Майчинството счетоводно - 2

• 36 471
  • 281
  •   1
Отговори
# 180
  • Варна
здравейте! и аз имам един въпрос  newsm78
в болничен съм заради грипа от 01 февруари, който е до 02 март и ме интересува ако се върна след това на работа през март и изляза отново през април каква ще е базата за изчисляване на  паричното обезщетение при бременност и раждане. предстои ми да изляза на 04 май в 45 дневен болничен  от тези 315 дни когато болничния е 90%.
имам и още едно питане относно самото изчисляване - в определяне на т.нареченото средно нетно получено възнаграждение се приспадат платените от лицето осигуровки и данък, а получения болничен?

Базата ви ще е дохода, получен от Ноември до Април.
На втория ви въпрос. получения болничен изобщо не влиза в обезщетението. Обезщетението се изчсилява на база дохода, от който е изчислено това обезщетение.

Благодаря!  bowuu

# 181
Здравейте преди време съм била счетоводител, а сега продължавам да чета Закони,Наредби, но не всичко ми е ясно и се нуждая от вашата помощ. Сестра ми е бременна. Осигурява се по ТД/има стаж над 6 месеца, дори много повече/. Всяка година по един месец се самоосигурява на свободна професия. Фирмата в която работи не е стабилна,разпродава активите си и се очаква до месец - два да прекрати дейност. Посъветвах сестра ми да си отворим едно ООД и тя да започне да се самоосигурява там, то все още не е готово.Този месец тя оново си подаде декларация за самоосигуряване/на % с "общо заболяване и майчинство" -високия %/. Идеята беше когато излезе от съда ООД-то да се самоосигурява в него, а аз като нейн съдружник ще извършвам някаква търговкса дейност.

Днес бях при дежурен ревизьор в НОИ и го запитах-ако от последните 6 месеца лицето има доходи от ТД/заплатата и е МОД =180лв./4 месеца или 5 месеца или 6 месеца-не се знае фирмата в която е на ТД колко време ще просъществува до излизането и в бременост
и ако има 3-4 месеца доход от самоосигуряване, този доход от самоосигуряване ще се вземе ли напредвид-

Отговора беше"нямаме конкретна яснота по този въпрос, напишете писменно запитване"-да такова ще направя но колко време ще чакам за отговор-тя може и да роди до тогава!!!

Затова се обръщам към вас - ако през последните 6месеца , лицето има 4 месеца доход от ТД +2месеца от самоосигуряване, дохода от самоосигуряване/при условие че няма 6месеца осигуровки на това основание/ ще се вземе ли предвид
                                             - ако през последните 6месеца,лицето има доход от ТД 6месеца, и 2 месеца доход от самоосигуряване /при условие че няма 6месеца осигуровки на това основание/, дохода от самоосигуряване ще се вземе ли напредвид?

Продължавам да чета и Наредбата за изчисляване и изплащане на парич.обезщетения ои помощи от ДОО:Чл. 16. (1) Доходът за периода от 6 календарни месеца, предхождащи месеца на настъпване на неработоспособността, от който се изчислява дневното парично обезщетение за временна неработоспособност или за бременност и раждане, включва:

3) Среднодневният доход за 6-месечния период, от който се изчислява дневното парично обезщетение, се определя, като сборът на брутните трудови възнаграждения и/или осигурителния доход, и/или пропорционалната част от минималната работна заплата за периодите по чл. 41, ал. 2 КСО, и/или дохода, от който са изчислени паричните обезщетения за временна неработоспособност и/или за бременност и раждане за периодите по чл. 41, ал. 3 КСО, се раздели на общия брой на работните дни за същия период.

но чета и КСО
Чл. 41. (1) (Доп., ДВ, бр. 64 от 2000 г., изм. доп. ДВ бр. 105/2006 г.)  Дневното парично обезщетение за временна неработоспособност поради общо заболяване се изчислява в размер 80 на сто, а за временна неработоспособност поради трудова злополука или професионална болест - в размер 90 на сто от среднодневното брутно трудово възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху които са внесени или дължими осигурителни вноски, а за самоосигуряващите се лица - внесени осигурителни вноски за съответния риск за периода от шест календарни месеца, предхождащи месеца на настъпване на неработоспособността. Дневното парично обезщетение за временна неработоспособност поради общо заболяване не може да надвишава среднодневното нетно възнаграждение за периода, от който е изчислено обезщетението.

като от КСО ме притеснява текста " а за самоосигуряващите се лица - внесени осигурителни вноски за съответния риск за периода от шест календарни месеца". -тя няма 6 месеца самоосигуряване но евентуално ще има 2-3 на високия %.

Ще и се признае дохода. Ако се осигурява на по-високия доход. Проченете Наредбата за дохода, върху който се правят осигурителни вноски и начина на изчисляване на обезщетенията ( може би това не е дословно заглавието, обаче това заглавие е толкова ужасно дълго, че никога не мога да го запомня Mr. Green). там е обяснено много точно. Сестра ви не е самоосигуряващо се лице, а е лица, осигурявано на различни основания ( малко на ТД, малко като самоосигуряващ се ). Всички доходи до 1400 лева на месец, за които са внасяни съответните осигуровки, ще се зачетът.

# 182
здравейте, имам следните въпроси- трябва да ми се издаде  болничния  на 10.март, как ще ми сметне моята счетоводителка дохода до 28.02 или до 09.март?И имам сключен втори трудов договор, освен основния ми но седалището на работодателя по втория ми договор е в софия, а  на основния в друг град, та втория ми работодател към кое поделение на НОИ ще подаде докумен тите ми,към НОИ в гр.София или НОИ  вмоя град?мерси предварително Hug

# 183
Болничните ще ти се изплащат от НОИ - няма нужда счетоводителката да ги изчислява.
Ще ги даваш на работодателите. (за двамата поотделно два болнични листа)
А базата ще ти е септември-февруари.

# 184
здрасти, дойде ред и аз да попитам нещо - четох, че получените премии щом са платени осигуровки и данъци за тях се вземат предвид при определянето на базата за болничния и майчинските
обаче питането ми е малко по-конкретно:
през февруари 2007 ще получа премии (съответно през февруари ще им внесат и осигуровките и данъците) - които премии обаче се отнасят за периода октомври, ноември, декември 2006
интересува ме, ако изляза в болнични от 01 юни и база за болничния ми ще са месеците от декември до май - влизат ли в тази база и премиите получени през февруари или премиите се разхвърлят за октомври ноември и декември без значение, че съм ги получила февруари и ще ми влиза само тази част от сумата която се отнася за декември ?
по-накратко питането ми е дали премиите влизат в дохода за месеца през който са получени  реално или се разхвърлят за месеците за които се отнасят и няма да ми влязат в базата за определяне на болничния (с изключение в случая на декември разбира се)
дано е станало ясно какво питам  Embarassed

ужасно големи поздравления на хората заели се да помагат така безвъзмездно на мамчетата   bouquet

# 185
здрасти, дойде ред и аз да попитам нещо - четох, че получените премии щом са платени осигуровки и данъци за тях се вземат предвид при определянето на базата за болничния и майчинските
обаче питането ми е малко по-конкретно:
през февруари 2007 ще получа премии (съответно през февруари ще им внесат и осигуровките и данъците) - които премии обаче се отнасят за периода октомври, ноември, декември 2006
интересува ме, ако изляза в болнични от 01 юни и база за болничния ми ще са месеците от декември до май - влизат ли в тази база и премиите получени през февруари или премиите се разхвърлят за октомври ноември и декември без значение, че съм ги получила февруари и ще ми влиза само тази част от сумата която се отнася за декември ?
по-накратко питането ми е дали премиите влизат в дохода за месеца през който са получени  реално или се разхвърлят за месеците за които се отнасят и няма да ми влязат в базата за определяне на болничния (с изключение в случая на декември разбира се)
дано е станало ясно какво питам  Embarassed

ужасно големи поздравления на хората заели се да помагат така безвъзмездно на мамчетата   bouquet

По тоношение на премиите, не е важно дали върху тях се удържат осигуровки и данъци. Важно е само дали се удържа осигуровка за фонд Общо заболяване и майчинство. Правя това уточнение, защото има доходи върху които се плащат част от осигуровките, плащат се и данъци, но върху тях не се дължи осигуровка за този фонд, следователно те не влизат в размера на обезщетението. Поинтересувайте се конкретно тази осигуровка дали се начислява.

Колкото до това дали ще влязат в обезщетението за болничен, зависи как ще се начислят. Те може да се калкулират през февруари, но има два варианта за тяхното начисление и изплащане. Може да се изплатят със задна дата и да се въведат като корекции за миналите месеци. Тогава, независимо от факта, че дохода се изчислява и изплаща през февруари, сумите се отчитат като доход за съответния минал месец. Втория вариант е тези премии да се изчисляват за отминалите месеци, но да се начислят като еднократно плащане към заплатата за февруари. Тогава те се смятат за доход, получен през февруари, независимо, че се изчисляват за миналите месеци. Поинтересувайте се от това как ще се начислят.

# 186
Здравейте!И аз да попитам нещо.
Имам сключен трудов договор ,които изтича на 13.03.2007 г.
По майчинство трябва да излеза на 3.03.2007год.Какво трябва да направя??
Благодаря ви предварително.  bouquet

# 187
Договорът ти какъв е - срочен, със срок за изпитване ...
От 3 март в какъв отпуск излизаш - бременност и раждане, или гледане на дете до 2 год?

# 188
Договора ми е срочен,а отпуска -незнам как се води точно,но е е от този ,които се излиза 45 дни преди термин-предполагам,че ще е бременност и раждане... newsm78

# 189
Добрият вариант - правят ти договора безсрочен. Получаваш си всички обезщетения до 2 год. на детето.
Другият вариант - прекратяват ти договора на 13.03. и получаваш обезщетение 315 дни. Не писах "Лош вариант", защото за това време може да си намериш друга работа и т. н.

# 190
Добрият вариант - правят ти договора безсрочен. Получаваш си всички обезщетения до 2 год. на детето.
Другият вариант - прекратяват ти договора на 13.03. и получаваш обезщетение 315 дни. Не писах "Лош вариант", защото за това време може да си намериш друга работа и т. н.
А като си имам 6 месеца стаж няма ли да получавам тези обезщетения 2 години???Леле,ако това,което казваш е така направо   #2gunfire Аз този договор го сключих,за да мога да вземам 2 години тези обезщетения и си плащах сама осигуровките,защото шефовете ми са едни...А то накрая какво се оказва.....Дано да не е так.Ако съм те разбрала правилно трябва да имам сключен договор,за да получавам 2 год обезщетения,така ли?

# 191
  • София
Здравейте!
И аз съм с един заплетен случай...
НАзначена съм на работа на 17-ти октомври 2006, а терминът ми е на 24-ти април 2007. Та значи на 17-ти април навършвам 6 - месеца от началото на осигуряването ми, а в 45-дневен болничен трябва да изляза преди тази дата, т.е. на 10 март, ако не се лъжа...
Проблемът е, че няколко човека вече ми казаха, че има голяма вероятност да не успея да се класирам за обезщетенията по майчинство. Доводите им са, че 6-те месеца трябвало да се изпълнят преди 45-дневните болнични...
Как да постъпя в моя случай, така че да не увисна без пари?
Дали ако не изляза въобще в болничен, т.е. да си работя тези 45 дни, ще се нагласят нещата и изобщо какво да правя?

# 192
Пролет,и аз като теб горе-долу.Само не разбрах дали договора ти продължава и след 17 април..Ако не-значи и твоя случай е като моя!

# 193
Мами, моля помагайте.  Praynig Вчера ми звънна шефката да ми каже, че била на среща на работодателите от нашия бранш и се разсиквал въпросът с болничните или по-точно тези които се падат в 2 месеца, както е последния ми от 21.02 до 09.03. НОИ нямали становище как се процедира в такъв случай, т.е. имало възможност да не ми се изплати целия болничен, защото имало дата до която се носят болничните за даден месец, а така като е в 2 не знаели кога трябва да се носят  Shocked . На 9.03. на мен ще ми издадат 45-дневния болничен преди раждане, който просто нямам как да е в един месец. Може ли някой да ми обесни каква е процедурата и имали наистина възможност да не ми се изплатят болничните ? Също така разбрах, че болничните ( примерно ) за февруари ще ми се изплатят след 20.03  Shocked , а тези за март след 20.04.  #Crazy

Благодаря  Peace

# 194
Здравейте!
И аз съм с един заплетен случай...
НАзначена съм на работа на 17-ти октомври 2006, а терминът ми е на 24-ти април 2007. Та значи на 17-ти април навършвам 6 - месеца от началото на осигуряването ми, а в 45-дневен болничен трябва да изляза преди тази дата, т.е. на 10 март, ако не се лъжа...
Проблемът е, че няколко човека вече ми казаха, че има голяма вероятност да не успея да се класирам за обезщетенията по майчинство. Доводите им са, че 6-те месеца трябвало да се изпълнят преди 45-дневните болнични...
Как да постъпя в моя случай, така че да не увисна без пари?
Дали ако не изляза въобще в болничен, т.е. да си работя тези 45 дни, ще се нагласят нещата и изобщо какво да правя?

Имате два варианта. Единият е да загубите малко от тези 45 дни и да излезете в отпуск за бременност и раждане на 01.04. Така малко ще си вдигнете базата, но това, разбира се зависи и от това на какъв доход сте осигурена.
Другият вариант е, да си излезете в целия болничен. Ако ви осигуряват на МРЗ,  това е по-изгодния вариант.

За обезщетението не се притеснявайте. Щом натрупате 6 месеца осигурителен стаж, ще започнете да получавате пари. Времето до 16.04 ще ви е неплатен отпуск по болничен, а от 17.04 нататък ще си получавате обезщетение.

Общи условия

Активация на акаунт