Разделно хранене-рецепти/2/

  • 224 299
  • 302
  •   1
Отговори
# 270
  • София
  • Мнения: 3 787
Риба:

Печена бяла риба върху канапе от лук

Продукти за 4 порции:
•  1 бяла риба
•  4 глави кромид лук
•  3 скилидки чесън
•  50 мл олио
•  магданоз
•  1 лимон
•  1 с.л.мазнина
•  сол
•  черен пипер
•  дафинов лист

Начин на приготвяне:
Рибата се почиства, измива се добре, леко се посолява и се наръсва отвън и отвътре с лимонов сок и черен пипер. След това се пълни със смес от половин глава ситно нарязан лук, ситно накълцан магданоз, малко мазнина и щипка настъргана лимонова кора. Ако рибата не е блатна, от главата и перките с две чаени чаши подсолена вода се сварява бульон заедно с половин глава лук, няколко зърна черен пипер и парче дафинов лист.
Бульонът се прецежда, без да се претрива. Останалият лук, нарязан на филийки, се смесва със стрития в малко сол чесън и малко олио и се поставя на дъното на тава, в която ще се пече рибата. Върху тази подложка се слага рибата, намазва се с олио, покрива се с фолио и се пече 5-6 минути, след което фолиото се отстранява. Рибата отново се намазва с олио, пече се още 5 минути, обръща се, залива се с останалата мазнина и малко бульон и се пече още 10 минути при умерена фурна.
След като стане готова, се изважда, поставя е в продълговата чиния и се гарнира с маслини, кисели краставички и лимонови резенчета.
Сосът от печеното се разрежда с малко бульон, подправя се на вкус с черен пипер и лимон и се изсипва върху рибата.

# 271
  • София
  • Мнения: 3 787
Риба:

Печен сафрид

Продукти за 4 порции:
•   1 кг сафрид
•   1/2 ч.ч. растително масло
•   1 бучка (колкото орех) прясно масло
•   1 лимон
•   черен пипер
•   магданоз
•   сол

Начин на приготвяне:
Почистените и измити риби се нареждат в тавичка с коремчетата нагоре и в коремчето на всяка рибка се капват няколко капки лимонов сок и растително масло.
Заливат се с половината от мазнината и се пекат около 10 минути. Обръщат се, заливат се с останалата мазнина и се пекат още 6-7 минути.
Разпределят се на порции в затоплени чинии, поръсват се със стопеното масло и малко магданоз и се поднасят с четвъртинка лимон и маслини.

# 272
  • София
  • Мнения: 3 787
Пилешко:

Пилешки гърди със спанак

Продукти за 4 порции:

•800 гр. до килограм обезкостени пилешки гърди се разцепват странично и се пълнят с листа спанак
•посолява се и се прибавя черен пипер
Така приготвени, гърдите се завиват на руло.

Начин на приготвяне:

Могат да се пекат на фурна или на тиган с малко масло.
Отделно се задушават гъби с масло, сол и пипер.
За гарнитура се бланшират зеленчуци като тиквички, моркови, броколи.

# 273
  • София
  • Мнения: 3 787
Пилешко:

Пилешки бутчета на барбекю

Продукти за 8 порции:

•8 сочни пилешки бутчета
•2 супени лъжици стрити корени от джинджифил
•3 супени лъжици олио
•3 супени лъжици соев сос
•3 супени лъжици пикантен сос

Начин на приготвяне:

От джинджифила, олиото и соевия сос се приготвя марината.
Бутчетата се накисват в нея за една нощ.
След като бутчетата се извадят от меринатата, към нея се добавя пикантния сос.
Пекат се на скара около 30 мин., като няколко пъти се обмазват с маринатата.

# 274
  • София
  • Мнения: 3 787
Пилешко:

Пиле със зеленчуци

Продукти за 4 порции:
•   600 гр. пиле
•   5 с.л. олио
•   1 морков
•   парче целина
•   2 пиперки
•   1 глава лук
•   2-3 скилидки чесън
•   2 домата
•   зелен магданоз
•   сол

Начин на приготвяне:
Почистеното и измито пиле нарежете на порции.
В леко загрята мазнина задушете ситно нарязания лук, а след малко и нарязаните морков и целина.
Добавете пилето, посолете и залейте с топла вода до покриване. Варете на тих огън около 20 мин. Поставете почистените и нарязани пиперки. След малко добавете и обелените и нарязани домати.
Готовото ястие поръсете със ситно нарязан магданоз

# 275
  • София
  • Мнения: 3 787
Пилешко:

Печено пиле на скара, мариновано с лимонов сок

Продукти за 4 порции:
•   1 средно голямо пиле
•   сок от 2 лимона
•   1 глава чесън
•   черен пипер
•   кимион
•   сол

Начин на приготвяне:
Пилето се почиства и се измива, разрязва се по дължина откъм гръбнака и се обезкостява внимателно, като месото се отделя от костите с остър нож. Парчетата се начукват леко, посоляват се и се наръсват с кимион и черен пипер. Чесънът се счуква с малко сол и се разбърква с изцедения сок от лимоните. Парчетата месо се намазват с половината от сместа и се оставят да престоят около 1 час на хладно.
Пекат се на силна скара с дървени въглища.
Преди поднасяне се заливат  с останалата смес от лимоновия сок и чесъна.

# 276
  • София
  • Мнения: 3 787
Свинско:

Свинско с праз лук

Продукти за 8 порции:
•   700 гр. свинско месо
•   3 кг праз лук
•   1 глава лук
•   5 с.л. мазнина
•   1 с.л. доматено пюре
•   1 ч.л. червен пипер
•   черен пипер
•   чубрица
•   сол

Начин на приготвяне:
Лукът се нарязва на ситно и се задушава в мазнината. Прибавят се червеният пипер и месото, нарязано на парчета. Залива се с малко гореща вода и се оставя да поври, след което над него се нареждат нарязаните на 3-4 сантиметра по дължина стръкове праз.
След като се прибави и доматеното пюре, ястието се оставя да ври на тих огън докато остане само на мазнина.
Поднася се с чубрица или черен пипер и лимонов сок.

# 277
  • София
  • Мнения: 3 787
Свинско:

Свинско с праз

Продукти за 8 порции:
•   0,5 кг свинско месо
•   1 кг праз лук
•   бульон по избор или вода
•   червен
•   черен пипер
•   сол

Начин на приготвяне:
Месото се нарязва на малки парчета и леко се посолява. Прибавят се празът, нарязан на колелца и 1-2 с.л. от бульона. Задушават се отначало на слаб огън, а по-късно на силен огън, като се добавя по малко от бульона. Наръсват се с червения пипер и се варят до омекване.
Преди поднасяне ястието се наръсва с черен пипер.

# 278
  • София
  • Мнения: 3 787
Свинско:

Свинско бутче на фурна

Продукти:
•   свински бут около 2-3 кг.
•   2-3 с.л. олио
•   сока на 1 лимон
•   млян черен пипер
•   чубрица
•   сол

Начин на приготвяне:
Нацепете с остър нож бута отгоре на каренца. Поръсете със сол и черен пипер и поставете в тавата за печене с малко вода и мазнината.
Печете на силен огън (220 градуса) по половин час от всяка страна.
Продължете печенето на умерена фурна (180 градуса), като от време на време поливате със соса, докато месото се зачерви, след което намажете нацепената страна със лимоновия сок и запечете да хване хрупкава коричка.

# 279
  • София
  • Мнения: 3 787
Свинско:

Свински шишчета със зеленчуци

Продукти за 4 шишчета:
•   500 гр. свниско месо
•   4 чушки
•   бялата част на стрък праз
•   200 гр. печурки или други твърди гъби
•   1 с.л. олио
•   чубрица
•   червен пипер
•   кориандър
•   кимион
•   сол

Начин на приготвяне:
Месото се нарязва на кубчета. Чушките се почистват от семките след което се нарязват на каренца. Празът се нарязва на колелца с дебелина около 0,5 см. Гъбите се разрязват на половинки, а по-едрите се разрязват на 3 слоя.
Приготвят се шишчета като се редуват: късче месо, чушка, парченце гъба, праз и т.н.
Готовите шишчета се поръсват с подправките и се пекат на скара, като отвреме на време посредством четка се намазват с воден разтвор на олио, с разбъркани в него подправки.

# 280
  • София
  • Мнения: 3 787
Свинско:

Свински рулца с патладжани и доматен сос

Продукти за 1 порция:
•   0,2 кг свинско контрафиле
•   0,2 кг патладжани
•   3 скилидки чесън
•   1 връзка магданоз
•   4 с.л. зехтин
•   пипер
•   къри
•   0,5 кг домати или 0,3 л доматен сок

Начин на приготвяне:
Нарязваме патладжаните на филийки.Филиите запичаме на скара или тиган без мазнина.
Чесъна (2 скилидки), магданоза и подправките смесваме, пасираме или счукваме в хаванче до хомогенизиране.
Месото нарязваме на филии с дебелина 1 пръст и начукваме до по-тънко. Върху тях поставяме запечените патладжани, а в единия край успоредно на линията на сгъване поставяме чесновата паста. Загъваме на рулца и печем на скара.
За соса - запържваме в зехтин 1 скилидка чесън, добавяме доматения сок и пържим до сгъстяване. Овкусяваме със сол, лют пипер и зелени подправки според сезона.

# 281
  • София
  • Мнения: 3 787
Свинско:

Свински ребра на шиш

Продукти за 4 порции:
•   2 кг свински ребра
•   1 глава лук
•   50 мл олио
•   250 мл доматен сос
•   100 мл вода
•   50 гр. лимонов сок
•   3 с.л. "Уорчестър" сос /соев сос/
•   2 с.л. горчица
•   черен пипер

Начин на приготвяне:
Ребрата се нанизват на шиш, без да се режат, и се пекат на слаб огън, като се въртят. Лукът се пържи до омекване, добавят се останалите съставки и се варят на слаб огън 15 мин.
След като ребрата са се пекли 40 мин., мажат се обилно с приготвения сос и се пекат още 20 мин.

# 282
  • София
  • Мнения: 3 787
Свинско:

Книжен кебап по плевенски

Продукти за 5 порции:
•   1 кг свинско филе
•   250 гр. гъби
•   4-5 глави кромид лук
•   1 к.ч. бяло вино
•   125 гр. мазнина
•   1 червен домат или 1 ч.л. лютеница (пюре)
•   лютиви чушки
•   чубрица
•   черен пипер
•   сол

Начин на приготвяне:
Нарежете месото на хапки, като за шишчета, и към него прибавете ситно нарязаните лук, домати и гъби, черният пипер, чубрицата, виното и сол на вкус. Оставете сместа да престои 24 часа на гладно място.
В 5 хартии, намазани с мазнина, сложете по 1/5 от сместта и добавете по 1 люта пиперка. Увийте кебапа в хартията и изпечете.
Ястието се поднася топло.

# 283
  • София
  • Мнения: 3 787
Супи:

Манастирска гъбена чорба

Продукти за 1 порция:
•   500 г гъби
•   3-4 с.л. брашно
•   връзка магданоз
•   1/2 к.ч. олио
•   сол
•   черен пипер

Начин на приготвяне:
Гъбите се измиват и нарязват, заливат се с вода и се варят.
Когато са почти уврели, се прибавя запърженото брашно, посолява се и се оставя да поври още.
Когато супата е готова, се наръсва с черен пипер

# 284
  • София
  • Мнения: 3 787
Постни:

Зеленчуци по китайски

Продукти за 4 порции:

няколко листа или сърцето на китайско зеле
1 стрък праз
1-2 моркова
1 червена чушка
1 зелена чушка
100 гр малки печурки
2 с. л. олио
1-2 с. л. соев сос
2-3 капки лют сос


Начин на приготвяне:

Изчистете и измийте зеленчуците. Нарежете морковите, китайското зеле, праза и чушките на тънки ленти. Обелете печурките, отрежете около 1 мм от пънчето и ги разрежете на четири.

Изсипете мазнината в загретия тиган и запържете морковите за 1 минута. Добавете праза за 1-2 минути, докато си смени цвета, прибавете чушките, соевия сос и още малко мазнина. Разбъркайте леко сместа и прибавете гъбите и китайското зеле.

Овкусете със соев сос и лютив сос по вкус.

Общи условия

Активация на акаунт