Майски бебета 2024г. - Тема 9

• 32 491
  • 745
  •   1
Отговори
# 105
Ако се чувстваш добре и здрава, не виждам защо трябва да пиеш. Не е изключено да видиш как са ти основните пробойни при бременните - желязо, Вит Д, Б12, но ако са ок, не виждам защо трябва да се тъпчеш с допълнителни хапчета, а и да товариш бюджета.

# 106
Ако се чувстваш добре и здрава, не виждам защо трябва да пиеш. Не е изключено да видиш как са ти основните пробойни при бременните - желязо, Вит Д, Б12, но ако са ок, не виждам защо трябва да се тъпчеш с допълнителни хапчета, а и да товариш бюджета.

А моят съвет е хората да слушат лекарите, на които имат доверие и да се информират, защото неща като “не виждам защо трбява да се тъпчеш с допълнителни хапчета” не винаги са най-уместните. Също така успех с тестовете, които си пускаме, да разбереш дали например приемаш адекватно количеството омега-3, особено с храната, която се продава в България. Освен това ако човек не може да има балансирана диета или достатъчен прием на витамин Д, което при бремеността и зимата е много често срещано, е по-добре да ги доставяш на организма си, отколкото да гледаш дали нещо вече е в дефицит, когато ще трябва да си товариш организма още повече. И докато съм съгласна, че фармацевтичните компании и продаването на всякакви мултивитамини е огромен бизнес, не съм съгласна да се генерализира или отрича пиенето на витамини и сравняването с “тъпчене с хапчета”.

# 107
За витамините си е индивидуално според мен. Аз пия Прегнакеър и ми се отразяват добре. Разбира се ако човек има някакви сериозни дефицити няма да са достатъчни, те са по-скоро, за да си поддържаш стойностите. Да не говорим, че всяка бременност си е различна и се отразява различно на майката.

# 108
За витамините си е индивидуално според мен. Аз пия Прегнакеър и ми се отразяват добре. Разбира се ако човек има някакви сериозни дефицити няма да са достатъчни, те са по-скоро, за да си поддържаш стойностите. Да не говорим, че всяка бременност си е различна и се отразява различно на майката.

Абсолютно

# 109
Аз нямам доверие на лекарите, защото всичко е бизнес. Още повече, че съм била в този бизнес. Единици са човечните лекари. Рядко срещам такива, а не е като да нямам опит с лекари. Чувам тяхното мнение, но винаги търся други източници на информация, чета различни мнения и черпя опит от тях. Уважавам ги заради професията им, но не се предоверявам.
Да, за мен (много пъти в мненията ми повтарям “за мен”) пиенето на витамини без установени липси е “тъпчене с хапчета”. Само преди няколко мнения говорихме как пием по 10-15 таблетки на ден. Бих ги намалила, ако можех. И не виждам защо някак си се отрича тестването като то е напълно безопасно. Не говорим тук за инванзивни тестове с тежки и вредни машини, а едно обикновено взимане на кръв.
За омега 3 и 6 - приемам конопено семе всеки ден със закуската си. Не знам дали е достатъчно, честно казано. Като цяло се старая да ям балансирано и горе-долу здравословно.

# 110
Още в началото АГ ми изписа две панди,а както знаете са скъпи и да ги редувам.... ами така и не ги купих ....
Точно бизнес
Честит празник 🤍💚❤️

# 111
Aз забравих, че българинът знае по-добре от лекаря 😄

# 112
Сметнете, че нашите майки и баби, не са яли често риба,скариди и не са си следели вит Д-то и пак сте се родили ОК. Със сигурност Фолиева е доказана, като важна добавка в първите месеци, но човек не трябва да се втелява, ако яде адекватно (каза ми го професор:) Ако имате проблем и сте със сериозен дефицит е друго.

А относно натоварванията - наистина при всеки е различно и зависи на какво е свикнало тялото му. Ето ви един пример: https://www.youtube.com/watch?v=KEnXyYaCgm0&ab_channel=Tia-ClairToomey%26ShaneOrr

# 113
Аз преди няколко години попаднах в една известна болница, даже ще я кажа, не виждам защо да крия. Тук сме, за да споделяме опит, а вече кой ще го вземе под внимание си е негова работа. Та в Щерев имах същото усещане, което Ваня е описала и то с право. 90% от нещата, които ми казаха са грешни (потвърдено от поне двама различни лекари), абсолютен рекет да правиш инвитро, без да се знае имаш ли реален проблем. Пример, отивам на преглед (с извънматочна бременност), което както знаете е живото застрашаващо и се започва да ми се говори първо за инвитро, дори преди да обсъдим лапароскопията.. Няколко месеца по-късно пак бременност, която въпреки, че не е успешна е в матката ми се препоръчва цветна снимка, която в случая е излишна. Щом има бременност в матката тръбата очевидно няма запушвания, сраствани и т.н. Отиваш на профилактика, за колпоскопия трябва да отидеш при друг, защото не всички правят. Цитонамазка 2 група според тях е супер, никой не ми казва за колпоскопията и ако не ми беше светнала лампичката да сменя тези “специалисти” можех да съм с рак с шийката на матката, защото се оказа, че имам ХПВ от тези онко щамовете. Не ми се и говори за лечението, което ми проведоха абсолютно излишно, няколко месеца антибиотици, едва се оправих след това. Отделно приказки как ще е истинско чудо да забременея, та имах страх да опитваме.. Ами ето, че се случи “чудото”, след като намерих лекар на който вярвам и при който се чувствам спокойна. Не ми се казва в коя лаборатория да се тествам, къде да раждам, даже за витамините го попитах за Елевит и Прегнакеър и ми каза, че и двата варианта са ок. Та така де, хубаво е да проверяваме казаното от тях, но това да поставям всичко под съмнение за мен е много напрягащо.
Извинявам се ако съм ви натоварила с историите си.

# 114

Не говоря с ирония. Не го правете и Вие. Всеки има глава на раменете си и може сам да прецени как да постъпи. Проверката е висша форма на доверие. Ако Вие отивате при лекаря и взимате първите добавки, които Ви е изписал - честито, добре дошли в машината! Целта е постигната. Смятам да приключа темата до тук. Всеки може да чете и сам да реши какво е най-добро за него. Моето мнение (натъртвам на “моето”) е базирано на четене на всякакъв вид информация, мнения, форуми, групи, както и опитът ми с различни специалисти. Не претендирам да е вярно и точно, а просто споделям АЗ какво смятам за добре и какво не. И казах, че уважавам лекарите, но винаги си имам едно на ум.

# 115

Не говоря с ирония. Не го правете и Вие. Всеки има глава на раменете си и може сам да прецени как да постъпи. Проверката е висша форма на доверие. Ако Вие отивате при лекаря и взимате първите добавки, които Ви е изписал - честито, добре дошли в машината! Целта е постигната. Смятам да приключа темата до тук. Всеки може да чете и сам да реши какво е най-добро за него. Моето мнение (натъртвам на “моето”) е базирано на четене на всякакъв вид информация, мнения, форуми, групи, както и опитът ми с различни специалисти. Не претендирам да е вярно и точно, а просто споделям АЗ какво смятам за добре и какво не. И казах, че уважавам лекарите, но винаги си имам едно на ум.

Дали четете това, което пиша? Ще Ви помоля още веднъж да не генерализирате, а също така и да държим тонът спокоен, написах буквално “А моят съвет е хората да слушат лекарите, на които имат доверие и да се информират”. Аз имам много лош опит с много лекари, затова сега съм избрала такива, чието мнение ми е важно и разчитам да се съветвам с тях и преди и след това да проверявам информацията за себе си. Помолих да не се генерализира, защото не всичко е бизнес, не всеки лекар лъже и не всяка добавка е “тъпчене”. И както казах, съгласна съм, че голяма част от индустрията се възползва, но не съм съгласна всички да бъдат поставяни под общ знаменател, защото искам да припомня,, че разговорът започна от Вашето съмнение към комбинираните витамини

“И на мен ми е чудно как се случват нещата с комбинираните витамини. Най-вероятно имат свързващи вещества, които си взаимодействат. Не знам обаче колко се усвоява от тях.“

Също така мисля, че генерално сме на едно мнение и не виждам защо е нужно да се пишат неща от типа “Ако Вие отивате при лекаря и взимате първите добавки, които Ви е изписал - честито, добре дошли в машината! Целта е постигната.” като очевидно не съм казала подобно нещо, а казвам обратното, но всяка тема има нюанси и такива генерализирания не помагат на диалога, а го преекспонират и се влиза в излишни коментари.

# 116
Ами не виждам какво лошо видяхте в мнението ми, че не разбирам как витамините в комбинираните си взаимодействат при положение, че и ЛЕКАР ми каза да не смесвам желязо с магнезий, например. Същото така Б12 си пречи с желязото. А, знаем, че всички тези (а и други) витамини ги има в комбинираните. Моята елементарна логика е, че явно това, което приемате е загуба на пари, защото едно с друго се бият. Но Вие подскочихте и явно се засегнахте, защото приемате комбинирани витамини. Пак казвам, че ЗА МЕН те дават фалшиво спокойствие, че приемам нужното за бебето си. АЗ не смятам така и това е ЛИЧНО мое мнение, което имам право да изразя в свободен форум.

# 117
Ами не виждам какво лошо видяхте в мнението ми, че не разбирам как витамините в комбинираните си взаимодействат при положение, че и ЛЕКАР ми каза да не смесвам желязо с магнезий, например. Същото така Б12 си пречи с желязото. А, знаем, че всички тези (а и други) витамини ги има в комбинираните. Моята елементарна логика е, че явно това, което приемате е загуба на пари, защото едно с друго се бият. Но Вие подскочихте и явно се засегнахте, защото приемате комбинирани витамини. Пак казвам, че ЗА МЕН те дават фалшиво спокойствие, че приемам нужното за бебето си. АЗ не смятам така и това е ЛИЧНО мое мнение, което имам право да изразя в свободен форум.

Чудесно, значи можем да прекратим темата, вие смятате, че хората, които пият комбинирани витамини си създават фалшиво спокойствие, аз сметнах за важно да кажа, че не съм съгласна и сега можем to agree to disagree и да продължим напред всяка с мнението си. При всички положения ми беше интересно да чуя повече за Вашето мнение и дали говорите за конкретни витамини, Вие го окачествихте като “подскачане” и “явно се засегнахте”. Как да го кажа, отдавна съм спряла да се засягам за неща в интернет, обичам да чета форума и да обсъждаме неща, но когато се започне с даване на оценки вече разговорът се обезсмисля. Сменяме темата, сигурна съм, че и без това не е интересно вече на никого 😄

# 118
Непоисканите съвети са ми супер любими, много бързо ги отбивам 😅 Имам една позната с две деца, която е малко тип леля от миналия век, то чак ми е забавно да си говоря с нея. Аз ходех на пилатес до декември, тренирах си с малки тежести, после спрях, защото коремът ми пречеше. Сега и от разходка усещам, че се стяга, но ако не беше така, щях да си тренирам още. Иначе знам, че тренировките правят и раждането по-лесно.

А това за кой къде ходи в 7-8 месец - миналия уикенд бяхме трите дни в едно еко селище насред гората, в къщички, до които се стига през пътечки и мостове. Колата си я оставяш на 20 мин. ходене. Сигурна съм, че останалите посетители ме мислеха за луда 😂

# 119
Ако можех, щях и да си тренирам, и да се разхождам, и да пътувам. Ама не мога 😭 Трябва да пазя повече леглото. Дори и от движението на бебето получавам контракции. Вчера цял ден това шило не се спря и съответно коремът ми през 5 минути се стягаше за секунди. Днес явно спи и положението е по-добре.

Общи условия

Активация на акаунт