Майчинството счетоводно - 2

• 36 494
  • 281
  •   1
Отговори
# 150
Ами първо, на мен среднодневно нетното не ми илиза да е 20,30.
Има два варианта и те се отнасят до дохода ви през месец декември. Че осигурителния доход е 1400, това ясно, обаче колко са ви начисленията и колко ви е нетния доход. Ако нетния ви доход е повече от 1400 лева ( това може да се получи, ако например заплатата ви за месеца е 2000 лева. Осигуряват ви на 1400, защото това е тавана, но чисто получавате повече от 1400 лева.), тогава среднодневно нетното ви е 21,74 лева и да съответните дни болничен, което са 5, следва да получите 108, 70 лева обезщетение. Не знам обаче какъв ви е нетния доход, затова отново само предполагам, че това е случая. Защото, ако зялата сума на начисленията за Декември ( бруто ) е 1400 лева, тогава среднодневно нетното ви се получава 19,11 лева  и сте далече от 109 лева обезщетение за 5 дни.

А пък и не мога да разбера защо си мислите, че обезщетението ви е трябвало да бъде 60-80 лева. Дори и това, което сте сметнала да беше вярно, тогава  обезщетението ви щеше да е 101,50 лева. Все пак имате 5 дни в болничен...

# 151
  • всъщност в Габрово, а в сърцето си в Берлин
Благодаря, ZinaSt . То няма кой знае какво значение, колко точно е сумата за ден, която трябва да получавам, просто исках да ми каже компетентен човек, че това си е сумичката за седмицата от януари. И така си излиза де.

# 152
  • Разград
Здравейте.Имам питане от името на моя приятелка.През месец май й свършва майчинството и тя мисли да се връща на работа.Платените отпуски за двете години е решила да ги използва по нататък,но са й казали,че трябва да си ги използва до 6 месеца.Имали такъв срок?Благодаря ви.

# 153
Когато полагаемия се за годината отпуск не е използван в рамките на сроковете определени от КТ, работодателя може да покани служителя да използва този отпуск в определени срокове. Ако служителя не отговори на тази покана и не определи време, през което ще ползва натрупания отпуск, работодателя има право едностранно да наложи ползването му.

чл.173, ал. 4 от КТ гласи:

(4) (Предишна ал. 2 - ДВ, бр. 26 от 1992 г., изм. - бр. 100 от 1992 г., изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) Работодателят има право да предостави платения годишен отпуск на работника или служителя и без негово съгласие по време на престой повече от 5 работни дни, при ползване на отпуска едновременно от всички работници и служители, както и в случаите, когато работникът или служителят след покана от работодателя не е поискал отпуска си до края на календарната година, за която се полага.

# 154
имам един въпрос, за който предварително благодаря. За майчинството като обещетение се знае вече че ще е 90% от раб. заплата която си получавала последните 6 месеца, но аз цялата си бременност я карам като болничен, това ще се отрази ли на тия 90% за майчинството, казаха ми че тогава се смятат 80% защото НОИ ти плаща трудовите осигуровки. т.е. моето майчинство ще бъде изчислявано не на 90%, а на 80%

# 155
имам един въпрос, за който предварително благодаря. За майчинството като обещетение се знае вече че ще е 90% от раб. заплата която си получавала последните 6 месеца, но аз цялата си бременност я карам като болничен, това ще се отрази ли на тия 90% за майчинството, казаха ми че тогава се смятат 80% защото НОИ ти плаща трудовите осигуровки. т.е. моето майчинство ще бъде изчислявано не на 90%, а на 80%

Не няма да се отрази. От началото на тази година има нова методика в изчисляването на обезщетенията. Когато в периода, служещ за база има дни на болничен, се взима дохода, от който се е изчислило обезщетението за този болничен. Т.е. във вашия случай, няма да получавате 90% от 80%, които са ви се изплащали като обезщетение, а ще си получавате 90% от дохода, от който са изчислени тези 80%. Т.е. 90% от заплатата, върху която сте била осигурена.

# 156
Само че зависи откога бебето123 е излязла в болнични. Ако това е 2006г. нещата ще се изчисляват, както тогава се изчисляваха. Т.е. 90% от обезщетението, което сега получава.
Виж ако болничният е започнал тази година, тогава е както ЗинаСт е написала.

# 157
Само че зависи откога бебето123 е излязла в болнични. Ако това е 2006г. нещата ще се изчисляват, както тогава се изчисляваха. Т.е. 90% от обезщетението, което сега получава.
Виж ако болничният е започнал тази година, тогава е както ЗинаСт е написала.

Ами не е точно така.

Има два варианта.

1. Дамата е в болничен за общо заболяване и веднага след това излиза в болничен за бременност и раждане. Тъй като няма прекъсване, обезщетението и ще се смята  на база дохода от преди първия болничен за общо заболяване. Т.е. върху осигурителния доход.
2. Между болничните за общо заболяване и болничния за бременност и раждане има прекъсване. Тогава обаче, болничния за бременност и раждане ще започне през 2007-ма и ще се смята по новия ред. Т.е. отново върху осигурителния доход.

Аз не виждам вариант да получава 90% от обезщетението, а не 90% от осигурителния доход.

# 158
Здравейте , имам въпрос, ще го задам простичко защото тази материя ми е чужда.
Ако примерно получавам последните 5 месеца 300 лв. чисто, а шестия 300+600 лв премия и грубо пресметна, значи ли , че болничния ми по майчинство ще се заплаща не около 270 лв , а повече, т.е влизат ли тези 600лв. Благодаря!

# 159
  • В полите на Пирин планина
Здравейте , имам въпрос, ще го задам простичко защото тази материя ми е чужда.
Ако примерно получавам последните 5 месеца 300 лв. чисто, а шестия 300+600 лв премия и грубо пресметна, значи ли , че болничния ми по майчинство ще се заплаща не около 270 лв , а повече, т.е влизат ли тези 600лв. Благодаря!

Ако премията е официално изплатена по ведомост и върху нея са начислени осигурителни вноски, то тя влиза в базата за болничен. Peace

# 160
1. Дамата е в болничен за общо заболяване и веднага след това излиза в болничен за бременност и раждане. Тъй като няма прекъсване, обезщетението и ще се смята  на база дохода от преди първия болничен за общо заболяване. Т.е. върху осигурителния доход.
(ЗинаСт спомни си предишния чл.41 ал.3 от КСО)

Пак повтарям, ако този болничен за патологична бременност е започнал 2006г. .... (виж предната страница  #157)

# 161
(ЗинаСт спомни си предишния чл.41 ал.3 от КСО)

Пак повтарям, ако този болничен за патологична бременност е започнал 2006г. .... (виж предната страница  #157)

Стики, не мога да те разбера. Ако дамата излезе в болничен за бременност и раждане без да има прекъсване между него и предишния болничен, тогава няма да и се преизчислява базата! Болничният ще и се изплаща не на база 6-те месеца преди него, а на база 6-те месеца преди първия болничен за патологична бременност.
Базата се преизчислява, само ако има прекъсване между двата вида болнични.
Ти защо мислиш, че ако няма прекъсване, пак ще и се преизчисли база? Не мога да разбера какво имаш предвид.

Ще обясня разсъжденията си. Ако дамата е в болничен за патологична бременност от Октомври 2006 да Април 2007 и от Май 2007 излиза в болничен за бременност и раждане. Ако няма прекъсване между последния болничен за патологична бременност и този за бременност и раждане, тогава обезщетението за бременност и раждане се смята на база дохода от Май 2006 до Септември 2006, а не на база дохода Октомври 2006 до Април 2007.
Ако пък има прекъсване, вече болничния за бременност и раждане се изчислява върху дохода Октомври 2006 до Април 2007, но по новите правила.

Последна редакция: ср, 21 фев 2007, 22:40 от ZinaSt

# 162
Здравейте, ще Ви бъда благодарна ако можете да ми дадете съвет по  следния въпрос.Моя термин е определен за 21 юни 2007 г. следователно сметнах,че ще изляза в първия си 45 дневен болничен  от тези 315 дни на 7  май 2007 г. от предишни ваши съвети тук
разбрах ,че за изчисление на обезщетението ми през тези 315 дни ще се  вземе предвид дохода ми през месеците ноември 2006 г. -
април 2007 г.Въпросите ми са свързани със следното.Работих в частна фирма на безсрочен трудов договор и бях осигурявана на 170
лева.Тази фирма преустанови дейноста си в нашия град  и аз се регистрирах  на Бюрото по труда.От 4 октомври  до  1 февруари
получавах обезщетение за безработица изчислено на  базата на  тази заплата и е около 105 лева на месец.Три от месеците  нужни за изчисляване на  обезщетението ми   през тези 315 дни  са ноември , декември и януари. Зная ,че  през този период НОИ залаща моите  здравни осигуровки и времето през  този период ми се зачита за трудов стаж при пенсиониране и общо взето това е което знам.Как стои въпроса със соц. осигуровки и през този период  какъв  доход ще ми се зачете 105 или базата върху които са изчислени тези 105 лева.От 1  февруари  съм на безсрочен тр. договор и ме осигуряват на 360 лева.Ясно ми е че 3 месеца  ще имам с такъв доход но какво мога да направя  със другите 3 месеца.Моля Ви да ме посъветвате има ли начин да   се самоосигуря ако трябва.
Нямам  яснота а имам желание ако е възможно и има някаква вратичка да я използвам за да имам  по високо  обезщетение през тези 315 дни.Предварително Ви благодаря  и ме извинете ако моята ситуация вие  дотегнала че стана много дълъг въпроса.

# 163
Ако може да посъветвате и мен!
Аз съм учителка и бях назначена на постоянен трудов договор първата гогина, но на следващата година моя колежка излезе в майчинство и директора ми каза че трвбва да съкрати някой защото нямало часове. Накара ме да си напиша молба да замествам излязлата колежка в майчинство и аз така и направих т.е от постоянно място станах по заместване до завръщане на титуляра, на колежката. По това време и аз бях бременна на 1 месец ( тогава не си знаех правата че бременните не могат да ги съкращават) сега съм в майчинство.Колежката която замествам има други планове и няма да се връща в училището, та въпросът ми е след като нейното майчинство изтече на 07.09 2007г.
аз все още ще съм по майчинство трябва ли да ме назначи на мястото на напусналата колежка нали замествам нея?
Благодаря ви   

# 164
Ако може да посъветвате и мен!
Аз съм учителка и бях назначена на постоянен трудов договор първата гогина, но на следващата година моя колежка излезе в майчинство и директора ми каза че трвбва да съкрати някой защото нямало часове. Накара ме да си напиша молба да замествам излязлата колежка в майчинство и аз така и направих т.е от постоянно място станах по заместване до завръщане на титуляра, на колежката. По това време и аз бях бременна на 1 месец ( тогава не си знаех правата че бременните не могат да ги съкращават) сега съм в майчинство.Колежката която замествам има други планове и няма да се връща в училището, та въпросът ми е след като нейното майчинство изтече на 07.09 2007г.
аз все още ще съм по майчинство трябва ли да ме назначи на мястото на напусналата колежка нали замествам нея?
Благодаря ви   

Отговорих ви в другата тема.

Общи условия

Активация на акаунт