Майчинството счетоводно - 2

• 36 473
  • 281
  •   1
Отговори
# 195
Мами, моля помагайте.  Praynig Вчера ми звънна шефката да ми каже, че била на среща на работодателите от нашия бранш и се разсиквал въпросът с болничните или по-точно тези които се падат в 2 месеца, както е последния ми от 21.02 до 09.03. НОИ нямали становище как се процедира в такъв случай, т.е. имало възможност да не ми се изплати целия болничен, защото имало дата до която се носят болничните за даден месец, а така като е в 2 не знаели кога трябва да се носят  Shocked . На 9.03. на мен ще ми издадат 45-дневния болничен преди раждане, който просто нямам как да е в един месец. Може ли някой да ми обесни каква е процедурата и имали наистина възможност да не ми се изплатят болничните ? Също така разбрах, че болничните ( примерно ) за февруари ще ми се изплатят след 20.03  Shocked , а тези за март след 20.04.  #Crazy

Благодаря  Peace

Няма такова нещо! Целия болничен ще ви се изплати. По принцип, ако например служител е в болничен през януари, но не успее да го представи на време, няма проблем болничния да се предаде в НОИ и следващия месец. Не се притеснявайте. Всичко ще ви се изплати.

То по тяхната логика, ако аз родя на 31.03, трябва още на следващия ден да представя болничния си. Ами аз може да съм в реанимация. Да не говорим, че той самия болничен се издава при напускане на болницата. Какво правим тогава? Не са прави. Вероятво го казват, за да въведът малко дисциплина в предаването на болничните и всички да си ги предават при първа възможност. Понякога обаче, просто не е възможно.

Сроковете за изплащане на обезщетенията са следните. Работодателя представя болничните в НОИ след изплащане на заплатите за месеца. Т.е., ако си получавате заплатите за Януари на 2-ри февруари, работодателя ви представя болничните за Януари на 3-ти февруари. От там нататък, НОИ трябва да изплати обезщетението в 30 дневен срок. Така че, много е вероятно датите, които са ви казали, да са коректни.

# 196
ZinaSt, благодаря ти Hug

# 197
здравейте, имам следните въпроси- трябва да ми се издаде  болничния  на 10.март, как ще ми сметне моята счетоводителка дохода до 28.02 или до 09.март?И имам сключен втори трудов договор, освен основния ми но седалището на работодателя по втория ми договор е в софия, а  на основния в друг град, та втория ми работодател към кое поделение на НОИ ще подаде докумен тите ми,към НОИ в гр.София или НОИ  вмоя град?мерси предварително Hug

мерси за отговора, значи до 28.02 ще ми е базата, за втория ми въпрос някой има ли отговор, за да знам до кое поделение на НОИ да пиша документа за банковата ми сметка и да кажа на втория работодател,че счети  не е наясно? newsm78

# 198
  • София
За мен не е проблем и да не изляза в 45-дневен болничен - работя вкъщи. Обаче този 45-дневен болничен не е ли задължителен по закон? Поне с такова впечатление останах от ровенето във форумите.
ZinaSt, не знам дали правилно разбрах: че дали ще изляза в болничен 45 дни преди термина или по-късно, парите ще започнат да ми бъдат превеждани от 17.04?

# 199
Здравейте преди време съм била счетоводител, а сега продължавам да чета Закони,Наредби, но не всичко ми е ясно и се нуждая от вашата помощ. Сестра ми е бременна. Осигурява се по ТД/има стаж над 6 месеца, дори много повече/. Всяка година по един месец се самоосигурява на свободна професия. Фирмата в която работи не е стабилна,разпродава активите си и се очаква до месец - два да прекрати дейност. Посъветвах сестра ми да си отворим едно ООД и тя да започне да се самоосигурява там, то все още не е готово.Този месец тя оново си подаде декларация за самоосигуряване/на % с "общо заболяване и майчинство" -високия %/. Идеята беше когато излезе от съда ООД-то да се самоосигурява в него, а аз като нейн съдружник ще извършвам някаква търговкса дейност.

Днес бях при дежурен ревизьор в НОИ и го запитах-ако от последните 6 месеца лицето има доходи от ТД/заплатата и е МОД =180лв./4 месеца или 5 месеца или 6 месеца-не се знае фирмата в която е на ТД колко време ще просъществува до излизането и в бременост
и ако има 3-4 месеца доход от самоосигуряване, този доход от самоосигуряване ще се вземе ли напредвид-

Отговора беше"нямаме конкретна яснота по този въпрос, напишете писменно запитване"-да такова ще направя но колко време ще чакам за отговор-тя може и да роди до тогава!!!

Затова се обръщам към вас - ако през последните 6месеца , лицето има 4 месеца доход от ТД +2месеца от самоосигуряване, дохода от самоосигуряване/при условие че няма 6месеца осигуровки на това основание/ ще се вземе ли предвид
                                             - ако през последните 6месеца,лицето има доход от ТД 6месеца, и 2 месеца доход от самоосигуряване /при условие че няма 6месеца осигуровки на това основание/, дохода от самоосигуряване ще се вземе ли напредвид?

Продължавам да чета и Наредбата за изчисляване и изплащане на парич.обезщетения ои помощи от ДОО:Чл. 16. (1) Доходът за периода от 6 календарни месеца, предхождащи месеца на настъпване на неработоспособността, от който се изчислява дневното парично обезщетение за временна неработоспособност или за бременност и раждане, включва:

3) Среднодневният доход за 6-месечния период, от който се изчислява дневното парично обезщетение, се определя, като сборът на брутните трудови възнаграждения и/или осигурителния доход, и/или пропорционалната част от минималната работна заплата за периодите по чл. 41, ал. 2 КСО, и/или дохода, от който са изчислени паричните обезщетения за временна неработоспособност и/или за бременност и раждане за периодите по чл. 41, ал. 3 КСО, се раздели на общия брой на работните дни за същия период.

но чета и КСО
Чл. 41. (1) (Доп., ДВ, бр. 64 от 2000 г., изм. доп. ДВ бр. 105/2006 г.)  Дневното парично обезщетение за временна неработоспособност поради общо заболяване се изчислява в размер 80 на сто, а за временна неработоспособност поради трудова злополука или професионална болест - в размер 90 на сто от среднодневното брутно трудово възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху които са внесени или дължими осигурителни вноски, а за самоосигуряващите се лица - внесени осигурителни вноски за съответния риск за периода от шест календарни месеца, предхождащи месеца на настъпване на неработоспособността. Дневното парично обезщетение за временна неработоспособност поради общо заболяване не може да надвишава среднодневното нетно възнаграждение за периода, от който е изчислено обезщетението.

като от КСО ме притеснява текста " а за самоосигуряващите се лица - внесени осигурителни вноски за съответния риск за периода от шест календарни месеца". -тя няма 6 месеца самоосигуряване но евентуално ще има 2-3 на високия %.

Ще и се признае дохода. Ако се осигурява на по-високия доход. Проченете Наредбата за дохода, върху който се правят осигурителни вноски и начина на изчисляване на обезщетенията ( може би това не е дословно заглавието, обаче това заглавие е толкова ужасно дълго, че никога не мога да го запомня Mr. Green). там е обяснено много точно. Сестра ви не е самоосигуряващо се лице, а е лица, осигурявано на различни основания ( малко на ТД, малко като самоосигуряващ се ). Всички доходи до 1400 лева на месец, за които са внасяни съответните осигуровки, ще се зачетът.

Извинявай ZinaST-"Ако се осигурява на по-високия доход. " не трябва ли да го префразирам така:"Ако се осигурява на по-високия %"
Да сестра ми е на две основания-едното ТД а другото самоосигуряване.
Наредбата я четох /дори ал.3 която съм цитирала по-горе е от тази новата наредба/, ако беше само тя ок, но защо е тази промяна в КСО" а за самоосигуряващите се лица - внесени осигурителни вноски за съответния риск за периода от шест календарни месеца", защото тя на основание самоосигуряване няма да има 6 месеца.

# 200
За мен не е проблем и да не изляза в 45-дневен болничен - работя вкъщи. Обаче този 45-дневен болничен не е ли задължителен по закон? Поне с такова впечатление останах от ровенето във форумите.
ZinaSt, не знам дали правилно разбрах: че дали ще изляза в болничен 45 дни преди термина или по-късно, парите ще започнат да ми бъдат превеждани от 17.04?

Точно така. Когато натрупате 6 месеца осигурителен стаж, тогава придобивате право да ви се заплаща обезщетението.
45 дневния болничен не е задължителен. Никой не може да ви задължи да излезете в болниен. Има предвиден случай, в който продължавате да работите. Тогава болничен се издава и от по-късна дата. Само че, тези дни от 45-дневния болничен, които не ползвате, ги губите. Те не се прехвърлят за ползване след раждането.

# 201

Извинявай ZinaST-"Ако се осигурява на по-високия доход. " не трябва ли да го префразирам така:"Ако се осигурява на по-високия %"
Наредбата я четох /дори ал.3 която съм цитирала по-горе е от тази новата наредба/, ако беше само тя ок, но защо е тази промяна в КСО" а за самоосигуряващите се лица - внесени осигурителни вноски за съответния риск за периода от шест календарни месеца", защото тя на основание самоосигуряване няма да има 6 месеца.

Да, по-високия процен имах предвид.
Този текст, който вие цитирате, не мога да разбера с какво точно ви притеснява. Има се предвид, че ако сте самоосигуряващо се лице също трябва да натрупате 6 месеца осигурителен стаж на по-високия процент, за да придобиете право на обезщетение. Това обаче изобщо не значи, че ако майката вече има натрупан стаж от друго място, като започне да се самоосигурява, трябва пак да натрупа 6 месеца стаж, за да има право на обезщетение.
Всеки, който има 6 месеца осигурителен стаж на някакво основание, някога през живота си, има право на обезщетение ( стига към момента на излизане в отпуск да се осигурява ).

# 202

Да, по-високия процен имах предвид.
Този текст, който вие цитирате, не мога да разбера с какво точно ви притеснява. Има се предвид, че ако сте самоосигуряващо се лице също трябва да натрупате 6 месеца осигурителен стаж на по-високия процент, за да придобиете право на обезщетение. Това обаче изобщо не значи, че ако майката вече има натрупан стаж от друго място, като започне да се самоосигурява, трябва пак да натрупа 6 месеца стаж, за да има право на обезщетение.
Всеки, който има 6 месеца осигурителен стаж на някакво основание, някога през живота си, има право на обезщетение ( стига към момента на излизане в отпуск да се осигурява ).

ZinaST благодаря за вниманието. От текста " а за самоосигуряващите се лица - внесени осигурителни вноски за съответния риск за периода от шест календарни месеца". ме притиснява това "че за съответния риск има 3 месеца,а не 6 месеца", т.е за това основани е самоосигуряване. Защото след промяната на КСО в този член и тази алинея, добавката е само "от шест календарни месеца".
Аз също мисля както Вас, важното е че има осигуряане 6 месеца за фонд майчинство.

# 203
  • София
Искам да попитам нещо и предварително се извинявам, ако вече е коментирано.
След изтичане на платеното майчинство, колко време имам право да ползвам неплатен отпуск за отглеждане на дете. Т.е. работодателят до кога е задължен да "пази" мястото ми. И ще продължава ли да плаща здравните и социални осигуровки през неплатения отпуск?
Благодаря

# 204
Точно така. Когато натрупате 6 месеца осигурителен стаж, тогава придобивате право да ви се заплаща обезщетението.
А ако имаме само 6 месеца стаж??И нямаме трудов договор за по-нататъшен стаж.Защото за сключих договор за 6 месеца,колко време ще ми се изплащатъ обезщетенията за бебето??315 дни или 2 години??

# 205
След изтичане на платеното майчинство, колко време имам право да ползвам неплатен отпуск за отглеждане на дете. Т.е. работодателят до кога е задължен да "пази" мястото ми. И ще продължава ли да плаща здравните и социални осигуровки през неплатения отпуск?
Благодаря

Имате право на 6 месеца неплатен отпуск за отглеждане на дете. Няма задължение за работодателя ви да ви " пази " мястото. По принцип майка с дете до 3 години ползва защита от уволнение. Въпреки това обаче, има обстоятелства, при които уволнение на такава майка се допуска. Тази защита няма нищо общо с ползването или неползването на отпуските за отглеждане на деца.

Освен това, по време на болничен за бременност и раждане и отпуск за отглеждане на дете до 2 години, работодателя НЕ внася социални осигуровки. Дължи само здравна осигуровка. Същото важи и за неплатения отпуск за отглеждане на дете.

# 206
А ако имаме само 6 месеца стаж??И нямаме трудов договор за по-нататъшен стаж.Защото за сключих договор за 6 месеца,колко време ще ми се изплащатъ обезщетенията за бебето??315 дни или 2 години??

За да имате право на обезщетение е задължително да са изпълнени 2 условия. Първо, да имате въпросните 6 месеца стаж и второ, към момента на придобиване на право за болничен или отпуск за отглеждане на дете, да се осигурявате ( да имате действащ трудов договор или да сте самоосигуряващо се лице ). Ако към датата, на която започва да ви тече 45-дневния болничен преди термина, договорът ви е прекратен, няма да получавате обезщетение за бременност и раждане.

Ако договорът бъде прекратен докато сте в болничен за бременност и раждане, тогава ще продължите да получавате обезщетение да изтичане на 315-те дни, но след това няма да получавате обезщетение за отглеждане на дете до 2 години.

Не знам какъв точно е вашия случай, затова ви отговарям така общо.

# 207
.......но защо е тази промяна в КСО" а за самоосигуряващите се лица - внесени осигурителни вноски за съответния риск за периода от шест календарни месеца", защото тя на основание самоосигуряване няма да има 6 месеца.
.. разпоредбата се отнася за 6 месеца осиг.стаж въобще .. или по точно 6м. стажа осигуряване за за всички рискове /високия процент/ ..

# 208
Благодаря

Имате право на 6 месеца неплатен отпуск за отглеждане на дете. Няма задължение за работодателя ви да ви " пази " мястото. По принцип майка с дете до 3 години ползва защита от уволнение. Въпреки това обаче, има обстоятелства, при които уволнение на такава майка се допуска. Тази защита няма нищо общо с ползването или неползването на отпуските за отглеждане на деца.

Освен това, по време на болничен за бременност и раждане и отпуск за отглеждане на дете до 2 години, работодателя НЕ внася социални осигуровки. Дължи само здравна осигуровка. Същото важи и за неплатения отпуск за отглеждане на дете.
.. само да допълня че тези здравни осигуровки са за сметка на лицето .. ако неплатения отпуск е по негова инициатива ..   bouquet

# 209
Благодаря

.. само да допълня че тези здравни осигуровки са за сметка на лицето .. ако неплатения отпуск е по негова инициатива ..   bouquet

Ама ние говорим за неплатен отпуск за отглеждане на дете до 8 години Shocked

Общи условия

Активация на акаунт