Родителски неволи

• 16 517
  • 364
  •   1
Отговори
# 165
Чакам втора серия, в която се появява и гаджето вещица.

Купете кола на момчето и спрете да му пилите, че света ще свърши, ако не ви звъни през 5 минути. Всяко приложение показва, когато някой е на линия. Щом е на линия значи е жив, като свърши парите, чистите дрехи или си пореже пръста ще ви се обади. Ако ви е трудно да го повярвате спомнете си колко ви липсваха на вас родителите ви докато ходехте по купони и гаджета навремето.

# 166
  • София
Скрит текст:
Успех! С повече позитивизъм и пространство в отношенията всичко ще се нареди.

Относно колата - не сте длъжни да купувате, но не ти вярвам, че той е правил СКАНДАЛИ по темата.  Сигурно е започнал в тази насока, че иска кола, че всички други имали и тн, както понякога децата се опитват да поискат нещо от родителите. Предполагам, че с изискващите си и снизходително-принизяващите си упреци си влошила опита за разговор. Самият факт как говориш за сина ти..., разбирам го, че не изпитва нужда да се обажда всекидневно.

# 167
Скрит текст:
Успех! С повече позитивизъм и пространство в отношенията всичко ще се нареди.

Относно колата - не сте длъжни да купувате, но не ти вярвам, че той е правил СКАНДАЛИ по темата.  Сигурно е започнал в тази насока, че иска кола, че всички други имали и тн, както понякога децата се опитват да поискат нещо от родителите. Предполагам, че с изискващите си и снизходително-принизяващите си упреци си влошила опита за разговор. Самият факт как говориш за сина ти..., разбирам го, че не изпитва нужда да се обажда всекидневно.
О, повярвай Simple Smile за да говоря така за сина ми, определено си има причина.  Аз имам и други момче, вярно може би още не го е подхванал пубертета, но там нищо лошо не можем да кажем Simple Smile Междудругото знам и за синче на една позната, което посяга на родителите си. Какво ви учудва, че моят син вдига скандали. Въобще не преувеличавам. Това са две седмици по три дена от петък до неделя разправии. Явно много се беше навил за тази кола и изведнъж получи неочакван отпор. Ето вчера се прибра и няма скандали. Няма как да си изтривя душата.

Последна редакция: сб, 16 мар 2024, 09:53 от Bory Ana

# 168
Ако ти прави скандали за такива неща, обвинявай себе си, че така си го възпитала. Не може да тропа с краче и да получава винаги всичко. Ако му задоволявате всяка прищявка, нормално е да бъде лигльо, който не може да се оправя сам.

# 169
  • Пловдив
ЖДНБ, колата била задължителна за младеж на 19 и мама трябва да му я купи! И да му плаща бензина вероятно. Няма да се мъчи милото дете да ходи на лекции с градския транспорт, я, и хрупкавите кифли (лаф на ММ) да го заобикалят отдалеч!

Аз бих се притеснявала, че не учи, но ако му дойде акълът - дойде, не е малко дете да го принудиш с наказание.

----

Само да кажа, че "законът за издръжка до 25" изобщо не е нов, даже си е доста стар, а за драмата с дънките "Страдивариус" сега отивам да чета.

-----

Офтопик. Това "всички имат коли" е като на моята третокласничка, преди да и купя телефон - "всички имат телефони". Както всички освен нея имаха, така после "пък на П. майкито....". На брат ми щерката на тая възраст същата работа - "всички имат мобилен интернет", после "аз си шервах връзката с тоя и оня, че те нямат". Ама някак не сме трети клас на 19. Като динозавър на вече 48 категорично не мога да си представя, при положение, че аз при наличие на кола доброволно и без мъка ползвам редовно обществен транспорт, та и двукрако придвижване, че 19-годишните не можели.

Последна редакция: сб, 16 мар 2024, 10:33 от Магдена

# 170
Такова неприятно отношение към големия син демонстрирате, че ми е ясно защо получавате това отношение. А, да сравнявате двете деца никога не води до нещо добро, нито за вас, нито за взаимоотношенията между децата. От седмокласника предстои да се видят изпълнения, тепърва все пак.

# 171
  • София
Трите ни големи деца работят от 16-годишни, различни неща, знаят цената на труда и не са си позволили да искат повече от това, което ние сме преценили да дадем. Дано и двете малки да са така един ден.
Двете най-големи завършиха висше образование в чужбина. Медицински специалности. Първите 1-2 г работеха неквалифициран труд, после по специалността си. Стаж срещу заплащане.
Кола им купихме през ковид, когато забраниха полетите и трябваше да пътуват. 1 на двете, а после те се разбраха да остане на едната, другата си купи една малка втора ръка, което за Рим е по-добър вариант.
Чувахме се веднъж на 1-2 дни по Вайбър или само си пишехме, когато са свободни. Никога не ми е хрумвало да изисквам да звънят всеки ден. Сега са семейни и си пишем 2-3 пъти в седмицата, колкото да знаем, че всички сме добре.
Предстои третата ни дъщеря да замине следващото лято. Няма да очаквам да звъни постоянно, ще работи (едната ѝ сестра се е уговорила с приятели да работи при тях на рецепция в хотел), няма да получи кола (поне не без наличие на забрана за полети) и ще очаквам да е разумна (да не обикаля по кръчми, а да учи).

Децата растат, отделят се и не може нито ние, нито те, да очакваме нещата да са като преди да се отделят.
Ако пък наше пълнолетно дете си позволи скандал с нас, заради някакви претенции и изисквания, това ще е последната ни среща. Категорично. Без да се успокоявам, че други деца посягат на родителите си и може и по-зле.

Дънките Страдивариус пропуснах как се появиха, но са като дънките Бебешка, Зара и т.н. Пълни боклуци.

# 172
  • Пловдив
Разочарована съм, не открих клю-клю-драма в "Страдивариус". За мен това е средна ръка марка конфекция (или е друго?), от която имам всъщност само едни карирани гащи за офисна работа, а флипът нещо луксозно ли трябва да е, или обратно? Flushed

# 173
  • София
Лукс за плебеи. Консуматив.

# 174
  • Бургас
А беше време, когато Страдивариус бяха цигулки.... Еххххх😁

# 175
  • Пловдив
Не съвсем по темата
Цитат
Всеки ден минавам по няколко пъти покрай денталният.
Ами не всички са с коли, паркинга не е голям, няма къде да се разминеш.
Аз съм израснала в района, и майка ми живееше там. Искрено не мога да разбера на кой нормален му харесва да се бута там с кола, ама... Същото важи и за целия център на Пловдив и изобщо на всеки по-голям град.
Още приживе на майка ми разни млади келешчета с коли с хасковска и старозагорска, и всякаква друга регистрация паркираха по дворовете на нашите кооперации и заявяваха: "където си искам, там ще паркирам". Майка ми слизаше да се разправя, а аз се разкъсвах между неприязънта към мислене тип "улицата пред къщата ми е моя", която например на мен често ми пречи да намеря на свой ред място за паркиране в съседен град, където работя и ми се налага да бъда с кола, и също такава неприязън към студентите, които не че са разглезени, ами колата е необходимост, а градският транспорт и пешеходството са им под класата. Аз съм си, нали, хейтърка.

Ако не развозвах по същото време деца и не пътувах до работа и ако нямахме двор, където все пак благодарение на комшийски скандали се намираше по някое място за паркиране, само с опрян пистолет щях да ходя там с кола. Или за превоз на тежък багаж, или на майка ми. Ама 'секи сам си преценя. Който си изкара сам пари за кола, да си купи и да се вре по улиците с коли една върху друга.

# 176
Който иска намира начин. Младежа явно не иска, иначе до сега да си е намерил почасова работа, има и онлайн, в удобни часове, след лекциите си. Малко от малко да облекчи родителите си, да стане по- самостоятелен и отговорен. Дори уроци по биология и химия може да дава, на ученици онлайн. Когато търсих учителка по математика за сина ми, в сайта на учители.бг имаше и студенти които помагаха на по- малки ученици - 7,8 ,9 кл. Все пак с това е кандидатствал, трябва да му е лесна и позната материя. И така от квартирата, през компютъра и чрез знанията си, честно да изкараш някой лев. Въобще, който иска, начини има.
Малкият ми син на 10 години чистеше входа на блокчето в което живеехме във Варна, сам си купи първият телефон и сам всеки месец си плащаше сметката, събираше си пари и си купуваше Лего. И беше много горд и щастлив. Аз също.

С чистене на входче, в четвърти  клас, евала. Че колко плащаха за това входче?

# 177
  • Между гори и планини
45 лв на месец му плащаха. За едно почистване на седмицата - да измете, да обърше с моп, хвърли коша. За огледалата в асансьора помагах аз, както и за прозорците. Става дума за 4 етажно блокче, от новите, новичко. Той искаше да мие и колите на съседите в гаража, но нямаше условия. И като случайно напусна чистачката, домоуправителката му връчи парцала. Когато се изнасяхме, всички бяха тъжни, входа никога не бил по чист, от когато сина ми на 10 го е чистил.

# 178
Ужас! На 10 години 🤔 Това даже е забранено.

# 179
  • Между гори и планини
Ужас! На 10 години 🤔 Това даже е забранено.
Леле, горкото! Карали сме го да работи, забогатяхме на негов гръб...
Вие сериозно ли мислите, че да премете и мине с моп е голям зор за 10 годишно момче? При това той сам искаше да работи, да мие колите ба съседите...В Сащ тийнейджъри гледат деца, разнасят пища, косят, само тук ги дундуркаме докато сме живи.

Общи условия

Активация на акаунт