Сватба - Булките на 2024 |Тема 12|

• 39 925
  • 825
  •   1
Отговори
# 705
  • Melmak
Дами, които вече минахте по пътя към олтара, как се справите с финалната бройка на гостите?

Днес ми се обадиха от ресторанта да ме питат, но бях в движение и помолих да кажа като си видя списъка в нас.

Сега ми пише мм как негов приятел и жена му не знаели дали ще дойдат. Ами не знам как не знаеш. Бяха потвърдили уж.

Сега изведнъж не знаели. Не става дума за форс мажор. И мм настоява да им поръчаме куверти. Жената е веган, специално ще й готвят за нея отделно меню. И накрая не знаели. Още лятото се бях ядосала на този му приятел, стори ми се, че искаше да използва мм да му свърши една работа. И сега идва това. Не знам .. хем ми е обидно, хем не искам да се ядосвам. Айде 200 лв напразно, защото не знаели дали ще дойдат.

# 706
hechicera_, ние направихме фейсбук събитие и наканихме хората, които бяха потвърдили, за да им напомним за предстоящата сватба. Веднага ни писаха няколко човека, че няма да успеят да дойдат.
Иначе в деня на сватбата, имаше към десетина липсващи, които не дойдоха и не бяха предупредили. Някои ни компенсираха, ако примерно от цяло семейство липсват децата с менюта и т.н., но други нямаше как. Не е приятно, но не се тревожи излишно, ще има други хора, които ще оставят повечко пари и ще се компенсират липсите. Общо взето ако човек е бил разумен в разходите, както съм сигурна, че сте били, няма как да влезе в преразход.
И още нещо, което се сещам, питайте ги какви са им съображенията да не дойдат, понякога хората имат нужда от малко окуражаване/пуш. Или пък имат някакви безумни притеснения, които много лесно може да изговорите.

Последна редакция: ср, 25 сеп 2024, 22:07 от ribozyme

# 707
  • Melmak
Благодаря ти, рибозим!

То дори не е само до парите.. ядосах се на мм. Този е негов приятел, който познава от много години… повече от 20. Училище, университет заедно. Те си комуникират, аз не съм близка с него.
Днес това беше, прозвънявахме, напомняхме, подсещахме.

И са се чули по телефона. Онзи дори не е казал защо има съмнение в идването си. Тъпо ми стана, защото не отказват поканата, а се държат уклончиво. Ми не знаели, не били сигурни. Мм е прекалено снизходителен в такива ситуации и не казва нищо. Аз съм по-серт и давам да се разбере, че не ми е приятно.

Даже до скандал щяхме да стигнем с мм. За мен това е толкова неуважително!
Даже не знам .. при вас някои не са се обадили дори. Как реагирахте на това? Тези хора после как имат очи да гледат?

Аз се почувствах все едно нашата сватба е някаква втора опция. Като не ти се идва откажи и не идвай… ок. Ама не и по тоя начин.

# 708
Аз също много бих се ядосала на такова нещо и нямаше да им запазим кувертите. Или щях да се обадя на този ме приятел ш да кажа, че до края на деня трябва да потвърдят със сигурност, защото от ресторанта искат информация.

А пък тези, които не са дошли, без предупреждение, честно казано, ще ги отпиша от обкръжението ми. Това е неуважение.

Много мразя аз такива безотговорности и липса на уважение към другите хора

# 709
  • Melmak
И аз като теб, крр. Днес трябваше да дам бройката и я дадох. И мм ми го сервира това. То даже повече ме ядоса той, че толерира това отношение.

Моя приятелка беше на моминско в петък извън града на нейна роднина. В събота дойде на моето. Какво да кажа повече… и то за моминско!  Бяхме в бар и не е имало куверти и тн.

А тези.. ще дойдем, няма да дойдем два дена преди сватбата. Аз от моя страна ги отписвам, нека мм потърпи да се убеди и той!

# 710
Ако познаваш жената, пиши ѝ, направи се на ударена как разбираш, че има непредвидими обстоятелства, но ресторантът настоява за точна бройка, а мъжете не са се доразбрали. Какво да тия хлапашки истории… не знае ли. Ама че нагло!

# 711
Да и аз това щях да предложа, да пишеш на жената

# 712
  • Melmak
Благодаря за идеите. С нея почти не съм общувала и нямам контакти. Виждали сме се на общи сбирки.

Ако го направя зад гърба на мм ще ми се ядоса. Ако брше двойка, с която сме близки, щях да го направя.

Аз бройката я дадох вече.. то днес беше крайния срок, те говорили привечер.

Дори да изгорим с 200 лв, ще го преживея. Обаче отношението е мега обидно и няма да го преглътна. Поне виждаш кой е стойностен и кой се променил с времето.

Моя приятелка, която прави сватба миналата година каза, че с 5 човека е спряла да поддържа контакт след сватбата. Сега я разбирам. Парите ще преглътна, но такова поведение тип “втора опция”.. не. Поканихме само най-близките и накрая ..

Благодаря ви за подкрепата!

# 713
Нашият срок за подаване на последна бройка беше една седмица преди сватбата. И както звъняхме на някои хора, защото имаха изисквания към храната и не знам още какво си.... Така от двама чухме 'абе аз тъкмо щях да ти звъня,че май няма да мога да дойда". Първо ти става обидно, защото за няколко месеца чух какви ли не от тъпи по-тъпи оправдания защо някой нямало да дойде. После, даваш си сметка, че ако не се бяхме обадили,можеше просто тези хора да не ни и уведомят. А ние канихме уж само близки приятели, много ограничавахме избора. Обаче го преживях бързо, а и на деня нямаше останали празни места от недошли. В крайна сметка в цялата организация видях,че има хора, на които аз съм държала много повече, отколкото те на мен.

Обаче истината е - това е най-важният ден само за вас (понякога и за най-близките ви роднини). За всички останали не е много по-специален ден, а просто едно официално събитие, на което са поканени. И малка част от гостите наистина разбират какво означава, ако в последния момент решат да не дойдат.

Спокойно, hechicera, знам колко е обидно, обаче в деня изобщо няма да забележиш, че тези хора ги няма. Денят ви ще бъде съвършен със или без тези хора. Само не оставяй на нервите да те завладеят, а се наслади на последните дни в които сте сгодени и се подготвяте за големият ден.

# 714
Да, безотговорно е. Нямаш никакво време на самия ден за реакция. В последствие ти се сервират някакви причини, кой се изпокарал с жена си на деня, кой се разболял, кой се притеснил, че детето му ще изстине (ние бяхме с външна сватба). Няма как да се сърдя на такива оправдания. Хората си живеят в собствените драми и нищо не може да ги извади от тях.
Иначе ми напомняш, че и ние имахме сходна ситуация, в която негова колежка щеше да ни потвърждава, не ни потвърди, пък пак щеше да потвърждава. В един момент му казах след 10тото чудене, че днес трябва да реши и това да е финално. Тя крайна сметка отказа под предлог, че са болни. Идея си нямам това ли е истинската причина или има още нещо, за тях си е.
За мен това е толкова неуважително!
Даже не знам .. при вас някои не са се обадили дори. Как реагирахте на това? Тези хора после как имат очи да гледат?

Последна редакция: чт, 26 сеп 2024, 08:47 от ribozyme

# 715
Момичета, тези истории направо ме изумяват, не мога да повярвам, че има такива хора и го уж ни се пишат близки. Направо се притесних за моята сватба след близо година какво ще е, предвид факта, че ще е лятото, когато хората си взимат отпуска и пътуват итн. Засега не сме давали официални покани, но на който и да е от близкия ни кръг да сме казали датата в неформален разговор, всички реагират ентусиазирано, запазват си в календара на телефона итн.. Не мога да си представя някой да ми проявява претенции и да не знае (освен наистина при уважителни причини, здравословни итн) и то в последния момент..

# 716
Като човек, който мина през това - един от най-близките ти хора да не дойде или да закъснее с много на сватбата и да си тръгне по-рано (без дори да ти каже), мога само да ви кажа да не се ядосвате и да си гледате кефа. Буквално няколко дни преди деня ни казаха няколко човека, че няма да дойдат и кувертите (200 лв на човек) отидоха на вятъра.. но честно казано ми беше все тая и си направих доста изводи след този ден. В крайна сметка който иска, ще дойде. Който не иска, негов си е проблема.

# 717
Всъщност в много чуждестранни видеа на сватбена тема съм попадала на мнението, че при планирането на това събитие човек неминуемо се убеждава кой е наистина до него и кои хора трябва да бъдат отписани. Иначе от една страна за другите хора наистина това е поредното събитие, на което са канени, но особено ако човекът ми е близък, аз поне винаги се вълнувам за такива неща все едно на мен ми се случва, мисля тоалети, следя с интерес всичко с организацията и програмата, абе интересно ми е как ще е, даже за приятели на мъжа ми, с които не съм лично близка пак винаги съм ходила с желание и интерес и не мога да си представя (освен пак казвам, по наистина здравословни или много лични семейни причини), просто седмица преди това да си кажа "абе вярно, че съм на сватба, ама дали вместо това да не изляза с приятелки или да правя нещо друго". Ама разни хора, разни приоритети.

# 718
Изобщо не го мисли за след една година. Ние казвахме на всички поне половин 9 месеца по-рано, всички бяха ентусиазирани, уж си записваха и т.н. Да не казвам колко хора ме питаха един месец преди сватбата - абе то на коя дата беше😀. В деня преди сватбата няколко човека ме питаха в колко часа трябва да дойдат (а точно тогава хич не ми беше до това да съм бюро за справки). Още повече,че имаха детайлни покани, имахме и сватбен ден сайт с абсолютно всички подробности.

Най-добрият приятел на мъжа ми питаше два дни преди сватбата къде ще се нощува, при положение че той беше един от първите поканени и бяхме обсъдили този въпрос поне 5 пъти.

Поне 6 души ми казаха,че няма да дойдат, когато изрично им писах в последния ден за потвърждение какво става и защо не са попълнили формата за присъствие (всички преди това бяха супер ентусиазирани и ми обясняваха как на всяка цена ще дойдат).

Част от моите роднини дори не благоволиха да ми се обадят и да кажат,че няма да дойдат. Научих го през майка ми.

Така че, който наистина иска - ще си предвиди отпуска, ще го планира отрано и т.н. Не очаквайте някой да помни плана и какво/къде трябва да бъде. Който не иска, няма да положи усилие и ще ви върти такива номера до последно.

Аз покрай едногодишната организация видях кои са хората,които наистина държат на нас и кои просто ни се пишат приятели. В един момент се ядосвах, защото наистина имаше хора с безумни и несериозни оправдания. Но в крайна сметка имахме най-прекрасния ден и без тях. И никой освен вас двамата няма никакво значение.

# 719
Здравейте момичета!
Можете ли да ми препоръчате места за сватбени рокли, като аз не съм със стандартни размери и в повечето магазини роклите мисля, че няма да ми станат. На дрехи съм XL/L и ми е голямо притеснение дали ще намеря рокля.. Сватбата ми е края на април 2025.

Общи условия

Активация на акаунт