Етажна собственост – такава, каквато си я направим. Тема № 13

• 38 932
  • 851
  •   1
Отговори
# 795
за остъкляване тераса не се иска разрешение, но за усвояване към стаята мисля че се иска
Едно е махане на дограма, а съвсем друго е бутане на стена, което жената не споменава. Щом няма да бута стени, никакви разрешения от никого не ѝ трябват.

# 796
Трябва да оспориш решинието на ОС пред съда по реда на чл.40 ЗУЕС.
Ще твърдиш нарушение на чл.48, ал.3.

Иноче решението се стабилизира и стова задължително за всички.

Тета, има ли давност  оспорването? След взетото решение, в какъв срок трябва да се оспори едно решение?

# 797
Има срок да, за обжалването. Виж в закона колко беше...

# 798
Срок за обжалване е 30 дни след обявяването му.

# 799
  • sofia
за остъкляване тераса не се иска разрешение, но за усвояване към стаята мисля че се иска
Едно е махане на дограма, а съвсем друго е бутане на стена, което жената не споменава. Щом няма да бута стени, никакви разрешения от никого не ѝ трябват.

Няма да се бута стената под прозореца на стаята/кухнята. Значи да разбирам, че не се иска разрешение от съседите, за да сменя винкела с пвц дограма и да доиззидам парапета. Благодаря.

# 800
Да, точно така. Действай си.

# 801
И аз имам нужда от малко разяснение … какви са плюсовете при регистрация на една етажна собственост в общината … доколкото разбрах домоуправителя пак може да сключва договори, за поема ангажименти за ремонти и др. ?! Тоест регистрацията няма задължителен характер ?!
Не говорим за статута на сдружение Sad

# 802
  • София
Домоуправителят трябва да се регистрира в общината - идеята е да има лице за официален контакт между субектите.
Няма връзка с ремонти, с договори или с каквото и да е - тези неща си ги решавате на общо събрание.

# 803
Домоуправителят трябва да се регистрира в общината - идеята е да има лице за официален контакт между субектите.
Няма връзка с ремонти, с договори или с каквото и да е - тези неща си ги решавате на общо събрание.
Тоест по-скоро е някакъв формален акт и оттам не следва нищо за етажната собственост , освен лице за контакт пред районната администрация, евентуално ?! Няма каквито и да е предимства, имам предвид Simple Smile

# 804
И аз имам нужда от малко разяснение … какви са плюсовете при регистрация на една етажна собственост в общината … доколкото разбрах домоуправителя пак може да сключва договори, за поема ангажименти за ремонти и др. ?! Тоест регистрацията няма задължителен характер ?!
Тоест по-скоро е някакъв формален акт и оттам не следва нищо за етажната собственост , освен лице за контакт пред районната администрация, евентуално ?! Няма каквито и да е предимства, имам предвид Simple Smile
Аз съм домоуправител, регистриращ се всяка година в общината. Издават ми документ. Това ме легитимира пред енерго, вик, тец, топлинни счетоводители- дружества и мога да изисквам справки за общото и индивидуалното потребление на всеки имот, когато е нужно. Правя го, когато се налага. Дадох само пример за едно от предимствата на регистрирания домоуправител.

# 805
Аз съм домоуправител, регистриращ се всяка година в общината. Издават ми документ. Това ме легитимира пред енерго, вик, тец, топлинни счетоводители- дружества и мога да изисквам справки за общото и индивидуалното потребление на всеки имот, когато е нужно. Правя го, когато се налага. Дадох само пример за едно от предимствата на регистрирания домоуправител.
Благодаря, това мисля изяснява нещата.

Гледам сега и чл.19 … преди имаше клауза за избор на външен за етажната собственост домоуправител … примерно един и същи човек да е домоуправител в своята и съседна сграда/вход. Сега тази член е изменен за професионален домоуправител Sad   … къде мога да прочета как се тълкува и избира домоуправител в моя казус ?!

Последна редакция: сб, 26 окт 2024, 16:30 от rady_plovdiv

# 806
Здравейте мъдри! Простете невежествено ми, но сега навлизам в ЗУЕС и ще съм ми благодарна ако разясните. Колко органи на управления има в ЕС? Като чета ЗУЕС не виждам това, което е гласувано и избрано, а именно: РЕШИ:
1. Избира УС/ Домсъвет/ в състав: Председател – ХХХХ
  / ап.хх/
И 2 членове – ХХХ /ап.ххх /и ХХХ / ап.хх/
Това не е ли пак формата на управление: Управител (домоуправител) на ЕС или бъркам? Благодаря предварително!

# 807
Може 1 управител само, а може и УС от председател и членове.
По избор на ЕС...както си го решите.

# 808
Може 1 управител само, а може и УС от председател и членове.
По избор на ЕС...както си го решите.
Благодаря, teta75 Flowers Hibiscus
Да, ние сме избрали УС, кое  е колективен орган на управление, нали така или бъркам?

# 809
Не, не бъркаш..така е.
В чл.19 е описано

Общи условия

Активация на акаунт