Етажна собственост – такава, каквато си я направим. Тема № 13

• 39 060
  • 851
  •   1
Отговори
# 825
Принципно на общинска улица съответния район/кметство трябва да се грижи за чистота, снегопочистване, осветление …. ама на практика Sad
До нас също има сума ти тротоарни пространства осеяни с л…на, никой не чисти … явно трябва да се подават сигнали да живнат чиновниците.

# 826
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Казва се прилежаща площ, и се поддържа от етажната собственост.
Инфото ми може да е остаряло, но преди време официално бях уведомена, че всичко на разстояние 1/3 от височината на блока ни е наша прилежаща площ и сме длъжни да я поддържаме.
Когато попитах за уточнение изведнъж се оказа, че двата паркинга, които по изчисления са наша прилежаща площ, всъщност не са, защото са общински.
Не знам откъде са се взели крави при вас, но можете да се обърнете към общината за да ограничи движението им, ако се отглеждат някъде наоколо, и да поеме почистването на тротоара.
Но може да зависи от моментното настроение на хората там.

# 827
st. Dobri, надали са кравешки, но бяха огромни. Преди няколко дни по цялата улица също се разнесе "смес", която от каручка ще да е било. Така ще си стои докато не завали дъжд естествено, та да отмие. Преди време уличните чистачки си складираха метлите в едно пространство до входа ни. А така и никога не ги видях да чистят тротоара пред входа, вечно и тогава беше кочина. Подадох сигнал и след известно време всички метли случайно или не се озоваха в близкия контейнер. Малката градинка, която е непосредствено до входа ни вечно е пълна с боклуци и л.йна, включително и на хора. Писах ви за пореден път да се жалвам наскоро. Sad Ние ли трябва да чистим това, пак си задавам въпроса? При положение, че това си е обществена пътека на квартала. Ако е наш тротоара, ще си го заградя, та никой да не идва да ми цапа на входа, но не е така...
Та, ровейки се из Софийските наредби чета следното:

НАРЕДБА за поддържане и опазване на чистотата на територията на Столична община
https://sofia.obshtini.bg/doc/108833

Чл. 4. (1) Отговорност за почистването и поддържането на чистотата на уличните платна, площадите и прилежащите им части, пешеходните алеи, парковете, кварталните градинки, подлезите, надлезите, речните корита и поречията, обществените тоалетни, спирките на градския транспорт и другите обществени места, носи кметът на района, освен ако кметът на СО е постановил друго.

Чл. 7. (1) Метенето на дворовете и прилежащите към сградите територии се извършва системно от физическите или юридическите лица, стопанисващи и експлоатиращи сградата. Прилежащите тротоари се метат до 9 часа или след 19 часа.

Двата члена малко ми се блъскат и явно пак трябва да подавам сигнали и да ровя в любимата ни администрация.

# 828
по добре е мисля да се пита общината, има ли план за реновиране на детската площадка - настилка, озеленяване, ограда, осветление, видео наблюдение
заради проблемите които споменавате

# 829
  • София
Здравейте, просто минавам да дам ъпдейт по моя казус и на мен лично ще ми е обеца на ухото от сега нататък да не губя никакво време, а да започвам направо с адвокат, ако някой не си оправи теч до 1-2 седмици, вместо да пробвам с добри като майка ми, да чакам институции. А и по повод на всички коментари за майстори, приятели, общинари, кварталния и че нямало нужда чак от дела.

Изметта, живееща над майка ми, просто се крие. И продължава да си живее необезпокоявано, рушейки чужда собственост. Моята половинка, която е с внушителен ръст, но все пак не побойник и плебей им звъня, не отварят. Полиция с майстор и термокамера звъни - не отварят. На съдебен изпълнител за покана - не отварят. Като ги срещнеш и заговориш - ако е мъжът започва да заплашва с бой и да псува, ако е жената - пуска жалби за тормоз.
Домоуправител няма и никой не иска да става, събрания няма. На общината не им се занимава, щом жилището не било общинско, казаха да св заведе дело. "Отговорникът", който се изживява като шеф, отказва да даде ключ от абонатната. Иди се оплачи на арменския поп. Добре дошли в България.
Дано чумата им звънне на вратата и влезне, без да ѝ отварят. Това не са хора, а девиантни същества, незнаещи как се живее в общество.

Последна редакция: чт, 31 окт 2024, 16:37 от The Catcher in the Rye

# 830
Ама заведохте ли дело?

# 831
  • София
Да.

# 832
И този закон е едно нищо - като всичко в БГ !!

# 833
Моля, пуснете нова тема.

# 834
освен в сайта на кадастъра някъде другаде има ли публични данни, колко квадрата са жилищата
в сайта на кадастъра на някой апартаменти пише - 0 кв м
като не си в панелка горните етажи са различни по размер, а точно на тях пише нула

# 835
Имат ли право собственици на партерни помещения да ги отдават под наем на различни заведения за хранене, без съгласието на живущите в сградата?

# 836
Ако са били с НЕжилищно предназначение изначално..не се иска съгласието на ет.с-ци...даже и при преустройство - чл 38, ал.5 ЗУТ май беше...

# 837
Здравейте, имам нужда от компетентно мнение /аз имам някакво, но все пак не съм сигурна/. Казусът е следния - ще се постарая да не съм многословна. Ние сме блок с 20 апартамента, 16 собственика сме. Не сме провеждали Общо събрание, нямаме домоуправител, аз съм касиер от 20 г., нямаме проблеми със сметки, разходи за ремонти, на всички им е удобно така и не им се занимава. Допреди 3 г. един възрастен съсед се занимаваше с техническите въпроси - аварийни ремонти, абонатна, викаше майстори, аз им плащах. За по-големи ремонти - разходите ги изчислявах на база общи части, които ми бяха дадени от строителната фирма, един от собствениците също има 2 апартамента и той се занимаваше с тях. За съжаление съседът почина и аварийните ремонти, най-вече по щрангове и в абонатна се "паднаха" на мен. Реално, ние сме около 30-35 човека, възрастни - неразбиращи, и работещи - някои донякъде разбиращи. Така, това е общата част за придобиване на някаква предства.

Сега, конкретика - единият от собствениците /с 2 ап./ сравнително млад мъж, самотен, страда от някакво психическо заболяване, кризите от което се проявяват на 4-5 г. Предполагам, че по някаква причина спира да си пие хапчетата, пуска се шумна музика, събира хора, понякога се носи миризма на марихуана, чува се шум, дали нещо троши, изобщо какво се случва там е трудно да се каже, не отваря на никого, съседите са викали и полиция, и на тях също. Когато нещата станата нетърпими, негови приятели викат линейка и полиция и го закарват в някое психиатрично отделение, където явно го лекуват, след това се загубва нанякъде - дали на санаториум, дали на вила при някого, дали стои само в апартамента си, защото както е казвал - изпитва срам от съседите. Когато е "нормален", наистина е добър и възпитан. Преди 10-12 дни, когато пуснаха парното при него се появи някакъв теч на тръбата от топлата вода в банята му, разбрахме по това, че стената към коридора беше с огромно петно, същото се появи и на долния етаж, съседите казаха че при тях по тръбите пръска и стича вода /може би техните тръби не са в "куфар" и затова банята им се наводнява/. Спряхме топлата вода и теча спря, аз  се опитах да говоря с него сигурно 10-ина пъти кога може да има достъп до апртамента за да извикам майстор /виждах че той вече е неадекватен/, отговорите бяха, че той ще го оправи, днес, утре, но нищо не направи и това продължи до момента в който пак го откараха в болница и сега 5 апартамента са без топла вода, само ми звънят какво да се направи, кога ще се направи и т.н. За съжаление в 2 или 3 апартамента нямат бойлер и това затруднява нормалния им живот още повече, че при тази ситуация не се знае кога ще имаме достъп за ремонт. Това го обяснявам непрекъснато, че без достъп нищо не може да се направи - нито да се разбива врата, нито ние, нито полицията може да направи нещо. Явно не могат да го разберат и някой от тях обяви свикването на Общо събрание /това, че не е по изискванията на ЗУЕС не го коментирам/ като се позовава на чл. 49, ал. 3.

Утре е събранието изобщо нямам представа колко от съседите ще дойдат /повечето от тях не са засегнати от аварията/, но по-важното е, че ако не се лъжа, нищо не може да се направи на основание на този член. Първо, ние не сме регистрирани в Общината като ЕС - как кметът ще изпрати упълномощено лице да установи какво е положението и да направи предписание. Второ - пари в касата има да се плати на майстор /никой не ме е питал за това и аз да съм отказала/, т.е. аз пак трябва да повтарям, че без достъп, който не се знае кога ще бъде възможен, ремонт не може да бъде направен. Утре ще се опитам да намеря някакъв телефон на негов приятел и да се опитам да направя нещо, но се съмнявам. Реално, аз не съм засегната от тази авария, а и официално не съм длъжна да се занимавам с подобни въпроси, но знам, че никой друг няма да го направи и ми е съвестно за възрастните хора.

Извинявам се за дългия пост, може би някои обяснения са в повече, но наистина не знам законово какво може да се направи и за това търся мнения по въпроса.

# 838
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Не видях какъв е въпросът.

Прочетох за проблема и за единствения начин да се разреши - да се помоли приятелят да съдейства.
Обяснете го и на останалите хора и най-вече на приятеля и дано те разберат, а той приеме да съдейства.

Не знам, не съм чувала и не вярвам да има начин полицията или общинсата да разбият вратата, за да ви дадат достъп за ремонта.

# 839
Вярно, че няма въпрос, просто не знам какво да направя в случая. Не знам колко пъти съм обяснявала, че без достъп нищо не става, че не може да се разбива или отваря вратата по друг начин, че това е самоуправство и подлежи на други санкции по НК, също че и полицията нищо не може да направи. Една вечер заради силния шум съседи са викали полиция, те са звъняли, удряли по вратата и нищо друго. Предполагам кой съсед /съседка/ е написала обявяват за събранието /не е подписано/, но кой й е казал, че може да се позове на този член от ЗУЕС не ми е ясно. На потърпевши хора с необозрима перспектива как се обяснява. По-скоро въпросът ми беше около този член дали аз не го тълкувам погрешно, но при положение, че нямаме регистрирана ЕС в Общината, нямаме никакви документи за учредяването й, за избор на домоуправител и каквото още е необходимо за това - той не може да се използва. А и да можеше, сроковете запредписания и изпълнение са такива, че ще прескочим и Нова Година.

Общи условия

Активация на акаунт