(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 56)

• 37 098
  • 730
  •   1
Отговори
# 135
И само сурови неща вътре, да не вземе някой да си хвърля отпадъците от манджите

# 136
На мен в тоя компостер всичко ми мухлясва само, нищо не се получава като цяло. Ще го изфъчкам някъде, че ми пречи само...

# 137
  • на чист въздух
Какъв е вашият?

# 138
Моят е от Лидъл. Горе долу за годината прави една количка компост. Не съм ползвала активатор, но на времето ми бяха дали малко калифорнийски червеи. Има си тънкости. Ако много се засуши - трябва да се полее и ако е много влажно се слага суха маса.

# 139
точно лидълски е Simple Smile и влажен си е, и му слагам квото пише "по рецепта" за компост... обаче нищо полезно не се случва. Доматите даже си стоят сушени като от буркан тук-таме се виждат Simple Smile По-скоро резултатът е като загнила каца за трушия Simple Smile Simple Smile Simple Smile Simple Smile

# 140
Ох, не знам как да помогна, явно не могат да влизат червеите. Отваряла ли си долу капаците да видиш дали изобщо прави компост?

# 141
  • София
ЧЕСТИТА ПРОЛЕТ!
не че температурите много навеждат на тази мисъл. През ноща трябва да са били и отрицателни градусите. Ще видя как са доматите, като ходя да върна кастрираното мяу на село.
Моите компости така да се каже са самоделки. Стари каси от прозорци, легнали и наредени три една над друга. Нямат дъно и капак и общо вече са три броя. Хвърляме каквото се сетим от двора, без нищо да им правим. Отнема повече от година, но аз не бързам за никъде. Накрая атмосферните условия и гадинките успяват да ги направят на доста приличен компост. Миналата година за пръв път извадихме съдържанието от първият компост, да кажем след 2-3 години трупане и слягане и го разхвърляхме на двора преди да фрезоваме. Тази година още не сме фрезовали пролетно и не съм гледала, в момента на повърхността на самоделките има цели стъбла царевица, та трябва да повдигна да видя отдолу какво е положението.
Но ще е като спре да вали и става за фрезоване.

# 142
  • на чист въздух
Четох, че за да се забърза процеса трябва да се бърка. Останах с впечатлението, че не го правите а и на мен ми се струва трудно като гледам р-ра / от пластмаковите е/
 Трябва ли да внимавам да не попадат семена от плевелите

# 143
  • София
Четох, че за да се забърза процеса трябва да се бърка. Останах с впечатлението, че не го правите а и на мен ми се струва трудно като гледам р-ра / от пластмаковите е/
 Трябва ли да внимавам да не попадат семена от плевелите
Да, със сигурност при идеални условия ще стане по-бързо, но аз лично не бързам, предпочитам мързеливата.
Иначе е препоръчително да няма семена, но и там нищо не мога да направя по въпроса и не задълбавам. Като цяло гледам бурените да ги довършвам преди да успеят да цъфнат и направят семена, макар че някои са много бързи Simple Smile

# 144
Не се разбърква компостера. Няй-долният слой е компостът, на горе се обработва от гадинки и тнт. Моят също е самоделен, отворен е от горе. Лятото го поливам да го овлажнявам от време на време

# 145
Нашия е от бидон и слагаме каквото ни падне . Задължително трябва да е отворен според мен за да се напича. От долу е компоста, който ние пресяваме и така пръскаме из градината. Трябва да им и пръс малко . Нищо не поливаме , той си седи там ни хляб иска ни вода както се казва .

# 146
Ние си изкопахме две лопати дълбочина, сложихме една мрежа и започнахме да зареждаме за първа година, сложих накъсани картони, есенния поизгорял боклук и кухненски отпадъци. Ако не друго, поне е удобство да си хвърлям там тревата, вместо да ходя до контейнера за смет.   

# 147
  • София
Аз трева от косачката не слагам, защото ме мързи. Коша съм го пробвала два пъти точно, през всичкото останало време косим с опцията мулчиране и директно си остава по полянката раздробената трева да я тори.
Миналият уикенд за пръв път окосихме за тази година, а ако ми остане време се каня да мина и веднъж пролетно с аератора, с това с шиповете, а на с приставката като мини фрезат  както направих миналата година. Искаше ми се доста повече внимание да обърна на полянката, но за съжаление не стигам и до нея.

# 148
Окосената трева я разпръсквам из градината ако не е пуснала семе . Лятото слагаме по пътечките да не никне трева .

# 149
Привет момичета!🌺
Много ми прораснаха разсадите, а ще ги засаждаме чак след месец и половина.

Най- големите ги посадих към 17.02.
И след това в два поредни уикенда, заложих и останалите.

Убедих се, че като заложа по една семка в кофичка, по бързо се развиват. В случай,  че заложа по 2,3 семки и се наложи да пикирам, докато се съвземат от стреса на разсаждането минава доста време.
Утре ще има салата от доматите- джуджета.😁
Преди 3 дни откъснах първото доматче, за утре оставям следващите.

Другия корен и той цъфти и оформя плод.

Това са следващите домати- джуджета, които започват да цъфтят.

Краставички- крокодилки, показаха се за три дни. Посадих ги в събота вечерта.

Общи условия

Активация на акаунт