Майчинството счетоводно - 2

• 36 524
  • 281
  •   1
Отговори
# 120
Благодаря Ви, за светкавичния отговор!
Има ли възможност, ако след изтичане на тези 315 дни, започна друга работа, от там да си подам молба за продължаване на майчинството до 2 години.

Разбира се. Няма никакъв проблем да направите това.

# 121

Ох, разбрах ви Simple Smile Обезщетението се смята на база дохода през 6-те месеца, предхождащи излизането в болничен. Самия болничен за бременност и раждане обаче е един, независимо от това, че е 315 дни. Това означава, че сумата на обезщетението се изчислява еднократно в началото на болничния и се изплаща до края му. Колкото получавате през първия ден от тези 315, толкова ще получавате и през 315-тия.

Здравейте, би трябвало да изляза в 45-дневен болнични преди термин към края на април, началото на май. По-горното означава ли че за база на обезщетението за 315-те дни ще ми се вземат 11.06г.-04.07г. и ще си остане едно и също през всички тези 315 дни. Защото от нашата счетоводителка разбрах че обезщетението се изчислява по следния начин:
 за 05.07 - 90% от осигурителния доход от 11.06г.-04.07г.
за 06.07 - от 12.06г.-05.07г.
за 07.07 - от 01.07г.-06.07г. и т.н.
Тя ли греши? Че вече съвсем объркано ми стана. Благодаря Ви предварително!!!

Тя греши. Това е един болничен ( независимо, че се ползва въз основа на  3 болнични листа и 1 молба ). Дохода не се преизчислява всеки месец. Изчислява се веднъж към първия ден на болничния и се изплаща до 315-тия. 

# 122
  • София
ZinaSt, много благодаря   bouquet, ще й го покажа да го има предвид  #2gunfire

# 123
Много Ви моля за помощ-тотално съм объркана.
От 18.10.2006 съм в непрекъснат болничен за паталогична бременност-от 4.1 съм в 45 дневния болничен,на 22.1 родих и отогава съм в 42 дневен за раждане.До 9.2006 съм осигурявана на 300лв,от 9.2006 съм осигурявана на 400лв.Първия ми въпрос е кой ще ми изплаща майчинството-от счетоводството ми казват,че ще го получавам от фирмата-попадала съм в графа специални ,и че ще ми се изчислява на 80% от брутната заплата.Тука вече аз се обърках наистина-къде са 90% за които се казва,че ще е майчинството?Моля ви се който може да ми обясни и да ми каже какво майчинство трябва да получавам?

# 124
Много Ви моля за помощ-тотално съм объркана.
От 18.10.2006 съм в непрекъснат болничен за паталогична бременност-от 4.1 съм в 45 дневния болничен,на 22.1 родих и отогава съм в 42 дневен за раждане.До 9.2006 съм осигурявана на 300лв,от 9.2006 съм осигурявана на 400лв.Първия ми въпрос е кой ще ми изплаща майчинството-от счетоводството ми казват,че ще го получавам от фирмата-попадала съм в графа специални ,и че ще ми се изчислява на 80% от брутната заплата.Тука вече аз се обърках наистина-къде са 90% за които се казва,че ще е майчинството?Моля ви се който може да ми обясни и да ми каже какво майчинство трябва да получавам?

Обезщетението ще ви се изплаща от фирмата, но не защото сте в графа специални  Joy, а защото сте в заварено положение. ( Извинявайте, но много забавно ми стана  Joy).
Обезщетението ви за бременност и раждане е в размер на 90% от осигурителния доход, но не повече от среднодневното нетното възнаграждение. В общи линии, колкото сте получавала чисто, докато сте работила, толкова ще взимате и като обезщетение, докато сте в болничен за бременност и раждане.

Да ви е живо и здраво бебчето и не се притеснявайте за такива неща. Нещо са се объркали счетоводителките за размера на обезщетението.

# 125

Ох, разбрах ви Simple Smile Обезщетението се смята на база дохода през 6-те месеца, предхождащи излизането в болничен. Самия болничен за бременност и раждане обаче е един, независимо от това, че е 315 дни. Това означава, че сумата на обезщетението се изчислява еднократно в началото на болничния и се изплаща до края му. Колкото получавате през първия ден от тези 315, толкова ще получавате и през 315-тия.

Здравейте, би трябвало да изляза в 45-дневен болнични преди термин към края на април, началото на май. По-горното означава ли че за база на обезщетението за 315-те дни ще ми се вземат 11.06г.-04.07г. и ще си остане едно и също през всички тези 315 дни. Защото от нашата счетоводителка разбрах че обезщетението се изчислява по следния начин:
 за 05.07 - 90% от осигурителния доход от 11.06г.-04.07г.
за 06.07 - от 12.06г.-05.07г.
за 07.07 - от 01.07г.-06.07г. и т.н.
Тя ли греши? Че вече съвсем объркано ми стана. Благодаря Ви предварително!!!

Тя греши. Това е един болничен ( независимо, че се ползва въз основа на  3 болнични листа и 1 молба ). Дохода не се преизчислява всеки месец. Изчислява се веднъж към първия ден на болничния и се изплаща до 315-тия. 

И при мен ситуацията е същата, не мога да я убедя счетоводителката, че не е права, тъкмо започна да ме успокоява, че вече съм паднала до 180 лв и по-малко нама как да ми се изплаща! #Cussing out ZinaSt, моля те ми кажи къде да й дам да го прочете това положение, че през 315 -те дни обезщетението не намалява всеки месец! baby_neutralМного Благодаря!

# 126
Чл. 50. (1) (Доп., ДВ, бр. 1 от 2002 г., изм. ДВ бр. 68 и бр. 105/2006 г. - В сила от 01.01.2007 г. ) Осигурената за всички осигурени социални рискове майка има право на парично обезщетение при бременност и раждане за срок 315 календарни дни, от които 45 дни преди раждането.

Това е колко дни е отпуска. Той е 315 дни. В една допълнителна наредба - за медицинската експертиза на работоспособността е определено, че тези 3 болнични листа са продължение един на друг.Т.е. периода от 315 дни се разглежда като един продължителен период, а не като 3 отделни периода

Чл. 41. (1) (Доп., ДВ, бр. 64 от 2000 г., изм. доп. ДВ бр. 105/2006 г.)  Дневното парично обезщетение за временна неработоспособност поради общо заболяване се изчислява в размер 80 на сто, а за временна неработоспособност поради трудова злополука или професионална болест - в размер 90 на сто от среднодневното брутно трудово възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху които са внесени или дължими осигурителни вноски, а за самоосигуряващите се лица - внесени осигурителни вноски за съответния риск за периода от шест календарни месеца, предхождащи месеца на настъпване на неработоспособността. Дневното парично обезщетение за временна неработоспособност поради общо заболяване не може да надвишава среднодневното нетно възнаграждение за периода, от който е изчислено обезщетението.

Съгласно чл.41 обезщетението се изчислява на база дохода от 6 месеца преди настъпване на работоспособността. Та ка се определя и се изплаща за 315 дни.

Чл. 49. (1) (Доп., ДВ, бр. 104 от 2005 г., изм. доп. ДВ бр. 105/2006 г.)  Дневното парично обезщетение при бременност и раждане се определя в размер на 90 на сто от среднодневното възнаграждение или осигурителния доход, определени по чл. 41 и не може да бъде по-голямо от среднодневното нетно възнаграждение за периода, от който е изчислено обезщетението и по-малко от минималната дневна работна заплата, установена за страната.

Значи така се определя дневното парично обезщетение. И то се изплаща за 315 дни, съгласно чл.50.

Отделно в чл.5, ал.1 на наредбата за елементите на възнаграждението и за доходите, върху които се правят осигурителни вноски, и за изчисляване на  паричните обезщетения за временна неработоспособност или за бременност и раждане пише:
Чл. 5. (1)   Среднодневното брутно възнаграждение, от което се изчислява дневното парично обезщетение за временна неработоспособност или за бременност и раждане, се определя, като сборът от сумите на среднодневното брутно трудово възнаграждение и/или от среднодневния осигурителен доход, върху който са внесени или дължими осигурителни вноски, и/или среднодневната минимална работна заплата и/или среднодневното обезщетение за временна неработоспособност или за бременност и раждане, умножени по броя на работните дни, за които се отнасят, се раздели на общия брой на работните дни за 6-месечния период, предхождащ месеца на настъпване на неработоспособността.

(5)   Общата сума на паричното обезщетение се определя, като дневният му размер се умножи по броя на работните дни, включени в периода на временна неработоспособност....
В случая периода на временна неработоспособност е 315 дни.

Определено с действията си вашите счетоводители ви ощетяват. Кажете им да звъннат в НОИ да се консултират, ако не разбират текстовете на КСО. В противен случай, можете да подадете жалба до ревизорите в НАП, за това, че обезщетението ви не се изплаща коректно. ( Като начало споделете тези си намерения със счетоводителите си. Предполагам, че бързо ще коригират сметките си, при заплаха от официална проверка ).

# 127
Сега, като си гледам предния постинг, малко множко текстове съм копирала, затова да го поясня.
Ключовото в случая е, че обезщетението се изчислява от дохода през 6-те месеца преди настъпване на неработоспособността, а не от 6-те месеца, предхождащи изплащането. Неработоспособността при бременност настъпва 45 дни преди термин и се възстановява след 315 дни. Така са преценили експертите.
Възстановена работоспосочност имаме тогава, когато имаме отработен ден. Ако не сте се върнали на работа, не сте възстановили работоспособността си.

# 128
ZinaSt,
Първо да ти благодаря за времето, което отделяш да отговаряш на всички тези въпроси. Явно си много добър Човек!

Във връзка с преден твой пост имам следния въпрос:

-   аз съм заварено положение и ме интересува дали и  миналата година 135 дни болнични са се изчислявали като един, защото нашето счети ми ги е изчислявало като първични а от там се губят пари – би ли ми дала линк към тази Наредба  за медицинската експертиза.

И само още нещо – може ли линк или името на нормативния документ с който майките в заварено положение взимат до 9 м. възраст 90 % Нашето счети ми е изтеглило за януари 180 лв и дали ще загубя разликата.

# 129
ZinaSt,
Първо да ти благодаря за времето, което отделяш да отговаряш на всички тези въпроси. Явно си много добър Човек!

-   аз съм заварено положение и ме интересува дали и  миналата година 135 дни болнични са се изчислявали като един, защото нашето счети ми ги е изчислявало като първични а от там се губят пари – би ли ми дала линк към тази Наредба  за медицинската експертиза.

И само още нещо – може ли линк или името на нормативния документ с който майките в заварено положение взимат до 9 м. възраст 90 %, както и къде е написан начина по който се изчисляват – 90 % от последния доход.  Нашето счети ми е изтеглило за януари 180 лв и дали ще загубя разликата.

# 130
ZinaSt,

И само още нещо – може ли линк или името на нормативния документ с който майките в заварено положение взимат до 9 м. възраст 90 %, както и къде е написан начина по който се изчисляват – 90 % от последния доход.  Нашето счети ми е изтеглило за януари 180 лв и дали ще загубя разликата.

Първо, благодаря за милите думи.

Това е линкът към наредбата:
http://www.mh.government.bg/doc/Naredba_nbsp_expertiza.doc

Правото да ползваш новия размер на отпуска за бременност и раждане е уредено в параграф 22е от преходните и заключителни разпоредби на Кодекса за социално осигуряване.
Ако си подала молба за ползване на новия размер, тогава грешката е на счетоводителката ти и тя би следвало да си коригира нещата.
Ако не се подала, направи го възможно най-бързо, за да получиш обезщетение поне за февруари. Колкото за януари, всичко зависи от добрата воля на счетоводителката. Тя може да приеме молбата ти със задна дата и да направи корекции. Има такова право, но не е длъжна. Дано да е разбрана и да се съгласи Simple Smile

# 131
Здравейте и от мен! Моя въпрос е малко специфичен, но се надявам на вашето компетентно мнение. В началото на май ми предстои излизане в болничен /първия 45- дневен/ по майчинство. Да обаче, от юни месец фирмата в която работя прекратява дейност и се чудя къде трябва да си подам документите и кой ще ми внася здравните осигуровки върху болничните. Може би първия болничен трябва работодателят ми да го приеме, но със слеващите как трябва да се процедира. Незная дали е възможно докато съм в болнични да се прехвърля в бюрото по труда. И ако се прехвърля в БТ колко ще получавм МРЗ ли, защото в момента ме осигуряват на доста по-висока сума.

# 132
Здравейте и от мен! Моя въпрос е малко специфичен, но се надявам на вашето компетентно мнение. В началото на май ми предстои излизане в болничен /първия 45- дневен/ по майчинство. Да обаче, от юни месец фирмата в която работя прекратява дейност и се чудя къде трябва да си подам документите и кой ще ми внася здравните осигуровки върху болничните. Може би първия болничен трябва работодателят ми да го приеме, но със слеващите как трябва да се процедира. Незная дали е възможно докато съм в болнични да се прехвърля в бюрото по труда. И ако се прехвърля в БТ колко ще получавм МРЗ ли, защото в момента ме осигуряват на доста по-висока сума.

Ако към момента на прекратяване на дейност, вие вече ползвате болничен за бременост и раждане, то ще ви бъде изплатено до края ( т.е. докато изтекът 315-те дни ). Предполагам, че от НОИ ще ви ги изплащат и там ще си носите болничните листове. Не съм сигурна за точната процедура, но пък със сигурност ще си получавате парите.
Докато получавате обезщетение за бременност и раждане, не може едновременно с това да получавате обезщтение за безработица. Или едното, или другото. Максималното обезщетение за безработица е в размер на 180 лева, но дали ще получавате толкова или по-малко, зависи от много неща.

# 133
ZinaSt, благодаря за отговора!  bouquet За мен е по-добър варианта да ми се плаща от НОИ, но това значи ли,че трябва всеки месец да ходя при тях или само болничните листове трябва да си нося там.

# 134
ZinaSt-хиляди благодарности.
И още 1 въпрос:

имам на свое име регистрирано ЕТ, което от няколко години няма дейност. В момента съм по майчинство, на трудов договор, в друга фирма. Та въпроса ми е-ако сега започна дейност на ЕТ-то, ще ми се прекрати ли майчинството, какви осигуровки трябва да си внасям, при положение, че имам и трудов договор?

Благодаря предварително! smile3525

Общи условия

Активация на акаунт