Разделно хранене-рецепти/2/

  • 224 211
  • 302
  •   1
Отговори
# 240
  • София
  • Мнения: 3 787
Постни:

Булгур с гъби

Задуших в олио голяма глава лук, след това прибавих два големи моркова, нарязани на малки кубчета. Като омекнаха - нарязаните на ситно гъби (две шепи). Най-дребните гъбки ги пуснах цели - за красота. Накрая - чаена чаша булгур и една шепа магданоз. Сол. Всичко това - в тавичка във фурната, залято с две - три лъжици студено пресован зехтин

Картофена яхния с праз

1 кг. праз
700 гр.картофи
400 мл.зелев сок
100 мл.олио

Нарежете преаз на кръгчета и го задушете в олиото.Наръсете с червен пипер и налейте малко вода.След това прибавете катрофите,нарязани на колелца,и залейте със зелевия сок.Запечете яхнията на фурна до омекване на картофите.Преди да сервирате ястието,го наръсете с джоджен.

Кюфтета от овесени ядки

2 ч.ч. овесени ядки (1 пакет)
1 ч. ч. смлени орехи
1 глава лук, нарязан на ситно
1 равна суп. лъж. сол
черен пипер
чубрица
малко кимион
магданоз
щипка червен пипер

Овесените ядки се изсипват в по-голям съд. Заливат се с 1 ч.ч. гореща вода. Аз слагам водата на око, трябва да станат с консистенцията на кайма. Разбъркват се докато поизтинат малко. Сипват се останалите продукти и се меси. Оформят се малки кюфтенца (да не са големи за по-лесно пържене). Пържат се в олио. Не стават мазни. На вкус много приличат на кюфтета от кайма.

Постни кюфтета

1 ч.ч. напръскани с вода овесени ядки/от ситните най-добре/
3-4 настъргани сурови картофа
3 средни глави лук
5-6 сурови настъргани гъби
1-2 суп.лъж. галета
малко сусам/на око
кимеон, сол, черен пипер

Всичко се наситнява или го минаваш през блендера, омесва се кайма и се пържат кюфтенца

# 241
  • София
  • Мнения: 3 787
Постни:

Постни картофени кюфтета с праз /ddoychinova/

Цели и необелени 5-6 средни картофа се сваряват, обелват и пасират на пюре.
Отделно се сваряват 2-3 стръка праз лук в малко вода – подсолена, изцеждат се добре и също  пасират на пюре.
Обединяват се и овкусяват – сол, черен пипер,  инд. орехче, кимион – вкус и копър 1 ч.л.
Сместа се оставя в хладилник да стегне. В зависимост от сорта картофи може да се добавят и няколко супени лъжици брашно – да се получи консистенция, удобна за работа.
Смес за паниране: равни количества брашно и галета.
Кюфтетата се оформят с намокрени ръце, овалват се в смес за паниране и пържат в повече сгорещена мазнина.


“Канелони” с ориз, маслини и каперси/ddoychinova/

Бялата част на няколко стръка праз лук се почиства от по-твърдите външни листа, разрязва се на парчета с дължина около 8-10 см. Изважда се вътрешността /да стане като тръбичка от няколко листа/, напръсква се с лимонов сок и оставя да отлежи 30 мин.
Ориз 1 кафена чашка се накисва във вода и престоява 20 мин., отцежда се и поставя в студена мазнина /аз използвам маргарин и олио/. Включва се котлона и когато започне пърженето се добавя скилидка чесън и бялата вътрешност на праза /нарязана на ситно/. Задушва се и се добавя малко  лим. сок /за по - бял ориз/. Прибавят се нарязаните маслини /аз използвам зелени, да не оцветяват ориза/ и десетина каперси. Овкусява се с черен пипер сол /маслините и каперсите са солени/, чесън на прах, мащерка. Долива се топла вода 2,5 к. чашки, изчаква се да заври и изключва котлона, като съда остава на него. След 20 мин. в зависимост от вида на ориза трябва да е омекнал, но не разкашкан. Поръсва се нарязан копър.
Подготвят се “канелоните” като се задушават на пара или в микровълнова с малко мазнина,  вода и ½ ч.л. захар до омекване според вкуса /да не са "жилави"/.
Пълнят се, нареждат се в съд и заливат с малко мазнина и вода /на дъното/, добавят се още цели маслини /може и черни/ и каперси, задушва под капак още 10 - ина мин. в гореща фурна или микровълнова  -  да се обединят вкусовете.
При поднасяне се поръсва с копър и резен лимон.

Спанак по сливенски

1 кг спанак
1 кофичка кисело мляко
1 с.л. зехтин
1 ч.л. червен пипер
5-6 скилидки чесън
Почистеният и измит спанак се нарязва и задушава в зехтина, докато омекне, прибавят се счуканият чесън, червеният пипер и киселото мляко. Посолява се и се разбърква, за да стане еднородна смес.
Идея: Много ефектно и вкусно ястие през пролетта.
Спанака може да бъде заменен с всичко зелено, което расте в градината.

Печени картофи с чесън и зелени подправки

12 средни по големина пресни картофа
6 с.л. зехтин
2 с.л. оцет
6 скилидки чесън, нарязани на филийки
сол, риган...мащерка...розмарин (или подправки по вкус)

Картофите се нареждат в тавичка, режат се вертикално на разстояние около 1/2 см. не до края. Във всеки разрез се слага по филийка чесън, поливат се със зехтина и оцета, поръсват се с подправките и се посоляват. Пекат се около час в загрята фурна.

След изпичането оцетът въобще не се усеща, но прави чудеса с картофите!

# 242
  • София
  • Мнения: 3 787
Кайма:

Пълнени червени чушки със сос от зелени чушки/gaby_s/

1 kg червени чушки
1/2 кг.зелени чушки
3/4 kг.кайма
1 глава лук
5 скилидки чесън
олио,сол,черен пипер,индийско орехче,1/2 чаша бяло вино

Правим плънката като смесваме каймата,сол,черен пипер и инд. орехче на вкус.

Изчистваме червените чушки и ги издълбаваме.Пълним ги със сместта .Пекат се до полуготовност.

За зеления сос задушаваме  зелените чушки,лука и чесъна...смиламе ги в домашен робот,прибавяме виното , малко вода и посоляваме.С получения сос поливаме напълнените чушки и допичаме във фурната до зачервяване

# 243
  • София
  • Мнения: 3 787
Тестени:

Паста с майонеза и пресни домати

Аз правя паста с майонеза, но с майонезата слагам : нарязан на ситно чесън, нарязани на дребни кубчета домати/задължително пресни,преминалите термична обработка не се комбинират с тестени/, малко босилек..С малко маслини, става невероятно, но само с домати и чесън пак си е хубаво.

Талиатели със спанак и сметана

Сваряват се талиатели.Спанака се измива,нарязва и се задушава...после леко се пасира.Върху талиателите се изсипва сгорещена мазнина(масло или олио),объркват се хубаво,добавя се спанака и 1 голяма кофичка заквасена сметана,обърква се и се сервира в чинии.

# 244
  • София
  • Мнения: 3 787
Млечни/предястия:

Кашкавалено руло

400 гр. кашкавал
200 гр. сирене "крема"
2 пресовани скилидки чесън
ситно нарязан копър, сол

Кашкавала се слага в плик за печене, пуска се във вряща вода за около десетина минути да омекне. Поставя се върху пекарска хартия и се разточва на правоъгълен пласт не много тънко, за да не се разкъса. Кашкавала се намазва с плънката и се навива на руло. Завива се в хартията и се оставя в хладилник да стегне. При поднасяне рулото се нарязва по диагонал на парчета с дебелина около 1 см.
Може да се оваля в червен пипер.

Кашкавалена наслада

Разтопявате кашкавала в микровалновата и го разстилате върху стреч фолио. Върху така получената "палачинка" слагате маслини,кисели краставички,чубрица,малко червен пипер - всичко това ситно нарязано. Навивате го на руло и слагате да стегне в хладилника.

# 245
  • София
  • Мнения: 3 787
Пиле:Рецептите са на Sylya  bouquet

ПИЛЕ  ала  МУРСИЯНА/sylya/

1 1/2 кг. пиле                         чере.пипер
200 гр. доматен сос               3 чушки
1 глава кромид                       2 с.л. зехтин
4 скилидки чесън                   сол на вкус
1 дафинов лист

Загрей зехтин и изпържи пилешките мръвки добре от всички страни. Добави ситно нарязания кромид и нарязания чесън и пържи около 10 мин. Добави доматения сос, дафиновия лист, зърната чер.пипер и солта. Сложи капак и готви около 20 мин. Разбърквай от време на време. Малко преди сервиране нарежи чушките и ги сложи в манджата до омекване.

ПИЛЕ  със  СКАРИДИ /sylya/

1 пиле и 1/2                             1 с.л. червен пипер
16 скариди                               зехтин
3 големи глави кромид            магданоз, сол, пипер
1/2 кг. доматен сос                 1/4 л. рибен бульон
7 скилидки чесън                     1 ч.ч. сухо бяло вино
1 глава праз                             няколко капки бренди

1) Посоляват се скаридите и се пържат в горещ зехтин до порозовяване. Отделят се

2) Овкусяват се парчетата пилешко в пипер и сол и се пържат в същото олио. Отделят се.

3) Кромида нарязан на ситно + чесъна се запържват в същата мазнина. Когато леко позлатеят се слага червения пипер, разбърква се няколко секунди и се слага доматения сос.

4) Когато е готово отново се връща в съда пилешкото, бульона, чашата вино. Оставя се да поври на бавен огън за 45 мин.

5) След тези 45 мин. се добавят скаридите, фламбира се с капки коняк, оставя се да ври още 10 мин. и е готово.

Това е 1 от звездните ястия на Каталунската кухня, където е традиция да се смесват вкусовете: сладко-солено, риба-месо, солено-кисело.

ПИЛЕШКИ  БУТЧЕТА  във  ВИНО/sylya/

Махаме кожата на 4 бутчета и ги пържим в малко олио. Осоляваме с едра сол и пребъркваме. Добавяме смес от ситно нарязан магданоз и 3-4 скилидки чесън нарязан на филийки. Когато е готов чесънът добавяме 1/2л. бяло вино и задържаме огъня силен, до като се резорбира виното. Намаляваме огъня, захлупваме с капак и готвим около 1/2 час. Гарнираме със салата.

ПИЛЕШКИ  КРИЛЦА  с  ЛИМОН/sylya/

Рецептата е за диетично хранене. Не изисква никакво олио. Мазнината от крилцата е напълно достатъчна.

10 крилца
сок от лимон
3 скилидки чесън
сол

Измиват се, почистват се, осоляват се и се подправят със сока на половин лимон и счукан чесън. Поставят се в хладилника за следващия ден.
Пекат се на тефлонов тиган без олио на бавен огън. Обръщат се често.

ПИЛЕШКИ  КРИЛЦА  С  ГОРЧИЦА /sylya/

500 гр. пил. крилца
2 с.л. лимонов сок
2 с.л. горчица
3 скилидки чесън
олио, сол, пипер

Обели, счукай чесъна и го смеси с лимоновия сок, горчицата, пипера и солта. Излей го върху крилцата и остави 30 мин. да се овкуси. Изпържи ги на бавен огън. Сервирай топли.

ПИЛЕШКИ  БУТЧЕТА  на  ФУРНА/sylya/

8 пил.бутчета
1 кубче пил.бульон
ригън, мащерка, чер.пипер, дафинов лист
1 ч.ч. бяло вино
няколко капки лимон, сол

Сложете бутчетата в намазнена тава, сложете отгоре всички съставки и печете на 200'С обръщайки от време на време, докато се опекат от вътре и от вън.

# 246
  • София
  • Мнения: 3 787
Пиле:

Пилешки бутчета с оцет и чесън

Слагам бутчетата  в намазана с масло тава и обилно ги напръсквам с оцет...поне 1/2 чаша ,наоколо им слагам небелени скилидки чесън...Стават много вкусни...и не са кисели

Пилешки бутчета в сол/gaby_s/

Правим легло от едра морска сол във форма за печене. Поръсваме изчистените и измити бутчета и ги поръсваме с бял и червен пипер,мащерка и лимонов сок.
Покриваме бутчетата със още морска сол.
Напръскваме солта с няколко капки вода.
Печем във фурна на 200 градуса 50 минути

# 247
  • София
  • Мнения: 3 787
Риба:

Рибен кебап/berina/-Турска кухня

Продукти:
2бр-риба-/сумрия,лефер,паламуд,хек/
3-4с.л.-зехтин
2бр.-домати
2бр.-лук
2бр.-пипер
Черен пипер,червен пипер,сол,риган и дафинов лист,сол

Рибата се обезкостява,и реже на хапки.В зехтина се запържва лука нрязан на полумесеци,пипера на ситно,доматите на кубчета/обелени/ и най-накрая рибата.Може да сложите и малко водичка и подправките.Оставяте да покъкри и да се изпари всичката течност.
Това е става много вкусно и бързо.

СКАРИДИ  от  МАВИЙЯ/Sylya/

1 кг. скариди /gambas, langostinos или gambones/
1/2 ч.ч. зехтин
магданоз
едра сол
3 скил.чесън на филийки
1 лимон

Размрази, подсуши много добре скаридите на кухненска хартия. В тиган или плитка тенжера сложи скариди, посоли ги с магданоз и едра сол. Сложи друга част скариди в/у предната, посоли със сол имагданоз. В друг тиган се слага зехтин и се запържва чесъна. Оставя се да изстине и се слага върху скаридите. Слага се капак и се поставя в хладилник. На следващия ден се слагат на тих огън похлупени за няколко минути. Когато са готови се посипват с лимонов сок и се сервира.

# 248
  • София
  • Мнения: 3 787
Свинско:

Свинска кавърма-кебап

Около 750 гр не много мазно свинско месо, 4-5 глави лук, доматено пюре, черен и червен пипер, чубрица, сол, мазнина

Приготвяне:Запържва се в мазнината, нарязаното на малки парчета месо. Добавя се лукът, нарязан на полумесеци и след като омекне, доматеното пюре, червеният пипер и солта. Залива се с малко гореща вода и се оставя да ври на бавен огън, докато остане на мазнина. Подправя се с черен пипер и чубрица.
В различните варианти на кавърмата се добавят пиперки, гъби, моркови, а за по-пикантен вкус лютиви чушлета и малко червено вино при задушаването на месото.

# 249
  • София
  • Мнения: 3 787
Телешко:-рецептите са от форума Wink

Телешко в гювеч

Телешки месо – изчистено от тлъстинки и жили, нарязано на пържолки с дебелина около сантиметър – се запържва забързо в масло, само да си сменят цвета.
Пържолките и гъби се нареждат в гювеч. Посоляват се. По желание се слага черен пипер. Добавят се две-три скилидки чесън, нарязани на колеца.
Малко масло се разтопява и се сипва при пържолките. Слага се и малко бяло вино – 50гр.
Слага се във фурната. Пече се  първо на силна фурна, докато заври, след което се намалява на 150 - 180 градуса и се пече около 2 – 2 ½ часа. Месото трябва да започне да се разделя, като се бодне с вилицата и да не стои твърдо.
Това става изведнъж, тъкмо когато вече отчаяно сте си казали, че никога няма да омекне

Телешко лемонато

В тенджера слагам месото (нарязано на жулиени) без нищо, то започва да пуска сокове и останалата кръв. След като изври всичко го вадя. Слагам мазнина, лук и телешкото за 10мин. След това добавям вода, да покрие месото, похлупвам тенджерата, намалявам котлона и го оставям да се задушава за около час. След това изсипвам сока на един лимон (за около 300гр месо), слагам сол и чесън на прах. Оставям на котлона за още 15-20 мин.

Телешко със гъби на фурна/berina/-Турска кухня

Продукти:
1/2кг.-телешко бонфиле
2бр-лук
2бр-домати
4скил.-чесън
4бр-пипер
300гр.-гъби
сол,черен пипер,червен пипер,кимион.

Месото се реже на филийки с дебелина около сантиметър и се изпържват и от двете страни в олио.Прехвърлят се в тавичка и в същата мазнина се запържват лука нарязан на кръгчета,чесъна на ситно,доматите обелени и нрязани на кубчета и гъбите на филийки.Слагат се подправките и солта.Всичко това се изсипва в тавичката с  месото и отгоре се нареждат пиперките.Пече се в предварително загрята фурна на 180гр.-около 40мин.
 

# 250
  • София
  • Мнения: 3 787
Яйца:

Зелен фасул с яйца/ bordovsky/
 
4 порции

600 гр. зелен фасул (жълт сорт)
5 яйца
4 с.л. зехтин
350 мл. смлени домати (2 - 3 домата, нарязани на ситно)
2 глави лук
5 - 6 скилитки чесън
1 кубче бульон (телешки или зеленчуков)
1/2 ч.л. сол
1/2 връзка магданоз

  Зеления фасул се почиства, като се отстраняват двата края на шушулките, измива се и се поставя в тенджера. Налива се 1 литър вода и се посолява. Вари се до пълно омекване на фасула, след което той се изважда, оцежда се, нарязва се на парчета и се поставя в тавичка. Нарязаният на ситно лук се запържва в зехтина, добавя се филетирания чесън и след около 2 минути се добавят доматите. Слагат се и около 150 мл. отвара от фасула, бульончето и сместа ври на бавен огън около 15 минути. Прибавя се соса към фасула в тавичката, залива се с разбитите яйца, всичко се разбърква, подравнява и слага във фурна. Пече се на 220 градуса до запичане на яйцата (~ 20 минути). Ястието може да се консумира топло или студено, като в чиниите се поръсва с нарязания на ситно магданоз.

# 251
  • София
  • Мнения: 3 787
Малко леки постни рецептички,събрани от форума и от нета Laughing:

Салати:

Салата от макарони с броколи

Продукти:
250г макарони
150г броколи
3с.л. заквасена сметана
щипка сол
1с.л. зехтин
щипка суха мащерка
шепа зелени маслини

Приготвяне:
Макароните се сваряват, отцеждат се през гевгир и се изсипват в дълбока купа. Броколите се надребняват на розички и се слагат във вряща вода за около 5 минути. След готовност се добавята към макароните. В дълбок висок съд се разбиват с миксер или пасатор сметаната, 1с.л. зехтин, солта и мащерката. Към купата с продукти се добавят маслините и се овкусява със сметана. Сервира се в коктейлни, високи, широки чаши

Салата от летни зеленчуци

Продукти:
250г пресни сварени картофи
100г зелен сварен фасул
3 краставички
1с. л. зехтин за овкусяване
1/4 връзка магданоз
сол на вкус

Приготвяне:
Картофите се обелват и се нарязват на кубчета. Слагат се в дълбока купа. Краставичките се нарязват на колелца и се изсипват в купата. Добавя се сварения зелен фасул. Овкусява се със зехтин и сол. Магданоза се нарязва на ситно и салатата се обърква.

Лютика с печени чушки/MaR/

7 опечени и обелени чушки се нарязват на лентички,запържват се в олио и към тях се добавят 1,2 счукани скилидки чесън когато се свали от огъня,се добавя натрошеното или настъргано сирене

Картофена салата с гъби /Lindita/

Картофи /сварени нарязани/
Гъби
Печени пиперки
Кромид лук /или праз/

Гъбите се задушават предварително в мазнина с малко сол. Останалите продукти се нарязват и всичко се смесва. Слагат се подправки по личен вкус /червен и черен пипер, чубрица, индийско орехче и др./

# 252
  • София
  • Мнения: 3 787
Предястия:

ГАРНИТУРА  С ГЪБИ И МОРКОВИ/SIANA/

Продукти за 4 порции:
500 гр. пресни гъби (печурки)
300 гр моркови
1 голяма глава кромид лук
100 гр. белени слънчогледови семки
зехтин (олио)
магданоз
сол
черен пипер
кимион

В дълбок съд за задушаване се загрява зехтин. Лукът се нарязва на едро и съвсем леко се запържва. Добавят се нарязаните на средно дебели филийки гъби и моркови. Зеленчуците се задушават. Десетина минути преди да се свалят от огъня се добавят слънчогледовите семки и се овкусява с черен пипер и кимион. Гарнитурата се сервира топла и се украсява с пресен магданоз.

Ефектът от съчетаването на тези зелечуци се изразява в следното: Морковите поемат от вкуса на гъбите, а гъбите стават по-леки за консумация и леко "сладнят". Слъчногледовите семки придават ориенталски привкус.

ПЪЛНЕНИ ПРЕСНИ ДОМАТИ/SIANA/

Продукти за 6 порции:
6 големи твърди домата
За пълнежа:
250 гр. крема сирене (може и извара)
150 гр. сирене (леко изкиснато и изцедено)
1 малка глава кромид лук
чесън
черен пипер
пресен магданоз
пресен босилек

Доматите се измиват. Отрязва се капаче откъм дрьжката и се издълбава вътрешността.

Лукът, чесънът и босилекът се нарязват на много ситно. Добавят се крема сиренето (изварата) и сиренето и останалите подправки (без магданоза) и се разбърква добре с лъжица до получаване на хомогенна смес. Пълнежът трябва да има мека консистенция, но да не тече.

Доматите се напълват с получената смес и се гарнират с пресен магданоз. Поставят се в хладилника за кратко и се сервират охладени.

Това предястие е леко и е много подходящо за горещите летни дни.

Съвети: Ако се използва извара, трябва да се има предвид, че понякога тя съдържа голямо количество вода. За да не стане сместа течна, изварата трябва да се изцеди. Не се препоръчва разбиването на сместа с миксер.

# 253
  • София
  • Мнения: 3 787
Супи:

Супа с карфиол /Lindita/

1 глава карфиол
4-5 по-големи картофа
1-2 моркова
1 глава лук /или праз/
сол, черен, червен пипер, чубрица, къри, индийско орехче

Карфиолът се накъсва на розички, картофите се нарязват на дребно и се слагат с вода и сол да врят. Когато омекнат, се добавят морковите, лукът и подправките. Към края се слагат 1-2 с. л. растителна мазнина. Може да се поръси с магданоз.


Супа от тиквички /Lindita/

1-2 тиквички
1 глава лук
2-3 скилидки чесън
1 ч. ч. натрошено сирене
сол, черен пипер, чубрица, копър

Тиквичките се нарязват на дребно. Задушават се лукът и чесънът и се добавят тиквичките и подправките. Ври на тих огън. След като е готово, се слага натрошеното сирене.

# 254
  • София
  • Мнения: 3 787
Яйца:

Яйца със спанак/лапад

Продукти за 4 порции:
8 пресни яйца
200г спанак или лапад
1 връзка пресен лук
сол
червен пипер
200мл олио
1/3 връзка копър
100мл вода

Приготвяне:
Спанака се измива листо по листо и се нарязва на дребно. Лукът се изчиства и се нарязва на колелца. В тиган се сгорещява олио -100мл. Добавят се нарязаните спанак и лук и 100мл вода. Запържването става под капак около 20 минути. Добавя се сол и копър. В отделен тиган се сгорещява останалото олио и се изпържват яйцата. Поръсват се леко със сол и червен пипер. Сервира се в чиния като се слага по 2 яйца и лъжица от задушената зеления.
Вариант:
В случай че избягвате пърженото, може да забулите яйцата. Получава се като във вряща подсолена вода се счупва 1 яйце и след като се свари белтъка леко се изважда с решетъчна лъжица. След това се забулват и другите.

Общи условия

Активация на акаунт