Майчинството счетоводно - 2

• 36 553
  • 281
  •   1
Отговори
# 90
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Здравейте!Имам малко сложен въпрос,надявам се да можете да ми отговорите.В момента съм безработна и съм на борса 4 месеца,с обезщетение 90лв. и стаж до момента 2г.Ако към момента съм забременяла,полага ли ми се майчинство,при положение че не работя?Благодаря предварително

Ако към момента на излизане в отпуск за бременност и майчинство не се назначена по трудов договор имате право да получавате обезщетение от Социалната служа до навършване на 1 година на детето при доход на член от семейството до 200 лв.

# 91
Благодаря на ZinaSt и Дейзи за отговора на въпроса ми.Сега имам и един допълнителен въпрос-разбрах, че ако се върне на работа преди 315-тия ден майката ще загуби правото на обещетение.Въпросът ми е обаче дали е задължена да се върне и при двата работодателя-основен и допълнителен или може само при допълнителния както тя желае?

Кога иска да се върне на работа?
Ако го направи след изтичане на 315 дни може да се води по майчинство при основния работодател, за което да получава обезщетение и да работи ефективно при допълнителния.
Ако се върне преди изтичането на 315 дни губи правото на обезщетение за този вид отпуск доколкото разбрах от служителите на НОИ само при работодателя при който се е върнала на работа.

# 92
момичета,здравейте.може ли въпрос?
може ли да изляза в отпуск за бременност и раждане не 45 дни както е стандартното,а 1 ден преди раждането например?и губя ли нещо така?
тъй като имам 2 месеца осигур.стаж на 160лв,и 4 мес.стаж на 500 лв през 2006 г.,а бих искала да се осигуря сега през 9-тия месец още поне месец,за да си вдигна осигурителния доход.
иначе бебо се очаква да излезе на 27 март.ще се казва Хана. Heart Eyes

# 93
Здравейте на всички и много благодаря за информацията която давате на всички мами.
Можеби моят въпрос е задаван ,но аз не можах да открия отговор, затова ме извинете, ако се повтарям.
Много скоро ми свършва две годишния отпуск за отглеждане на дете  (вече сме големи). Чудясе как да ми прекратят договора за да вземам повече пари от Бюрото по труда.  Ако ми прекратят ТД по взаймно съгласие ,който е безсрочен , ще вземам обещетение само 4 месеца. Казаха ми ,че ако ми пуснат срочен договор след изтичане на отпуска и после отида на борсата ще вземам повече месеци. За колко време да ми пуснат срочен договор, че да мога да вземам повече месеци обещетение? Което значи да бъда освободена не по взаймно съгласие , апоради изтичане срока на договора.

Срокът за изплащане на обезщетение зависи от трудовия ви стаж. Вие колко години трудов стаж имате?
Аз съм на безсрочен ТД от 01.01.1998г при този работодател, което ще рече, че имам 9г. трудов стаж. Имали значение по кой член ще ми бъде прекратен ТД? Ако може да ми кажете къде точно и в кой закон е отговора на въпроса ми, че да мога да се аргументирам пред работодателя. Благодаря предварително.

# 94
RadoMit, хиляди благодарности за помощта, след малко отивам до Агенцията  bouquet

# 95
До ДейзиГ и ZinaSt

Осигурена съм на максималния осигурителен доход, който е 1400 лева, следователно би трябвало да получавам 90% от максималния осигурителен доход-1260 лева, а не примерно 1800 лева, колкото представляват 90% от 2000лева. В този смисъл има ограничения за размера на майчинството, нали така, или пак нещо не съм разбрала?

# 96
Здравейте на всички и много благодаря за информацията която давате на всички мами.
Можеби моят въпрос е задаван ,но аз не можах да открия отговор, затова ме извинете, ако се повтарям.
Много скоро ми свършва две годишния отпуск за отглеждане на дете  (вече сме големи). Чудясе как да ми прекратят договора за да вземам повече пари от Бюрото по труда.  Ако ми прекратят ТД по взаймно съгласие ,който е безсрочен , ще вземам обещетение само 4 месеца. Казаха ми ,че ако ми пуснат срочен договор след изтичане на отпуска и после отида на борсата ще вземам повече месеци. За колко време да ми пуснат срочен договор, че да мога да вземам повече месеци обещетение? Което значи да бъда освободена не по взаймно съгласие , апоради изтичане срока на договора.

Срокът за изплащане на обезщетение зависи от трудовия ви стаж. Вие колко години трудов стаж имате?
Аз съм на безсрочен ТД от 01.01.1998г при този работодател, което ще рече, че имам 9г. трудов стаж. Имали значение по кой член ще ми бъде прекратен ТД? Ако може да ми кажете къде точно и в кой закон е отговора на въпроса ми, че да мога да се аргументирам пред работодателя. Благодаря предварително.

Щом имате трудов стаж от 01.01.1998, тогава ще получавате обезщетени за 8 месеца. За да преминете в следващата графа, трябва да имате 10 месеца трудов и осигурителен стаж, което означава, че трудовото ви правоотношение следва да бъде прекратено едва следващата година.
чл.54а, 54б и 54в от КСО регламентират изплащането на обезщетенията при безработица.

Глава четвърта "а"
ПАРИЧНИ ОБЕЗЩЕТЕНИЯ ЗА БЕЗРАБОТИЦА
(Нова глава, ДВ, бр. 1 от 2002 г.)
Право на парично обезщетение за безработица
Чл. 54а. (1) (Изм., ДВ, бр. 115 от 2004 г., изм. доп. ДВ бр. 105/2006 г.)  Право на парично обезщетение за безработица имат лицата, за които са внесени или дължими осигурителни вноски за всички осигурени социални рискове най-малко 9 месеца през последните 15 месеца преди прекратяване на осигуряването и които:
1. имат регистрация като безработни в съответното териториално поделение на Агенцията по заетостта;
2. (изм. доп. ДВ бр. 105/2006 г.) нямат отпусната пенсия за осигурителен стаж и възраст или професионална пенсия за ранно пенсиониране;
3. не упражняват трудова дейност, за която подлежат на задължително осигуряване по чл. 4.
(2) (нова,  доп. ДВ бр. 105/2006 г.) За придобиване право на парично обезщетение по ал. 1 се зачита и времето:
1. на платен и неплатен отпуск за отглеждане на дете;
2. на платените и неплатените отпуски за временна неработоспособност и за бременност и раждане;
3. на неплатения отпуск до 30 работни дни през една календарна година;
4. зачетено за осигурителен стаж по законодателството на друга държава на основание на международен договор, по който Република България е страна.
(3) (предишна ал. 2, изм. доп. ДВ бр. 105/2006 г.) Паричното обезщетение за безработица се отпуска въз основа на заявление до териториалното поделение на Националния осигурителен институт.
(4) (предишна ал. 3, изм. доп. ДВ бр. 105/2006 г.) Паричното обезщетение за безработица се изплаща от датата на прекратяване на осигуряването, ако заявлението по ал. 3 е подадено в 3-месечен срок от тази дата. Ако заявлението е подадено след този срок по неуважителни причини, паричното обезщетение се изплаща за периода по чл. 54в, намален със закъснението.
(5) Редът за отпускане и изплащане на паричните обезщетенията за безработица се урежда от Министерския съвет по предложение на Националния осигурителен институт.
Размер на паричното обезщетение за безработица
Чл. 54б. (1) (Изм., ДВ, бр. 112 от 2003 г.) Размерът на паричното обезщетение за безработица на безработните лица е 60 на сто от средномесечния осигурителен доход, върху който са внесени или дължими осигурителни вноски за последните 9 месеца, през които са подлежали на задължително осигуряване за всички осигурени социални рискове, и не може да бъде по-малък от минималния и по-голям от максималния размер на обезщетението за безработица.
(2) Минималният и максималният размер на обезщетението за безработица се определят ежегодно със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване.
(3) (Доп., ДВ, бр. 67 от 2003 г., бр. 95 от 2003 г., бр 82/2006 г.) Безработните лица, чиито правоотношения са били прекратени по тяхно желание или с тяхно съгласие, или поради виновното им поведение, на основание чл. 325, т. 1 и 2, чл. 326 и 330 от Кодекса на труда, чл. 103, ал. 1, т. 1, 2 и 5, чл. 105 и 107, ал. 1, т. 1 - 4 от Закона за държавния служител, чл. 128, т. 1, 7 и 8, чл. 128а и чл. 128в, т. 2 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България и чл. 245, ал. 1, т. 4, 6 и 8 от Закона за Министерството на вътрешните работи и чл. 131, ал. 1, т. 2, 3 и 6 и чл. 152, ал. 1, т. 2, 3 и 4 от Закона за съдебната власт, получават минималния размер на паричното обезщетение за безработица за срок 4 месеца.
(4) Безработните лица, придобили право на парично обезщетение по чл. 54а преди изтичането на три години от предходно упражняване на правото на обезщетение за безработица, получават минималния размер на обезщетението за срок 4 месеца.
(5) (изм. доп. ДВ бр. 105/2006 г.) Размерът на паричното обезщетение на безработните лица, работили на непълно работно време, се определя пропорционално на уговореното време. В този случай размерът на обезщетението не може да бъде по-малък от съответната пропорционална част на определения минимален размер на обезщетението за безработица.
(6) Лицата, наети на работа на непълно работно време в срока за изплащане на паричното обезщетение и получаващи възнаграждение по-малко от минималната работна заплата, установена за страната, имат право на обезщетение за безработица в размер 50 на сто от полагащото им се парично обезщетение за оставащия период на изплащането по чл. 54в, ал. 1.
(7) (нова, доп. ДВ бр. 105/2006 г.) Когато в периода по ал. 1, от който се определя средномесечният осигурителен доход, се включва време, което се зачита за осигурителен стаж, без да се дължат осигурителни вноски, при определяне на осигурителния доход се вземат съответно:
1. за времето на платен и неплатен отпуск за отглеждане на дете, на неплатен отпуск за временна неработоспособност и за бременност и раждане и на неплатен отпуск до 30 работни дни през една календарна година - минималната месечна работна заплата, установена за страната за съответния период;
2. за времето на платен отпуск за временна неработоспособност и за бременност и раждане - доходът, от който е определено паричното обезщетение;
3. за времето, зачетено за осигурителен стаж по законодателството на друга държава на основание международен договор, по който Република България е страна - минималната месечна работна заплата, установена за страната за съответния период.
Срокове за изплащане на паричните обезщетения за безработица
Чл. 54в. (1) Паричните обезщетения за безработица се изплащат ежемесечно през месеца, следващ този, за който се дължат, в зависимост от продължителността на осигурителния стаж, за период, както следва:
Осигурителен стаж 
(години)  Период за изплащане на 
обезщетението (месеци) 
    до    3  4 
    от    3 до 5  6 
    от    5 до 10  8 
    от    10 до 15  9 
    от    15 до 20  10 
    от    20 до 25  11 
   над  25  12 

(2) (Нова, ДВ, бр. 67 от 2003 г.) За осигурителен стаж при определяне периода за изплащане на обезщетение по ал. 1 се зачита трудовият стаж до 1 януари 2002 г. по Кодекса на труда или по специални закони и времето след тази дата, през което лицата са осигурени за безработица.
(3) (Предишна ал. 2, ДВ, бр. 67 от 2003 г.; доп., бр. 95 от 2003 г.) В периода по ал. 1 не се включва срокът на обезщетенията по чл. 222, ал. 1 от Кодекса на труда, чл. 106, ал. 2 и чл. 107, ал. 3 от Закона за държавния служител и чл. 58, ал. 3 от Закона за висшето образование, като тези обезщетения не могат да се получават едновременно с паричното обезщетение за безработица.
(4) (Предишна ал. 3, ДВ, бр. 67 от 2003 г.) Средствата за парични обезщетения за безработица, неполучени по неуважителни причини 3 месеца след последната определена за получаването им дата, остават по сметката на фонд "Безработица".

# 97
момичета,здравейте.може ли въпрос?
може ли да изляза в отпуск за бременност и раждане не 45 дни както е стандартното,а 1 ден преди раждането например?и губя ли нещо така?
тъй като имам 2 месеца осигур.стаж на 160лв,и 4 мес.стаж на 500 лв през 2006 г.,а бих искала да се осигуря сега през 9-тия месец още поне месец,за да си вдигна осигурителния доход.
иначе бебо се очаква да излезе на 27 март.ще се казва Хана. Heart Eyes

Можеш, но ще изгубиш тези 45 дни, ако не ги ползваш. Те не се прехвърлят за ползване след раждането.

# 98
До ДейзиГ и ZinaSt

Осигурена съм на максималния осигурителен доход, който е 1400 лева, следователно би трябвало да получавам 90% от максималния осигурителен доход-1260 лева, а не примерно 1800 лева, колкото представляват 90% от 2000лева. В този смисъл има ограничения за размера на майчинството, нали така, или пак нещо не съм разбрала?

Точно така. Ще получавате 1260 лева.

# 99
  Здравейте и от мен! Сигурно и моят въпрос е вече задаван, за което се извинявам предварително. Скоро ми свършва две годишният отпуск за отглеждане на дете. Въпросът ми е за какъв период трябва да се върна на работа, преди да си ползвам платените отпуски, за да си актуализирам заплатата?

# 100
  Здравейте и от мен! Сигурно и моят въпрос е вече задаван, за което се извинявам предварително. Скоро ми свършва две годишният отпуск за отглеждане на дете. Въпросът ми е за какъв период трябва да се върна на работа, преди да си ползвам платените отпуски, за да си актуализирам заплатата?

Достатъчно е да отработите 1 ден, за да влезе новата ви заплата в сила.

# 101
Сърдечно благодаря за бързия отговор!  bouquet

# 102
Извинявам се предварително , че не съм изчела всичко , сигурно яко ще ви развеселя , но въпроса ми е 90% от брутната ли заплата получаваме и още кога се очаква да си видим парите, ние които сме по новия закон с болнични от януари? Благодаря и простете за невежеството!

# 103

Щом имате трудов стаж от 01.01.1998, тогава ще получавате обезщетени за 8 месеца. За да преминете в следващата графа, трябва да имате 10 месеца трудов и осигурителен стаж, което означава, че трудовото ви правоотношение следва да бъде прекратено едва следващата година.
чл.54а, 54б и 54в от КСО регламентират изплащането на обезщетенията при безработица.

Благодаря много за бързия отговор, но не ми стана ясно едно. За да получавам 8 месеца обещетение ТД не трябва де е прекратен по чл. 325, т. 1 и 2, чл. 326 и 330 от Кодекса на труда , а по някой от другите членове, или ако ме назначат на срочен ТД и го прекратят поради изтичане срока на договора.

# 104
Извинявам се предварително , че не съм изчела всичко , сигурно яко ще ви развеселя , но въпроса ми е 90% от брутната ли заплата получаваме и още кога се очаква да си видим парите, ние които сме по новия закон с болнични от януари? Благодаря и простете за невежеството!

90% от среднодневната брутна сума върху която сте осигурявана 6 месеца назад, но не повече от средно дневното нетно възнаграждение за периода и не по-малко от МРЗ за страната.
Работодателя е длъжен да представи болничните листове и молбите на следващия ден след начисляване на заплатите или внасяне на осигурителните вноски. НОИ превежда обезщетенията по тези документи /ако всичко при подаването е наред/ до 30 дни от датата на представянето им.

Общи условия

Активация на акаунт