Някои хора никога не се променят

• 17 093
  • 459
  •   1
Отговори
# 285
Ами тя и по същият начин ще се обижда на психолога, за какво й е да ходи? Професионална жертва. Била съм също на психолог, който ми е споделял, че отказва да лекува определени състояния като хипохондрия например, защото тези хора изпитват огромно удоволствие да се превръщат в жертви и чрез тормоза си се превръщат в енергийни вампири.

# 286
Gabrielle  с коментар 252 вие най точно 100000% разбрахте в каква ситуация съм.Всяка една дума е истина .Много добре сте ме усетила и разбрала за какво иде реч.Благодаря ви
Разбирам чувството да си лъгана от човека който обичаш и който си обичала целия си съзнателен живот. И знам как в тази ситуация имаш нужда .. някой да те разбере, да те прегърне. Но не стой дълго в това положение, нищо няма да остане от теб, поплачи, по тръшкай се, но вземи живота си в ръце. Започването на работа е ценно не само и единствено заради личните доходи, но и заради самата теб, да почувстваш увереност че можеш сама. Пък дали ще го напуснеш и какво ще изтърпиш... ти сама ще решиш, но поне няма да си принудена да търпиш.

# 287
Valerie R, аз ти отговорих вече как виждам нещата, но не виждам същото от теб?
Децата й не са бебета, какво да ги мислим тях, след няколко години ще си поемат по пътя, а тя ще остане сама с мъжът си.

Ако бяха бебета нямаше да виждат/разбират това, което става в семейството.
Точно с "какво да ги мислим тях децата" по-късно не успяват и психолозите.

# 288
Дори бебетата разбират какво става в семейството. Нейните деца отдавна са попили семейният модел, което е още една причина да потърси помощ от добър специалист.

Аз знам кои хора отхвърлят толкова агресивно идеята за психолог. Тези, които най-много ги е страх да погледнат в себе си, и да поемат отговорност за живота си.

# 289
Елунария, още 100 пъти дай съвет за психолог. Авторката може да чете. Не е нужно постоянно да повтаря едно и също. Ти пък какви точно проблеми имаш, че така настоятелно повтаряш да ходи на психолог?

Последна редакция: пт, 15 мар 2024, 15:37 от Прекрасная Василиса

# 290
Василиса, явно много държиш да те забележа, но в момента водя диалог с Валери. Мисля, че имам право да й отговоря както намеря за добре.
Едва ли има човек, който не е имал проблеми, ако реша да говоря за моите, ще си пусна тема.

# 291
Елунария, още 100 пъти дай съвет за психолог. Авторката може да чете. Не е нужно постоянно да повтаря едно и също. Ти пък какви точно проблеми имаш, че така настоятелно повтаряш да ходи на психолог?

Психолога ще бъде от помощ едва след като се изнесе и може да си плаща сеансите или си мислите, Властелинът на Дома ще плаща?!

# 292
Той вероятно не само, че няма да плаща, ами и ще бъде против. Затова писах, да започне да си събира пари, ако все пак се реши.

# 293
Валери, откъде идва тази твоя настройка срещу психолози и психиатри? Има отлични специалисти, които наистина си вършат работата. За съжаление, не всички са такива, и мога да разбера, ако някой е имал лош опит и няма доверие, че може да му се помогне по този начин. Иначе е пределно видно, че форумът съвсем няма капацитета на един психолог - всеки говори различни неща, всеки си пречупва през своята призма, авторката се обижда на това, което не й харесва, и радва, когато някой й напише това, което иска да чуе. Ако наистина има склонност да избира токсични партньори, да влиза във връзки с неравнопоставеност и психически контрол, то тогава един добър специалист би й помогнал неимоверно. Би й помогнал и да открие какво се крие зад сегашната ситуация, какви варианти има тя за действие - не вариантите на Пенка, Мими и Дани, а нейните, според нейните желания и възможности. Но само ако тя самата иска и може да се довери на такъв. Ако не, ще трябва сама да открие пътя и да се пребори. Което също не е невъзможно, много хора го правят.

Лъвица, не съм настроена срещу психолози или психиатри. Необходими са, и както във всички професии има по-добри и не толкова.
Просто случая на жената е спешен. И при спешните случаи не ходиш на естетист, а в спешното. Когато жени или деца са жертви на насилие, за психолога е необходимо много време. Поотделно той също няма бърз успех, работата е в екип от специалисти. И пак е трудно.
И пак има грешки. Хора сме.
Разликата е, че докато майката намери някакво временно успокоение при сеансите при психолог, децата вече са в ада на мъките. Отдавна може би са там. Но не е забелязал нито единият, нито другият родител.

Затова по-добрия вариант да се обърне към център за насилие. ПРЕДИ ТОВА обаче е добре да консултира адвокат (безплатен), защото ако започне с психолога, нямаш си на представа колко по-спешни неща е пропуснала..

Между другото, харесвам елегантния ти тон, Лъвица. Хубаво би било да го запазим всички ние към жени, които не са имали шанса да са по-опитни, по-образовани и не са имали по-добър старт в живота.

# 294
Морска звезда,
Никой не обича от благодарност. Не се надявай на това, моля те. Не си мисли, че ти като си безупречна и си вложила толкова усилия във връзката си, съпругът ти изведнъж, ще се чукне по главата и ще каже: Я каква супер жена имам! Няма да стане.
Оттук сама решаваш: ще работиш ли, ще се развеждаш ли, със социални и адвокати ли ще се съветваш. Няма да е лесно и да гадно е. Гадно е, че животът ти се скапва, но ти трябва да намериш решение и спокойствие за себе си. Съпругът ти за себе си е постигнал мир и прекрасно си живее. Сега ти за себе си реши.

# 295
  • София
Валери, разбирам мнението ти и усещането за спешност, което създава авторката и ситуацията й. На мен ми се струва обаче, че авторката не е готова за тези крачки и от тази гледна точка психолог би й помогнал. Защото понякога е много по-лесно, щом емоциите утихнат, пак да си зарови главата в пясъка. В момента тя е гневна, но си личи, че просто й се иска нещата да са такива, каквито са, минус залитанията на мъжа. И от там, крачката към бездействието е много по-малка от крачката към действието. А и колко жени се връщат, след като са си тръгнали импулсивно? Промяна в мисленето е нужна.

# 296
  • София
Ходя на психолог и ще продължа да ходя още по-редовно. Проблеми почти нямам, просто ми харесва да работя върху себе си и да виждам прогреса.
Как от нещо, подобно на авторката съм това, което съм сега. Как по някакъв магичен начин, цялата Вселена ми помага във всяка стъпка напред и все по-далеч от бившия и от такъв тип мъже като него.

# 297
Валери, разбирам мнението ти и усещането за спешност, което създава авторката и ситуацията й. На мен ми се струва обаче, че авторката не е готова за тези крачки и от тази гледна точка психолог би й помогнал. Защото понякога е много по-лесно, щом емоциите утихнат, пак да си зарови главата в пясъка. В момента тя е гневна, но си личи, че просто й се иска нещата да са такива, каквито са, минус залитанията на мъжа. И от там, крачката към бездействието е много по-малка от крачката към действието. А и колко жени се връщат, след като са си тръгнали импулсивно? Промяна в мисленето е нужна.

Да, Лъвица. Спешно е за тази жена.
Тя не знае езика. Елементарните познания на езика, няма да й помогнат при разговор с психолог. Не вярвам да знае английски или друг език, за да разговаря с него.

Ако е без кола и живее в малко изолирано селище, а психологът е на километри, е още един проблем.
Тези 2 фактора също ще забавят двойно развръзката.

Някои от дадените съвети са добри за България, за чужбина са неприложими. Разликата е в законите, в закрилата, в свободния жилищен фонд.
Но ако не си живял в една страна, а само си пътувал, не означава, че я познаваш. В този смисъл, давайки едни съвети за теб може да са много логични, но на друго географско място да  са неприложими.

Оттам идва и измамното усещане у много форумки, че жената тъпче на едно място, че търпи и едва ли ще се помръдне на сантиметър.

Дали й се иска просто нещата  да са такива, каквито са, минус кръшканията на мъжа й? Вероятно да, но това е е било преди известно време.
Сега я терзаят много други неща, и те я карат да се люшка като в бурно море. Но не е бездействие.

Затова попитах за децата. И никой нищо не каза, не я посъветва. Това я мъчи жената. Как да обясни на едно 9 годишно дете, защо оставя баща му. А и на 15 годишното.

Вероятно не знае и правата си.

# 298
Има български психолози, с които може да работи онлайн. Няма нужда нито от езика, нито да излиза от дома си, за да потърси такава помощ.

# 299
  • София
https://www.iamexpat.nl/expat-info/family-kids/divorce-separation-netherlands

То всичко си го пише в интернет!

Общи условия

Активация на акаунт