Дискова херния - 23

• 37 657
  • 749
  •   2
Отговори
# 555
Здравейте, всички! Изчела съм повечето теми и съм много благодарна за споделеното и съветите. Сега влизам с конкретен въпрос. Имам листеза и 4 протрузии в лумбалната бласт, резултат от ЯМР. Направих изследването заради болки в долната част на левия крак, отпред, между глезена и коляното. Болката беше неприятна, но някак се движеше в целия указан периметър. С две инжекции стероиди и физиотерапия се оправих и задържам положението вече няколко години. От вчера насам усещам доста остра и постоянна болка в другия (десния) крак, локализирана на едно място, отпред на крака, малко над глезена. При движение се засилва, в определени положения в покой отслабва. Бях на ангиолог - няма проблем с вените. Чудя се дали може да е отново неврологично, макар че боли по различен начин, или да търся ортопед? Ако някой е изпитвал подобна болка, ще съм благодарна за съвет, за да съкратя обикалянето на кабинети.

# 556
+1 за упражненията и физиотерапия на шест месеца и при необходимост, в моя случай

# 557
Упражнения се правят до живот, не на 6 месеца.
Grinning

# 558
Тя имаше предвид физиото, което дават по каса на всеки 6 месеца, мисля. Магнити, ток, тинтири минтири...
Адски се ядосвам, че се заблуждават така пациенти в тежко състояние.

# 559

Ежедневни упражнения до живот. И корекция на други навици.
Да отиде при кинезитерапевт да му се дадат упражнения.
Аз от Ивайло съм доволна. Вмъкнах си упражненията, които ми даде.

Елора, би ли споделила какви упражнения правиш?
Или ако може някой да препоръча кинезитерапевт - личен треньор за София?

Аз си поддържах моите 2 ДХ на врата без болка вече няколко години със сутрешен комплекс упражнения/йога и си живеех нормален живот с редовни тренировки във фитнеса. Затова силно се изненадах когато ЯМР-то наскоро показа задълбочаване на едната херния. Болка продължавам да нямам, което е чудесно.
Започнах курс физиотерапия, там ми дадоха и няколко упражнения да правя вкъщи, но честно казано са ми твърде базови и не ми харесват.
Искам да намеря треньор с който първоначално да укрепим вратните мускули и постепенно да се върна към пълен набор движения и по-сериозни тренировки с тежести.

# 560
  • София
Здравейте, бях обявил безплатни консултации преди горе-долу месец и някои успяха да се възползват. Тази седмица ще се радвам да успея да помогна и обясня основни неща и начин на мислене при болки в гръбначния стълб. Ще имам възможност да направя 5 безплатни консултации (на място или онлайн) в петък и неделя. Който има интерес може да ми пише. Имам интерес и съм публикувал многократно информация в тази тема, но е изключително трудно да се асимилира правилно от повечето хора. Затова смятам, че индивидуалната консултация ще бъде много по-полезна.

# 561
Ивайло, надявам се моята оферта още е валидна. Майка ми почина, и не съм годна за нищо за момента.

# 562
Lemy, моите съболезнования Confused

Аз си поддържах моите 2 ДХ на врата без болка вече няколко години със сутрешен комплекс упражнения/йога и си живеех нормален живот с редовни тренировки във фитнеса. Затова силно се изненадах когато ЯМР-то наскоро показа задълбочаване на едната херния. Болка продължавам да нямам, което е чудесно.
Започнах курс физиотерапия, там ми дадоха и няколко упражнения да правя вкъщи, но честно казано са ми твърде базови и не ми харесват.
Искам да намеря треньор с който първоначално да укрепим вратните мускули и постепенно да се върна към пълен набор движения и по-сериозни тренировки с тежести.

В болницата в началото на годината ми казаха, че от йога често идват пострадали хора.
Не че и аз не правя някои неща от йогата.
Преди години ходех на йога и на второто посещение получих жестоки болки в кръста и си изпуснах спирката.
Дълго се залежах, та много внимавам с йогата.
Няма как да ти покажа за кръста, те са ми комплекс.
За врата започнах в началото с тези на Шишонин
https://kinezia.net/%D1%83%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B6%D0%BD%D0%B5%D … 0%B0%D1%82%D0%B0/

Имаше подобрение малко обаче, поддържаха ме, но не бях доволна.
Отидох в МЦГратия. Записах си там всички упражнения и си ги знам. Не ги правя вече пълния комплекс. Но пак на моменти си ги правя. Първо ми предложиха процедури, но за мен това е загуба на време и пари, исках им комплекс,  който да ме поддържа.
За упражненията на Шишонин за врата там ми дадоха съвет, който страшно помогна.
При неговите упражнения има задържане, тоест стречинг на всяко движение и отнема 20 минути. Там ме посъветваха да не задържам, а просто бавно да ги правя. Обясни ми защо стречинга може да доведе до влошаване, ама не мога да го обясня. Забравих.
Другото което ми казаха е да разкарам дамската чанта и да мина на раница. Преродих се с раница.
А Ивайло ми допълни упражненията за врата от които си имам още повече облекчение. Плюс и ми даде упражнения за самата мускулатура. Хич не отнемат много време. Включвам си ги в стандартната силова гимнастика. Едно само забравям, ама ще го включа.
Ти си реши къде ще ходиш. Може при Ивайло, МЦ Гратия, може в Психохелт. Има и други със сигурност. За Психохелт съм чувала също хубави отзиви и тук и на други места. Мислех и тях да посетя, но в момента нямам нужда от това.
Въпроса е, че всеки си има своите специфични проблеми и потребности.
От държавните болници дават еднотипни гимнастика за всички като че ли и много претупват. Така че аз съм за частните центрове. В държавната за 20 минути ме караха да правя гимнастика, а в Гратия цял час ме спукваха.
Обаче и там и рехабилитатори и лекарка и физиотерапевти си ми казаха - упражненията до живот. И болка да нямам, просто да ги правя.
Та сега не правя чак пълния комплекс, просто нямам това време, но и съм стабилизирана. Въпреки това си включвам основни упражнения, които съм преценила.
Но и от болницата също си правя някои упражнения.

# 563
Много полезно инфо, много ти благодаря Елора!

# 564
Тя имаше предвид физиото, което дават по каса на всеки 6 месеца, мисля. Магнити, ток, тинтири минтири...
Адски се ядосвам, че се заблуждават така пациенти в тежко състояние.

Точно така! Благодаря night!

# 565
Разбираемо е, че човек като е в тежко състояние ще прави тези тинтири минтири.
Предполгам, че в някаква степен си помагат.
Даже съм чела, че дори тогава в тежко състояние гимнастика терапевтична може да навреди.
То и като не може да станеш за 30 минути и да си обуеш чорапите, кой ти мисли за гимнастика.
Но точно ако се прави гимнастика ежедневно, разни схващания минават много по-лесно. И няма да се стигне до залежаване.

# 566
  • София
Разбираемо е, че човек като е в тежко състояние ще прави тези тинтири минтири.
Предполгам, че в някаква степен си помагат.
Даже съм чела, че дори тогава в тежко състояние гимнастика терапевтична може да навреди.
То и като не може да станеш за 30 минути и да си обуеш чорапите, кой ти мисли за гимнастика.
Но точно ако се прави гимнастика ежедневно, разни схващания минават много по-лесно. И няма да се стигне до залежаване.

Тогава в повечето случаи има позиции, които облекчават състоянието или дори едно движение, което подобрява нещата. Разбира се важна роля могат да окажат и болкоуспокояващите в острия период, ако нищо не помага.

# 567
Lemy, моите съболезнования Confused

В болницата в началото на годината ми казаха, че от йога често идват пострадали хора.
Не че и аз не правя някои неща от йогата.
Преди години ходех на йога и на второто посещение получих жестоки болки в кръста и си изпуснах спирката.
Дълго се залежах, та много внимавам с йогата.
Няма как да ти покажа за кръста, те са ми комплекс.
За врата започнах в началото с тези на Шишонин
https://kinezia.net/%D1%83%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B6%D0%BD%D0%B5%D … 0%B0%D1%82%D0%B0/

Имаше подобрение малко обаче, поддържаха ме, но не бях доволна.
Отидох в МЦГратия. Записах си там всички упражнения и си ги знам. Не ги правя вече пълния комплекс. Но пак на моменти си ги правя. Първо ми предложиха процедури, но за мен това е загуба на време и пари, исках им комплекс,  който да ме поддържа.
За упражненията на Шишонин за врата там ми дадоха съвет, който страшно помогна.
При неговите упражнения има задържане, тоест стречинг на всяко движение и отнема 20 минути. Там ме посъветваха да не задържам, а просто бавно да ги правя. Обясни ми защо стречинга може да доведе до влошаване, ама не мога да го обясня. Забравих.
Другото което ми казаха е да разкарам дамската чанта и да мина на раница. Преродих се с раница.
А Ивайло ми допълни упражненията за врата от които си имам още повече облекчение. Плюс и ми даде упражнения за самата мускулатура. Хич не отнемат много време. Включвам си ги в стандартната силова гимнастика. Едно само забравям, ама ще го включа.
Ти си реши къде ще ходиш. Може при Ивайло, МЦ Гратия, може в Психохелт. Има и други със сигурност. За Психохелт съм чувала също хубави отзиви и тук и на други места. Мислех и тях да посетя, но в момента нямам нужда от това.
Въпроса е, че всеки си има своите специфични проблеми и потребности.
От държавните болници дават еднотипни гимнастика за всички като че ли и много претупват. Така че аз съм за частните центрове. В държавната за 20 минути ме караха да правя гимнастика, а в Гратия цял час ме спукваха.
Обаче и там и рехабилитатори и лекарка и физиотерапевти си ми казаха - упражненията до живот. И болка да нямам, просто да ги правя.
Та сега не правя чак пълния комплекс, просто нямам това време, но и съм стабилизирана. Въпреки това си включвам основни упражнения, които съм преценила.
Но и от болницата също си правя някои упражнения.
Кой е Ивайло?

# 568

Тогава в повечето случаи има позиции, които облекчават състоянието или дори едно движение, което подобрява нещата. Разбира се важна роля могат да окажат и болкоуспокояващите в острия период, ако нищо не помага.

То като те боли, логично да пиеш хапче. И глава да те боли ще пиеш. Въпроса е защо те боли главата.
Примерно един пушач. Пуши като комин, редовно с главоболие, пие хапче. Проблема си седи.
Тоест няма решение на проблема, има замазване с хапче.
Човек трябва да се научи да слуша тялото си. И да коригира. Ако може и ако иска. Второто е много важно. Ако иска и ще може.
Дори и под бюрото правя упражнение. Изглежда елементарно, ама действа невероятно.
https://search-2.blogspot.com/2022/12/narichat-go-nevidimo-upraz … ne.html#gsc.tab=0

Визирам 1 и 2. Докато работя го правя. Не непрекъснато.
Винаги съм със студени крака /особено зимата/, редовно се крампират, поне преди.
Но това ми действа много добре.

Баш над теб е писал.
А и сега и го цитирам Stuck Out Tongue Winking Eye

# 569
Благодаря Елора!

Общи условия

Активация на акаунт