Етажна собственост – такава, каквато си я направим. Тема № 13

• 38 919
  • 851
  •   1
Отговори
# 840
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Този член се отнася за общите части, а във вашия случай дори не е ясно общи части ли са или не.
Независимо от всичко, ако тръгнете през община и съд ще отнеме много време.

Действайте чрез приятеля и се опитайте да го организирате преди събранието.
Успех.

# 841
Дали някой може да ми даде координати на коминочистач за София? Съседите се оплакват от миризми на готвено и дори мазни отлагания по таваните им. Явно комина връща, предполагам се е запушил.
Благодаря 🤗

# 842
За коминочистач не знам, но ако сте включили абсорбатор в комин, то много сте сгрешили и коминочистач няма да помогне.

# 843
petiaivanov, а къде да се вържат? Simple Smile Всички са така.

# 844
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
При нас има две места - едното е димоотвод, а другото за вентилация. Имат си отделни коминни тела.
Заради дивотии на хората над нас ни накараха да включим абсорбатора в димоотвода.
Страх ме хваща, като си помисля, че някой може да реши да си направи камина и да я включи в комина. Което си е напълно нормално като идея.
Сега не сме там, но когато се върнем, връщането на нещата на местата им ще е първото, с което ще се захвана.
Ще е проблем със съседа, на когото тези 20кв. см. са били жизнено важни.

# 845
Ако блокът е старо строителство, навремето май нямаше абсорбатори за бани/тоалетни, по-скоро отделни комини/шахти. В мой апартамент в такъв блок и аз имах неблагоразумието да сложа такъв, но в по-нови времена /2007/ г. И в един момент, наемателите ми се обадиха, че излизал пушек и стената над плочките /не бяха до тавана/ беше леко почерняла. Тогава говорих с един майстор и той каза, че може някой при някакъв ремонт нещо да е направил /усвоил?/ и е запушен, защото ние там имахме парно от 1989 г. и надали някой още ползва печка. Както и да е, той изолира външния ключ за включване, за да не стане грешка, а аз си боядисах това, което беше опушено.

# 846
petiaivanov, а къде да се вържат? Simple Smile Всички са така.
Ами не знам къде да се вържат, но коминното тяло не е пригодено за напора на абсорбатори, нито пък е изградено от подходящи елементи. Отделнно, по него залепват много мазнини и става пожароопасно.
Отделно на някого може да му хрумне да си го използва за комин на камина/печка и той ще е в правото си.

# 847
Блока е от 2005г., кухните и баните имат отделни комини. Хората се оплакват, че им влизат миризми на готвено и цигарен дим дори. Обаче има и една тъй наречена клапа за обратно връщане/възвратна клапа, която при мен е монтира непосредствено преди въздуховода да влезе в комина. Тя играе роля да не ти влизат миризмите на съседите към теб. Отделно самите абсорбатори трябва и те да си имат, зависи от модела.
При мен нямам никакви оплаквания, а съм последен етаж и би следвало аз да пищя, но не!
Ако има и други с този проблем, изгледайте това клипче:
https://youtu.be/BebYEK5LA_U?si=I2-968w-bTM4pvlN

# 848
Влизат им, защото някой не си е "забучил" абсорбатора в неговото отклонение, а е направил някакви "реформи". Ясна е работата-проста физика.

# 849
Влизат им, защото някой не си е "забучил" абсорбатора в неговото отклонение, а е направил някакви "реформи". Ясна е работата-проста физика.
И така да е, ако имат клапан, няма да им влезе нищо.

# 850
Зависи от клапата, защото масово са пластмасови, които клеясват от мазнината и започват да не затварят. Моите абсорбатори си дойдоха с пластмасови клапи фабрично, а не са някакви скъпи.  Почиствам ги понякога.
Повечето модели си имат.
Хубавите, метални клапани са доста скъпи.
Клапата, която показва човекът от клипчето не е добра.

# 851

Общи условия

Активация на акаунт