(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 56)

• 37 117
  • 730
  •   2
Отговори
# 150
  • Русе
Прекрасни са Ви черитата,аз явно доста съм изостанала 😁🤣. Благодаря за съветите за тиквичките,живи са даже и оклюмалата, пуснаха по още едно листенце.

Черитата са зад тях. Трябва да ги пикирам .

Краставичките и те се показаха

Така като си гледам сега снимките ще си помислите, че пръста ми свиди 😁🤣 три чанти от работа и от село съм си домъкнала и още ще трябва ....
Слагам и един линк за домашен компостер на терасата в подобна,но по-голяма кофа ще се пробвам за 1 път и аз.
https://thriftsheep.com/2021/05/16/composting-at-home/

# 151
Yasmin17, кой е сортът на доматите джуджета и кога ся семената? Вкусни ли са? Simple Smile

# 152
Yasmin17, lorito, хубави са ви разсадите, но моля, слагайте снимките в скрит текст.  Неудобно ми е да напомням на всяка страница.
Тиквичките искат още пръст и по-хладно. След две седмици ще са готови са разсаждане.

# 153
Алис, опитахме едно малко доматче само.😄 Утре останалите три.

А доматите са ето тези:

Морски бриз, отново правя опит със скоби, за скрит текст,  не знам дали ще успея да скрия снимката.

Отново не успях през телефон.

# 154
Каква в разликата с черитата?

Последна редакция: ср, 20 мар 2024, 21:50 от duhi_puhi

# 155
[ spoiler] текст/ снимка [/spoiler ]
Без разстоянието между скоба и буква.

Време ли е за тиквички разсад за открито? Май ми се вижда рано нещо или да сложа 1-2 кофички.
Като ги гледах Ютюб градинарите ми беше смешно, че ходят с тетрадката в градината и пишат ли, пишат. Все си виках кой има време и за това, но било полезно. Ако бях си записвала предните години нямаше да питам само.
 А за дини и пъпеши рано ли е или да изчакам още малко. Мисля да накисна семки за 1-2 дни и да сея малко и от тях.
Намерих си снимка от миналата година на 10 юни съм ги сложила в земята. Това май беше с месец закъснение. Като от дините нито една не се хвана. Пъпешите се хванаха, но родиха само 3 пъпеша от всеки вид по един. Опитахме 1, а другите два нещо ги изяде 🤭

Последна редакция: ср, 20 мар 2024, 21:56 от Morkovelka99

# 156
Yasmin17, за да скриеш нещо, трябва да изглежда така

Скрит текст:

# 157
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Каква в разликата с чертата?

черитата са големи растения с малки плодчета, а това са малки растения с малки плодчета.
имах такива джуджета преди години. направиха по две китки и до там.
но са добра закачка за балкона.

# 158
А си гледах черита на терасата, тамън си бяха...

# 159
за мен черитата са по-добри. Simple Smile
много повече доматчета дават.

джуджетата също имат своя чар.

# 160
Каква е тази гад според вас?
Това е сладък картоф. За втори път при опит за попълване за разсад се появяват такива бели вредители.
С какво да третирам, за да не изхвърлям отново картофа?

# 161
Това е може би мокрица, но не съм сигурна, защото е май по-дребно.
Ето и два цитата от уикипедия за мокриците:
"Относно начина им на хранене, повечето мокрици са детритоядни, като това означава че се хранят с мъртва растителна материя, като например изгнили листа, изгнили плодове, изгнила дървесина, целулоза и т.н., а също и с различни видове плесен.
Някои видове обаче са всеядни – ядат неща като например екскрементите на други животни. Имат храносмилателна система, която им позволява да ядат дори и неща, които са отровни за някои други видове. Много рядко се случва мокриците да ядат живи растения"

"Мокриците се смятат за благоприятни в градината играейки роля в контролирането на определени вредители, както и с това, че произвеждат органична тор, преобръщат почвата, прочистват от мъртва растителност и органична материя. Те понякога са считани за вредители, защото могат да се хранят със загниващите части на различни култивирани растения (презрели ягоди или загниващ разсад). "

Последна редакция: чт, 21 мар 2024, 12:55 от Кити Кет

# 162
  • София
Дъждец, категорично е щитоносна въшка! Кой вид не е ясно, но е все тая. Мачкай физически или изнеси навън и пръскай.

# 163
Каква е тази гад според вас?
Това е сладък картоф. За втори път при опит за попълване за разсад се появяват такива бели вредители.
С какво да третирам, за да не изхвърлям отново картофа?

памуклийка може би.
пръскай с такова и трябва да се отървеш.
но напръскай и пръстта и саксията, а и мястото на коетоса сложени.
няма проблем, докато стигнете до ядене ще се е изчистило.

# 164
Благодаря ви!
Няма пръст още. В буркан с вода е сложен. Обаче имам много орхидеи.
Дали да не напръскам и тях?

Общи условия

Активация на акаунт