Сайт за ЕБХ

• 17 727
  • 253
  •   1
Отговори
# 105
Аха! Супер! Чудесно! Намерих си къде да чета! В attachmentparenting.org... А чели ли сте книжката "Децата и ние"? Мисля, че философията е същата!

# 106
 Heart Eyes Радвам се, че снимките ти харесват, Поли.
Само трябва да уредим въпроса с родителите, щото снимките може да са мое творение, ама децата не   hahaha тъй, че се надявам те да се съгласят да ги публикуваме. Иначе относно пейзажите....търся...търся ама да ти кажа ако имам такива, то те са малко мрачнички или неподходящи за подобен сайт.
Иначе ако ти трябват охлюви и танцуващи тирбушони -  аз съм човека  Joy

# 107
Момичета, аз следя всичко, което пишете, но нещо не мога да смогна да отговоря веднага на всички. Затова единственото, което ми хрумва е просто да карам по хронологичен ред:

1.  естественото раждане е активното, т.е. без обезболяване (с анестезия) и не е секцио - хайде да не е задължително домашно и неасистирано, за да не изпадаме в крайности, все пак, ако на някой му хареса разказ за такова раждане е добре дошъл
2. естественото хранене е кърменето на поискване
3. естественото захранване е педагогическото
4. естественото отбиване е инволюция
5. естественото приучаване към гърне е ЕБХ
6. естественото възпитание е привързаното родителство - основните принципи са да растем ЗАЕДНО с детето и информиран избор, примери на неща, които се прилагат са носене със слинг, съвместен сън, НЕгледане на много телевизия

И пак да подчертая дебело - всеки сам решава за себе си какво ще приложи в своя живот.

Колкото и да подчертавам точките си остават точки и именно те се набиват на очи като някакви правила, които по-скоро могат да отблъснат, отколкото да вкарат нещата в някаква подредба... Не, не можем да слагаме рамки. Всеки иска да прави добро за себе си и за детето си!

Да, това с авторските статии е хубаво, но и аз си мисля, че няма да стане само с такива. Първо, това е доста работа- трябва да прочетеш голямо количество материал, да го осмислиш, че и да го напишеш. Второ, не всеки може да го направи, т.е едва ли ще има много такива. (Аз лично бих се пробвала де Mr. Green)

lilfi, би ли се пробвала наистина? То май, засега само ти си ентусиастът в тази област... Мисля си, наистина, че би се прочело с голям интерес!

# 108
Моля за помощ!

Не мога да с справя със списъка на английски език. Просто катастрофически не ми остава време...

Кой от вас би се съгласил да го състави вместо мен Praynig? Става въпрос да се направи следното:
- аз имам събрани линковете, така че ще пратя на този който се съгласи да ме отмени файловете с тях
- всеки линк трябва да се отвори, за да се види какво заглавие да му се сложи и в коя рубрика
- след като е направено предното се копира във вече подредения списък (структурата я имам)
- подредения списък се публикува в темата
- от там нататък mimi_kir има грижата Wink

Моля Praynig!

# 109
Давай!
Аз съм преангажирана с ядене, спане и интернет, така, че съм иделания кандидат  Peace

# 110
Ах, мерси!  bouquet

Ей сега ще се разберем зад кулисите Wink!

# 111
Момичета, аз следя всичко, което пишете, но нещо не мога да смогна да отговоря веднага на всички. Затова единственото, което ми хрумва е просто да карам по хронологичен ред:

1.  естественото раждане е активното, т.е. без обезболяване (с анестезия) и не е секцио - хайде да не е задължително домашно и неасистирано, за да не изпадаме в крайности, все пак, ако на някой му хареса разказ за такова раждане е добре дошъл
2. естественото хранене е кърменето на поискване
3. естественото захранване е педагогическото
4. естественото отбиване е инволюция
5. естественото приучаване към гърне е ЕБХ
6. естественото възпитание е привързаното родителство - основните принципи са да растем ЗАЕДНО с детето и информиран избор, примери на неща, които се прилагат са носене със слинг, съвместен сън, НЕгледане на много телевизия

И пак да подчертая дебело - всеки сам решава за себе си какво ще приложи в своя живот.

Колкото и да подчертавам точките си остават точки и именно те се набиват на очи като някакви правила, които по-скоро могат да отблъснат, отколкото да вкарат нещата в някаква подредба... Не, не можем да слагаме рамки. Всеки иска да прави добро за себе си и за детето си!

Аз пък мисля, че е много важно да се сложат рамки! Нали идеята е да се направи сайт (или нов подфорум) за естественото родителство, а не популярен сайт за всичко и за всеки, какъвто е бг мамма. Както се оказва, различните хора влагат различен смисъл в понятието естествено. За един това означава да се лекува без лекарства, за друг да кърми детето си до първи клас и т.н. Има много майки, които използват памперси, биберон-залъгалки и са ЗА епидуралната анестезия, но пък са "естествени" в някои други отношения и в това няма нищо лошо.

Но ако се прави нов сайт/подфорум трябва много ясно да се дефинира какво разбираме ние под понятието естествено. Концепцията трябва да е една и да е формулирана много прецизно. Един човек (най-много двама) трябва да подбират материалите. А не всеки да си превежда каквото си хареса.
Подразбира се, че всеки ще прецени за себе си какво ще приложи в своя живот и ще реши дали изобщо да влиза в този сайт/подфорум. Няма смисъл да се опитваме да се харесаме на всички.

Някой по-нагоре каза "Идеята не е да се отцепим". Но аз мисля, че точно това е идеята, само че казано по-грубо. Ще обясня с примери какво точно имам предвид.
Например, майка, която прилага ЕБХ пише във форума за съвет. Бебето е на 8 месеца, но отказва да пишка в легенче. В един популярен форум, където влизат хора с най-различни интереси (такъв като Майки бъдещи и настоящи) тя ще получи много отговори като основната идея ще е следната: "Сложи му памперс. Детето не е готово".
Още един пример. Майка, която иска да роди у дома или примерно вагинално след секцио. Пуска тема и получава 50 отговора "Ти си луда - знаеш ли какъв риск е това? По-добре секцио", които трябва да филтрира и само 1-2 отговора по темата.

Не е ли по-добре тези майки да зададат въпросите си в специализиран форум(сайт), в който влизат техни съмишленици, където хора със сходни възгледи и интереси обменят мнения и опит?

Само да не ме разберете погрешно, в никакъв случай не смятам, че с нещо съм по-добра от майките, които гледат децата си по различен начин. Напротив, уважавам другата гледна точка. Моите виждания не ми пречат да общувам с хора, които не ги споделят. Просто ако изобщо ще обсъждам начина, по който си гледам детето, и проблемите си, бих го направила с хора, които ме разбират. А ако в нета има специално местенце, където се събират такива хора - още по-добре!!!

# 112
  • София
Да, това с авторските статии е хубаво, но и аз си мисля, че няма да стане само с такива. Първо, това е доста работа- трябва да прочетеш голямо количество материал, да го осмислиш, че и да го напишеш. Второ, не всеки може да го направи, т.е едва ли ще има много такива. (Аз лично бих се пробвала де Mr. Green)

lilfi, би ли се пробвала наистина? То май, засега само ти си ентусиастът в тази област... Мисля си, наистина, че би се прочело с голям интерес!

Поли, бих, но не съм сигурна, че съм готова още да го направя. Чела съм малко (по моите критерии) материали за ЕБХ и активното раждане и може би малко повече за кърменето на поискване и педагогическото захранване. Но предполагам, че по- натам във времето ще се чувствам достатъчно уверена да пробвам.  Grinning

# 113
# 114
Подкрепям мнението на Дуол

# 115
Поли, на мен само не ми стана ясно това с получаването на разрешение от автора? Къде да му пишем?

lilfi, на сайта винаги има някакъв e-mail адрес. Пишете с няколко думи, че искате да превеждате за публикуване в популярния български сайт bg-mamma.com, както и с цел създаването на нов български сайт насочен към естественото родителство. Също пишете, че винаги указваме автора на статията и от къде (интернет-адреса) е преведена.

Иначе лични истории се пишат значително по-лесно, четат се с голямо удоволствие и обикновено към тях няма претенции да стил и задълбоченост, така че ще са много добро и интересно допълнение към преводните материали.

Има ли някой желание да разкаже нещо от личния си опит? Например как се е запалил по определени методи, как при него вървят нещата... Някоя поучителна или интересна случка...? Кой каквото реши... Има един хубав разказ на раждане публикуван скоро. Ето го:

разказът на Мирена за тяхното раждане

mimi_kir, моля те сложи го в списъците! И двете с mimi_kir вече помолихме как да се дават линковете. Ето правя показно Wink:

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=166904.msg3268949#msg3268949 - разказът на Мирена за тяхното раждане, език - български, рубрики - бременност и раждане (т.е. мисля, че и на двете места трябва да се сложи)

Последна редакция: чт, 22 фев 2007, 18:27 от Поли.

# 116
И освен това дайте да съберем на едно място всички линкове- например някой да ги постира като списък. Така по- лесно ще се види кой какво превежда и какво вече е преведено. За целта:
- някой събира, включително другите му изпращат това, което имат или са намерили, на едно място, под списък (като в Библиотеката) и го публикува- тук или като отделна тема newsm78
-след това актуализира самия списък и информацията за вече преведеното или превеждащото се- кой, какво и т.н..

С този цитат отговарям на последния въпрос на mimi_kir. Освен това, смятам че така събрана информацията е полезна и за още някои неща:
- удобно е всеки един от нас да намери нещо, което му е необходимо
- хората, които ще ги посетят ще могат да черпят информация Wink  - ето наскоро jabushka спомена, че си е харесала нещо.

Поли, и аз ти бях пратила няколко линка по-нагоре!

jabushka, всичко съм взела под внимание Peace! Както и линковете на останалите. В момента се подготвя английския списък Whistling.

Ама в този форум идеята не е ли освен статии, да се обсъждат разни неща? Защото човек не може всичко да изчете, а и от много четене глава боли! Simple Smile

jabushka, имам една молба към теб лично - т.к. ще пуснем една тема тук във форума, която да е нещо като мини-форумче, би ли предложила какво да пишем в първия постинг Praynig! Разбира се, и предложенията на останалите ще са ми от полза Hug. А, да ви кажа честно, чудя се, дали направо това да не си го направим в новия сайт, който вече се подготвя... Thinking

Мисля, че имаш предвид Аспекти на естественото родителство? Самите аспекти едва ли могат да бъдат естествени или изкуствени  Wink

Емем, не че не бихме могли да поспорим Wink, но е излишно в случая, пък и варинатът, който ти даваш повече ми харесва. Така, че дотук става така "Истината е някъде там... - да поговорим за аспектите на естественото родителство". Мислех, обаче дали въобще да не махнем всичко останало и да остане само "Истината е някъде там...", което е доста общо и може да привлече повече хора. Но, пък от друга страна, имайки предвид, например последния постинг на Duol няма нужда да привличаме твърде много... Вие как мислите по този въпрос?

Мисля, че Поли е развила темата прекрасно. smile3501 Заглавието действително е много по-подходящо, а и би могло да привлече нови хора. Хубаво е, че изчакахме дотук за да може идеята да узрее и да стигне до тази (според мен) връхна точка. Е, не че ще се учудя, ако Поли измисли нещо по-добро, но засега поне мойта тиква не вижда такова  smile3506 smile3534

Ей, на! Още го мъдря... Thinking. Но наистина накрая ще стане най-доброто възможно  bouquet!

# 117
Цитат
дотук става така "Истината е някъде там... - да поговорим за аспектите на естественото родителство". Мислех, обаче дали въобще да не махнем всичко останало и да остане само "Истината е някъде там...", което е доста общо и може да привлече повече хора

Аз лично не обичам подвеждащите и неясните заглавия. С мнооого малки изключения, когато използването им е донякъде оправдано,  предпочитам заглавието да дава възможно най-точна представа за съдържанието.

# 118
Maria.St , а ти как би го написала? Вариантът, който е до момента харесва ли ти?

Проблемът е там, че не е ясно какво точно се разбира под "естествено" Thinking. Затова трябва и в първия постинг да има ясно разграничаване за кой точно е тази тема. Имаш ли идеи как точно това да стане?

Наистина имам нужда от помощта ви с мнения, идеи, коментари и предложения Praynig!

Разчитам на вас  bouquet!

# 119
Поли., другият вариант ми харесва, да. Извинявай, мислех, че съм го написала по-горе  Hug 

Според мен не е нужно да се поставят някакви граници на естественото, нали затова казваме "истината е някъде там". Така ще има възможност за допълнения, ако изникнат нови идеи, а и все пак всичко търпи развитие. Всички ние естествените например, до скоро смятахме, че е неестествено да учим детето на гърне преди да навърши годинка поне...

Общи условия

Активация на акаунт