Отговори
# 120
Задачата е за седми клас, Лукреция.

И ние сме в 6 клас, но материалът за Теорема на Талес го намерих в учебника на Алашка за 9 клас. Задачите са от сборник/помагало, което не знаем кое е и те трябва да се решат с учебния материал, който са взели до този момент. Учебниците на Алашка са ми стари от 2018-19 година. Вероятно в новите материалът е разместен.

Последна редакция: ср, 06 мар 2024, 22:33 от Лукреция

# 121
Понеже задачите са от книга за ученика, 7 клас, ниво А, би следвало да са решавани в час ООП и да се решават със знания за седми клас. Обаче аз трудно се ориентирам в учебника на "Архимед", въпреки битуващото мнение, че бил най-добрия, а детето в час преписва от дъската решенията, което показва учителката, което пак почти не ми помага.

# 122
  • Варна
Ехинацея първата е от така наречените основни задачи. Правоъгълен триъгълник с ъгли 15, 75, 90. Височината към хипотенузата е 1/4 от нея. Спуснете медиана към хипотенузата и се пробвайте да го докажете.
Втората е подобна на предната задача, която ви написах. Два правоъгълни триъгника с обща хипотенуза.

Много благодаря, не са вземали от този вид с 15, 75, 90. С медианата станаха нещата.

# 123
  • у дома
Ехинацея първата е от така наречените основни задачи. Правоъгълен триъгълник с ъгли 15, 75, 90. Височината към хипотенузата е 1/4 от нея. Спуснете медиана към хипотенузата и се пробвайте да го докажете.
Втората е подобна на предната задача, която ви написах. Два правоъгълни триъгника с обща хипотенуза.

Много благодаря, не са вземали от този вид с 15, 75, 90. С медианата станаха нещата.
Това е осн зад,която се доказва точно в урока,който ви е за дом. в УТ.

Зад 6 от решените в урока.

Лукреция,сигурни сте МГ-Теорема на Талес по програма се учи в мат ООП 9 кл-така че със сигурност зад не са от сборник за 6 клас.

Последна редакция: ср, 06 мар 2024, 22:14 от svetlaem

# 124
  • София
Светле, в МГ-тата, в София май дори и в мат паралелките в иначе обикновени ДУ явно свалят материал за горни класове надолу. Преди някъде седмица бяхме на гости на приятели, детето им е  седми клас в мат. паралелката на 107-мо. Не седеше с нас, понеже решаваше задачи за предстоящ тест (сигурно  някаква форма на ИУЧ, не знам точно).  Аз си мислех, че бори някой пробен. И като се появи след време, ме  втрещи  с инфото, че тестът е на  квадратни/биквадратни уравнения, формули на Виет с всичките им приложения, разлагане, всичко от-до за линейна и квадратна функция, графични решения..Малко ми е чудно, честно казано. Как се скача изведнъж дотам, когато още дори не си учил квадратен корен? И най-вече едно дете в 7 клас под стрес на НВО няма ли да се обърка кое къде е учено. Ми ако вземе та реши някое кв. уравнение не  със свеждането му до линейно чрез разлагане, ами с дискриминанта или с Виет, какво става...

# 125
  • Варна
На НВО трябва ли да се доказват основни задачи или може да се напише както сте показали на зад.1?

# 126
  • у дома
На НВО трябва ли да се доказват основни задачи или може да се напише както сте показали на зад.1?
В 1 модул да,във 2ри трябва да се докаже.
За СМГ знам,че учат Талес още в 6кл,в провинцията не си даеат зор и поне при нас не.

# 127
Добро утро! Запънахме се в намирането на третата страна.

# 128
# 129
  • Варна
Моля, за подсказка от къде да изразя РН:

За 10 клас е задачата.

# 130
Здравейте ще може ли помощ за тази задача за 7 клас благодаря много!

# 131
  • у дома
Моля, за подсказка от къде да изразя РН:

За 10 клас е задачата.
Изразете ъгъла между височините/равен е на острия ъгъл на усп/,намерете височините и после Косинусова теорема за триъг PDH.

# 132
Здравейте!
Честит празник на всички дами!

Може ли помощ за решаването на следните задачи за 4 клас:

1. Гошо и Ваньо имат седем интересни книжки: синя, червена, жълта, зелена, оранжева, лилава и бяла. Всяка седмица те се срещат, за да си разпределят книжките, като у всеки трябва да остане поне една книжка. Колко поредни седмици могат да правят това, ако не е разрешено в две различни седмици някой да има еднаква комбинация от книжки?

2. Разстоянието между пристанищата А и В е 120 км. Ако кораб изминава това разстояние по течението на реката за 2 часа, а срещу течението за 2 часа и 30 минути, то намерете скоростта на течението на реката.

# 133
Здравейте!
Честит празник на всички дами!

Може ли помощ за решаването на следните задачи за 4 клас:

1. Гошо и Ваньо имат седем интересни книжки: синя, червена, жълта, зелена, оранжева, лилава и бяла. Всяка седмица те се срещат, за да си разпределят книжките, като у всеки трябва да остане поне една книжка. Колко поредни седмици могат да правят това, ако не е разрешено в две различни седмици някой да има еднаква комбинация от книжки?

2. Разстоянието между пристанищата А и В е 120 км. Ако кораб изминава това разстояние по течението на реката за 2 часа, а срещу течението за 2 часа и 30 минути, то намерете скоростта на течението на реката.

Пътят е равен на скоростта по времето.
Знаем пътя и времето и така намираме скоростта в двете посоки.
По течението на реката към скоростта на плавателния съд се добавя скоростта на течението, й срещу течението скоростта на плавателния съд пада с толкова, колкото е скоростта на течението. Затова разликата между двете скорости от 12 разделих на две. Така получих, че скоростта на течението на реката е 6 км/ч. В спокойни води корабчето се движи с 54км/ч, по течението 54+6, а срещу течението - 54-6.

# 134

Отговор: 126 = 2.2.2.2.2.2.2 – 2.

Решение: За всяка книжка има две възможности – да бъде разпределена при Гошо или да бъде разпределена при Ваньо.

Има общо седем книжки и две възможности за разпределение на всяка книжка.

Следователно, книжките може да бъдат разпределени по 2 . 2 . 2 . 2 . 2 . 2 . 2 = 128 различни начина.

В горните 128 начина са включени и следните два начина – всички книжки са при Гошо, т.е. при Ваньо няма книжки и всички книжки са при Ваньо, т.е. при Гошо няма книжки. От условието следва, че тези два начина трябва да бъдат изключени.

Окончателно, книжките може да се разпределят по 128 – 2 = 126 начина, т.е. Гошо и Ваньо могат да си ги разпределят 126 поредни седмици.   

P.S. Задачата може да се реши и с изчерпване на случаи – Гошо получава една книжка, Гошо получава две книжки и т.н., но е доста по-трудоемко.

Общи условия

Активация на акаунт