Майчинството счетоводно - 2

• 36 528
  • 281
  •   1
Отговори
# 60
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Можете да получаване и детски добавки в размер на 18 лв. месечно. Тези документи се подават в служба Социално подпомагане по вашата адресна регистрация.

# 61
Социални помощи в размер на 100 лева на месец, ако дохода на член от семейството е под 200 лева. Сумата се изплаща до навършване на 1 година на детето.

Знаете че бащата като е в чужбина и доходът му е в евро не може да влезем в групата под 200 лв. на член от семейството. Ще ми откажат ли тази помощ при това положение?

# 62
  • София
Може ли да се намеся в темата с един въпрос?

Наскоро разбрах, а и както тук чета, че става доста разпространена практика за внасянето на допълнителни осигуровки по втори трудов договор.
През тези 315 дни се получава обезщетение за бременност и раждане в размер на 90% от среднодневната осигурителна сума.
Дотук добре, ама не ми е ясно, защо всички казват че трябва да са внасяни големи осигуровки само 6 месеца. Тези 315 дни са грубо казано 10 месеца. През първият месец - се връзват 6 месеца назад с големи осигуровки. Но какво ще е обезщетението през 10-тия месец?
Или плащането на допълнителни осигуровки трябва да продължи повече от 6 месеца?

Ох много объркано стана, дано ме разбирате какво имам предвид?

# 63
Здравейте и аз имам един въпрос. Ако последните 6 месеца се осигурявам на 1000 лв това означава ли че 315 дни ще взимам 90% от тях демек 900 лв или има някакво ограничение за максимума на размера на майчинството?

# 64
Здравейте и аз имам един въпрос. Ако последните 6 месеца се осигурявам на 1000 лв това означава ли че 315 дни ще взимам 90% от тях демек 900 лв или има някакво ограничение за максимума на размера на майчинството?
.. 1000 лв. брутно .. а колко ти е нетната заплата ... чисто колко взимаш????

# 65

Не, не означава. Има ограничение, че обезщетението за болничен не може да е по-голямо от нетното ви възнаграждение. Затова и Радо ви е питал за нетната заплата. При осигурителен дохо от 1000 лева, ще получавате нетното си възнаграждение. Т.е., колкото получавате сега на месец чисто ( докато работите ), толкова ще получавате и докато сте в отпуск за бременност и раждане.

# 66
Може ли да се намеся в темата с един въпрос?

Наскоро разбрах, а и както тук чета, че става доста разпространена практика за внасянето на допълнителни осигуровки по втори трудов договор.
През тези 315 дни се получава обезщетение за бременност и раждане в размер на 90% от среднодневната осигурителна сума.
Дотук добре, ама не ми е ясно, защо всички казват че трябва да са внасяни големи осигуровки само 6 месеца. Тези 315 дни са грубо казано 10 месеца. През първият месец - се връзват 6 месеца назад с големи осигуровки. Но какво ще е обезщетението през 10-тия месец?
Или плащането на допълнителни осигуровки трябва да продължи повече от 6 месеца?

Ох много объркано стана, дано ме разбирате какво имам предвид?

Ох, разбрах ви Simple Smile Обезщетението се смята на база дохода през 6-те месеца, предхождащи излизането в болничен. Самия болничен за бременност и раждане обаче е един, независимо от това, че е 315 дни. Това означава, че сумата на обезщетението се изчислява еднократно в началото на болничния и се изплаща до края му. Колкото получавате през първия ден от тези 315, толкова ще получавате и през 315-тия.

# 67
Социални помощи в размер на 100 лева на месец, ако дохода на член от семейството е под 200 лева. Сумата се изплаща до навършване на 1 година на детето.

Знаете че бащата като е в чужбина и доходът му е в евро не може да влезем в групата под 200 лв. на член от семейството. Ще ми откажат ли тази помощ при това положение?

Ако бащата декларира дохода си - няма да можете да получавате такава помощ, за съжаление. Евентуално, ако намерите някой да ви назначи на трудов договор. Въпросния някой няма да губи нищо, тъй като обезщетението е за сметка на НОИ и се изплаща от там. По време на болничните и отпуска след това се дължи само една минимална сума за здравно осигуряване, която можете да покривате и вие.

# 68
  • Виена

Не, не означава. Има ограничение, че обезщетението за болничен не може да е по-голямо от нетното ви възнаграждение. Затова и Радо ви е питал за нетната заплата. При осигурителен дохо от 1000 лева, ще получавате нетното си възнаграждение. Т.е., колкото получавате сега на месец чисто ( докато работите ), толкова ще получавате и докато сте в отпуск за бременност и раждане.

Намирам се в подобна ситуация и търся информация, затова си позволявам да използвам това питане... Собственик съм на ЕООД и се самоосигурявам върху 1400 лв., т.е. внасям по 455лв. общо за ДОО, ЗО и ДЗПО. В една публикувана тук наредба прочетох, че нетният доход в моя случай е този върху който правя осигуровките. Моля, кажете ми как се изчислява средния дневен доход сега за болнични във връзка с бременност и раждане и дали 315 календарни дни ще ми бъдат превеждани 90% от този размер . Моля за линк към наредбата, която урежда този въпрос.
Поздрави и благодаря, че консултирате по такива важни въпроси!

# 69
.. като собственик на ЕООД имате колега водещ счетоводната Ви отчетност .. насочете въпроса си към него ..   bouquet

# 70
  • София
ZinaSt, сърдечно благодаря за разяснението   bouquet

# 71
  • Виена
.. като собственик на ЕООД имате колега водещ счетоводната Ви отчетност .. насочете въпроса си към него ..   bouquet
Благодаря!
Ако бях получила отговор от колегата, дали щях да занимавам хората във форума с излишни въпроси? И нека не оспамваме темата със съвети от сорта "смени си счетоводителя"... Ако не знаете и Вие, както колегата Ви, за когото става въпрос, няма нищо срамно да си признаете или още по-лесно - да не ми отговаряте на питането. А ако знаете и мислите, че можете да ме консултирате срещу заплащане, моля за координатите Ви на лична.   bouquet   

# 72
  • София
Пак въпросче ме загложди. За 90% от 6-те месаца назад. Например аз излизязох в болничен за бременност и раждане на 22.01.2007. Шест месеца назад са от 01 декември 2006 назад, т.е. до юли включително, т.е за предходните календарни месеци, или се броят от 22,01,2007 до 22,12,2007-първия предходен месец. Ами малко объркано стана, дано сте ме разбрали. Цялата работа е, че до 18.10.2006 бях платено майчинство 160 лв, а слез това се връщам на работа например на 400 лв заплата бруто. Затова, ако се включат и 22-та дни  от януари с основа 400 лв, това би вдигнало малко сумата през 315-те дни.

# 73
ZinaSt и  ДейзиГ , много ви благодаря за бързите и компетентни отговори!   bouquet

# 74
Пак въпросче ме загложди. За 90% от 6-те месаца назад. Например аз излизязох в болничен за бременност и раждане на 22.01.2007. Шест месеца назад са от 01 декември 2006 назад, т.е. до юли включително, т.е за предходните календарни месеци, или се броят от 22,01,2007 до 22,12,2007-първия предходен месец. Ами малко объркано стана, дано сте ме разбрали. Цялата работа е, че до 18.10.2006 бях платено майчинство 160 лв, а слез това се връщам на работа например на 400 лв заплата бруто. Затова, ако се включат и 22-та дни  от януари с основа 400 лв, това би вдигнало малко сумата през 315-те дни.

Без значение през кой ден от януари излизате в болничен, базата е юли - декември.

Общи условия

Активация на акаунт