Родителски неволи

• 16 487
  • 364
  •   1
Отговори
# 120
Ми в Пловдив не е -всичко е на 15 мин. Всъщност колата му трябва за да сваля момичета. Това той го е казал.

В Пловдив всичко било на 15 минути....алелееее! Това да не ти е Чепеларе?
Дано не ги раздуваш такива и на сина ти.

Като нямаш пари- кажи му го и нека бабата се оправя- предложила е жената.

Но с такива обяснения- гаджета, 15 минути и другите дивотии- просто издишаш. Не виждам момчето за какво да примира да те чува като явно отношението ти цялостно е такова- изискващо и неуважително.
хаха, много свойски ми говориш, все едно се познаваме. И да квартирата му е на 15 мин от университета, карта за транспорт има. Въобще не издишам, за мен това са пари директно хвърлени на боклука. Със зор мога да си позволя да поемам разходи за кола, а нужно ли е?

Последна редакция: пт, 15 мар 2024, 19:28 от Bory Ana

# 121
  • Между гори и планини
Ами не е! За 15 минути пеша, няма да му се счупят крачката. Обяснете му финансовото положение . Този разговор отдавна е трябвало да го проведете.

# 122
Ама защо изобщо се говори за това ти да поемаш разходите за колата? Синът като е на зор - да плаща. Може да се хване на работа, няма да е първият, все нещо ще изкара и ще влага в колата. Бабата като иска да му даде кола, да даде, но след това младежът сам да се оправя. Нищо няма да му стане, тъкмо да свиква.

# 123
Може момчето да се е държал не както трябва с майка си, ако тя го е навиквала и обиждала.
Бих уважила, че са го приели в трудна специалност, значи е умно момче, също ще се радвам, че си има приятели, а не да ги наричам богаташчета и повече ще му се доверя.
Баба му да му даде колата и да му плаща първата година по 120 лв за гориво и ГО, докато не почне да изкарва някакви пари. Това, ако го уважавате, разбира се. С подигравки и цветист език само го отдалечавате от вас.
И аз имам син и съм го издържала изцяло в чужбина първите даже 2 години, заради тежката му специалност.
Радвах се, че си хвана гадже, иначе в началото беше трудно без приятелите.
След това си идва всичко на мястото, поемат си живота в свои ръце.

# 124
Да му вземат, но със скандали убеждаването е малко вероятно. Особено като нямат финансови възможности за обслужване на още една кола. Едва ли не е наясно, но понеже приятелите му са с по-големи възможности, натиска и неговите, без да му пука колко ще им струва това.

Попадна в богаташка среда, деца на по 19 г. всичките с коли. Нон стоп излизащи по заведения...
Друго се замислих - чай ли пият по тези заведения, та ходят с колите? Като знам ние какво правехме през студентските години...

# 125
  • София
Всеки ден ги виждам по заведенията в Ст. град. Насядали с наргилета и чаши не с чай... Не знам кой е с кола после. Но масово и до Лидл, и до Кауфл. ходят с колите.
Още 80-те години докато следвах във В. Търново масово момчета от селски произход бръмчаха навсякъде с Лади. И да, котираха се на първо място сред колежките.
Като нямат възможност  родителите - няма какво да се направи.
Да учи е важно сега.
А за обаждането и вдигането на тел. според мене ако спрат да го търсят постоянно - той сам ще започне да се обажда. Все ще иска да каже нещо, поне на братчето.

# 126
Дъщеря ми е на 19, първокурсничка. Живеем в един град, но тя е на общежитие. В стаята й съм стъпвала два пъти в началото да нося багаж и толкова.
И за мен беше трудно да скъсам пъпната връв, но го направих. Това скъсване трябва да го направите вие, иначе - както виждате - боли повече.
Дъщеря ми работи и учи. Ако иска глезотии,  купува си ги сама.
Преди две седмици се прибирахме с компания от кръчма, видях я понесла се с торба храна към общежитието след работа, гушнах я...и я оставих да се прибира сама в тъмното. Сърцето ми се скъса.
Тя ми е сложила лимит, че ще се обажда веднъж седмично. Признавам, че следя в месинджър кога е била активна, за да съм спокойна, че се е прибрала от работа,  но се съобразявам с ветото и напоследък тя ме търси много по-често Grinning
От време на време се появява с една чанта пране, опразва хладилника или идва да спи вкъщи след някой купон, обикновено когато не сме вкъщи през уикенда.
Почти всяка седмица каним нея и доведения й брат на вечеря с готвена храна и после всеки в къщата си.
Отчет всеки ден според мен е прекалено. Вашите изисквания към него са прекалени точно толкова, колкото и неговите тръшканици да му купите кола.
Надявам се да намерите баланса.

# 127
Мале, Вие способни ли сте на някакво елементарно мислене, хора? Той учи медицина и трябва да учи, не да работи. Заради мисленето на такива като вас, този форум е пълен с хора със здравни проблеми, посетили няколко лекари или зъболекари и пак без да знаят кое е правилното решение. Некадърник до некадърник. Един отпечатък не могат да вземат правилно в днешно време. Плащаш им 500 лв. за корона и тя пада след две седмици. Ползваш втори да оправи грешката на първия зъболекар, а понякога и трети, за да оправи на втория. Страшно некадърни са. Не ви слушат главите грам. Родителите са длъжни, по закон, освен че и по съвест, да издържат детето си, докато е студент. Ей заради такова мислене като вашето - работи за сметка на ученето, гледай парите и да можеш да кажеш, че си самостоятелен, а не образованието, вече е много по-рисково да се търси помощта на лекари, отколкото да не се посещават. И ще продължават хората да питат в бг мама кое е правилно за здравето им, защото медицинските лица си противоречат сериозно и когато е трябвало да учат, те са се занимавали с друго. Това е направо престъпление. Да си гледа учебниците и да учи, за да бъде полезен един ден, а не да вреди с невежеството си на страшно много хора.

Последна редакция: пт, 15 мар 2024, 20:17 от Rumi11111

# 128
Напълно права си, но що се отнася до издръжката. Аз самата съм издържала моето дете и не е работила като студентка. Колата обаче вече е екстра, глезотия, отиваща отвъд издръжката.

# 129
Глупости на търкалета. Имам близки приятелки, които следваха медицина (МУ София) и от много рано започнаха работа. Бяха достатъчно съвестни и умни, за да не оставят работата да вреди на обучението им. А в случая младежът нито учи като хората (късат го), нито бачка.

# 130
Може момчето да се е държал не както трябва с майка си, ако тя го е навиквала и обиждала.
Бих уважила, че са го приели в трудна специалност, значи е умно момче, също ще се радвам, че си има приятели, а не да ги наричам богаташчета и повече ще му се доверя.
Баба му да му даде колата и да му плаща първата година по 120 лв за гориво и ГО, докато не почне да изкарва някакви пари. Това, ако го уважавате, разбира се. С подигравки и цветист език само го отдалечавате от вас.
И аз имам син и съм го издържала изцяло в чужбина първите даже 2 години, заради тежката му специалност.
Радвах се, че си хвана гадже, иначе в началото беше трудно без приятелите.
След това си идва всичко на мястото, поемат си живота в свои ръце.
А вие защо си мислите, че баба му ще е във възторг да плаща пари за бензин на внука. Аз знам, че няма да го прави. Ева + знам и съм съгласна с всичко казано от Вас. Сега остава и да свикна Simple Smile Герани така сме почнали да правим. Ако се обади, обади. Друга тема, че аз си изтерясвам, но факт е, че лека полека се адаптирам. По обяд звъни и вика бе тая седмица не можах да звъня много, че бяхме всяка вечер навън и не беше удобно.  Звъня да се чуем.  Сега се прибра кротко и тихо, няма скандали. Чак ми е странно, ма тая седмица били без колоквиуми и каталясали от купонясване.

Последна редакция: пт, 15 мар 2024, 20:30 от Bory Ana

# 131
  • София
Аз също смятам, че студентите трябва да учат, не да работят и трябва да ги издържаме. Но за базовите неща, както написах и преди- да има къде да живее и какво да яде. Нататък за кола, кръчма и мацки - все неща, които не са задължителни - родителят няма задължение.
При нас работи поне.

# 132
Мале, Вие способни ли сте на някакво елементарно мислене, хора? Той учи медицина и трябва да учи, не да работи. Заради мисленето на такива като вас, този форум е пълен с хора със здравни проблеми, посетили няколко лекари или зъболекари и пак без да знаят кое е правилноро решение. Некадърник до некадърник. Един отпечатък не могат да вземат правилно в днешно време. Плащаш им 500 лв. за корона и тя пада след две седмици. Ползваш втори да оправи грешката на първия зъболекар, а понякога и трети, за да оправи на втория. Страшно некадърни са. Не ви слушат главите грам. Родителите са длъжни, по закон, освен че и по съвест, да издържат детето си, докато е студент. Ей заради такова мислене като вашето - работи за сметка на ученето, гледай парите и да можеш да кажеш, че си самостоятелен, а не образованието, вече е много по-рисково да се слушат лекари, отколкото да не се посещават. И ще продължават хората да питат в бг мама кое е правилно за здравето им, защото медицинските лица си противоречат сериозно. Да си гледа учебниците и да учи, за да бъде полезен един ден, а не да вреди с невежеството си.
Родителите са длъжни да хранят детето си докато навърши пълнолетие. Оттам нататък не са длъжни нищо да правят, то е длъжно да изпълнява задълженията си на порастнал, а не само да се възползва от правата на такъв. Некадърните зъболекари са некадърни не защото им се е налагало сами да си плащат ученето, а защото нямат достатъчно капацитет за такива, имат само желание за големите пари.

# 133
"Нямаме възможност да ти купим/да поддържаме кола". Аз съм отгледана доста бедно от майка-вдовица и честно казано такива фасони са ми непонятни.

# 134
Аз също смятам, че студентите трябва да учат, не да работят и трябва да ги издържаме. Но за базовите неща, както написах и преди- да има къде да живее и какво да яде. Нататък за кола, кръчма и мацки - все неща, които не са задължителни - родителят няма задължение.
При нас работи поне.

Абе, не съм съвсем съгласна. Джобните пари за нормална доза забавления влизат в издръжката. Освен това ако е момиче е опасно да бъде оставяно без пари и да се налага да я черпят по заведенията.

Общи условия

Активация на акаунт