Риск синдром на Даун след БХС

• 4 619
  • 32
  •   1
Отговори
# 15
Здравейте,

Аз не съм правила хорион биопсия. Направих само пренатален тест. Но и лекарят не е настоявал...каза само, че носната костица е по-бледа, но това може да е просто специфика на нослето и отделно, че вероятно заради годините е така висок риска.
Но си имам здраво и прекрасно момченце..така че вярвайте, че всичко ще е наред!
Стискам ви палци от сърце това да остане просто един лош спомен преди най-незабравимата среща в живота ви 🩵🩵🩵

Здравейте, направихте ли хорионбиоспията?
При нас днес излезе риск на 1:22. Нямаме отклонение на NT,но моите хормони не са в правилна корелация.  Двама доктори това ми препоръчаха да направим инвазивен тест. Може ли мнение на жени минали процедурата? Направо съм в шок.

# 16
Здравейте и от мен,
Днес правих бхс.
За съжаление се оказа голям шанса за раждане на детенце със синдром на Даун.
Отделно HT  е 2.6, носната кост липсва и има проблем с някаква клапа.
Следващия ме аг иска да направя неинвазивен тест - Вижън
Фаталния специалист препоръча  инванзивен.
Моля за вашето мнение?

# 17
Здравейте,  аз с риск 1:22 направих хорионбиопсия в 13 гс. При нас излезе отрицателен PCR за Даун и другите чести синдроми, но материалът се оказа негоден за геномно сенквениране
за делации и микроделвции. По принцип при риск по-голям от 1 на 100 препоръчват инвазивна процедура. Аз бях с предна плацента и лесно извършиха хорионбиоспията, не е толкова страшно, колкото звучи. Не се притеснявайте. Пренаталният си е добро решение също, ни тогава се доверих на настояването на феталния специалист.  Моята хорионбиопсия беше в държавна болница и беше безплатна. Платихме 1400 за геномноро сенквениране и като не се беше осъществило, ми върнаха парите. Просто да го имате в предвид, защото финансовата част не е за подценяване.
Аз още тръпна да не открият нещо нередно, сега ми предстои фетална морфология. Стискам палци и дано всичко е наред.

# 18
  • София
Li92, моят съвет е да направите инвазивна процедура. Аз съм в сходна ситуация и другата седмица ще правя амниоцентеза като материалът ще бъде изпратен за екзомно секвениране. Неинвазивните тестове изследват само най-често срещаните синдроми и не могат да открият други много тежки заболявания. При толкова висок риск и наличието на няколко маркера е най-добре да се направи инвазивно изследване.
Пожелавам Ви всичко да е наред и бебенцето да е здравичко!

# 19
Благодаря ви. Аз също се бях насочила към амниоцентеза,  но моя доктор настоя за неинвазивен тест, тъй като амниоцентезата се прави след 16та седмица,  а аз съм в 13та.
Желая ви успех и щастлив финал!!!

# 20
Like92 в 13 направих хорионбиопсия. Така че ако не сте обсъждали с лекаря и това е вариант. Аз я правих при доктор Стоилов в Пловдив в Св. Георги. Препоръчвам лекаря с две ръце.

# 21
Здравейте мами,,,незнам дали тук му е мястото,,но аз бих ви посъветвала колкото и да струват тези пренатални тестове да си ги направите,,зада сте сигурни и спокойни. Аз родих на 17 този месец ,,всичко с бременноста ми вървеше чудесно,,минах бхс и феталните морфологии,,,всичко беше наред,,,водеха ме нискорискова бременност,,всичко беше наред,,,бебето се развиваше добре,,,,,,всичко вървеше по мед и масло ,до момента в който малката се роди и ми казаха че има синдром на Даун...Всичко ми се преобърна,,,как може? та нали всичко беше наред,,риск нямаше? Незнам защо изобщо минаваме на бхс и фетални като недават никаква гаранция,,,само ни заблуждават че всичко е наред! Ако ми бяха казали че има нещо нередно ,шях даси направя и др тестове и изследвания,,,,но всички ми казваха че всичко е наред и няма за какво дасе притеснявам! Затова мили мами отделете средства и си направете тези тестове макар и скъпи,,,,но щеси спестите много сълзи накрая!

# 22
Съжалявам, Мариянче, за това, през което преминавате. Надявам се скоро шока да премине и да заобичате детенцето и да е вашата гордост. Скоро Криско обяви, че и тяхното детенце е със синдром на Даун. Надявам се като има повече гласност, ще има и по-голяма приемственост. Желая ви здраве и много сила. Heart

# 23
Точно поради тази припина с бхс теста с втората си бременност го отказах. С първата бях с висок риск и правих амниоцентеза. С втората казах, че на бхс няма да се подложа, защото резултатът не показва нищо.  Много бременни са съветвани да го направят, но резуштатът е на база изчисление на статистически риск. Къде не питат, къде питат и биват излъгани не знам, аз лично питах и бях от излъганите.
С втората бременност отказах да правя бхс, отказах и фетална.

# 24
brumm, в случая на li92 точно БХС е показал много висок риск. Което й дава възможност да направи повече изследвания и да вземе правилното за нея решение. Значи определено има полза от БХС.

А това, че някои жени отказат и БХС, че и фетална, не може да е за пример. Жалко е да не се възползваш от възможностите на съвременната медицина.

# 25
Мариянче, съжалявам за шока и за това, през което трябва да преминете! При кой лекар прави скрининга и ФМ?

# 26
И какво точно показва БХС? При въведените отговори на въпросника, колко от тестваните са се оказали с деца със синдром на Даун. Това даже не е изследване, лично на бременната. Една фетална морфология със замерване на нухалната гънка е единственото, което е реално изследване. И доста зависи кой го извършва и колко добър е видеозонът.
Има си пренатални тестове, както и амниоцентеза. Който иска да разбере дали наистина има някакъв проблем с плода, може да се възползва от постиженията на съвременната медицина. А изследването за Даун си е статистика. Всеки си има глава на раменете и преценява как, кога и какво да направи.

# 27
БХС показва вероятности. И си е точно за конкретната бременна - съчетава нейните кръвни данни с всички останали показатели. Всяко друго изследване си има своята специфика. Щом ги има - никое не е излишно.

Много жени са насочени към по-сериозни изследвания именно след лош БХС. Какво като е нормална феталната морфология? Очевидно е, че и на нея не се вижда всичко проблемно винаги.

# 28
  • Sofia
БХС (освен за трите хромозомни аномалии) може да измерва и три допълнителни риска: риск за прееклампсия, риск за интраутеринна ретардация на плода и риск за преждевременно раждане.

Феталните морфологии гледат най-вече за малформации (засягащи всички органи и крайници, а не просто една нухална гънка), които обаче може изобщо да не са свързани с хромозомни аномалии (които се изследват от пренаталните тестове).

Всичко това пренаталните тестове не могат да го обхванат.
Така че за мен и трите изследвания (БХС, ФМ, НИПТ) са допълващи се, а не изключващи се.

# 29
Здравейте мами,,,неписах отново защото преминавам през ада! Нова съм в форумите и затова се извинявам ако някъде има такива теми,,но искам да ви помоля за съдействие!! Както писах по горе моето малко слънчице се роди със синдром на Даун,,обичаме си я и приехме факта че ще е по различна,,,,но това несе оказа най лошото! Оказа се че лекарите имат съмнения че малката има левкимия,защото има високи левкоцити и някакви анормални бластни клетки,немога дави опиша през какво минаваме! Моля ви ако има такава тема или има мами които са минали през този ад ,,да споделят какво да очакваме ,какво ни предстои да иживеем! Благодаря ви!

Общи условия

Активация на акаунт