Дискова херния - 23

• 37 698
  • 749
  •   1
Отговори
# 675
Здравейте.
На 32 години съм.От около 2 години имам известни проблеми с ръката, които ту се обострят, ту се укротяват, като усещанията са различни и странни.
Напоследък обаче нещата като че ли се влошават.Изкоментирах с личният лекар, каза че е нерв и че трябва да се доуточним за снимка и по-нататъчни прегледи.
Открих,  че някои от симптомите ми се припокриват с тези на ДХ и реших да се допитам до вече запознати с диагнозата.
Работата ми е на компютър, доста интензивно писане, почти непрестанно, с минимално движение по време на работния ден.
Още преди по-сериозните симптоми съм имала изтръпвания от лактите надолу, но само и единствено това.
Всичко започна със едно странно усещане за студено и изтръпнало между двете плешки.
Последва(след месец) събуждане със усещане за изтръпване и дискомфорт в предмишницата.
После нещата взеха да се местят към бицепс, рамо, пръсти.При обръщане (напр. в колата от предната седалка към задната) рамото се усещаше ограничено и болезнено.
Започна усещане за слабост и болки в мускулите, парене, нощно изтръпване, усещане за бодлички по пръстите
Сега нещата са стигнали до лопатката, откъдето тръгват паренето и болката, минава в предната част на рамото, бицепса, лакет и надолу до самата китка и пръсти, които се усещат сковани и болезнен, особено палеца и показалеца.
От студеното цялата ръка се сковава
Имам и треперене и мускулни потрепвания, което пък ме плаши по други линии.
Понякога след работа цялата ми горна част от лопатките до целите ръце боли и гори.
Имах период с някакви симптоми в крака от страната на ръката, като парене и усещане за слабост,  но ми откриха скъсан менискус и не знам дали няма общо с тази травма.
Та, дали да търся проблема в тази насока или е нещо по-различно?
Имам ЯМР на глава месец преди проблемите с ръката заради други проблеми, там нямаше нищо нередно.
П.С.Не очаквам диагноза 😁, а насока😊.
Благодаря предварително.
Желая здраве на всички 🍀😊
Страдате ли от често главоболие? Мен ме болеше само едната половина на главата, тази към проблемната ръка. Бих Ви препоръчала да си направите ЯМР на шийни прешлени и да се консултирате с невролог и неврохирург. Имах същите симптоми +ужасно главоболие. Ако имате повече въпроси питайте.
Главоболие имам много често, но като цяло съм и нервна и тревожна натура, но поне веднъж в седмицата ме боли глава, да, но не от тази страна, а цялата.
Имам схващане от другата страна на врата, ако има някакво значение.
Ще се консултирам, видяло се е вече Simple Smile.
Благодаря 😊

# 676
Без ямр можеш само да гадаеш какво ти е на ръката, но да, по всичко описано изглежда, че може да имаш херния или протрузия или стеноза.

# 677
Да, ямр на шийни прешлени.
И аз така бях.
Стабилна съм вече в общи линии.

# 678
Сестра ми имаше подобен проблем, нейното бюро в офиса било под ъгъл и когато е пишела леко се е извивала - врат ли, рамене ли. Оказа се нещо в рамото, прави физиотерапия и се оправи. Но, да, трябва да отидете на невролог и след това - рентген ли, ЯМР ли, платено, по каса, каквито са възможностите.

# 679
Трябва корекция на начина на живот и гимнастика за рамене и шия.
Тоест като работите на компютъра заемайте правилна стойка. И също така е необходимо раздвижване на всеки час. И гимнастика. Ако трябва се скрийте някъде ако ви е неудобно от хората.
Иначе да, ямр ще покаже какво е точно, но няма да оправи нещата.

# 680
Да, ямр на шийни прешлени.
И аз така бях.
Стабилна съм вече в общи линии.
И аз съм така, а бихте ли споделили как се оправихте, може и на ЛС!

# 681
Нали написах в предишния си пост. Корекция на начин на живот и ежедневна гимнастика.
Но и по назад също съм писала.
Трябва време, но стана.
Упражненията на Шишонин правя, но без задържане и разтягане, отнемат няколко минутки на ден.
Плюс при едно момче, което е в темата и работи това и ми коригира някои неща + прибави някои упражнения.
За кръста и врата правя сутрин + петте тибетски.
Вечерно време като гледам филм правя също упражнения за врат, които си имам, някои няма как да ви ги покажа.
През деня на работа редовно се раздвижвам и си правя упражнения поне 4 пъти в тоалетната.
Разликата е огромна.

# 682
Благодаря за подробния отговор, Елора 🙂
Аз все се каня да ги започна упражненията на Шишонин и все отлагам /много съм несериозна/, но сега след написаното от теб започвам 👍

# 683
Разгледай, разучи.
Единия кинезитерапевт ми каза да не ги правя със задържане.
А просто бавно. И резултата наистина беше много по-добър.
И време се спестява.

# 684
  • София
Много е важно да поставите екрана на компютъра на нивото на очите. Има специални стойки за целта, ако мониторът не може да се движи самостоятелно нагоре-надолу. Това е едно от действията, които ми бяха препоръчани от неврохирурга след откриването на дисковите хернии на шията при мен. Също работя целодневно на компютър и поставих такива стойки както на служебния, така и на домашния компютър.

# 685
В момента ходя на лечебна гимнастика, след операцията от дискова херния. Разгледах упражненията и констатирах, че част от тях ги правя с кинезитерапевта ми, като ги правим без задържане. Благодаря за споделянето им, ще започна и тях да правя.

# 686
Много е важно да поставите екрана на компютъра на нивото на очите. Има специални стойки за целта, ако мониторът не може да се движи самостоятелно нагоре-надолу. Това е едно от действията, които ми бяха препоръчани от неврохирурга след откриването на дисковите хернии на шията при мен. Също работя целодневно на компютър и поставих такива стойки както на служебния, така и на домашния компютър.
Може ли линк за такава стойка?

# 687
  • София

https://office1.bg/search?q=%D0%BF%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2 … D1%82%D0%BE%D1%80

https://www.ikea.bg/products/elloven-postavka-za-monitor-s-chekmedzhe/50474770/

Ползвала съм такава на Office 1 (втората в линка по-горе). Имам и за лаптоп.

# 688

https://office1.bg/search?q=%D0%BF%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2 … D1%82%D0%BE%D1%80

https://www.ikea.bg/products/elloven-postavka-za-monitor-s-chekmedzhe/50474770/

Ползвала съм такава на Office 1 (втората в линка по-горе). Имам и за лаптоп.

Здравейте, коя поставка е подходяща за лаптоп?

# 689
  • София

Здравейте, коя поставка е подходяща за лаптоп?

Въпрос на личен избор:

https://office1.bg/search?q=%D0%BF%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2 … D1%82%D0%BE%D0%BF

Общи условия

Активация на акаунт