С каква храна храните котката си? - Тема 5

• 32 870
  • 625
  •   1
Отговори
# 165
Гледах и аз бурканите, но не ми се взима голяма разфасовка. Не обичам да оставям тяхна храна в хладилника - после като извадя нито така студена да давам (притеснено ми е да не им стане нещо), нито да я топля, че като видят да отварям и почват в хор.
Обикновено им разделям един пауч - най-често от по-хубавите в лидъл (бежовите опаковки, pure taste). За разлика от другите, на които обират само соса, тези ги харесват и изяждат всичко.
Проблемът е, че единият лакомчо яде така бързо (а после търчи да “помага на батко си, който пък се дърпа от него и му изяждат порцията), че почти винаги повръща после 🤢 И със суха храна (Wild Freedom и пак тая Lidl pure taste) става понякога, но все пак гранулите уж ги дъвче и не се нагълтва час така. Вече го отделям в коридора на плочките да яде. Взех му и купичка за по-бавно ядене уж - с дупки и неравности, но толкова фира остава и съхне по нея, че постоянно хвърлям и е малко досадно за миене 😅.

# 166
Здравейте, искам да попитам какво трябва да е максималното процентно съдържание на фосфор, калций и магнезий в котешката храна - мокра и суха. Знам, че за суха храна фосфорът не бива да надвишава 1%.
За мокра храна 0,2 % фосфор много ли е?
Благодаря!

# 167
Моля да ми споделите кои са най качествените гранули за котки,досега съм хранил котарака със РК за кастрирани котки,но искам да пробвам и с някои други марки.Благодаря

# 168
Aneliya, oтговор на Вашия въпрос от изкуствен интелект:
Скрит текст:
Фосфор:
- суха: до 1%
- мокра: до 0.2 - 0.5%
Калций:
- суха: 0.6-1.5%
- мокра: 0.2-0.4%
Магнезий:
- суха: под 0.1%
- мокра: 0.02-0.04%

Съотношението между калций и фосфор трябва да бъде в рамките на 1:1 до 1.5:1 за да се осигури правилно усвояване на минералите.

Съдържание на фосфор от 0.2% в мократа храна е в нормалните граници и не е твърде високо, така че може да се счита за подходящо за повечето котки.

Горните препоръки може допълнително да се проверят в нета. От кратка справка видях, че горе-долу такива са стойностите.

avian, може да пробвате ownat, brit

# 169
  • До морето...
Моля да ми споделите кои са най качествените гранули за котки,досега съм хранил котарака със РК за кастрирани котки,но искам да пробвам и с някои други марки.Благодаря
Тези ,за които се сещам са:
 Wild freedom
Purizon
Brit care
Acana
N&D
Разбира се,има и други .

Последна редакция: пн, 26 авг 2024, 13:02 от Rox

# 170
  • София
В последните години давам Carnilove и N&D.

# 171
Carnilove имат по-голям  % месо.
Моят не мога да го науча да яде истинско месо, само гранули яде. Купих му котешки снакс, който изглежда като пушени месца. Снакс яде.

# 172
  • София
А аз напоследък готвя вратни пържоли за дядката. Нарязвам на тънки палченца и леко запичам почти без мазнина. Предвид проблемите му с бъбреците и възрастта, с тях се храни доста добре

# 173
Здравейте, дами! Обръщам към вас за съвет.

Преди някакво време забелязах, че котката ни направи сякаш пърхот. Не много, основно по вратлето и към края на гърба. Водихме я на ветеринар, изписаха ѝ витамини, шампоан и някаква ампула, с които в общи линии да успокоим кожата и да видим дали само с това, ще успеем да преборим проблема. Като друг вариант казаха, че евентуално може да е някаква реакция от храната (птичи протеин) и може да се наложи да я сменим.
Ние от както сме я взели, я храним основно с такъв - пиле/патешко за суха храна (ND), и основно Cosma за мокра - отново пиле, или някаква комбинация със пиле. Естествено други вкусове също, но това е основното.
Казаха, да изчакаме малко време след третирането, да видим дали пърхота ще се появи отново и тогава да се замислим за смяна на храната.

Сега по същество. Ако се стигне до там, аз мисля сухата храна да си продължи да е на ND, но друг вкус, различен от птичи. Тя харесва гранулите и хрупа с голямо удоволствие. За мократа обаче, що се отнася до алтернативи, сякаш е малко по-трудно положението. Пробвахме да ѝ даваме различни вкусове (още преди тази ситуация) на Wild Freedom и на Purizon - яде ги по един-два пъти и дотам. Общото между двете храни, което мога да намеря е, че и двете са с текстура на пастет и малко по-нестандартен за нея вкус. Въпреки че яде с удоволствие наградки с вкус на телешко.
Та, можете ли да ми препоръчате някаква добра мокра храна, която да не е с текстура на пастет и да не е с птичи протеин? По възможност и да не ми отива половината месечен бюджет само за нея Sweat Smile Гледах в Зооплюс, някаква Миамор мисля че беше, но нямам никакви отзиви за нея. Абе, всякакви предложения биха ми били от полза, стига храната да е качествена, не искам да я храня с боклуци, а тези, които се водят хипоалергенни ми се виждат точно такива и искам да са последен вариант.

Благодаря предварително!

# 174
  • София
Косма, тези които взимам аз са с риба тон и консистенция на желирано. Шезир пък са си парченца месце и малко течност, пак взимам основно риба тон, че нашата не обича пиле.

Чела съм, че пърхотът се появява и при дебелички котки, които не успяват да си обгрижват тези зони, да ги почистват. Вашата как е с кг?

# 175
  • София
Давайте храна със сьомга и рибено масло, полезно е за кожата и козината им. Carnilove имат такава, предполагам и други марки също.

# 176
Какъв цвят е котката? Пърхот се появава при слаб имунитет, при боледуване. Аз бих заложила на подсилване на имунитета, не на смяна на храната.

# 177
Да отговоря на горните мнения: котката е голяма порода, но не е дебеличка, максимално се стремим да не се стига до там. А и тя доста добре успява да си регулира храненето, въпреки че обича да яде Joy. Също се и почиства доста старателно.
За Косма - също и даваме риба тон и раци и го обожава, за момента от мократа храна това яде основно, тъй като пилешките неща, на Косма особено, активно почна да ги избягва.

Опитах се да ѝ давам рибено масло, но явно мирисът му беше много силен и го избягваше. Та това отпадна като вариант, като топер. Евентуално ако го има в храната - чудесно. Или през някакъв период някакви витамини и добавки на капсули.

Иначе на самият преглед не намериха нищо друго, никакви видими симптоми, казаха също че може дори да е нещо моментно. Също така, аз казвам пърхот, защото на това ми прилича, те не използваха нито веднъж тази дума, нещо друго казаха че има по вратлето, но не запомних какво точно.

Много ви благодаря за включването, ще проверя казаните марки и дано нещо да ѝ хареса, на тази понякога капризна принцеса Blush.

# 178
Рибчо капсули за деца е също рибено масло с омега-3. Няма силен мирис. Можеш да пробваш да добавяш по някоя капсула (режеш) в храната.

# 179
  • Стара Загора
Аз храня с Миамор мокра храна. Поръчвам само с риба и някакви добавки - скариди, алое, зеленчук…
От пилешките яде само пиле със шунка, другите не ги поглежда. Пастет също не бутва.
Много да му любими Шезир с плодове, но мен ме удрят по джоба. А и са по малки на грамаж.

Общи условия

Активация на акаунт