Майчинството счетоводно - 2

• 36 481
  • 281
  •   1
Отговори
# 165
Здравейте, ще Ви бъда благодарна ако можете да ми дадете съвет по  следния въпрос.Моя термин е определен за 21 юни 2007 г. следователно сметнах,че ще изляза в първия си 45 дневен болничен  от тези 315 дни на 7  май 2007 г. от предишни ваши съвети тук
разбрах ,че за изчисление на обезщетението ми през тези 315 дни ще се  вземе предвид дохода ми през месеците ноември 2006 г. -
април 2007 г.Въпросите ми са свързани със следното.Работих в частна фирма на безсрочен трудов договор и бях осигурявана на 170
лева.Тази фирма преустанови дейноста си в нашия град  и аз се регистрирах  на Бюрото по труда.От 4 октомври  до  1 февруари
получавах обезщетение за безработица изчислено на  базата на  тази заплата и е около 105 лева на месец.Три от месеците  нужни за изчисляване на  обезщетението ми   през тези 315 дни  са ноември , декември и януари. Зная ,че  през този период НОИ залаща моите  здравни осигуровки и времето през  този период ми се зачита за трудов стаж при пенсиониране и общо взето това е което знам.Как стои въпроса със соц. осигуровки и през този период  какъв  доход ще ми се зачете 105 или базата върху които са изчислени тези 105 лева.От 1  февруари  съм на безсрочен тр. договор и ме осигуряват на 360 лева.Ясно ми е че 3 месеца  ще имам с такъв доход но какво мога да направя  със другите 3 месеца.Моля Ви да ме посъветвате има ли начин да   се самоосигуря ако трябва.
Нямам  яснота а имам желание ако е възможно и има някаква вратичка да я използвам за да имам  по високо  обезщетение през тези 315 дни.Предварително Ви благодаря  и ме извинете ако моята ситуация вие  дотегнала че стана много дълъг въпроса.

За месеците, през които сте получавала обезщетение от БТ се счита, че нямате дохо Социални осигуровки не са ви внасяни. При изчисляване на обезщетението, за тези месеци като база ще се вземе МРЗ за страната. Т.е. имате 2 месеца на 160 лева, 1 на 180 и 3 месеца на 360 лева.

Колкото до самоосигуряването, не може да се самоосигурявате, ако нямате основание за това. А основание е само осъществяване на дейност по чл.4 от КСО. Ако не сте регистрирана като самоосигуряваща се, не може да си внасяте осигуровки.

# 166
Благодаря Ви за бързия отговор.Разбрах Ви за самоосигуряването.Искам да попитам ако през този месец ми бъде изплатена и
изведена официално във ведомостта премия примерно около 450 лева и върху нея освен върху заплатата бъдат платени осигуровки
това ще се отрази ли положително на обезщетението ми.При  моето положение майчинството ми 2 години ли ще  е .И другото  което ме безпокои е ако при проблеми със бременноста ми се наложи да изляза през март  във болнични без прекъсване до първите 45 дена ще се отрази ли това драстично на размера на обезщетението  за бременност и раждане и как стои този въпрос тогава.

# 167
Здравейте майчета, бих искала да ви помоля за експертен съвет. По майчинство съм, удава ми се възможност за извършвам една дейност, за която трябва да имам фирма, действаща, на която аз да съм управител. Има ли някакъв вариант да не си губя майчинството от това, все пак става въпрос за несигурен доход, просто го правя за стаж?

# 168
Благодаря Ви за бързия отговор.Разбрах Ви за самоосигуряването.Искам да попитам ако през този месец ми бъде изплатена и
изведена официално във ведомостта премия примерно около 450 лева и върху нея освен върху заплатата бъдат платени осигуровки
това ще се отрази ли положително на обезщетението ми.При  моето положение майчинството ми 2 години ли ще  е .И другото  което ме безпокои е ако при проблеми със бременноста ми се наложи да изляза през март  във болнични без прекъсване до първите 45 дена ще се отрази ли това драстично на размера на обезщетението  за бременност и раждане и как стои този въпрос тогава.

На първия въпрос, всеки допълнителен доход ще увеличи сумата на обезщетението.
Ако през март излезете в болничен, обезщетението ви ще падне драстично. През месеците през които сте в болничен не се осигурявате. Обезщетенията и за общо заболяване и за майчинство ще се изчисляват на база дохода ви от Септември до Февруари.
Ако продължавате да работите, т.е. договорът ви не се очаква да бъде прекратен, имате право на отпуск за бременност  и раждане в размер на 315 дни  и после отпуск за отглеждане на дете до 2 години.

# 169
Здравейте майчета, бих искала да ви помоля за експертен съвет. По майчинство съм, удава ми се възможност за извършвам една дейност, за която трябва да имам фирма, действаща, на която аз да съм управител. Има ли някакъв вариант да не си губя майчинството от това, все пак става въпрос за несигурен доход, просто го правя за стаж?

На вас стаж си ви тече и в момента. Допълнителен стаж от това няма как да натрупате. Ако сте управител, няма как да стане, това, за което питате.

Последна редакция: пт, 23 фев 2007, 10:25 от ZinaSt

# 170
Здравейте!Пиша за първи път в този форум и искренно се надявам че ще получа отговори на въпросите които ме съпътстват.За моя голяма радост съм бременна и термина ми е на 11 октомври2007г.Досега ме осигуряваха на минимална работна заплата.Сега ми се иска да вдигна осигурителната си заплата на 500лв.Фирмата в която се водя на работа е на баща ми и мога безпроблемно да се случат нещата но проблема е че нещо не вярвам на счетоводителката му.Тъй ката не разбирам много от законите в това отношение бих искала по вузможно най простоватия начин да ме ориантирате при 500лв. колко ще ми бъде осигурителната вноска през следващите 6 месеца и колко време по колко пари ще се взимат след това като крайни суми след като е включен и ДОД.ЩЕ ви бъда безкрайно благодарна за отговори и се надявам ако имате възможност да пишете отговорите си на kama82@abv.bg но и тук да е ще се справя.Благодаря Ви!  newsm78

# 171
  • Варна
здравейте! и аз имам един въпрос  newsm78
в болничен съм заради грипа от 01 февруари, който е до 02 март и ме интересува ако се върна след това на работа през март и изляза отново през април каква ще е базата за изчисляване на  паричното обезщетение при бременност и раждане. предстои ми да изляза на 04 май в 45 дневен болничен  от тези 315 дни когато болничния е 90%.
имам и още едно питане относно самото изчисляване - в определяне на т.нареченото средно нетно получено възнаграждение се приспадат платените от лицето осигуровки и данък, а получения болничен?

# 172
Здравейте,

искам да ви попитам какъв е този документ или специална бланка за дебитната ми карта, който трябва да взема от банката и да занеса на счетоводителката на фирмата в която работя заедно с болничния лист /за 45 дни преди раждане/ и декларация номер 7.
Картата ми е от Райфайзен банк. Единствено към нея ми дадоха лист с пин кода и картонче на което пише номера на картата и сметката.

Мерси предварително! Hug

# 173
здравейте! и аз имам един въпрос  newsm78
в болничен съм заради грипа от 01 февруари, който е до 02 март и ме интересува ако се върна след това на работа през март и изляза отново през април каква ще е базата за изчисляване на  паричното обезщетение при бременност и раждане. предстои ми да изляза на 04 май в 45 дневен болничен  от тези 315 дни когато болничния е 90%.
имам и още едно питане относно самото изчисляване - в определяне на т.нареченото средно нетно получено възнаграждение се приспадат платените от лицето осигуровки и данък, а получения болничен?

Базата ви ще е дохода, получен от Ноември до Април.
На втория ви въпрос. получения болничен изобщо не влиза в обезщетението. Обезщетението се изчсилява на база дохода, от който е изчислено това обезщетение.

# 174
Здравейте,

искам да ви попитам какъв е този документ или специална бланка за дебитната ми карта, който трябва да взема от банката и да занеса на счетоводителката на фирмата в която работя заедно с болничния лист /за 45 дни преди раждане/ и декларация номер 7.
Картата ми е от Райфайзен банк. Единствено към нея ми дадоха лист с пин кода и картонче на което пише номера на картата и сметката.

Мерси предварително! Hug

Правите копие на това картонче и го прилагате към молбата. Друго не ви е необходимо. По едно време искаха специално удостоверение от банката, че сметката е ваша, но вече има вътрешни инструкции, където изрично им е написано, че нямат право искат такива неща.

# 175
Здравейте,

Мерси предварително! Hug

Правите копие на това картонче и го прилагате към молбата. Друго не ви е необходимо. По едно време искаха специално удостоверение от банката, че сметката е ваша, но вече има вътрешни инструкции, където изрично им е написано, че нямат право искат такива неща.

мерси за бързият отговор Flutter

# 176
Здравейте и от мен!
Изчетох въпросите и отговорите давани до тук, но като нищо не разбирам реших все пак да питам Embarassed
Случаят ми е следния
Бременна съм вече в 5 месец. Докторката ми иска да ми даде болничен до края на бременността ми.
Въпросът ми е:
Ако изляза в болничен до настъпването на приода на 45  дни за раждане и бременност обещетението ми ще се изчислява на база на възнагражденията от 6 месеца назад - т.е. от септември 2006 до февруари 2007 г.
В такъв случай обещетението, което ще получавам за 315 дни на каква база ще се изчислява??
Нали и то се изчислява на база възнаграждението за 6 месеца назад - т.е. от януари 2007 до юни 2007.
Каква сума ще се вземе предвид при положение, че от март до май съм болничен??
Ами извинявам се, но по-ясно не мога да го обясня   Embarassed Embarassed

# 177
Здравейте и от мен!
Изчетох въпросите и отговорите давани до тук, но като нищо не разбирам реших все пак да питам Embarassed
Случаят ми е следния
Бременна съм вече в 5 месец. Докторката ми иска да ми даде болничен до края на бременността ми.
Въпросът ми е:
Ако изляза в болничен до настъпването на приода на 45  дни за раждане и бременност обещетението ми ще се изчислява на база на възнагражденията от 6 месеца назад - т.е. от септември 2006 до февруари 2007 г.
В такъв случай обещетението, което ще получавам за 315 дни на каква база ще се изчислява??
Нали и то се изчислява на база възнаграждението за 6 месеца назад - т.е. от януари 2007 до юни 2007.
Каква сума ще се вземе предвид при положение, че от март до май съм болничен??
Ами извинявам се, но по-ясно не мога да го обясня   Embarassed Embarassed

Върху същата сума. Дохода от Септември до Февруари.

# 178
ZinaSt огромно благодаря   bouquet

# 179
Здравейте преди време съм била счетоводител, а сега продължавам да чета Закони,Наредби, но не всичко ми е ясно и се нуждая от вашата помощ. Сестра ми е бременна. Осигурява се по ТД/има стаж над 6 месеца, дори много повече/. Всяка година по един месец се самоосигурява на свободна професия. Фирмата в която работи не е стабилна,разпродава активите си и се очаква до месец - два да прекрати дейност. Посъветвах сестра ми да си отворим едно ООД и тя да започне да се самоосигурява там, то все още не е готово.Този месец тя оново си подаде декларация за самоосигуряване/на % с "общо заболяване и майчинство" -високия %/. Идеята беше когато излезе от съда ООД-то да се самоосигурява в него, а аз като нейн съдружник ще извършвам някаква търговкса дейност.

Днес бях при дежурен ревизьор в НОИ и го запитах-ако от последните 6 месеца лицето има доходи от ТД/заплатата и е МОД =180лв./4 месеца или 5 месеца или 6 месеца-не се знае фирмата в която е на ТД колко време ще просъществува до излизането и в бременост
и ако има 3-4 месеца доход от самоосигуряване, този доход от самоосигуряване ще се вземе ли напредвид-

Отговора беше"нямаме конкретна яснота по този въпрос, напишете писменно запитване"-да такова ще направя но колко време ще чакам за отговор-тя може и да роди до тогава!!!

Затова се обръщам към вас - ако през последните 6месеца , лицето има 4 месеца доход от ТД +2месеца от самоосигуряване, дохода от самоосигуряване/при условие че няма 6месеца осигуровки на това основание/ ще се вземе ли предвид
                                             - ако през последните 6месеца,лицето има доход от ТД 6месеца, и 2 месеца доход от самоосигуряване /при условие че няма 6месеца осигуровки на това основание/, дохода от самоосигуряване ще се вземе ли напредвид?

Продължавам да чета и Наредбата за изчисляване и изплащане на парич.обезщетения ои помощи от ДОО:Чл. 16. (1) Доходът за периода от 6 календарни месеца, предхождащи месеца на настъпване на неработоспособността, от който се изчислява дневното парично обезщетение за временна неработоспособност или за бременност и раждане, включва:

3) Среднодневният доход за 6-месечния период, от който се изчислява дневното парично обезщетение, се определя, като сборът на брутните трудови възнаграждения и/или осигурителния доход, и/или пропорционалната част от минималната работна заплата за периодите по чл. 41, ал. 2 КСО, и/или дохода, от който са изчислени паричните обезщетения за временна неработоспособност и/или за бременност и раждане за периодите по чл. 41, ал. 3 КСО, се раздели на общия брой на работните дни за същия период.

но чета и КСО
Чл. 41. (1) (Доп., ДВ, бр. 64 от 2000 г., изм. доп. ДВ бр. 105/2006 г.)  Дневното парично обезщетение за временна неработоспособност поради общо заболяване се изчислява в размер 80 на сто, а за временна неработоспособност поради трудова злополука или професионална болест - в размер 90 на сто от среднодневното брутно трудово възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху които са внесени или дължими осигурителни вноски, а за самоосигуряващите се лица - внесени осигурителни вноски за съответния риск за периода от шест календарни месеца, предхождащи месеца на настъпване на неработоспособността. Дневното парично обезщетение за временна неработоспособност поради общо заболяване не може да надвишава среднодневното нетно възнаграждение за периода, от който е изчислено обезщетението.

като от КСО ме притеснява текста " а за самоосигуряващите се лица - внесени осигурителни вноски за съответния риск за периода от шест календарни месеца". -тя няма 6 месеца самоосигуряване но евентуално ще има 2-3 на високия %.

Общи условия

Активация на акаунт