Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Сдружение "Зачатие"

 • 2 100
 • 5
 •   1
Отговори
 • Враца
 • Мнения: 4 677
Защо и кога се създаде сдружение “Зачатие”?

Болните хора говорят за своите болести. Защото ги боли, защото имат нужда от грижа, защото се стремят да привлекат съчувствие. Но има група хора, които се страхуват и срамуват да говорят за своите проблеми и по тази причина страдат от неволните коментари на околните, както и от безразличието на обществото.

Не е пресилено, че за над 200 000 двойки в България желанието за собствено дете не е просто блян. То е борба - ежедневна, ежечасна, болезнена и скъпо струваща. И, за жалост, често завършваща с неуспех. Те не могат да се интегрират добре в обществото, защото всички техни приятели и връстници имат деца и разговорите и общуването с тях са по-различни и се въртят около децата. Проблемът е много дискретен и личен, а същевременно мащабен, че те нямат сили да се справят с него.

При повечето заболявания хората не крият своята диагноза. Те правят асоциации, сдружения, общества, борят се за своите права, излизат пред медиите. Ако не друго, поне говорят помежду си и се подкрепят. А за съжаление при бездетните двойки, това няма как да стане. Те имат единствено интернет-сайтовете и форумите, където могат да споделят своята болка. Стига се дотам, че дори лекарите не могат да разчитат на подкрепа и съдействие от страна на пациентите си.


Сдружение “Зачатие” е израз на готовността на тези млади семейства да излязат от тъмния ъгъл на своята болка и изолация и да кажат на обществото “България има нужда от деца, а най-голямото щастие за нас би било да ги създадем и обичаме.”
На 06.03.2004 г. в София бе проведено учредително събрание, на което бе решено да се създаде и учреди сдружение “Зачатие”, което да обедини, подпомогне и информира семействата, които не могат да имат деца без провеждането на редица изследвания и лечение.
В какво се изразява неговата дейност?

Дейността на сдружението се изразява в следното: осигуряване на подкрепа при сформирането на политиката за намаляване на демографския срив и увеличаване на осведомеността на българските граждани по проблемите на репродуктивното здраве.

За дейността на Сдружението важат разпоредбите за сдруженията с нестопанска цел, съществуващи в законодателството на Република България, устава на сдружението и приетите въз основа на тях решения на висшия орган на управлението му. Сдружението ще осъществява дейността си в сътрудничество със сродни български и чуждестранни организации, с български държавни органи и организации, както и с представители на частния бизнес. То осъществява своята дейност на основата на общо демократични и хуманни принципи.


Кои са основните цели на сдружението и какви са средствата за постигането им?

Основните цели на сдружение “Зачатие” са следните:

 Сътрудничество между различните български и международни институции за промени в законодателството по отношение на репродуктивното здраве и фертилитета;

 Популяризирането на проблемите на репродуктивното здраве и налагането на тези проблеми в обществения дебат;

 Разработването на планове и стратегии за борба със стерилитета, както и тяхното изпълнение;

 Сътрудничеството и посредничеството между бездетни семейства и институциите за осигуряване на подкрепа и постигане на консенсус по проблемите на репродуктивното здраве;

Какви дейности може да развива сдружението?

Сдружението може да развива всякакви разрешени от закона дейности, за осъществяване на целите и задачите като:


 Разработва програми за борба със стерилитета;

 Участва в разработването и управлението на проекти свързани със репродуктивното здраве на населението;

 Подпомагането на членовете на сдружението и други заинтересовани лица в намирането на пътя за борба със стерилитета и осъществяването на контакти в страната и чужбина;

 Участие в съвместни проекти с други организации от страна и чужбина и представянето на чужд опит пред българската общественост;

 Съдействие за предоставяне на специализирана професионална подкрепа и предоставяне на финансови средства за бездетни семейства;

 Представителство на бездетни семейства пред български и чуждестранни институции и изработване на стратегия за защита на интересите им;

 Организиране на семинари, курсове, дискусии и други подобни мероприятия за повишаване на нивото на здравната култура и профилактиката на репродуктивните заболявания;

 Организиране на издателска и рекламна дейност, посредничество и партньорство със сродни сдружения в страната и чужбина;

 Създаване на бази данни за здравни заведения, клиники, лаборатории и други, за информиране на бездетните семейства;

 Установяване на клинична пътека за диагностициране и лечение на заболяванията, водещи до стерилитет;

 Откриване на регионални кабинети по стерилитет и лаборатории за най-необходимите изследвания за установяване на репродуктивни проблеми в по-малките населени места;

 Подпомагане на институциите за преразглеждане на процедурите по осиновяване;

 Участие в телевизионни и радиопредавания;

 Други дейности, които способстват за постигане на целите на Сдружението.

Кой може да бъде член на нашето сдружение?

Членове на сдружението могат да бъдат български и чуждестранни юридически (фирми) и дееспособни физически лица, които приемат неговия устав, заплатят членския си внос и желаят да помагат за развитието му. Отворени сме към всички, които желаят да подкрепят семействата, поели по трудния път на борбата с безплодието, към специалисти в областта на репродуктивното здраве, стерилитета, лекари, представители на обществени организации, медии, представители на бизнеса, хора минали по този път и желаещи да вдъхнат кураж на тези, които сега поемат по него и към всеки, който е добър и съпричастен човек с отношение и разбиране към болката на другите.


Проблемите на стерилитета засягат всеки един българин, защото това са въпроси, които касаят нашите деца, нашето бъдеще. Въпроси, на които всеки гражданин трябва да даде своя отговор пред обществото.
За контакти и желание за членство пишете на електронната ни поща за допълнителна информация:

zachatie@zachatie.org

# 1
 • Враца
 • Мнения: 4 677
линк към устава на сдружението:
http://zachatie.org/modules.php?name=ustav

# 2
 • Sofia
 • Мнения: 1 485
Голямо Браво на всички вас, които сте инициирали и реализирали тази чудесна идея!!!

Много малко от т.нар. неправителствени организации у нас са създадени с благородни намерения!

Още по-малко са тези, които работят в полза НА ЖИВОТА. Броят се на пръстите на едната ръка.

Затова ви се възхищавам! Желая ви от все сърце успех и разчитайте на пълната ми подкрепа и помощ /доколкото мога/.

# 3
 • Мнения: 4 322
За членство е необходимо да попълните следния формуляр:

http://www.zachatie.org/forma_molba.pdf

Това е формуляр във формат pdf, който можете да изтеглите, разпечатате, попълните, подпишете и изпратите на адреса на сдружението. За да отворите този формуляр Ви е необходима програмата Acrobat Reader. Необходимо е, преди да подадете своята молба за членство, да се запознаете с устава на "Здружението".

София 1220, България
ж.к. “Надежда”, кв. “Триъгълника”,
ул. “Захари Стоянов”, N 1
Сдружение “Зачатие”
Председател: Оливера Борисова
тел: 0888 75 80 90

В указани към края на месец март 2004 г. срок и банкова сметка ще можете да заплатите членския си внос към сдружението, който е в размер от 3 лв. месечно за физически лица и 20 лв. месечно за юридически (фирми) и се изплаща всеки месец до 10-то число, следващ този месец, за който се отнася.

Членове на сдружението могат да бъдат български и чуждестранни юридически (фирми) и дееспособни физически лица, които приемат неговия устав, заплатят членския си внос и желаят да помагат за развитието му. Отворени сме към всички, които желаят да подкрепят семействата, поели по трудния път на борбата с безплодието, към специалисти в областта на репродуктивното здраве, стерилитета, лекари, представители на обществени организации, медии, представители на бизнеса, хора минали по този път и желаещи да вдъхнат кураж на тези, които сега поемат по него и към всеки, който е добър и съпричастен човек с отношение и разбиране към болката на другите.

# 4
 • Мнения: 4 322
Булбанк АД
клон Калоян
адрес - офис Надежда
в полза на Сдружение Зачатие

в лева - 1076178646 банков код 62176307
в долари - 1175594410
в евро - 1475641576

# 5
 • Мнения: 4 322
Lenny:

Сдружение "ЗАЧАТИЕ" е вече съвсем легитимна структура. Има Управителен съвет и Председател - това е Уайлдбери и вие всички я познавате, или поне тези от вас които пребивават тук в клуба. Вече имаме благодарение пак на нея банкови сметки, и всичките ни документи са изрядни.
Движението вече има и първите си медийни изяви. В две предавания ВТК отрази създаването на нашето сдружение и срещата ни със НЗОК. В сряда аз и Уайлдбери бяхме на интервю във в.Новинар, а предишната седмица тя е била във в. "Вестник за жената"
В тази връзка ми се ще да споделя един шокиращ за мен факт.
На интервюто ни във в.Новинар журналистката, която ни интервюира г-ца Соня Спасова ни зададе логичния въпрос колко члена има сдружението в момента.
Бях шокирана и озадачена, когато Уайлдбери оповести броя на реалните членове на сдружението - 30 души.
Момичета, това е несериозно ако искаме да си помогнем, ако искаме да има полза от това сдружение. Да можем да имаме истинска сила членската ни маса меко казано трябва да е доста по-височка. В противен случай може би пък г-жа д-р Емилия Ташева беше права като каза на срещата ни с НЗОК, че хората с този проблем са единици
Толкова много хора влизат в сайта всеки ден - Сигнус може да каже точната цифра. Толкова много хора всеки ден си пишем тук във форума. А какво излиза на финала, че членската ни маса е всичко на всичко 30 човека.
Никой няма да ни вземе насериозно, нито нас, нито проблема ни ако не се обединим не само на думи но и на дела!!!
Помислете върху това.
В момента най-трудната част по организацията изнесоха Уайлдбери, Албена и Миряна.
Нека всеки един помисли, с какво може да помогне.
Търсим рекламодатели за сайта ни - помислете за ваши бизнеспартньори и познати, които биха дали пари за реклама в нашия посещаван сайт.
И около сайта и около сдружението има все още много работа, нека който може и най-вече който има желание да се включи защото засега си работим 10-тина души.
Желая ви весел уикенд

Общи условия

Активация на акаунт