Китай - такъв, какъвто го видях

• 11 697
  • 106
  •   1
Отговори
# 75

Не е политика, около мен много хора летят до Истанбул и досега на никой не са се пробвали да чекират ръчния багаж. При мен казаха, че е пълен полета и оставиха ръчния багаж само на бизнес класата. На останалите го чекираха.
 Предполагам, че и заради сезона държаха толкова топло вътре, не знам как ще е при летен полет, защото познати, летели есен и лято не са се оплаквали от това, а на мен ми изсъхнаха носа и гърлото даже.  Можете да проверите в темата тук на турските авиолинии, някой може да даде повече информация.

Благодаря!
Разбирам, ще се надяваме да не е така при нас. За летния полет- да, може да включат климатици.
Преди съм летяла натам само с руските (показва колко отдавна е било Sweat Smile ) и за турските не бях сигурна как ще е.

# 76
В самолета винаги е климатизиран въздуха, зависи каква ч получиш щнагласят. Вън е -40. Различно е, на един му е горещо, на друг студено, понякога в единия същи самолет

# 77
  • На планетата Земя
Точно така. Затова винаги с няколко слоя, да има да се облича/съблича. Тънък шал също ми е много полезен.

# 78
  • София
Здравейте!

Да попитам има ли такива сред вас, организирали сами пътуването си до Китай? Има ли някакви особености? Къде търсите оферти за единични турове, организирано ли търсите да е ходенето до стената и теракотената армия или сами си пътувате с влак?

Предварително благодаря за споделеното!
И аз съм била самоорганизирано два пъти.
Бих посъветвала да избягвате техните празници на първо място.
Вече дадоха съвети къде да следите за резервации. Влаковете са чудни, но не винаги е лесно да се сдобиете с билети за конкретен влак. По-лесно е да се купят билети за самолет, но не навсякъде има подходящо летище.
До стената и теракотената армия си бях самоорганизирано.
За стената е най-трудно да изберете коя точно част от нея искате да видите и като отидете пак ще се чудите дали е правилен избора ви, като видите колко хора има.
В комплекса с теракотените войници също е препълнено от народ, но китайците са си много.

Най-много ми липсваше Гугъл карта при организацията - не я използват и много неща изобщо ги няма в нея. Имаше китайски вариант карта, но аз така и не се справих с нея - всичко беше на китайски разбира се.

# 79
  • София
AMap от няколко седмици е и с английска версия и доста улеснява, защото освен интерфейсът и самите адреси могат да се напишат на латиница или на английски.

За влаковете вчера открих нещо полезно: билетите за влаковете излизат в продажба на 15тия ден преди пътуването (днес продават билетите за 25ти февруари), през нощта наше време. Обикновено ги пускат около 8 часа сутринта тяхно време, но се оказа, че за всяка гара часовете са различни (например - от Пекин за Сиан ги пускат в 8, но от Чънду до Чунцин ги пускат в 10:30). В китайската версия на приложението може да се избере маршрут и дата за един месец напред и да се добави автоматично подсещане в календара на телефона кога ще пуснат билетите в продажба.

# 80
С кои туристически агенции е най-добре да се пътува в Китай, най-организирани, с добри екскурзоводи. (цената не е чак толкова от значение)

# 81
От Премио травел има много доволни, както и Елфи тур. Понеже се интересувах, видях, че в Премио имаха запълнени 4-5 дати за времето от февруари до края на май. Нито едно свободно място. Но за септември и октомври има.

# 82
Сега в понеделник тръгваме с Руал за Китай, впечатления и инфо мога да давам в движение

# 83
  • София
Аз се прибрах от второто си соло посещение в Китай - направо не ми се тръгваше. Този път бях с Сиян, Чънду, Чунцин и Пекин. В Пекин вече има толкова много чужденци сравнено с миналата година, чак не ми се вярваше. И почти навсякъде вече говорят някакъв английски. AMap върши страхотна работа с английската версия. Кеш приемат навсякъде, но цените доста са се качили. Особено в Пекин на същите места като миналата година вече ми излизаше понякога и повече от двойно повече. Като цяло храната вече е на цени като в България, че и повече на моменти. В другите градове, в които бях, все още е по-евтино, няма много чужденци и не говорят английски. Но пък и в 4-те града транспорт, гари, летища, табели, са и на английски.

Последна редакция: вт, 18 мар 2025, 09:05 от ElzaFB

# 84
  • София
Уф , много хубав маршрут , по всички тези места съм била преди години де. Великолепно беше. Освен тези изброените, Препоръчвам Чъцуан , с пандите и лютата манджа. Плаване по река Яндзъ-огромна , мега река с красиви гледки.  Препоръчвам Ханджоу , Янджоу, прекрасни са. Също Хонг Конг.. Абе няма лошо място в Китай. ...

# 85
  • София
Чъцуан как е на латиница? Да не е Chongqing - там бяха пандите и лютата манджа (почти се доближи до лютото, което обичам), но на кирилица го срещам в няколко варианта - Чунцин на български, или Чонкинг на руски. Или имаш предвид провинцията Съчуан?  (Много е объркано с транскрипцията, въпреки че уж били приели някаква официална за у нас вече).

Чунцин го били отделили от Съчуан. Честно казано - уж в Чънду имаше най-много панди, защото там са резерватите. И уж там беше лютото. Но в зоологическата в Чунцин ми хареса повече да гледам пандите - там имат най-много панди (като изключим резерватите) от цял Китай. И ядат по-люто отколкото в Чънду. Но и там не ми беше люто като люто. И ми казаха някаква друга провинция, в която уж вече било най-лютото...но я забравих. Sad

Круизите по Яндзъ (поне тези, които гледах) тръгват точно от Чунцин. Обаче лошото е, че организираните екскурзии пропускат хубава обиколка на града, а той е невероятен и на мен дори 3 дена не ми стигнаха. Но бях и с травма на крака през цялата екскурзия, та не можех да вървя повече от 25 км на ден и трябваше да пропусна неща, които исках да видя. (Искам да кажа, че ще трябва да ходя пак просто...няма как). Grinning

Последна редакция: пт, 21 мар 2025, 09:45 от ElzaFB

# 86
  • София
Съчуан е провинцията с панди и люта храна. Сравнително близо за китайските размери е град Чунцин, един от най големите в света,  от него тръгват речни круизи по Яндзъ. Препоръчвам. Чудесни , красиви гледки, реката е могъща ... Иначе да, за транслитерация гледам да не споря. Изобщо не ми е ясна... То Пекин не е Пекин и никога не е бил Joy.... Града в Бейджин

Последна редакция: пт, 21 мар 2025, 14:03 от Cabo San Lucas 40

# 87
  • София
А, бе, и Пекин е бил, даже още на места патицата още я пишат така там. Ама то и те не могат да си се разберат с всичките диалекти и произношения.

Миналата година бях само в Пекин и им бях свикнала на произношението, сега обаче в Сиян и Чънду ми беше мазало докато свикна кое как произнасят - на един човечец му обърках колко пари трябва да му платя - първи ден, още не знаех, че дори числата могат да казват различно. В Чунцин вече си ги знаех и не ми правеха толкова впечатление.

Не е много в темата, но бях гледала интересно обяснение защо в някои страни казваме "чай", а в други "тий" или "те" - оказва се, че зависело от това едно време от коя провинция са докарвали чая в Европа, защото в едната в Китай му казвали "ча", а в другата "та" - та общо взето ако сега е форма на "та" идвал по море, ако е форма на "ча" идвал по суша. Та и с всичко останало е така.

# 88
  • София
Пекин е по стара транслитерация от Запад от мисионери или подобни причини и затова така е известен, да така е известен затова е прието като популярно име.  Иначе в Китай си е Бейжин и това е... Grinning

# 89
  • София
Значи ли, че ако купя пакет към Yettel  за роуминг 5000МB, ще мога да използвам viber или WhatsApp? Телефона не поддържа esim. Ще трябва ли да се инсталира VPN приложение?
Някой добавял ли е карта на револют за плащания към Wechat или Alipay?

Общи условия

Активация на акаунт