Софийска вода надписват кубици - март 2024

• 1 799
  • 18
  •   1
Отговори
Здравейте,
Този месец ни пристигна фактура, в която виждам, че са надписали кубиците с поне 7. Обикновено изразходваме не повече от 8-9 на месец, сега са писали 16.
Какви са правата ми, как да оспорвам?
Някой друг сблъсквал ли се е с такъв проблем наскоро?

# 1
Kaк могат да надпишат кубици ако имаш водомер?  Не засичаш ли по водомера си?
Впрочем ако по някаква причина нямаш водомер май могат да ти начислят по някаква таблица с надуто до макс потребление. Правят го хем за да не са на загуба, хем за да те подтикнат да си сложиш водомер. Може би и ако са минали 10-те години да процедират така.

# 2
Имате ли предписание за смяна на водомер?

Кога за последно са засичани реални кубици потребление?

Възможно ли е да има теч?

# 3
Kaк могат да надпишат кубици ако имаш водомер?  Не засичаш ли по водомера си?
Впрочем ако по някаква причина нямаш водомер май могат да ти начислят по някаква таблица с надуто до макс потребление. Правят го хем за да не са на загуба, хем за да те подтикнат да си сложиш водомер. Може би и ако са минали 10-те години да процедират така.

не, не, водомери си имаме, подновени са. Реалното отчитане е на 3 месеца както знаете. И в него ясно се вижда колко харчи домакинството средно на месец.
Сега не мога да разбера защо така са ги завишили.
И реалния отчет беше миналия месец, всичко беше в норма.

# 4
  • София
Има ли разминаване между написаното като потребление в сметката и показателите, които виждате лично вие?
Какво е положението с общия водомер?

# 5
Ако не става дума за теч, а за завишени показания на водомерите ви, при реалното отчитане ще се коригира и после няма да плащате. Случва се - дали грешки, дали мързеливи инкасатори, дали им трябват пари сега. Но това няма да остане така и в по-дългосрочен план няма да ви набутат.

# 6
Ще го коригират и ще ви върнат пари. Мен ме бяха "отписали" - минал инкасатор, нямало никого и вместо да пише някакви средни, директно писал, че не живее никой. Няколко месеца не получавах сметки, после - 200 лв., после - 160 за връщане.

# 7
Писали са ви служебно 4 човека, ако сте по 4 кубика най-вероятно.

# 8
  • София
В последната ни сметка дойдоха още около 6 кубика от общия водомер. Те май не се пишат за всеки месец, а на тримесечие.

# 9
  • SF
Два входа сме включени на общ водомер и делим сумата, но не е по равно. Да не ви казвам каква сметка очаквам за 1 година. Пишем си някакви числа, те нещо смятат и казват кой какво дължи. Съседите са на мнение, че трябва да си леем вода колкото можем, защото накрая пак ще я платим. Не може да му се хване краят.

# 10
  • София
При нас кубиците са надписани с 31 повече. Никога не сме имали такава сметка за вода.
Тук са предишните показания
Скрит текст:

А тук новите
Скрит текст:

Нещо не ми се връзва, не мога да разбера защо има разминаване в старите и настоящите отчети. Не би ли трябвало старият отчет в новата да е равен на настоящия в предишната? Т.е. в новата да изчислят от 1085 до 1109, така все едно плащаме два пъти тези 6 куб., ако не са и повече. Ако някой е наясно, моля да ми обясни дали е правилно.
Имаме водомери, изправни са и цифрите горе долу съответстват, няма течове.
Към авторката - проверете в сайта дали пише изчислен отчет или реален отчет, както е при мен, май това също има значение. Може да разпитате и съседите дали също са получили по- високи сметки.
Виждам, че е излязла нова фактура, сега са ни писали 14 кубика. И си започва от 1109, както би трябвало.

# 11
Вземаш двете бележки и отиваш в офиса на Софийска вода в ЦУМ и на място изяснявате. И на мен не ми пасват тези показания, сигурно  е грешка.

# 12
  • София
Как мога да подам жалба срещу СВ, и с копие до КЕВР и каквато друга институция има? По възможност без да ходя до ЦОк...понеже знам че ги преглеждат и могат да не я приемат?

# 13
Здравейте! Имаме големи загуби във входа, които се разпределят между живущите. Мъжът ми ходи до Софийска вода, подал е там някаква жалба и няколко дена по-късно са му пратили писмо за конкретен период от няколко месеца какви са разходите по водомер и общо потребление разбито по апартаменти. Но нещо не ни става ясно как да разберем откъде са загубите. Как да разберем дали някой шмекерува, има неизправен водомер или пък загубите са от теч? Сумите не са никак малки според мъжа ми и затова се хвана да разнищи. Но не знаем как да ползваме подадената информация от Софийска вода. Ще ни послужат ли за нещо изобщо тези данни?
https://i.postimg.cc/hjW6MVk7/IMG-20250112-191056.jpg

# 14
  • There I was on a July morning
Барбалена, отчетите за апартаментите реални ли са или са служебно начислени? Имате ли общи помещения, гаражи, които са без индивидуални водомери? Сградата предполагам, няма централно топлоснабдяване?
Смятайте, горе-долу по 4-5 куб. м средномесечен разход на вода/човек. Примерно апартамент № 45 има 9 куб. м разход за 9 месеца т.е. по 1 куб. м. Може там да не се живее постоянно, не казвам нищо лошо, само обръщам внимание, вие по-добре знаете кой, къде и колко.
Веднъж ни бяха начислили много кубици общи загуби, питах в Софийска вода, но казаха, че до 20 % било нормално, а ние бяхме под тази граница. Не помня после какво стана, мисля, че в крайна сметка имаше някакъв развален водомер и съседите си го смениха.
"(5) При разлика в отчетеното количество вода по ал. 2 и в сбора на отчетите по индивидуалните водомери по ал. 3, по-голяма от 20 на сто, в 7-дневен срок операторът уведомява упълномощения представител на етажната собственост. При подаване на молба от упълномощения представител на етажната собственост в 10-дневен срок от уведомяването за установяване на причините операторът определя комисия, в която се включват молителят и представители на оператора." - НАРЕДБА № 4 ОТ 14 СЕПТЕМВРИ 2004 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ПРИСЪЕДИНЯВАНЕ НА ПОТРЕБИТЕЛИТЕ И ЗА ПОЛЗВАНЕ НА ВОДОСНАБДИТЕЛНИТЕ И КАНАЛИЗАЦИОННИТЕ СИСТЕМИ

Що се отнася до течове, те обикновено се забелязват.

Общи условия

Активация на акаунт