(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 56)

• 37 127
  • 730
  •   1
Отговори
# 180
За съжаление в една борса ги гледах преди време и не беше никак малка сумата за една тухличка, а на теб ще ти трябват доста. Все пак зависи и какъв бюджет си предвидила за това.
Около 2000, 2500лв. Гледах покривна ламарина и там ще ми трябват 90листа, за това пространство. Пак стъпва 2000лв само тя. Отделно рамка и крепежи. Ако тухличките дойдат на тази сума или малко над, пак ще е по-удачно. Сега ще започна да проучвам цени.

# 181
Няма ли да ти е по бюджетно ако просто някой майстор ти ги вдигне с бетон или нещо . Или просто закови дъски една за друга и по дължината няколко за да може да се забият и да държат и пак ще стане . То дървото докато си изгние ще отнеме доста време , а и не е невъзможно да се сменят .

https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=WmRLyT5DshQ
https://lazara.bg/dom-i-gradina/gradina/zelenchukova-gradina/

Според мен дървото ще ти е по бюджетен вариант . Дори и да е от ламарина пак ще ти излязат златни , защото вече един лист ламарина струва около 30 40 лв . , а и не на всякъде я има . Другия вариант е с мрежа пълна с камъни . Но по големият въпрос е от къде ще вземете толкова пръс за да напълните леглата . От долу пак може да има нещо за да не слагате толкова пръс .

# 182
Няма ли да ти е по бюджетно ако просто някой майстор ти ги вдигне с бетон или нещо . Или просто закови дъски една за друга и по дължината няколко за да може да се забият и да държат и пак ще стане . То дървото докато си изгние ще отнеме доста време , а и не е невъзможно да се сменят .

https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=WmRLyT5DshQ
https://lazara.bg/dom-i-gradina/gradina/zelenchukova-gradina/

Според мен дървото ще ти е по бюджетен вариант . Дори и да е от ламарина пак ще ти излязат златни , защото вече един лист ламарина струва около 30 40 лв . , а и не на всякъде я има . Другия вариант е с мрежа пълна с камъни . Но по големият въпрос е от къде ще вземете толкова пръс за да напълните леглата . От долу пак може да има нещо за да не слагате толкова пръс .
Да, и това ше проверя, дъски за покрив, колко кубика ще ми трябват , те май са най евтини. Има прекрасна рал ламарина, златен дъб, за огради, но е брутално скъпа.
Леглата, да добра забележка. Имам останали парчета картони, кашони, греди, подпори, почиствани клони от паразитиращи храсти и дръвчета , от строежа на къщата доста био материал, който няма да се налага да изхвърлям. Ще го подредя на дъното, да си гние . Пак няма да е достатъчно. Ще се наложи да докарвам пръст допълнително и имам запазени няколко кубика, в съседния строеж.
Абе доста голяма инвестиция е задигнатата , естетическа леха. Не ще и дума, но не мога друго да си представя .
Сестра ми е голям любител, (според мен не само), има всякакви лехички. Тя си ги задига само с клонките от пролетното изрязване на овошките и преплита. Стои много приятно, но нейните са нисички. Ако ги направя така, ще трябва да хвърчат кучета и младежи през оградата 🤫

# 183
Твоите ще са високи и няма да стане с пръчки , а и не всички видове дървета стават за ограда . Някои много бързо съхнат и така . Според мен с дъски ще ти е най - бюджетно . Зависи също колко искаш да са дълги и широки , но ако е от дъски можеш да вземеш и метални ъгли . Ти хубаво ще ги сложиш тия отпадъци от долу , но ще трябва периодично да слагаш пръс защото тия ще слягат . Няма ли начин лехите да са отделно от футболиста и кучо ? А футболиста едва ли ще рита всеки ден .. Помисли добре . С каквото решиш да е все ще трябва някакъв бюджет . Има палети , които се продават по 5 6 лв . ако намериш и за по малко да им вземеш дъските .

# 184
  • София
Някой може ли да сподели за хубави и не безумно скъпи европалети откъде може да се вземат?
Поприключваме с ремота на старата къща и имам някои идеи за европалетите, както за отвън, така и за вътре, но ми трябвато поне 20-30 европалета.

# 185
Aila, аспержите от коренища ли са или от семена? Че аз миналата година сложих семена и поникнаха едни зеленяши, но запазих коренищата и сега ще ги слагам. Те нали не дават първата година истински аспержи.

# 186
  • София
Aila, аспержите от коренища ли са или от семена? Че аз миналата година сложих семена и поникнаха едни зеленяши, но запазих коренищата и сега ще ги слагам. Те нали не дават първата година истински аспержи.
Аз съм тепърва на първата година. Тоест сега си правя разсад, после ще го преместя на постоянно място, което още не съм избрала и догодина ще се надявам на някаква реколта евентуално.
Ще се радвам да споделиш дали при теб ще има нещо за бране тази година Simple Smile

# 187
Палети търси в ОЛХ или Базар има по 3 4 лв за брой . А може около теб да намериш и безплатно .

# 188
Палети търси в ОЛХ или Базар има по 3 4 лв за брой . А може около теб да намериш и безплатно .
Много благодаря!

# 189
  • София
Явно не търся добре, но цените са доста по-високи на тези, които аз намирам. А дори не търся близо до София вече.

# 190
Явно не търся добре, но цените са доста по-високи на тези, които аз намирам. А дори не търся близо до София вече.

Аз гледах че има по 3 4 лв или по договаряне . Вариант е ако видите някъде и попитате може и да ви ги дадът и без пари или ако имате транспот да отидете до място и да си вземете иначе доставката ще е повече от цената на палетите .

# 191
  • София
Бус имаме и няма проблем да ги вземем, въпросът е че под 15 - 20 лв не откривам нищо, но ще поровя повече. Ако не накрая съм склонна и повече пари да дам, но да приключа и с това, че вече от няколко години го отлагам. Simple Smile

# 192
Бус имаме и няма проблем да ги вземем, въпросът е че под 15 - 20 лв не откривам нищо, но ще поровя повече. Ако не накрая съм склонна и повече пари да дам, но да приключа и с това, че вече от няколко години го отлагам. Simple Smile
Аз намерих обява, за използвани на 10лв. На снимката изглеждаха запазени, но дали не е принципна, не се знае. Както и да е, ще търся. Идеята ми допада, доста. И да много подходящ размер 1 пале, почти 1 кв.м.

# 193
За повдигнатите лехи - имай предвид че с тази височина  конструкцията ще е много тежка, с времето ще започне да сляга на места и може да се разкриви. Т.е ти трябва много добре подготвена, здрава и стабилна основа.
Не бих ползвала дърво или нещо друго различно от бетон, защото след няколко години ако започне да се разпада, ще имаш проблем как да го укрепваш.
Чисто практически, ако не си в дъждовен регион повдигнатите лехи искат много поливане. За да не губиш време може да се инсталира капково, ти ще си прецениш дали разходите за вода си струват.
Пръстта в тези лехи с времето се изчерпва и трябва да се подмени.

Не разбрах защо трябва да са повдигнати лехи, не става ли  да вдигнеш плътна ограда на желаната височина, може и да е зидана за по-сигурно. И пред оградата да си садиш каквото искаш в земята. Или кучето ще влиза в лехите? Ако са храсталаци и отзад е плътна ограда, бързо ще изгуби интерес към тях.

# 194

Общи условия

Активация на акаунт