Китай - такъв, какъвто го видях

• 10 882
  • 106
  •   3
Отговори
# 60
  • София
Много интересни неща пишете. И ние от доста време сме му хвърлили око на Китай, познати са ходили и са очаровани. Колкото до китайците за тях си е въпрос на чест да излъжат и вземат парите на белия човек. Освен касички друго не виждат в нас (лично мнение) Grinning.

Специално за туристите в Южна Европа съм попадала на доста повече такива случаи, отколкото в Китай. Изключвам такситата - с тях дори в Щатите се опитаха да ми вземат повече. Но все пак с уговорката, че в Китай съм била само седмица в два града.

Мен хич ме няма в пазарлъците, а там ходих в "Пекинския Илиянци" да си пазарувам и се препотих, защото няма обявени цени - всичко е на пазарлък и трябва да стигнеш до караница с китаеца, за да е сигурно, че си взел добра цена. Ама пусто като не мога, докарах си цена просто по-евтина от тази в БГ.

Иначе и обратното имам - писах вчера на един от хотелите, които съм резервирала, за да ги питам за трансфер от гарата, защото не ми се занимава с DiDi и таксита (не, че е сложно, на тази гара съм и била, знам къде са стоянките, но исках да се поглезя). И те ми върнаха, че техният трансфер струва 30 лв, а таксито излиза 12 и е по-добре да си взема такси, за да не давам много пари. Grinning

Като си правих сесия с ханфу, също останах с добри впечатления - цената ми беше като за местните. Оказа се, че няма как да ми върнат депозита, който беше 75 лв, защото не могат да ми пратят парите обратно в сметката в WeChat. Казах им да не се притесняват и да го оставят така, но те намериха начин да ми го върнат. После пък за самата фотосесия бях платила за 15 снимки, но нямах време за всички и на 12-тата казах да приключваме. Момчето толкова разпалено ми заобяснява как съм платила за 15, защо да не ги ползвам. Едвам се разбрахме. Сега, може и да имат някакви закони, които да са ги принудили да са коректни в тези случаи, не знам. Но лично аз нямам оплаквания. По туристическите места имаше търговци, ест, които се опитваха да продадат нещо за много повече отколкото струва.

# 61
Добавям като информация, ако няма възможност да се отиде до Забранения град има вариянт за парка,който се намира точно срещу него,казва се Jing shan park ,около 2-3 юана е таксата и може да видите града отвисоко, заслужава си!

# 62
На около 2 часа, ако не се лъжа , от Пекин има едно селце наречено Водният град(Gu bei shui zhen), може да се насладите на китайската стена ,където няма много хора, в сравнение с другите части около Пекин като(Ba da ling, Mu tian yu и тн), където е пълно с хора и не можеш да се насладиш на стената...

# 63
  • София
Здравейте, ходихме с Премио (на тази с круиза) в края на юни. Точно както пише ElizaFB - проверете в сайтовете за времето - направи ми впечатление, че е почти същото като в БГ, но малко по-влажно.
Горе долу, като направих равносметката, по 1000 лв на човек сме изхарчили, даже мисля, че в тях влизаше и възглавницата от коприна  - не може да не се изкушиш. Не съм съгласна, обаче че кафето е евтино. По 40 юана беше и чак като се върнахме осъзнахме, че сме пили кафе по 10 лв. Smile
Пушенето-само на открито. На площад Тянънмън, обаче не е разрешено и на открито- даже събират запалките - заради Забранения град.
[/quote]
Здравейте, аз също гледам на Премио за юли. Моля, доволни ли сте ? От круиза с корабче и останалото. Единственото ме притеснява,че е юли и е много горещо.

# 64
Здравейте, ходихме с Премио (на тази с круиза) в края на юни. Точно както пише ElizaFB - проверете в сайтовете за времето - направи ми впечатление, че е почти същото като в БГ, но малко по-влажно.
Горе долу, като направих равносметката, по 1000 лв на човек сме изхарчили, даже мисля, че в тях влизаше и възглавницата от коприна  - не може да не се изкушиш. Не съм съгласна, обаче че кафето е евтино. По 40 юана беше и чак като се върнахме осъзнахме, че сме пили кафе по 10 лв. Smile
Пушенето-само на открито. На площад Тянънмън, обаче не е разрешено и на открито- даже събират запалките - заради Забранения град.
Здравейте, аз също гледам на Премио за юли. Моля, доволни ли сте ? От круиза с корабче и останалото. Единственото ме притеснява,че е юли и е много горещо.
[/quote]

намират се и евтини кафета, но отнема време хаха... аз си спомням ,че пих кафе пък за 20 лв....

# 65
Малко Да повдигнем темата !
Моля някой да сподели как протича почти 15 часовия полет Истанбул-Пекин

# 66
  • София
Малко Да повдигнем темата !
Моля някой да сподели как протича почти 15 часовия полет Истанбул-Пекин

Е, чак 15 часа не е - на отиване е около 10 от Истанбул. Полетът София - Истанбул е няма и час - докато набере височина и вече се спуска. Има ядене на него.

На истанбулското летище режат глави с цените - по-зле е даже от нашето. Но иначе тоалетни под път и над път, безплатни автомати за вода - студена И топла, зони за пушачи, които стават да вземе човек малко въздух залепен за решетката, защото иначе е димна завеса, но поне са на тераси навън. Би трябвало уж да има и тераса за непушачи, но при мен беше затворена. Има доста места за почивка - седалки и шезлонги - безплатно са, до тях има масички и зарядни. Но се заемат бързо вечер. То зависи и колко престой имате - аз бях с 6 часа и трябваше бая да се мотая (но добре че ми беше толкова, защото на нашето летище ми чекираха и ръчния багаж и ако бях с по-малко престой, щях да си го взема чак в Пекин, а в моя случай се съгласиха да го пуснат само до Истанбул, та реално трябваше са изляза от трансферите). Иначе при трансфера пак има проверка на багажа и пак важи ограничението за течностите.

Дългият полет е малко по-куц, защото е през нощта, а за да се обърне по-лесно времето е най-добре да се спи само няколко часа на него в началото.

Има вечеря, после разни снаксове за който е буден, закуска. В менюто има няколко опции за избор на храна и напитки. Като цяло на мен храната не ми хареса, но около мен хората казват, че им харесва. Аз, добре ме си бях взела ядки за по път, та имах какво да хапна. Но аз не обичам особено турската храна. На връщане имаше азиатски опции в менюто, но пак не ми хареса особено.

Системата за забавление предлага добър набор от филми и сериали. Дават чехли, чорапи и козметичен комплект + маска и тапи за уши. Има възглавница, одеяло и слушалки, юсб зарядни на седалките и контакт. За членовете на Miles & Smiles има и безплатен интернет, иначе може да се купи пакет за по време на полета. На места се губи малко или забавя. Аз ползвах безплатния пакет и имах само достъп до чат приложенията, но убих време да си говоря с приятели и да пращам снимки на планините и пустинята Гоби. Grinning
При мен и на двата полета държаха ужасно топло вътре, та едва изкарах, а бях по тениска. По едно време на връщане даже им поисках чист лед в чаша.

Раздвоена съм коя седалка е добра за дълги полети - аз бях до прозореца - удобно е за спане, има какво да се зяпа, за да минава време, но пък 10 часа не можах да изляза от седалката, защото до мен хората спяха като заклани. Била съм и в края на средната редица - вярно, че се схващам повече, но пък имах свободата да се раздвижа. На връщане от Пекин на реда пред мен беше майка с деца и пусна седалките до край назад, та тримата зад нея бяхме съвсем блокирани. Честно казано - летяла съм с други компании на дълги полети - тук седалките и мястото около тях ми се сториха доста по-тесни отколкото на останалите. А, бе, като цяло - ако не ми бяха по-удобни часовете на турците, не бих повторила с тях до Китай (не съм проверявала самолетите за останалите им дестинации в Азия).

Последна редакция: ср, 22 яну 2025, 16:36 от ElzaFB

# 67
  • На планетата Земя
Здравейте!

Да попитам има ли такива сред вас, организирали сами пътуването си до Китай? Има ли някакви особености? Къде търсите оферти за единични турове, организирано ли търсите да е ходенето до стената и теракотената армия или сами си пътувате с влак?

Предварително благодаря за споделеното!

# 68
  • София
Здравейте!

Да попитам има ли такива сред вас, организирали сами пътуването си до Китай? Има ли някакви особености? Къде търсите оферти за единични турове, организирано ли търсите да е ходенето до стената и теракотената армия или сами си пътувате с влак?

Предварително благодаря за споделеното!

Аз организирах всичко сама. Оферти за турове - Trip.com, Viator.com - там има най-много. Също някои от големите ТА в Китай като China Discovery. Тези специално имат и много подробен сайт за информация за всички забележителности. Билети за забележителности си купувам обикновено през WeChat - там самите обекти имат мини програми, в които може да се купи билет - малко е играчка, някои от тях искат китайски телефонен номер, та или намирам някакъв в нета (защото го искат само за инфо обикновено), или, ако не стане, запазвам през Trip въпреки комисионната.

За стената - може и самостоятелно, аз избрах с агенция през Trip, тъй като беше евтино - 50 лв някъде за автобус дотам и те се занимават да купят билети за лифтове, пързалки, обясняват маршрутите, после те оставят да се мотаеш сам и те прибират в Пекин. Иначе може и самостоятелно, до Бадалинг е най-бързо с транспорта. Аз ходих на Мутияню заради тобогана, а и не е толкова пренаселено.

Теракотената армия - сама с влак. Купих си билет, взех си от гарата DiDi (техният Uber), бях си купила предварително билет за самия музей, разгледах и се прибрах обратно към Пекин с влака още същия ден.

Реално тур ползвах само за стената и си бях взела един частен гид за обиколка за храна. Тези са скъпи, но пък на мен ми е интересно да обикалям с местен за храна, затова тях си ги взимам.

Тази година организирам пак самостоятелно ходене, този път с повече градове и съм си взела пак няколко тура за храна през Trip, някои от хотелите ги запазих оттам, защото имаха по-добри оферти от Букинг, взех си и една градска обиколка от инфлуенсър от ИГ, който следя отдавна, защото е направена интересно и някои неща няма как да ги видя сама. Иначе са доста скъпи обиколките и честно казано няма много смисъл - транспортът в Китай е изключително удобен и може да се организира самостоятелно. Трябва малко повече четене, но тази година има доста повече инфо в нета от миналата, а и доста повече чужденци ходят самостоятелно откакто махнаха визите, та е по-лесна организацията.

Иначе особености има, ще взема да направя един списък тук какво е необходимо като минимум.

Последна редакция: ср, 29 яну 2025, 11:30 от ElzaFB

# 69
  • На планетата Земя
Много, много благодаря!

А как се чувствате, сигурно и спокойно ли е за самостоятелно обикалящи хора? За тези паспортни проверки има ли някъде, където мога да прочета.. въобще неща, с които трябва да се съобразим, като ще се грижим сами за себе си?

# 70
  • София
Много, много благодаря!

А как се чувствате, сигурно и спокойно ли е за самостоятелно обикалящи хора? За тези паспортни проверки има ли някъде, където мога да прочета.. въобще неща, с които трябва да се съобразим, като ще се грижим сами за себе си?

Изключително сигурно и спокойно е! Аз обикалях съвсем сама, за влака за Сиан излязох в 4:30 сутринта, пеша до метрото, после вечерта в 12 се прибрах пак сама. То с толкова много камери и полиция навсякъде, няма как да не е спокойно и сигурно.

Паспортни проверки:
 - на летището при пристигане има едни машинки за снемане на пръстови отпчетъци и една имиграционна карта, която трябва да се попълни - имената, името и адреса на първия хотел, в който се отсяда, транспорта за излизане от страната - дата, място и номер (ако е самолет или влак). След това се минава вече и паспортната проверка.
- билети за забележителностите няма - навсякъде се влиза с проверка на паспорта. Когато се купуват билети, паспортът се използва за регистрация и след това се влиза само с него.
- горното важи и за влаковете.
- Понякога има затворени улици с полицейски пост в началото - там се проверява пак паспортът.
Като цяло, той трябва да е с вас постоянно.

На метростанциите и гарите има сканиране на багажа и е забранено да се внасят флакони под налягане над 120 мл.

Може да има езикова бариера в ресторанти и забележителности, при поръчка на храна, в магазини, в хотелите също не винаги говорят английски, но китайците веднага вадят телефон с преводач. Аз лично ползвах малкото научени фрази на китайски, гугъл транслейт, снимки от телефона и жестове - нямах проблеми с разбирането.

Като цяло винаги бяха готови да помогнат, все още чужденците са им любопитни, мен постоянно ме питаха откъде съм и ме заговаряха. Някои искат и да се снимат с нас. Grinning

Добре е да си свалите и да се регистрирате в Alipay и WeChat - това са им двете най-известни приложения за разплащане. На английски са, към тях може да се закачат международни карти. Използват се навсякъде - През Алипей могат да се генерират карти за градския транспорт, да се викне DiDi, да се плаща. През WeChat могат да се купят билети за забележителностите. И за двете приложения трябва валидиране с данните от паспорта.

Кеш се приема, но е добре да е на дребни банкноти, защото често нямат да върнат. Тук в Тавекс си бях купила, имаха дребни.

Някои хотели изискват депозит при настаняване - повечето го искат кеш, така че е добре да се пита хотелът иска ли и колко е, за да си предвидите. Други не искат, трети пък го теглят от картата. В Букинг не го пише обикновено, но в Трип има и тази информация. Освен това все още не всички хотели приемат чужденци, защото не са вързани със системата на полицията за регистрация. Незаконно е да не приемат, може да се разправя човек, но по-добре да се спестят такива проблеми. Хотелите в Букинг и Трип със сигурност приемат чужденци.

Случва се такситата да лъжат като нашите Grinning Затова аз ползвах DiDi - там прогнозната цена се показва предварително и може да се избере от няколко вида автомобили. Също така може да се направи резервация за ден и час. За нас бих казала, че е доста евтино. Например, до Теракотената армия, която беше на около 50 км от гарата, ми излезе 20 лв в посока.

Градският транспорт в големите градове е страхотно уреден - автобуси и метро. Аз ползвах Baidu Maps, за да си изкарвам маршрути - на китайски са, но бързо се свиква кое какво означава. Сега са направили другото им приложение за карти AMap и на английски.

Добре е да имате имена и адреси на хотели и забележителности написани на китайски, защото по-лесно се справя човек с шофьорите и с питането.

Интернет и телефони:

Нашият роуминг е скъп, но ако се ползва, всички забранени приложения се отварят. Повечето социални приложения, които ние ползваме, както и приложенията на Google, са забранени. Най-добре е да се купи e-sim карта, ако телефонът поддържа, защото интернетът през нея е все едно през роуминг и всичко си се отваря. Друг вариант е местна, предплатена сим карта - продава се и на летището и в градовете - за там трябва VPN за нашите приложения, но те в магазина го настройват. Трети вариант е да се поръча предварително до хотела тяхна предплатена сим карта. Ако се ползва wi-fi там, определено ще трябва VPN, защото иначе не се отварят нашите апп-ове.

Наскоро откриха туристически информационни центрове на летищата, така че там може да се получи доста информация, вкл. и за интернет ползването.

Ако запазвате обиколка с гид, повечето се свързват с нас през Whatsapp, така че е добре да го имате. На място може да ползвате WeChat - там има и чат функция. Понякога и от хотелите може да ви добавят в WeChat, за да комуникират с вас.

Има две групи във фейсбук: China Travel Guide & Visa News и  Travel In China, където хора от цял свят задават въпроси и има много полезна информация. На този сайт можете да прочетете полезна информация както за Китай - транспорт, разплащания, обиколки, така и за забележителностите - вкл. работно време, цени, маршрути до тях.

Последна редакция: ср, 29 яну 2025, 23:25 от ElzaFB

# 71
  • На планетата Земя
ElzaFB, не знам как да се отблагодаря за толкова детайлната и ясна информация!
Сърдечни благодарности за отделеното време! Green HeartGreen HeartGreen Heart

Започвам значи да проучвам по-детайлно с надеждата да стигнем до едно поредно мечтано пътуване. Flowers Four Leaf Clover

# 72
  • София
ElzaFB, не знам как да се отблагодаря за толкова детайлната и ясна информация!
Сърдечни благодарности за отделеното време! Green HeartGreen HeartGreen Heart

Започвам значи да проучвам по-детайлно с надеждата да стигнем до едно поредно мечтано пътуване. Flowers Four Leaf Clover

Simple Smile Ако има още въпроси, съм на линия.

Аз миналата година бях само за седмица в Пекин, но сега подготвям две седмици на различни места, вкл. с вътрешни полети, не само влакове, така че може да имам още инфо, за което не се сещам на прима виста.

Като почнете да ровите за информация, може да има един момент на отчаяние, че нещата са сложни - понякога така изглеждат, защото прилoженията са различни, не всички са на английски, много от тези, с които сме свикнали, не работят. Примерно - картите на гугъл не работят, защото информацията в тях не е актуална. картите на Епъл работят, но не бих разчитала на тях за маршрут с градски транспорт, например. Китайските карти искат свикване. Някои билети могат да се купят самостоятелно, други не могат и трябва през посредник заради това, че искат телефонен номер. Други пък онлайн приемат само китайски документи за самоличност и чужденците не могат да купят сами... НО - нещата изглеждат по-сложни, отколкото са. Simple Smile

А Китай е невероятен и си заслужава човек да го разглежда според собствените интереси и със собствен ритъм!

# 73
... защото на нашето летище ми чекираха и ръчния багаж и ако бях с по-малко престой, щях да си го взема чак в Пекин, а в моя случай се съгласиха да го пуснат само до Истанбул, та реално трябваше са изляза от трансферите). Иначе при трансфера пак има проверка на багажа и пак важи ограничението за течностите.

...При мен и на двата полета държаха ужасно топло вътре, та едва изкарах, а бях по тениска. По едно време на връщане даже им поисках чист лед в чаша.

Страхотна информация!

Ние ще летим към ХК този юни, с мъжа и детето, и сега се притесних за чекирането на ръчния багаж. Идеята ни е да летим само с ръчен багаж, раници планираме, и се ужасявам че може да ни ги вземат за чекиране, детето винаги може да поиска нещо. Това дали им е политика? Open MouthSweat Smile

Ако сте летяла няколко пъти с турците, дали в самолетите все им е топло? това също ще определи колко дрехи обличаме за полета Simple Smile

# 74
  • София

Страхотна информация!

Ние ще летим към ХК този юни, с мъжа и детето, и сега се притесних за чекирането на ръчния багаж. Идеята ни е да летим само с ръчен багаж, раници планираме, и се ужасявам че може да ни ги вземат за чекиране, детето винаги може да поиска нещо. Това дали им е политика? Open MouthSweat Smile

Ако сте летяла няколко пъти с турците, дали в самолетите все им е топло? това също ще определи колко дрехи обличаме за полета Simple Smile

Не е политика, около мен много хора летят до Истанбул и досега на никой не са се пробвали да чекират ръчния багаж. При мен казаха, че е пълен полета и оставиха ръчния багаж само на бизнес класата. На останалите го чекираха. По принцип може и да се спори, защото, ще ме извиняват, ама в самолета има предвидено място за по 1 ръчен багаж на човек, но на мен не ми се занимаваше - щях да се разправям само ако не се бяха съгласили да го чекират единствено до Истанбул. Въпреки че се опитаха да ми обяснят, че няма да имам време да си го взема на истанбулското летище - не бяха погледнали, че имам 8 часа престой.

При мен беше топло - ужасно топло. По едно време си поисках лед, за да успея да се разхладя малко. Но аз пътувах зимата, колкото и да бях облечена на пластове и да останах по тениска, си беше топло. Предполагам, че и заради сезона държаха толкова топло вътре, не знам как ще е при летен полет, защото познати, летели есен и лято не са се оплаквали от това, а на мен ми изсъхнаха носа и гърлото даже.  Можете да проверите в темата тук на турските авиолинии, някой може да даде повече информация.

Общи условия

Активация на акаунт