Етажна собственост – такава, каквато си я направим. Тема № 13

• 39 081
  • 851
  •   1
Отговори
# 675
Да кажа за определянето на идеалните части - понеже при нас в домовата книга, а и в СГКК липсват данни за идеалните части на 2 апартамента, звъннах в нашата община и ме ориентираха как да ги преобразувам лесно така че да станат 100 процента. Оказа се, че в сайта дори има таблица, в която като въведа квадратурата на малките и големите, автоматично ги преобразува в проценти така че накрая станаха точно сто. Колегата юрист ме води стъпка по стъпка докато намеря таблицата в ексел, на сайта на общината, много добро отношение, похвалвам го.
Също на малък апартамент по домовата излизаше да е 71 кв.м., а този под него беше изписан 69,77..колегата каза, че апартамента няма как да се разшири, явно единият път някой го е мерил със стените, друг път без стените, и оттам разликите...та навсякъде нанесох по 71 кв.м. за малките. Големите принципно си вървяха с еднаква квадратура. Мази не съм прибавяла, човекът каза че в закона принципно пише самостоятелен обект, и че квадратурата на апартаментите е достатъчна за преизчисляването. Надявам се да е така.

Та ако имате трудности с това, препоръчвам да попитате във вашата община за помощ. Предполагам ще ви напътят.

Така поне имам всички проценти, определени по закона, и можем правилно и законосъобразно вече да формираме таксата си за ФР и при бъдещи дела, всичко да е точно. Това разпределяне на процентите трябва задължително да се гласува на ОС, обаче.

# 676
teta75, представям си, ако беше някой друг, а не ти. Дори не се замислят за усилията и времето, което отделяш, за да се случват нещата.

Където събирате сума за ФРО каква е тя месечно? Съобразявате ли се с МРЗ? Как определяте каква да е общата сума за фонда?

# 677
Правите си план кое е за ремонт да речем. И каква сума трябва за него. За колко време да я събирате ако няма налични пари във фонда...и така.

# 678
Човекът, който е имал желание са помогне, е в голяма грешка. Общите части на сградата/ ЕС не са 100%, а колкото- толкова.. В ЗУЕС си го пише. Също там има и методика за пресмятане, когато не се знае колко са.
Квадратури не се смятат урболешката, както той прави

# 679
По закон трябва да са точно 100 / за нуждите на ЕС, закона и всичко там свързано/.
 Когато не са 100, или липсват данни - в една от тези две хипотези, тогава се преизчисляват и аз точно за преизчисляването писах как става.

Ако можеше да останат 98 или различно от 100, законът нямаше да препраща към методиката за преизчисляване.

# 680
По закон трябва да са точно 100 / за нуждите на ЕС, закона и всичко там свързано/.
 Когато не са 100, или липсват данни - в една от тези две хипотези, тогава се преизчисляват и аз точно за преизчисляването писах как става.
Приказваш глупости. Може да са 23.3%

# 681
Напротив, мисля че ти бъркаш. Законът се чете целият и взаимосвързано се тълкуват всичките алинеи.
Законът изисква сборът от идеалните части да е винаги 100. Ако не беше така, нямаше да има методика за преизчисляване по алинея 4.
Законът всъщност точно просто, ясно и без заобикалки го казва, така че всеки да го разбере - когато сборът не е 100, минаваш към преизчисляване. Задължително, не пожелание, Петя.

Твоето мнение че може да е 23 и така да се остави, е революционен, и за пръв срещан в юридическите среди начин на тълкуване на ЗУЕС. Казвам го съвсем учтиво и културно.

Те може реално да са 23, но трябва да се преизчислят по ЗУЕС. При нас са малко под 100. Направи справка в съдебната практика.

# 682
Напротив, мисля че ти бъркаш. Законът се чете целият и взаимосвързано се тълкуват всичките алинеи.
Законът изисква сборът от идеалните части да е винаги 100. Ако не беше така, нямаше да има методика за преизчисляване по алинея 4.
Законът всъщност точно просто, ясно и без заобикалки го казва, така че всеки да го разбере - когато сборът не е 100, минаваш към преизчисляване. Задължително, не пожелание, Петя.

Твоето мнение че може да е 23 и така да се остави, е революционен, и за пръв срещан в юридическите среди начин на тълкуване на ЗУЕС. Казвам го съвсем учтиво и културно.
За пореден път се уверявм, че не си юрист!
ЗУЕС:
Чл. 17.
По реда на ал. 4 се определят идеалните части от общите части въз основа на представените данни от собствениците или информацията по чл. 23, ал. 1, т. 10, когато:
1. сборът от процентите на идеалните части на собствениците в общите части на сградата не е равен на
100;

2. управлението се осъществява във всеки отделен вход, а сборът от процентите на идеалните части на собствениците от общите части във входа не е равен на 100.

И не е редно да уеднаквяваш квадратурите! Те са толкова, колкото е посочено в документа за собственост.

Последна редакция: вт, 06 авг 2024, 12:59 от petiaivanov

# 683
Аз няма да споря с теб, защото тонът ти не е уместен.
Ще ти препоръчам само да не четеш и цитираш на парче, и да цитираш и по-нататък какво казва този член, както и да се замислиш по чл.17 когато се изисква квалифицирано мнозинство от 67%, как ще го определиш с твоите 23. Да си отговориш и защо законът въвежда преобразуване така че да е точно единица сборът.  Да си отговориш като казва че ако сборът не е 100, се преобразува, какво има предвид закона. Изобщо да се научиш как се чете и тълкува закон. Да попрочетеш съдебни решения, вярвам, ще ги намериш. И на теб лично  спирам да отговарям.

Темата е за взаимопомощ, споделих и акцентът беше при затруднение, да се прозвъни на общината отдел ЕС, оказват помощ и съдействие, повече отколкото аз очаквах. Търпеливо обясни човекът, и така...

# 684
Когато става дума за един вход, то няма как да има 100% сбор от идеални части. Затова просто се прави преизчисление според квадратурите на апартаментите се определят.

teta75 е абсолютно права.

И не е редно да уеднаквяваш квадратурите! Те са толкова, колкото е посочено в документа за собственост.
Зависи кога е била последната "редакция" на този документ. Не е логично два апартамента един под друг да са с различна квадратура, но много често вписания процент идеални части са различни.

# 685
А аз пък мисля, че говорим за различни неща, а именно за определяне на % общи части, когато те не са вписани в документа за собственост и т.н.

Иначе ми е пределно ясно, че ако сборът от % на всики от ЕС е 23%, то трябва да се пробразува и приравни към 100, когато става дума за вземане на решения и т.н.
И пак ти казвам, че нямаш право да си смяташ квадратури както ти дойде на акъла.

Още помня спорът ти с мен относно един друг "юридически" проблем, в който се оказах права.

Аз няма да споря с теб, защото тонът ти не е уместен.
Ще ти препоръчам само да не четеш и цитираш на парче, и да цитираш и по-нататък какво казва този член, както и да се замислиш по чл.17 когато се изисква квалифицирано мнозинство от 67%, как ще го определиш с твоите 23. Да си отговориш и защо законът въвежда преобразуване така че да е точно единица сборът.  Да си отговориш като казва че ако сборът не е 100, се преобразува, какво има предвид закона. Изобщо да се научиш как се чете и тълкува закон. Да попрочетеш съдебни решения, вярвам, ще ги намериш. И на теб лично  спирам да отговарям.

Темата е за взаимопомощ, споделих и акцентът беше при затруднение, да се прозвъни на общината отдел ЕС, оказват помощ и съдействие, повече отколкото аз очаквах. Търпеливо обясни човекът, и така...

# 686
Е, никой ли не събира месечна сума за ФРО според процента идеални части, всеки месец?!
Офертите ни варират около 15-17 хил. Ако трябва да се събират отведнъж....Нали за това е фонд, да се трупат и при нужда да се ползват?
А винаги се налага да се ползват за нещо, което изскача ненадейно, но не търпи отлагане.

# 687
А аз пък мисля, че говорим за различни неща, а именно за определяне на % общи части, когато те не са вписани в документа за собственост и т.н.

Иначе ми е пределно ясно, че ако сборът от % на всики от ЕС е 23%, то трябва да се пробразува и приравни към 100, когато става дума за вземане на решения и т.н.
И пак ти казвам, че нямаш право да си смяташ квадратури както ти дойде на акъла.

През годините квадратурата на апартаментите се е пресмятала (и съотв. вписвала) в НА по различен начин. До към 1989 г. - чиста обитаема площ, в по-нови времена - включва и половината от стените и терасите. При препродажба на жилището има случаи на вписване на по-голяма площ въз основа на Удостоверение за технически характеристики, издадено от общината.
В такъв случай, ако се спази буквата на закона ще има неравнопоставеност на нови и стари собственици на едни и същи апартаменти.
Пример от м.05 2024 г. Купувам апартамент, който 1981 г. е вписан с площ 98 кв.м, а по съвременните норми е 125 кв.м . (В моя случай нотариуса вписа и двете числа в НА)
Дали ще е точно определянето на процентите, ако моите ги изчислят 125/обща площ, а на съседа-пръв собственик 98/обща площ?
В крайна сметка, ако всички идентични апартаменти се приравнят на едно и също число площ (от примера на Тета 71 кв.м) и същото число се използва при определяне сумата на общата площ (в знаменател) - % съотношение на всеки един собственик ще бъде точно отговарящо на притежаваното от него жилище.
Ако разпределението бъде прието от собствениците съобразно закона не виждам какъв е проблема и защо изобщо е необходимо да се издребнява до 0.99 части от кв.м.

В нашия вход събират по 10 лв/мес от апартамент за разходи за ремонт. Има крещяща необходимост от обновяване на фасадата и стълбището, но с такава малка сума не знам след колко години ще съберат. Офертите са в същия порядък - 12 -15 х.лв и по-евтино няма да става. Още не съм присъствала на ОС или да е поставян въпроса за събиране на по-големи целеви суми.

Последна редакция: вт, 06 авг 2024, 22:37 от dariVale

# 688
Само за боядисване и дребни корекции на стените ни искат 20 хил. лева. За някой това е 400 лв, за друг 900 лв. спрямо процента. Трудно разбират хората, че като имат имот за минимум 150 хил. евро е необходимо и да го поддържат в приличен вид, а не само да казват, вече съм ги дал парите за имот и не ме търсете повече.
И все разчитат, че правосъдие няма или на никой не му се занимава с дела, адвокати и искове.

За това на Тета съчувствам. Успех!

# 689
  • София
Мда, големи каши стават през годините. При нас имам два казуса с разделени на две части големи апартаменти.
В единия случай, идентичните по квадратура апартаменти на горен и долен етаж с с по 5% ид. части, но в конкретния апартамент, разделен на две, частите с съответно 2 и 2,5% по НА. Половин процент ми се губи и ми предстои да убеждавам двата апартамента, че сборът от процентите им трябва да е 5, а не 4,5.🤨 Защо, кога и как през годините се е получило разминаването, не е ясно. Квадратите им са горе-долу еднакви.
Тегава работа.

Другият казус пък, въпреки че на едните им се води по НА по-голяма квадратура, отказват да се съобразят с това, защото таванското помещение останало към другия апартамент. 🙄 И не било честно. Ама като са купували, къде с спали? Но са се запънали и не ми се разправя хич, ама няма как. 😒

Общи условия

Активация на акаунт