Необходимата информация за Европейския съюз

• 304 510
  • 327
  •   1
Отговори
# 195
Много ви благодаря за отговорите. Hug Ще търсиме начин да заминем. Аз съм с висше също и мисля да си търся работа по специалността. Проблемът ми е че знам само английски Embarassed и съм сигурна, че това ще ми е голяма пречка в търсенето на работа. Иначе се надявам да успея да си намеря и да замина без да ми се налага тук в България да си вадя разрешително за работа. Идеята за сега ми е да замина, като предварително преди това съм си наела квартира там. Там да си направя адресна регистрация и да си търся работодател които да иска да ме вземе и така да ми разрешат да работя. Със сигурност ще е трудно ама... А се извади разрешително за работа от България, трябва ли да имаш предварително подписан договор или може да си извадиш и да заминеш и тогава да си търсиш работа?

# 196
Като знаеш само английски, защо не се ориентираш към английско говоряща държава? Съмнява ме в Германия да успееш без немски, особено щом искаш да работиш по специалността си.

# 197
Big boss, каква специалност си завършила и колко години стаж имаш?
При положение, че не знаеш немски ще ти е още по-трудно да си намериш работа - не че е невъзможно да започнеш работа и без езика, но е доста по-трудно.
Аз ако бях на твое място, щях да изчакам да падне забраната за българските граждани, а докато чакам бих наблегнала на езика.
Без предварително намерена работа, без разрешително за работа и без език - не знам - за мен е лудост. Надявам се поне пари за една година напред да имаш, че ако и пари нямаш, не те виждам как ще се справиш.

# 198
Ориентирах се към Германия, защото искам да е държава от Европейския съюз. Всичко друго ми е прекалено далече, а и не толкова заради мен, колкото заради образованието на децата. Иначе специалността ми е инженерен дизайн и имам стаж, просто в момента съм по майчинство. За пари-имам и горе долу така и аз съм преценила, че за около година трябва да мога да се издържам там. Опитвам се и от езика да понауча, но съм започнала от аб и го уча сама вкъщи и още съм мнооооого далече от свободен разговор, да не говорим да мога да говоря свободно немски в професионален план. Rolling Eyes

# 199
Великобритания е в Европейския съюз и се говори на английски Simple Smile щом си инжинерен дизайн провери дали няма да се котираш за работна карта по програмата за Skilled Workers, ако се котираш можеш да си задвижиш докуметите и да ги получиш още докато си в България, в краен случай можеш да работиш като контрактор, като се регистрираш като едноличен търговец. И тук икономиката като навсякъде в съюза в момента не е цветуща, но за добри кадри работа винаги се намира.

# 200
Благодаря за идеята за тази програма. Ще проверя за какво става въпрос. Във Великобритания не са ли много високи наемите. Като цяло начина им на живот не  е ли по скъп от Германия.

# 201
Не съм запозната с Германия, така че не мога да кометирам. Предполагам обаче, че не е много по скъпо, вероятно е същото. Както Германия, така и Великобритания си имат различни региони и населени места, където цените могат много да варират. В и около Лондон е най-скъпо, докато в северната част на Великобритания например е много по-евтино. Например ако с 30'000 паунда заплата на година едва закърпваш двата края около Лондон, то на север с 20 - 25'000 се живее сравнително прилично. Съответно за една и съща позиция в и около Лондон заплатата е малко по-висока отколкото на север.

Сравнително прилична къща (нищо луксозно) с три спални в квартал на Лондон (не в центъра) например би била около 2'000 паунда на месец наем + още толкова на година за местните такси, в зависимост от кварталите може да е и повече и по-малко, понякога и няколко пресечки могат да покажат големи вариации. Същата тази къща ако преместим извън радиуса на М25 и пак зависи къде точно би била 1'000 паунда на месец и още толкова за местните такси на година, а ако я преместим на север (Манчестър, Ливърпул, Шефийлд, Хъл, Уорингтон и т.н.) би била от порядъка на 500 - 600 паунда и може би също толкова годишна такса към общината до към максимум 1'000 паунда. Така че много е трудно да се прави генерално обобщение. Битовите сметки биха били приблизително еднакви. Горивото на север също е по-евтино. Хранителните стоки мисля, че са същата цена. Различните услуги мисля, че също биха били по-евтини, защото както споменах поради по-евтините имоти заплатите за една и съща длъжност сравнени с Лондон са по-ниски. Не съм сигурна, но мисля, че и детските градини биха били по-евтини на север, но може и да греша. Най добре проучи държавата по-подробно, най-вече съобразено с твоята професия. В какви институции можеш да я упражняваш, къде се намират те, къде търсят работна ръка, какво заплащат и т.н.

Ето това е линк към форум с необятна информация относно имиграцията и животът във Великобритания: http://www.bghelp.co.uk/forums/ Като отсееш негативното отношение на някои форумци информацията, която можеш да намериш там е достоверна и надеждна. Първо прочети каквото можеш и тогава питай, защото иначе гарантирано ще те отрежат Simple Smile

Това е линк към за различните разрешителни за работа: http://www.ukba.homeoffice.gov.uk/eucitizens/bulgaria-romania/work-permits/

А това е линк към критериите за Highly Skilled работници: http://www.ukba.homeoffice.gov.uk/eucitizens/bulgaria-romania/wo … ntshighlyskilled/

Надявам се да съм ти била полезна, захващай се сега да четеш Simple Smile

# 202
За Германия цените са по-ниски. В Берлин със сигурност е по-евтино  от Лондон. Ние сме се насочили към Мюнхен. Там е по скъпо от Берлин и все пак този тип къща, който описваш в един сравнително добър квартал в Мюнхен може да се намери за около 1200-1500 евро. За първо време по-скоро мисля да е апартамент. Като тристаен апартамент напълно обзаведен в по-хубав квартал може да се намери за около 800 евро. Линковете ти наистина ще ми бъдат полезни Hug.
Аз също чета и в друг форум, където има доста информация, така че като цяло ще се ориентирам. Четене му е цаката smile3521

# 203
Учудвам се, че в Германия е по-евтино, но щом казваш, няма да споря, тъй като не съм запозната с тази държава. Трябва да вземеш под внимание приход минус разход. Нива на заплати, разходи, които може да възникнат. Например от разни форуми ми направи впечатление, че се говори за здравни застраховки в Германия, докато тук лечението е безплатно. Не знам може и да греша. Проучи и двете държви и си прецени възможностите, не забравяй и факта, че не знаеш там езика. Според мен, освен ако не си някой невероятно известен и търсен международен кадър, не знаенето на местния език може абсолютно да те спъне в намирането на работа.

П.С. Заплатите, които съм цитирала са средностатистически към ниски. Съвсем умишлено коментирах тях, виж какви са нивата на заплатите за твоята специалност и така преценявай. Не забравяй да вземеш под внимание и данъците, които се плащат. Ето ти например един калкулатор, за да проверяваш колко от годишната ти заплата ще влиза на практика в джоба ти: http://www.thesalarycalculator.co.uk/salary.php

# 204
Помислила съм вече за тези неща и реално като сметна заплатата няма да ми стига за наем две деца и храна и консумативи. На първо време мъжът ми ще ми праща, докато си стъпя на краката. А инфото което даваш за UK е много полезно, но наистина незнам. Мъжът ми също иска да сме по наблизо че да прскача. Въпреки че има много повече полети до Лондон отколкото до Мюнен Laughing ама ще  видим. Иначе на мен Великобритания винаги си ми е била слабост Party

# 205
Здравейте, международни мами!    newsm76

Искам да помоля за малко помощ и ориентир в ситуацията: Tired
Много сме объркани и незнаем откъде да започнем процедурата по преместване в Ирландия?
На този етап сме опитали чрез търсене на работа дистанционно, но нещо не ни се получават нещата. Да, обаждат се на мъжа ми от най-различни HR агенции, казват ще ви регистрираме в нашата база данни, благодарим Ви и дотам. Повече не се обаждат.
Наш приятел, който работи там от 4 години, ни подаде струва ми се погрешно инфо, защото ни каза че ако имаме job offer можем да си извадим сами разрешителното за работа. Така ли е наистина, той не е много осведомен, защото не е българин и е от държава,която няма нужда от разрешително за работа.
Трябва ли мъжа ми да отиде до Ирландия да си извади pps или няма нужда от това, преди да получи job offer? Можем да се регистрираме на адреса на който нашия приятел живее, това няма да е проблем. Според вас по-добре ли ще е да си търси работа на място, тоест да остане в страната известно време и да се кандидатира за различни позиции през Интернет.
Моя мъж уж се води от висококвалифицираните кадри и пак тотален неуспех с намирането на работа. Той е в IT бранша, програмист с 11 години стаж, 7 от които в американска компания в България. Казаха ни че IT бизнеса в Ирландия е доста развит и винаги има търсене на кадри, пък нещо ние ли нямаме късмет или не правим нещата по правилния начин... незнам newsm78
Не ни се живее вече тук, имаме си една малка принцеса на 4 месеца, заради която съм съгласна и на края на света да отида но да не расте в България!
Ще съм ви адски признателна ако можете да ни упътите по какъв начин да започнем да процедираме за да получим разрешително за работа за Ирландия?
Благодаря!   bouquet

Последна редакция: пт, 17 фев 2012, 17:14 от Fairyland

# 206
Има ли нещо такова като Highly Skilled работници за Ирландия?
Това определено би било добра опция за нас.  newsm78

Последна редакция: пт, 17 фев 2012, 17:09 от Fairyland

# 207
Като тристаен апартамент напълно обзаведен в по-хубав квартал може да се намери за около 800 евро.
Сигурна ли си за цената?  newsm78 Аз не съм търсила жилище в Мюнхен, но съм чувала, че наемите там са много високи, а и едва ли се намират лесно обзаведени жилища.  Simple Smile
Знаеш ли как точно се наема апартамент?
Ами ако те попитат какво работиш и ти поискат лонцетел?

# 208
B & С, Big boss,
Това са произволно намерени жилища в Мюнхен http://www.immobilienscout24.de/Suche/S-T/Wohnung-Miete/Umkreiss … /-/-/5/1,00-3,00?. Има избор от страна на наеми и квадратура.

За наемането на жилище наемодателят обикновено има някои изисквания - банкова сметка, доказване на доходи, кауцион, проверка на шуфа.

# 209
Доста парички си трябват, а и доказването, че човек има доходи не е лесно. Simple Smile
И на мен ми се иска да се преместя в Германия, но ако се преместя представям си какво ще обяснявам - нямам работа, нямам разрешително за работа, но си търся и искам да наема обзаведено жилище понеже за детето ще е по-добре в Германия.  Joy
Big boss, не можеш да си представиш колко ми се иска да се преместя в Германия, но понеже веднъж съм минала по този път и знам колко е трудно, въобще и не помислям, а само си мечтая  Confused Rolling Eyes

Общи условия

Активация на акаунт