Колоноскопия без упойка

• 21 476
  • 105
  •   2
Отговори
# 90
В "Софиямед" правят изследването (аз правих гастро + колоно уж) и като се освестиш, след 15-20 мин., си тръгваш. Вече друг е върпосът колко добре е направена и направена ли е.

Последна редакция: вт, 23 дек 2025, 18:03 от anmasu

# 91
Ако толкова имате съмнения дали въобще под упойка правят колоноскопия, изберете си свястна болница и екип. Др. Сираков в Стара Загора е добър вариант.
И да си буден докато правят процедурата, ще знаеш че я правят, но не и какво са направили. Видяли ли са нещо, какво е, изрязали ли са го до чисто.
При докторите винаги е на късмет работата Simple Smile
Но явно вече се знае, че колоноскопиите са машина за пари, под път и над път се прави тази брутална процедура. А трябва да се прави само ако има съмнения, симптоми и с ехограф или скенер е видяно нещо съмнително.

# 92
Ами не е точно така - всеки добър ехографист казва, че кухите органи (стомах, черва) не могат да се видят добре с ултразвук, а колко хора правят скенер просто ей така?
Плюс това, има функционални състояния, които   освен с колоноскопия, трудно ще се диагностицират с друг метод/ подход.
И не на последно място, са хората с анамнеза за фамилна обремененост, при които препоръката е след определена възраст да правят изследването.
Медицината си е бизнес в България и в това няма съмнение, затова наистина трябва да попаднеш на свестен и кадърен лекар, и да не правиш излишни (а понякога и вредни) процедури.

Последна редакция: ср, 24 дек 2025, 16:14 от anmasu

# 93
  • Бургас
То няма интубация, само заспиване е.

Как така няма интубация? Ами ако имаш проблеми с дишането? Например изкривена носна преграда, която не ти позволява да дишаш през носа. Няма ли да се задуши човек? Аз нямам предвид обдишване с апарат. Има частична интубация, при която пациента диша самостоятелно, но през тръба.

# 94
Няма интубация, какви тръби? Упойката е лека венозна упойка. Аз правих на частно амбулаторно комбинирана гастроскопия + колоноскопия.
 Общо продължи 30 минути, като ми беше премахнат и полип по време на колоноскопията.
Само лека сънливост има след излизането от упойката.
Прибрах се в къщи с автобус, съвсем сама, след процедурата.

# 95
  • Germany
То няма интубация, само заспиване е.

Как така няма интубация? Ами ако имаш проблеми с дишането? Например изкривена носна преграда, която не ти позволява да дишаш през носа. Няма ли да се задуши човек? Аз нямам предвид обдишване с апарат. Има частична интубация, при която пациента диша самостоятелно, но през тръба.

Не дишате през тръба по време на колоноскопия, просто сте заспали.

# 96
Съвсем лека упойка поставят, обикновено пропофол. Пациентът е на ръба на будността, някои сънуват и си мърморят под носа. Анестезиологът ги разпитваше какво са сънували, казваха че сънували хубави неща, най-често че са на плажа край морето.

# 97
  • Бургас
Аз както си похърквам заради моята изкривена преграда ще има да ми се смеят.

# 98
В нормалните болници и гастро и колоноскопията вече се правят с Пропофол. Лека упойка, с която са замаяни или приспани с действие около 15- 20 минути. Не ингубирани.
Пациентите се събуждат и след няколкочасов престой си тръгват.

# 99
И на мен упойката ми беше пропофол.

# 100
Аз също съм с изкривена носна преграда. Имам три манипулации с такава упойка.

# 101
  • гр.София
В "Софиямед" правят изследването (аз правих гастро + колоно уж) и като се освестиш, след 15-20 мин., си тръгваш. Вече друг е върпосът колко добре е направена и направена ли е.

При кой лекар в Софиямед правихте манипулациите?

# 102
А да попитам, очаквах, че при колоноскопията ще ми вземат тъкан за изследване ( биопсия). А виждам в еприкризата,че това никъде не фигурира и явно не е направено.Много ме е яд, че съм пропуснала да го уточня предварително, но не следва ли да е практика при такова сериозно изследване,това да се прави профилактично, дори и при огледа нещата да изглеждат ОК. Малко съм разочарована, а дълго избирах специалист ...

# 103
Тъкан се взема за анализ за хеликобактер пилори - слагат я в един реактив и гледат дали си сменя цвета. Става за минути. Виж дали пише нещо за хеликобактер и ако да, значи са взели проба. Иначе няма за какво да се взема такава проба. Ако очакваш нещо за рак, то само ако се види нещо се взема баш от мястото, а ако не се вижда каква полза да вземат от някъде си?

# 104
Тъкан се взема за анализ за хеликобактер пилори - слагат я в един реактив и гледат дали си сменя цвета. Става за минути. Виж дали пише нещо за хеликобактер и ако да, значи са взели проба. Иначе няма за какво да се взема такава проба. Ако очакваш нещо за рак, то само ако се види нещо се взема баш от мястото, а ако не се вижда каква полза да вземат от някъде си?

За Хеликобактер не е ли при гастроскопия?

Ами...не знам,.аз някак така очаквах, че протича изследването, с включена биопсия, в крайна сметка нали тя носи най- точно съдържание на ниво клетки? И предвид, че е черво и трудно се преглежда ей така...

Общи условия

Активация на акаунт