Майчинството счетоводно - 2

• 36 497
  • 281
  •   1
Отговори
# 135
ZinaSt, благодаря за отговора!  bouquet За мен е по-добър варианта да ми се плаща от НОИ, но това значи ли,че трябва всеки месец да ходя при тях или само болничните листове трябва да си нося там.

Не съм много сигурна каква ще е процедурата в този случай. В НОИ ще ви дадат най-точна информация. Можете да се обадите по телефона и да попитате.

# 136
здравейте,мили мами!
родих на 23 ноември и 135-те дни болнични свършват на 22 февруари.фирмата ,в която работех вече спря дейноста и счетоводителката ми каза,че сега се налагало някой познат да ме назначи на работа(макар и фиктивно)от 23 февруари,за да мога да си получавам  парите.наистина ли така стоят нещата???доста е объркващо.пишете ми,моля,ако знаете какво трябва да предприема занапред.

# 137
здравейте,мили мами!
родих на 23 ноември и 135-те дни болнични свършват на 22 февруари.фирмата ,в която работех вече спря дейноста и счетоводителката ми каза,че сега се налагало някой познат да ме назначи на работа(макар и фиктивно)от 23 февруари,за да мога да си получавам  парите.наистина ли така стоят нещата???доста е объркващо.пишете ми,моля,ако знаете какво трябва да предприема занапред.

315-те дни имаш право да си ги ползваш и да получаваш обезщетение за тях. Не съм обаче много сигурна за процедурата. Щом имате счетоводителка все още, би трябвало да ти обясни, но...нищо. Обади се в НОИ. Телефони 926 19 90 и 926 19 86.
На тези телефони ще те консултират. Това е отдела, който се занимава с изплащането на болничните.
След това обаче, за да си ползваш и отпуск за отглеждане на дете до 2 години, наистина ще трябва някой да те назначи на работа. Иначе нямаш право на този отпуск.

# 138
много благодаря за бързия отговор  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet

# 139
  • София
Много ви моля дайте някакъв прост пример как се изчисляват болничните. Аз съм от 4 месеца в болничен и всеки месец сумата която получавам е различна. наясно съм че трябва да намалява ама не мога да я докарам с никакви сметки. Да приемем че заплатата ми е 500 лева и ако може някой да даде пример как се смята какво трябва да получа. В болнични съм от октомври до сега. И втория ми въпрос е има ли начин счетоводителя да оправи нещата след като веднъж не ми е завел болничния за декември и във фиша ми имаше 15 работни дни. Дали може това да се оправи със задна дата както той твърди? Много ви благодаря предварително.

# 140
Много ви моля дайте някакъв прост пример как се изчисляват болничните. Аз съм от 4 месеца в болничен и всеки месец сумата която получавам е различна. наясно съм че трябва да намалява ама не мога да я докарам с никакви сметки. Да приемем че заплатата ми е 500 лева и ако може някой да даде пример как се смята какво трябва да получа. В болнични съм от октомври до сега. И втория ми въпрос е има ли начин счетоводителя да оправи нещата след като веднъж не ми е завел болничния за декември и във фиша ми имаше 15 работни дни. Дали може това да се оправи със задна дата както той твърди? Много ви благодаря предварително.

Изобщо не е нормално сумата да намалява. Сумата е една и съща за всеки ден болничен. Единствено разлики се получават от броя на работните дни през месеците, през които сте в болничен.
Обезщетенията се смятат така :

Взима се осигурителния доход 6 месеца преди месеца на излизане в болничен. Т.е. ако излизате в болничен през януари, без значение на коя дата от януари, се взима дохода юли - декември.

Първо се взима брутният доход за тези 6 месеца. Например, ако заплатата през всеки от тези месеци е 500 лева, тогава 500*6 = 3000 лева. Сумата на доходите за 6-те месеца ( тези 3000 лева ) се разделя на броя на работните дни през това 6-месечие. Получената сума се умножава по 0,8, ако става дума за болничен за общо заболяване или по 0,9 ако става дума за болничен за бременност и раждане. Получава се среднодневното обезщетение за болничен.

После има още едно изчисление. За всеки от тези 6 месеца трябва да се изчисли нетния доход. Той се изчислява, като от брутната заплата се приспаднат осигуровките, които са удържани за тази заплата и дължимият ДОД. Така се получава нетното ви възнаграждение. Нетните възнаграждения за 6-те месеца се събират и отново се делят на броя на работните дни през 6 месечието. Така се получава среднодневно нетното ви възнаграждение за периода.

Има ограничение, че обезщетението не може да е по-голямо от среднодневно нетното възнаграждение. Следователно, ако при първия етап сте получила 15 лева като среднодневно обезщетение, а при втория етап сте получила 12,50 лева като среднодневно нетно, ще ви се изплаща обезщетение в размер на 12,50 лева на ден, а не в размер на 15 лева на ден.

Това обезщетение се изплаща за всеки работен ден, през който вие сте в болничен. Следователно, ако целия януари сте в болничен, умножавате 21 дни по сумата, която сте определила за среднодневно обезщетение ( тези 12,50 лева ) и това е, което трябва да получите за месеца.
Тази сума ще получавате до тогава, докато прекъснете болничните и се върнете на работа. Ако направите това, в последствие ще ви се преизчисли нова база. Ако нямате прекъсване - все това ще си получавате, докато не изтече правото ви на болнични.

Сама разбирате защо не е вярно, че е нормално сумата да намалява всеки месец. През някои месеци е по-малко, но през други е повече.

Колкото до втория ви въпрос, няма никакъв проблем да се направи корекция със задна дата, както ви е казал счетоводителя ви. Корекции и поправки могат да се правят до 5 години след събитието, така че не се притеснявайте.

P.S. Сумите, които съм използвала са произволни. Среднодневно нетното при заплата от 500 лева не е 12,50. По-скоро е към 18 лева. Но, за да сметна коректно, ми е необходимо да знам и месеците, служещи за база.

# 141
  • София
Става дума за болничен за общо заболяване. През първия месец на болничния ми изплащаха по-висока сума от това което съм получавала нато нетно възнаграждение преди на същата заплата. Втория месец намаля, третия паднах под сумата която съм взимала преди. Обясниха ми че сумата се преизчислява всеки месец като се взимат предходните 6 месеца един от които вече съм била в болнични - т.е. получавала съм 80 процента от заплататата си. За втория месец вече 2 от месеците са на 80 % и затова сумата всеки месец намалява. Проблема ми е че на 3-тия месец счетоводителя не ни е завел болничния и ме е водил на работа. После каза че ще го оправи и ще ми върне сумата която ми е платил по-малко, но в служебната бележка за доходите през годината пише, че ми връща една сума, а дефакто ако ми я е въстановил със заплатата за януари, то се оказва че сумата ми по болничен е паднала значимо. Затова се опитвам аз да сметна нещата, но не мога да ги докарам донеговите суми по никакъв начин.
Извинявам се ако се е получило объркано и благодаря за информацията дадена от Вас и ви моля ако можете по-точно да ми обясните начина на сметки, защото вече главата ми пуши. Бих искала като отида при него да знам за какво говорим и да мога да си отстоявам правата.

# 142
Е по-точно от това не знам как да ви го обясня. Обяснила съм ви го стъпка по стъпка. Ако ми кажете какво точно не ви е ясно, ще ви го дообясня.

# 143
  • София
Съжалявам че ви досаждам, но по вашия начин излиза, че аз трябва да получавам еднаква сума всеки месец от болничните +-20 лева, защото всеки месец горе долу работните дни са еднакъв брой. При мен сумата намалява значително всеки месец и затова не мога да ги докарам до неговите сметки.
Другото което вие казвате май със сигурност се отнася за периода на болничните по майчинство, но за моя вид болничен не е така.

# 144
Не, това се отнася за абсолютно всички болнични. Това, че счетоводителя ви не ви смята обезщетението коректно е друг въпрос. Когато има временна неработоспособност, обезщетението се изчислява от дохода през 6-те месеца, предхождащи настъпването на временната неработоспособност, а не от 6-те месеца, предхождащи изплащането. Във вашия случай, ако болничните листове се издават един след друг, без да има прекъсване между тях, тогава не се преизчислява нова база.
Още повече, че от тази година има промяна в начина на изчисляване на обезщетението. Когато в 6-месечния период, служещ за база, има период на временна неработоспосочност, вече не се взима предвид размера на обезщетението, което е изплащано, а се взима предвид осигурителния доход, от който е изчислено това обезщетение. Или, казано с други думи, ако вас ви осигуряват на 500 лева, като излезете в болнични ви изплащат грубо 80% от тези 500 лева. Следващия месец, ако пак излезете в боничен, няма да получавате 80% от тези 80%, както беше преди. Ще получавате 80% от осигурителния доход, т.е. 80% от 500 лева.
Както виждате, дори и базата да ви се приезчислява всеки месец, пак няма основание размера на обезщетението да намалява.
Това, пак казвам се отнася за абсолютно всички болнични. Не само за тези за бременност и раждане.

Ще ви дам линк към другата тема, в която подробно съм обяснила как се изчислява обезщетението при продължителен болничен, за да може да разполагате с аргументи, когато говорите със счетоводителя си.

Иначе, възможно е през някои месеци да получавате и повече, от колкото сте получавала чисто, докато работите. Това се държи на формулировката на ограничението. Никой не е казал, че месечният размер на обезщетението не може да надхвърля месечното нетно възнаграждение. Говори се само за среднодневните. Съответно, в месецте, в които има повече работни дни, ще получавате малко повече като размер на месечното обезщетение, от колкото е била чистата ви заплата. Тази разлика обаче е в размер на не повече от 20 до 30 лева ( в зависимост от заплатата, може да стигне до 40, но не повече ).

Ако желаете, можете да дадете точния си размер на осигурителния доход през 6-те месеца преди излизането ви в болничен, за да ви калкулирам какво трябва да е обезщетението ви по месеци.

А, и още нещо. Изобщо не досаждате. Просто тлябва по-конкретно да формулирате какво не ви е ясно, за да може да ви дам точен отговор Grinning Иначе, ако не разбра какво не ви е ясно, ще ви говоря общи приказки, от които надали нещо ще ви се изясни.

# 145
В същност, няма какво да ви давам линкове, защото този въпрос е дискутирен в тази тема на предишната страница. Прочетете там.

# 146
  • София
Много благодаря за отговора Ви. След обстоини сметки се получи точно така както ти го обясни. Сега съм по-спокоина. Благодаря, че има такива отзивчиви хора като Вас.
Проблема излезе, че в служебната бележка за доходите за година има голяма сума за възстановяване и ако се прибави тази сума към януарската заплата, се получаваше, че сумата от болничния ми е много малка, а аз нямам служебна бележка за да видя какво точно е станало. Сега си обяснявам с това, че той по този начин си е въстановил данъка платен на НОИ за декември поради неправилно подадената информация, че съм на работа и това е сума само по документи, а аз не трябва да я получавам.

# 147
  • всъщност в Габрово, а в сърцето си в Берлин
Здравейте, имам следния въпрос:

В болничен съм за бременност и майчинство от 25.01.2007 година. на 15.02.2007 НОИ ми е привело обезщетение в размер на 109 лева. Според вас това обезщетение за последната седмица на месец януари ли е???  Питам, защото по моите изчисления паричките за последната седмица на януари трябваше да са 60-80лева, не повече?

Благодаря предварително!

# 148
Здравейте, имам следния въпрос:

В болничен съм за бременност и майчинство от 25.01.2007 година. на 15.02.2007 НОИ ми е привело обезщетение в размер на 109 лева. Според вас това обезщетение за последната седмица на месец януари ли е???  Питам, защото по моите изчисления паричките за последната седмица на януари трябваше да са 60-80лева, не повече?

Благодаря предварително!

Ами би трябвало да е за периода от 25.01 до 31.01, ако преди това нямате друг болничен. Но така само гадая. Ако си кажете осигурителния доход от Юли до Декември 2006-та, мога да ви кажа отчно за колко дни ви е това обезщетение. Така, без информация, няма как да стане Simple Smile

# 149
  • всъщност в Габрово, а в сърцето си в Берлин
Преди не съм била в болничен.
Осигурителния ми доход за юли до декемри е  както следва:- малко е странен, защото ми се изплатиха през декември суми за премии:

юли- 359,81
август- 364
семтемри - 313
октомври - 313
ноември - 313
декември 1400 лева

Но осигурителния ми доход е малко по-висок от нетния средно дневен или както там се казваше.
Аз изчислих по бабешката система както си ни обеснявала много пъти във форума:

според осигурителния доход - 90% от 24,30  става 21,87, а според  среднодневното нетно възнаграждение - тези 90% са - 20,30 лева

Но може и да съм сгрешила. Радваме , че парите са повече.  Joy

Общи условия

Активация на акаунт