Майчинството счетоводно - 2

• 36 462
  • 281
  •   1
Отговори
# 225
Здравейте! Дъщеря ми ме събуди преди час и от тогава се боря със себе си - да стана ли да Ви питам каквото ми тежи и не ми дава да заспя или да не ставам.
Ето историята ми:Имам дете, което към 01.01.2007г. не е навършило 9 месеца. Към 22 януари подадох молба за прекъсване на отпуска по майчинство и получаване на остатъка от парично обезщетение при бременност и раждане(което в моя случай е месец и 22 дни). Вчера обаче говорих със счетоводителката на фирмата, в която работя. Тя ми каза, че болничния ми е изтекъл много отдавна и не мога да получавам повече от 180лв. майчинство, които ми се полагат.
Естествено след като затворих телефона не бях в цветущо настроение, а съпруга ми ми заяви да съм била благодарна, че ми изплащат и тия 180 лв. и да не се занимавам.
Извода: Не съм сигурна, на кого съм по-бясна и от кого съм по-огорчена - на съпруга ми, че е такава пу*ка или на работодателя ми, че ме правят на маймуна.
Питането ми към счетоводителите:1.Ясно ми е, че от счетоводството на фирмата в която работя са закъснели с внасянето на "МОЛБА - ДЕКЛАРАЦИЯ за изплащане на парично обезщетение при бременност и раждане на основание чл. 50 и 51 от КСО за остатъка от 135 до 315 календарни дни" (мисля че беше тази, но може и да бъркам), но нали имаше някаква вратичка за изплащане на половината от паричното обезщетение, ако сме закъснели със срока? Аз сама не успях да го намеря в Наредбата.
2. Много ли ще ядосам счетоводството ни, ако се обадя и цитирайки НАРЕДБА ЗА ИЗЧИСЛЯВАНЕ И ИЗПЛАЩАНЕ НА ПАРИЧНИТЕ ОБЕЗЩЕТЕНИЯ И ПОМОЩИ ОТ ДЪРЖАВНОТО ОБЩЕСТВЕНО ОСИГУРЯВАНЕ  поискам да подам молбата за получаване на половината от паричното обезщетение, което ми се полага? Знам, че на никого не е приятно да му казват как да си върши работата, но за мен тези 200 лв, които щях да получа са памперсите и млякото на детето за един месец. Даже половината от тази сума да получа, пак е добре.
Ще съм много благодарна, ако ми отговорите!

Здравейте!

Това за изплащането на половината обезщетение, ако сте закъснели с подаването на молбата за първи път го чувам. Не знам къде сте го чела, но не е вярно. Няма такова нещо, най-малкото защото за подаването на тези молби не е определен срок. Е как тогава можете да закъснеете със срок, след като нямате такъв?

Не разбирам в случая защо изобщо мислите, че има закъснение и защо си мислите, че фирмата трябва да внася някаква молба някъде си? Вие сте заварено положение. Подавате си молбата до работодателя, което разбирам вие сте направила още през януари. Работодателя ви изплаща обезщетението и си го тегли после от НОИ. Нищо никъде не се внася. Новия ред на изплащане на обезщетенията не важи за вас!

Има обаче нещо друго. Остатъка е до 315 дни, а не до навършване да 9 месеца на детето. Възможно е детето да няма 9 месеца, а 315-те дни да са изтекли. Трябва да се сетите кога ви е бил първия ден на първия болничен за бременност и раждане ( този за 45 дни преди термина ). От тази дата броите 315 дни. Ако тези 315 дни изтичат през 2007-ма имате право на обезщетение за периода от 01.01.2007 до края на 315-те дни. Ако обаче изтичат през 2006-та, нямате право на обезщетение.

И най-накрая, на счетоводството ви ще им е много забавно, ако и цитирате този текст от наредбата, за това, че имате право на половината обезщетение. Особено като се има предвид, че такъв текст няма Simple Smile

# 226
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Чета,чета тази тема, ама нещо пак не мога схвана EmbarassedВече родих и от болницата ми дадоха болничен лист, който дадох на работодателя. Какво да правя оттук нататък, за да си получа майчинство?Къде и при кого да отида?Какво трябва да попълвам и т.н. Извинете предварително невежеството ми Rolling Eyes

Така като гледам, вашите 45 дни са започнали преди 01.01.2007-ма. Така ли е? Ако е така - нищо не трябва повече да правите. Работодателят ви трябва да ви преведе парите.

Като изтече този болничен от родилния дом трябва да отидете при педиатъра на детето и той да ви пусне още един болничен за разликата до 135 дни. След изтичането и на този болничен подавате молба за ползване на отпуск за гледане на дете до 2 години към работодателя.

# 227
Здравейте! Дъщеря ми ме събуди преди час и от тогава се боря със себе си - да стана ли да Ви питам каквото ми тежи и не ми дава да заспя или да не ставам.
Ето историята ми:Имам дете, което към 01.01.2007г. не е навършило 9 месеца. Към 22 януари подадох молба за прекъсване на отпуска по майчинство и получаване на остатъка от парично обезщетение при бременност и раждане(което в моя случай е месец и 22 дни). Вчера обаче говорих със счетоводителката на фирмата, в която работя. Тя ми каза, че болничния ми е изтекъл много отдавна и не мога да получавам повече от 180лв. майчинство, които ми се полагат.
Естествено след като затворих телефона не бях в цветущо настроение, а съпруга ми ми заяви да съм била благодарна, че ми изплащат и тия 180 лв. и да не се занимавам.
Извода: Не съм сигурна, на кого съм по-бясна и от кого съм по-огорчена - на съпруга ми, че е такава пу*ка или на работодателя ми, че ме правят на маймуна.
Питането ми към счетоводителите:1.Ясно ми е, че от счетоводството на фирмата в която работя са закъснели с внасянето на "МОЛБА - ДЕКЛАРАЦИЯ за изплащане на парично обезщетение при бременност и раждане на основание чл. 50 и 51 от КСО за остатъка от 135 до 315 календарни дни" (мисля че беше тази, но може и да бъркам), но нали имаше някаква вратичка за изплащане на половината от паричното обезщетение, ако сме закъснели със срока? Аз сама не успях да го намеря в Наредбата.
2. Много ли ще ядосам счетоводството ни, ако се обадя и цитирайки НАРЕДБА ЗА ИЗЧИСЛЯВАНЕ И ИЗПЛАЩАНЕ НА ПАРИЧНИТЕ ОБЕЗЩЕТЕНИЯ И ПОМОЩИ ОТ ДЪРЖАВНОТО ОБЩЕСТВЕНО ОСИГУРЯВАНЕ  поискам да подам молбата за получаване на половината от паричното обезщетение, което ми се полага? Знам, че на никого не е приятно да му казват как да си върши работата, но за мен тези 200 лв, които щях да получа са памперсите и млякото на детето за един месец. Даже половината от тази сума да получа, пак е добре.
Ще съм много благодарна, ако ми отговорите!

Здравейте!

Това за изплащането на половината обезщетение, ако сте закъснели с подаването на молбата за първи път го чувам. Не знам къде сте го чела, но не е вярно. Няма такова нещо, най-малкото защото за подаването на тези молби не е определен срок. Е как тогава можете да закъснеете със срок, след като нямате такъв?

Не разбирам в случая защо изобщо мислите, че има закъснение и защо си мислите, че фирмата трябва да внася някаква молба някъде си? Вие сте заварено положение. Подавате си молбата до работодателя, което разбирам вие сте направила още през януари. Работодателя ви изплаща обезщетението и си го тегли после от НОИ. Нищо никъде не се внася. Новия ред на изплащане на обезщетенията не важи за вас!

Има обаче нещо друго. Остатъка е до 315 дни, а не до навършване да 9 месеца на детето. Възможно е детето да няма 9 месеца, а 315-те дни да са изтекли. Трябва да се сетите кога ви е бил първия ден на първия болничен за бременност и раждане ( този за 45 дни преди термина ). От тази дата броите 315 дни. Ако тези 315 дни изтичат през 2007-ма имате право на обезщетение за периода от 01.01.2007 до края на 315-те дни. Ако обаче изтичат през 2006-та, нямате право на обезщетение.

И най-накрая, на счетоводството ви ще им е много забавно, ако и цитирате този текст от наредбата, за това, че имате право на половината обезщетение. Особено като се има предвид, че такъв текст няма Simple Smile

Ако имате да ползвате през 2007 г. все още от отпуска за бременност и раждане до 315 дни за периода нямате право да получавате обезщетение за гледане на дете до 2 години съгласно инструкция от 19.01.2007 г. Ако вашата счетоводителка продължава да ви го изплаща е в нарушение и после трябва да възстановявате сумите като неправомерно взети.

# 228
Благодаря   bouquet   bouquet   bouquet
Струва ми се, че някъде във форума на  одит.инфо го мернах това  със сроковете. Малии колко се радвам, че попитах.
Какво казаваш ZinaSt, никой няма да се ядосва само ще ми се смеят, колко съм отчаяна  Embarassed
315-те дни от началото на първия ми болничен изтичат през 2007г., остават ми 38 дни след 31.12.2006г.
Благодаря отново за бързият отговор!  Heart Eyes

П.П. ДейзиГ, никакви пари не съм получавала от началото на годината. Така че няма да има какво да връщам.

# 229
  • на Север
Здравейте,
И аз моля за една консултация, за което предварително благодаря Hug
В момента си получавам майчинството от фирма "Х", в която по принцип никога не съм работила, назначиха ме сао заради майчинството. От месец април искам да започна  нова работа във фирма "Y" и да дам детето на ясла.
1. Как ще стане/възможно ли е освобождаването ми от фирма "X" и прехвърлянето ми във фирма "Y", като съм наясно, че майчинството ми ще е вече 50 %.
2.Има и втори вариант, т.к. за фирма "Y", не е проблем да не ме осигурява, да си замълча за пред фирма "X"  Embarassed , дори и за яслата и да продължа да си получавам цялото майчинство.
Какви ще са санкциите за това, че не съм уведомила за яслата на детето?

Още веднъж благодаря на майчетата, които се отзовават в темата и ни помагат    bouquet

# 230
Струва ми се, че някъде във форума на  одит.инфо го мернах това  със сроковете. Малии колко се радвам, че попитах.
Какво казаваш ZinaSt, никой няма да се ядосва само ще ми се смеят, колко съм отчаяна  Embarassed
315-те дни от началото на първия ми болничен изтичат през 2007г., остават ми 38 дни след 31.12.2006г.

П.П. ДейзиГ, никакви пари не съм получавала от началото на годината. Така че няма да има какво да връщам.

Ами аз се забавлявам поне, като дойде някоя колежка и започне да ми обяснява как трябва едни неща да и изплатя. Веднъж една работничка ми вдигна скандал, че не и изплащам клас прослужено време. В ЗАКОНА пишело, че трябва да и изплащам. Питам аз " В кой закон бе Гинче пише? ", а тя отговаря " Е как в кой? В Закона! Ти колко закона имаш? " JoyЗа нея закона е един. Показах и, къде е регламентирано и и обясних, че още не е натрупала стаж, затова не и се изплаща клас. А тя ми казва " Ей, как ги променят тия закони. Вчера като го гледах, друго пишеше Joy"

Не те сравнявам с тази колежка, разбира се. Да не се засегнеш. Просто, според мен счетоводителите би трябвало да се забавляват от тези неща, а не да се ядосват. От къде на къде ще се ядосват. В крайна сметка, ако ти не си права, не е страшно. Не ти е това работата. Нямат основание да ти се ядосват. Само трябва да ти обясняват. Ако обаче ти си права, тогава само могат да ти се извинят и да се коригират. Не да ти се карат за това, че си по-информирана от тях.

Иначе, на въпроса, щом имаш още 38 дни и си подала молба на 22.01 изобщо не виждам основание да не ти се изплати обезщетение. Не са прави счетоводителките ти. Колкото ти се е плащало през 135-те дни, толкова трябва да ти се плаща и през тези 38. Но имай предвид и това, което Дейзи е написала. Че за това време няма да получаваш обезщетение за неизползван отпуск за отглеждане на дете до 2 години.

# 231
Здравейте,
И аз моля за една консултация, за което предварително благодаря Hug
В момента си получавам майчинството от фирма "Х", в която по принцип никога не съм работила, назначиха ме сао заради майчинството. От месец април искам да започна  нова работа във фирма "Y" и да дам детето на ясла.
1. Как ще стане/възможно ли е освобождаването ми от фирма "X" и прехвърлянето ми във фирма "Y", като съм наясно, че майчинството ми ще е вече 50 %.
2.Има и втори вариант, т.к. за фирма "Y", не е проблем да не ме осигурява, да си замълча за пред фирма "X"  Embarassed , дори и за яслата и да продължа да си получавам цялото майчинство.
Какви ще са санкциите за това, че не съм уведомила за яслата на детето?

Още веднъж благодаря на майчетата, които се отзовават в темата и ни помагат    bouquet

Санкциите ще са най-малкото да върнете парите с лихва. Иначе може и глоба, а също така може и наказателна отговорност за деклариране на неверни данни.
Санкциите за неплащане на осигуровки върху реалната заплата - акт за работодателя, глоби вече има и за служителите ( тъй като се счита, че те са страна по тази сделка и съвместно с работодателя са договори тези незаконни условия ). Ами това е.

Иначе, ако дадете детето на ясла и започнете работа, ще получавате 50% обезщетение за неизползван отпуск за отглеждане на дете до 2 години. Няма никакъв проблем да се прехвърлите от едната в другата фирма. Не виждам нищо притеснително.

# 232

Но ако тя ги е изтеглила и ви ги плати? По-добре по-бързо да се разберете

# 233
  • на Север
Благодаря ти  ZinaST Hug
Само това за отпуска не го разбрах Embarassed
Ако се прехвърля счетоводно в новата фирма, кой ще изплати това обезщетение за неизползвния отпуск, т.к. аз реално в едната ще съм била 2 год.( 6 месеца преди майчинството) , а в другата 6 месеца?

Предварително благодаря, страхотна си Grinning

олеее, за майчинството ли говориш Embarassed , че ще е 50 %, много съм завеяна ooooh!

# 234
Ясно ми е, че не мога да получавам два вида обезщетение за едно и също време. Това е елементарно ясно (не съм получавала никакво обезщетение за периода от 01.01.2007г.до ... не се знае кога точно още ще чакам)
И още нещо,ZinaSt никога не бих си позволила да хапя ръката, която ме храни. Чисто и просто не ми стана ясно защо не мога да си получа обезщетението(което се плаща от НОИ, т.е. не бъркам в джоба на работодатяля си), след като на първа страница на НОИ пише, че се отнася баш за майки в мойто положение. Единственото обяснение, което ми беше дадено(от счетоводството на фирмата) не ме удовлетвори и затова потърсих компетентен отговор при вас.
Благодаря Ви отново за бързите и акуратни отговори!   bouquet

П.П. Никой и нищо не е теглил още, ДейзиГ.

# 235
Ясно ми е, че не мога да получавам два вида обезщетение за едно и също време. Това е елементарно ясно (не съм получавала никакво обезщетение за периода от 01.01.2007г.до ... не се знае кога точно още ще чакам)
И още нещо,ZinaSt никога не бих си позволила да хапя ръката, която ме храни. Чисто и просто не ми стана ясно защо не мога да си получа обезщетението(което се плаща от НОИ, т.е. не бъркам в джоба на работодатяля си), след като на първа страница на НОИ пише, че се отнася баш за майки в мойто положение. Единственото обяснение, което ми беше дадено(от счетоводството на фирмата) не ме удовлетвори и затова потърсих компетентен отговор при вас.
Благодаря Ви отново за бързите и акуратни отговори!   bouquet

П.П. Никой и нищо не е теглил още, ДейзиГ.

Ааа, това че хапете ръката, която ви храни, не съм го казвала. Разбрала сте ме погрешно. Изобщо не съм искала по някакъв начин да ви насаждам чувство за вина или усещането, че действате некоректно. Напротив. Имате право на обезщетението. И имате право да се информирате защо не ви е изплатено и кога ще ви се изплати. Peace

# 236
Благодаря ти  ZinaST Hug
Само това за отпуска не го разбрах Embarassed
Ако се прехвърля счетоводно в новата фирма, кой ще изплати това обезщетение за неизползвния отпуск, т.к. аз реално в едната ще съм била 2 год.( 6 месеца преди майчинството) , а в другата 6 месеца?

Предварително благодаря, страхотна си Grinning

олеее, за майчинството ли говориш Embarassed , че ще е 50 %, много съм завеяна ooooh!

За майчинството, да  Grinning Ще ти се изплаща от новата фирма това обезщетение.
По-добре според мен си се осигурявай и официално си премини в новата фирма. Не то трябва за 90 лева да си навличаш неприятности на главата. В интерес на истината, и друг път съм го казвала. Много е вероятно и да не те хванат, че детето ти е на ясла, а пък ти вземаш обезщетение. Обаче хванат ли те - ще ти стъжнят живота за години напред. Ужас са ревизорите, като хванат такова нещо.

# 237
Ааа, това че хапете ръката, която ви храни, не съм го казвала. Разбрала сте ме погрешно. Изобщо не съм искала по някакъв начин да ви насаждам чувство за вина или усещането, че действате некоректно. Напротив. Имате право на обезщетението. И имате право да се информирате защо не ви е изплатено и кога ще ви се изплати. Peace
Не съм се изразила правилно, правя така когато съм силно афектирана  Confused Исках само да кажа, че не бих вдигнала скандал - гледам когато има недоразумение или някакъв конфликт да се решат с мирни преговори. Ефектът винаги е по-добър и в моя полза Wink

# 238
  • на Север
ZinaST   Благодаря ти   Heart Eyes

# 239
много се радвам че ви има всички и че можем взаимно да си помогнем  bouquetимам един въпрос който е малко в страни от майчинството но ще съм благодарна да ми помогнете,предварително благодаря LaughingМъжът ми е собственик на ДЗЗД  и съответно от 01.01.2007 се осигурява като самоосигуряващо се лице,въпросът ми е какъв е минималната база върху която му се начисляват осигуровките newsm78

Общи условия

Активация на акаунт