Майчинството счетоводно - 2

• 36 465
  • 281
  •   1
Отговори
# 210
  • София
Става въпрос за второто ми дете,което е на 1г и 6м.
ОК мерси за отговора.

# 211
Може ли някой да ми даде образец на МОЛБА до работодателя за ползване на отпуск за отглеждане на дете до 2 год. по чл.164 от КТ.

# 212
здрасти, дойде ред и аз да попитам нещо - четох, че получените премии щом са платени осигуровки и данъци за тях се вземат предвид при определянето на базата за болничния и майчинските
обаче питането ми е малко по-конкретно:
през февруари 2007 ще получа премии (съответно през февруари ще им внесат и осигуровките и данъците) - които премии обаче се отнасят за периода октомври, ноември, декември 2006
интересува ме, ако изляза в болнични от 01 юни и база за болничния ми ще са месеците от декември до май - влизат ли в тази база и премиите получени през февруари или премиите се разхвърлят за октомври ноември и декември без значение, че съм ги получила февруари и ще ми влиза само тази част от сумата която се отнася за декември ?
по-накратко питането ми е дали премиите влизат в дохода за месеца през който са получени  реално или се разхвърлят за месеците за които се отнасят и няма да ми влязат в базата за определяне на болничния (с изключение в случая на декември разбира се)
дано е станало ясно какво питам  Embarassed

ужасно големи поздравления на хората заели се да помагат така безвъзмездно на мамчетата   bouquet

По тоношение на премиите, не е важно дали върху тях се удържат осигуровки и данъци. Важно е само дали се удържа осигуровка за фонд Общо заболяване и майчинство. Правя това уточнение, защото има доходи върху които се плащат част от осигуровките, плащат се и данъци, но върху тях не се дължи осигуровка за този фонд, следователно те не влизат в размера на обезщетението. Поинтересувайте се конкретно тази осигуровка дали се начислява.

Колкото до това дали ще влязат в обезщетението за болничен, зависи как ще се начислят. Те може да се калкулират през февруари, но има два варианта за тяхното начисление и изплащане. Може да се изплатят със задна дата и да се въведат като корекции за миналите месеци. Тогава, независимо от факта, че дохода се изчислява и изплаща през февруари, сумите се отчитат като доход за съответния минал месец. Втория вариант е тези премии да се изчисляват за отминалите месеци, но да се начислят като еднократно плащане към заплатата за февруари. Тогава те се смятат за доход, получен през февруари, независимо, че се изчисляват за миналите месеци. Поинтересувайте се от това как ще се начислят.

много благодаря за отговора   bouquet   bouquet   bouquet
и още едно уточняващо питане имам за същото  Embarassed  - премиите при нас установих се изплащат със задна дата и се прави корекция на осигурителния доход - както си писала
НО - ако корекцията на осигурителния доход се прави със закъснение в НОИ - тогава ще ми направят ли корекция и в размера на платения болничен в посока увеличение?
примерно при същата ситуация, която съм описала горе - но в случай, че изляза в болнични от март месец - а със сто процента сигурност зная, че в НОИ-ската база корекцията на осигурителния доход за октомври-ноември-декември с премиите ми ще се извършва през април-май?
тогава за март ще получа болничен на база осигурителния доход септември-февруари, но той още няма да е коригиран за октомври-ноември-декември с премиите ми
това ще стане чак през април или май
тогава със задна дата ще ми изплатят ли за март още болнични след като осигурителния доход ми се коригира и вдигне?

съжалявам, че питането ми е така сложно и подробно, но говоря за реалната ситуация, в която съм, а и става въпрос за добър доход, който мисля ще ми е нужен за детенце  baby_neutral Heart Eyes
дано не съм много нахална и благодаря пак 

# 213
Ако ви изплатят парите през март, трябва и корекциите да ги подадат тогава. Как чак май ще ги подават!
Важно е какъв доход ще посочи работодателя ви, че сте получила за предходните 6 месеца. Този доход ще е водещ.

# 214
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Според мен премиите може да ви се отнасят за заден период, но се прибавят към дохода ви в месеца на изплащане и се начисляват осигурителни вноски по действащите към момента проценти, което значи че ви се увеличава осигурителния доход за съответния месец в който се получили премиите.

# 215
Ако се върна няколко месеца по-рано на работа преди да ми е изтекло майчинството, как е най-добре да си взема отпуските за предходните 2 години? Не искам да си ги пускам преди да се върна на работа, а след като започна. Колко време минимум трябва да работя (поне 2 седмици, или цял месец) и след това да ги пусна, за да ми се начисли по-висока заплата? Thinking 
И друго да питам. Има вариант да не си взимам наведнъж отпуските, а да ги разтегля във времето като ходя на половин ден. И при този случай ме интересува колко време да работя преди да ги пусна?

# 216
Ако се върна няколко месеца по-рано на работа преди да ми е изтекло майчинството, как е най-добре да си взема отпуските за предходните 2 години? Не искам да си ги пускам преди да се върна на работа, а след като започна. Колко време минимум трябва да работя (поне 2 седмици, или цял месец) и след това да ги пусна, за да ми се начисли по-висока заплата? Thinking 
И друго да питам. Има вариант да не си взимам наведнъж отпуските, а да ги разтегля във времето като ходя на половин ден. И при този случай ме интересува колко време да работя преди да ги пусна?

Платения отпуск се заплаща на база заплатата за предходния месец в който има отработени поне 10 дни.
 Зависи кога ще ви актуализират заплатата

# 217
Платения отпуск се заплаща на база заплатата за предходния месец в който има отработени поне 10 дни.
Мисля, че като се върна на работа веднага ще ми я актуализират.
Значи мога по закон да започна работа, да имам поне 10 отработени дни и тогава да си пусна отпуската. Ако е така ме устройва. Grinning
Ако не те затруднява, би ли ми дала в кой член от закона го пише? Мерси!

# 218
Мисля, че като се върна на работа веднага ще ми я актуализират.
Значи мога по закон да започна работа, да имам поне 10 отработени дни и тогава да си пусна отпуската. Ако е така ме устройва. Grinning
Ако не те затруднява, би ли ми дала в кой член от закона го пише? Мерси!

Съгласно чл. 177 /изм. в ДВ бр. 100 от 1992 г./ от КОДЕКСА НА ТРУДА -  За времето на платения отпуск работодателя заплаща на работника, възнаграждение което се изчислява от полученото среднодневно брутно трудово възнаграждение за последния календарен месец, предхождащ ползването на отпуска, през който работникът е отработил най-малко 10 работни ди.

# 219
Благодаря ти!  bouquet

# 220
Няма ли кой да ми помогне  smile3518

# 221
Няма ли кой да ми помогне  smile3518

Отиваш на произволна търсачка. Написваш " Наредба за работното време, почивките и отпуските ". В края на тази наредба като приложение има такава молба.

# 222
  • София
Чета,чета тази тема, ама нещо пак не мога схвана EmbarassedВече родих и от болницата ми дадоха болничен лист, който дадох на работодателя. Какво да правя оттук нататък, за да си получа майчинство?Къде и при кого да отида?Какво трябва да попълвам и т.н. Извинете предварително невежеството ми Rolling Eyes

# 223
Чета,чета тази тема, ама нещо пак не мога схвана EmbarassedВече родих и от болницата ми дадоха болничен лист, който дадох на работодателя. Какво да правя оттук нататък, за да си получа майчинство?Къде и при кого да отида?Какво трябва да попълвам и т.н. Извинете предварително невежеството ми Rolling Eyes

Така като гледам, вашите 45 дни са започнали преди 01.01.2007-ма. Така ли е? Ако е така - нищо не трябва повече да правите. Работодателят ви трябва да ви преведе парите.

# 224
Здравейте! Дъщеря ми ме събуди преди час и от тогава се боря със себе си - да стана ли да Ви питам каквото ми тежи и не ми дава да заспя или да не ставам.
Ето историята ми:Имам дете, което към 01.01.2007г. не е навършило 9 месеца. Към 22 януари подадох молба за прекъсване на отпуска по майчинство и получаване на остатъка от парично обезщетение при бременност и раждане(което в моя случай е месец и 22 дни). Вчера обаче говорих със счетоводителката на фирмата, в която работя. Тя ми каза, че болничния ми е изтекъл много отдавна и не мога да получавам повече от 180лв. майчинство, които ми се полагат.
Естествено след като затворих телефона не бях в цветущо настроение, а съпруга ми ми заяви да съм била благодарна, че ми изплащат и тия 180 лв. и да не се занимавам.
Извода: Не съм сигурна, на кого съм по-бясна и от кого съм по-огорчена - на съпруга ми, че е такава пу*ка или на работодателя ми, че ме правят на маймуна.
Питането ми към счетоводителите:1.Ясно ми е, че от счетоводството на фирмата в която работя са закъснели с внасянето на "МОЛБА - ДЕКЛАРАЦИЯ за изплащане на парично обезщетение при бременност и раждане на основание чл. 50 и 51 от КСО за остатъка от 135 до 315 календарни дни" (мисля че беше тази, но може и да бъркам), но нали имаше някаква вратичка за изплащане на половината от паричното обезщетение, ако сме закъснели със срока? Аз сама не успях да го намеря в Наредбата.
2. Много ли ще ядосам счетоводството ни, ако се обадя и цитирайки НАРЕДБА ЗА ИЗЧИСЛЯВАНЕ И ИЗПЛАЩАНЕ НА ПАРИЧНИТЕ ОБЕЗЩЕТЕНИЯ И ПОМОЩИ ОТ ДЪРЖАВНОТО ОБЩЕСТВЕНО ОСИГУРЯВАНЕ  поискам да подам молбата за получаване на половината от паричното обезщетение, което ми се полага? Знам, че на никого не е приятно да му казват как да си върши работата, но за мен тези 200 лв, които щях да получа са памперсите и млякото на детето за един месец. Даже половината от тази сума да получа, пак е добре.
Ще съм много благодарна, ако ми отговорите!

Общи условия

Активация на акаунт