“Вина“ - втори сезон по БНТ 1, тема №7

• 43 136
  • 738
  •   1
Отговори
# 345
Надявам се Марта да прояви разум и сила и да остави Филип. Да се върне в Щатите и да си намери някой, който да е с нея заради нея и който да приеме чуждото дете. Което пък в някаква степен ще повтори историята и на Зоя, и на Филип.
И, честно, двойките и тройките в съвременната част на сериала ми станаха безинтересни. С тази "гъвкавост" на отношенията, каквата ни предлага XXI век всеки може да е със всеки за малко или за малко повече.

# 346
  • София
Не са се променили много нещата. И преди и сега, финансовата част е водеща. Сега има повече възможности за жените, но не винаги. Да не говорим за страни от третия свят.
И в развитите държави милиони хора не се разделят по финансови причини.

# 347
  • Анкх-Морпорк
Доскуча ми и реших да пусна сериала отначало.
Замислих се над оня момент, в който Елина поднася шепа пръст на Филип и го кара да помирише. 
Почвата изглеждаше песъклива, и ако е така, това лозе е много специално.
Във втората половина на 19 век от Америка в Европа се пренася филоксерата. Това е насекомо, което наранява корените на европейските лози, те изсъхват (сетихте ли се за сцената - Марко и Никола в едно сухо лозе), и така са загинали масово европейските лозя. Във Франция това съсипва живота на много винари. У нас се говори, че филоксерата е пренесена с бастунчето на един американец, който почуквал по стеблата на лозите. (Тази история съм я чувала от баба ми)
Според историческите източници, филоксерата е навлязла първо в Северозападна България. По лозята са закачвали червено парцалче, да маркират заразените. С времето е обхванала цялата страна.
Изходът за европейските винари е бил да почнат да отглеждат американски сортове лози, които са устойчиви на филоксера. Американското грозде обаче не се харесвало. Започнали да отглеждат лози на американска подложка - върху стеблото на американска лоза се присажда (калеми) европейски сорт. Търсели са и устойчиви хибриди, които да имат вкуса на европейските сортове, но да не изсъхват от тази напаст.
И тук идва един интересен момент - на песъклива почва лозите оцеляват!
Традиционните сортове мога да се гледат без проблем, ако лозето е насадено в песъклива почва. И лозето, на което викат Старата мелница, а Елина нарича “Тайната ми градина”, изглежда е точно такова, лозе, на което могат да се гледат автентичните стари сортове.
С други думи, едно супер ценно лозе.

(Това с филоксерата изобщо не е майтап, покрай заразата с тази напаст царят издава закон за защита на лозята от филоксера, което е първата мярка за растителна защита у нас. Пренасянето на растителни и животински видове от един континент на друг никак не е безопасно)

# 348
Много интересна информация,до колкото помня Никола беше казал че лозята са опожарени,но може и да бъркам.

# 349
  • Анкх-Морпорк
Много интересна информация,до колкото помня Никола беше казал че лозята са опожарени,но може и да бъркам.
Изсъхнали са. Заедно с листата си бяха, сухи и кафяви. И Никола каза: “Не ги знам тия, новите лози, дали ще издържат”
Голям риск му се е виждало засаждането на нови лозя. Пък и Марко започна с размах - 50 000 корена!

Филоксерата още я има, сега се пръскат лозята и се отглеждат устойчиви сортове.

# 350
Много забавна ми беше дискусията за креватчето😀. Не се впрягайте, в неделя всичко ще разберем.
По повод вживяването, наскоро попаднах на един пост, на който много се смях. Актьор от нашумял преди месеци сериал питаше в специализирана група относно проблем с колата си. Отдолу един куп коментари, половината, от които гласяха:" Вие наистина ли загинахте всички при пожара?", а другата част:" Ще има ли друг сезон?".
Според мен човекът така и не си оправи колата...🤣

# 351
Той Филип не би искал Марта да отдалечи детето и да не може да се грижи за него, ако е негово. Не смятам, че ще има 3 сезон, никой от продукцията нито е отрекъл, нито е потвърдил все още , но по начина на реклама, която се правеше преди да пуснат сезон 2, някак си подсъзнателно като че ли се казваше, че историята ще свърши с тия 12 епизода. Дано не е само както последния епизод на сезон 1 и наистина да си остане недовършен финала , че бг редовно правят така и мн продукции си останаха така във времето. За мен не ме мислете, мн ме е яд и той така свърши

# 352
  • Варна
Ѝ сезон 1 също казваха, че ще е само един, смятаха да правят сезон 2 на Войната на буквите.
Мисля, че ако ВнБ не беше такъв провал, щяха да продължат с него и нямаше да правят втори сезон на Вина.

# 353
ВнБ има доста високи рейтинг в IDMB странно ми да бъде наречен провал. Но определено не може да сравнява с Вина. Както казах - филмът е жертва на неправилното представяне за исторически филм. В действителност товав е български  вариант на GOTH.

Но ти, Хексе си права определено за едно - няма как предварително да знаем дали ще има  трети сезон на Вина, особено и ако създателите му не са наясно. Според мен предвид положителните отзиви и високите рейтинги ще направят сезон.

# 354
  • Варна
6,4 рейтинг за ВнБ в  ИМБД спрямо 8,3 на Вина.
6,4 не е доста висок рейтинг.

# 355
На Холмарк филмите доста голяма част са с 6 и нещо и ги водят за евтина продажба в страните и сладникави с подобни жанрове. Така , че 6,4 наистина не е висок рейтинг

# 356
Не говорех за среден рейтинг, а на епизодите
Скрит текст:
1.1 - 8,4 –87
1.2 - 8.3  69
1.3 - 8.5 84
1.4 - 8,7 54
1.5 - 8.3 43
1.6  8.7 40
1.7 8.6   32
1.8.  8.3  28
1.9   8.5   30
1.10   8.5
1.11 8.4
1.12  8л1

средният рейтинг на епизодите е 8.3 - 8.8

Последна редакция: пт, 15 мар 2024, 11:13 от Лорд Сняг

# 357
  • Варна
Не говорех за среден рейтинг, а на епизодите
1.1 - 8,4 –87
1.2 - 8.3  69
1.3 - 8.5 84
Доста рязка разлика със цялостния рейтинг..
И пак  Вина ги бие - над 9 са им оценките на отделните епизоди.

# 358
  • София
Оценките на епизоди са релевантни при голям брой гласували и като цяло за българските продукции не са обективни. То като мине екипът, техните близки, някой луд фен и някой конкурент, който пък да сложи най-ниска оценка, остават много малко хора, които гласуват обективно.

Сега отворих да видя Войната на обувките в imdb. Сериалът общо има 1.4 оценки, а за епизод 12 са само 34.   Няма какво да се гледа въобще този рейтинг. Тук дават оценки повече хора.

Както и има разлика между рейтинги на сериали и филми.

Трети сезон ще има, не знам за кой път вече се пише.

# 359
Да, Вина е най-добрият сериал в момента. Мисля че в това няма съмнение. Затова казах - не се съмнявам, че ще направят трети сезон

П.С. не знам кое е малко - в момента вторият сезон на Вина го оценяваме 10-12 души в IDMB. Това няма значение, важното е, че според преобладаващото мнение Вина в момента е един успешен сериал. нормално е да се направи сезон 3

Последна редакция: пт, 15 мар 2024, 11:21 от Лорд Сняг

Общи условия

Активация на акаунт