и да е,, плацебо ефект,, си заслужава. Зацапване имах ден преди цикала а не като преди. Някой ако е пил билки моля да сподели. Мисля да ги пия 3 месеца. Дано неми навредят. Четох много из разни форуми много жени са доволни от тази комбинация. За женски проблеми. Поздрави от мен, отивам да ви изчета

Общи условия

Активация на акаунт