Сватба - Булките на 2024 |Тема 12|

• 39 901
  • 825
  •   1
Отговори
# 720
Относно гостите до един момент, преди години беше въпрос на чест да си канен на сватба, дори имаше леко сърдити, ако очакват, но не са в "списъка". Днес обаче, сватбите са скъпо удоволствие и за гостите. Доколкото разбирам, очаква се куверти и отгоре в пари, отделно трябва средства за транспорт, подготовка, облекло. И ако са млади хора, най-вероятно е да не е единствената сватба на която са поканени. Ако имате гости от порядъка на 100+,няма как всички да са ви "най-близки", така че не се сърдете на тези, които се отказват. Лошо е, че не предупреждават навреме, но вероятно защото не могат в прав текст да кажат "сега не мога да си го позволя", а не могат да измислят благовидна причина. Пиша всичко това, за да не си вгорчавате самия ден, да се радвате на това, което имате и да си изживейте пълноценно щастието.

# 721
Здравейте момичета!
Можете ли да ми препоръчате места за сватбени рокли, като аз не съм със стандартни размери и в повечето магазини роклите мисля, че няма да ми станат. На дрехи съм XL/L и ми е голямо притеснение дали ще намеря рокля.. Сватбата ми е края на април 2025.

Румина фешън в град София на ул. Пиротска (имат два магазина един до друг). Simple Smile Размерите са по-големи, по един брой и ако харесате нещо, го преправят по вашите размери (моделите са с корсети основно). Аз на своята сватба бях в началото на седми месец бременна, взех да меря рокли от пети. Та, жените реагираха много адекватно и ми предложиха добри варианти. В повечето други магазини роклите, които мерих, бяха С-М, не можеше да се закопчаят, пък камо ли да си се представя и с по-голям корем и беше леко депресиращо ...  Wink

# 722
  • София
Точно така е, както Светкавица го описва , просто не канете много хора, излизате от кръга на най-близките, а другите не са толкова заинтересувани и са склонни към неочаквани за вас действия.
Тази година за първи път бяхме поканени от страна на родители на младоженци - стари наши приятели, а младоженеца “познавах” от неговата погача като бебе 😂 (важното е, че той се беше подготвил и ни приветства по имена, което въобще не очаквах, но пък докторската му памет си оказа влияние 😇). Та на тази сватба цялата комуникация с нас течеше през родителите (покани, потвърждения, менюта), а за нас беше голяма чест и привилегия да сме поканени и уважихме събитието до последно 🙂. Много зареждащи млади хора видяхме на сватбата и много ни хареса.

А и още нещо - работя с по-млади колеги и тази година се оплакваха, че бюджетът им се свил доста, тъй като бяха канени на няколко сватби само през август, а едната беше и кръстница на бебче, та обяви, че направо ще фалира Simple Smile

Не се фокусирайте върху негативното.

Последна редакция: чт, 26 сеп 2024, 14:53 от BFF_

# 723
Здравейте скъпи момичета, нашият ден мина и на който му се чете, ето го моето есе разказ 😄
Започвам с това, че имам сериозна история на паник атаки, които съм лекувала не с един и двама терапевти, а слава богу точно сегашният ми само за няколко месеца ми помогна да извървя път, без което едва ли щях да съм толкова спокойна на сватбата.
Мястото беше Вила Екатерина - препоръчвам ви го с хиляда ръце. Красиво като място и природа и изключително организирано като персонал и изпълнение на събитието.
За 1 година, в която планирахме събитието, са ме търсили само за дегустация и уточняващ последен файл с инфо. Всичко досега и в самия ден движеха с толкова организация, че добрият резултат изобщо не ме изненада.
Отидохме сутринта с кумовете и моя приятелка, малко по-късно пристигнаха и двете майки, като всички си направихме грим и прическа там - гримьорката и фризьорката дойдоха до вилата.
Фотограф - Радо Любенов от veronica.lubenoff photography. Още като започнахме да планираме сватбата знаех, че искам снимки, които да разказват събитието, а не stage-нати кадри с готови филтри. Радо и Вероника (жена му, с която делят ангажиментите) снимат уникално и неслучайно са от топ фотографите за сватба. Цените им са по-високи от стандартните фотографи, но ви гарантирам, че това е така, защото наистина получавате нещо ненадминато като отношение и продукт. Винаги се радвам да видя нещо артистично и модерно да навлиза в бг средите. Дълго мога да пиша за професионализма и самото отношение на Радо, но ще се събера в това, че рядко срещам толкова усмихнати, мили, добронамерени хора. С него направихме фотосесията преди да започне събитието и той сякаш ни ‘подгря’ за това, което предстои, включи една мила и топла емоция и потуши каквото и да е притеснение ❤
Уелкъм дринкът започна в 17:30, ние излязохме директно за изнесения ритуал в 18ч. Арката, столчетата, поляната и гледката на вилата наистина изглеждаха като кадър от филм и отново противно на очакванията ми - бях повече от спокойна, дори седейки на арката пред всички гости. Длъжностното лице проведе легитимен ритуал и се подписахме пред всички, което ужасно се радвам, че беше възможно ❤
Гостите бяха 35 с нас включително (от първоначална бройка 40). Много е важна темата, която сте зачекнали - с това за хората и проявите им като поканени на сватба. Аз вярвам, че приятелите могат да са по-ценни от семейство и отново си доказах защо. Макар да бяхме поканили 10тина човека роднини, именно от тях дойдоха изцепките. Едните ги чакахме няколко дни изобщо да seen-ат въпроса дали ще идват, като накрая обясниха защо може да не успеят, но за мен това не беше легитимна причина. Нещо повече - така и не писаха да откажат окончателно или да ни поздравят. Аз съм много крайна при форма на неуважение и директно ги изключих от списъка още като се правиха, че не са видели съобщението. Решението в случай че после кажат, че ще дойдат, щеше да ни е просто да им заявим, че вече са заявени местата. Съветвам ви да действате така - особено когато наистина притесненията ви са че нямате време за промени. Какво ви пука за такива хора?
Приятелите от своя страна - винаги ще се чудя с какво съм си ги заслужила ❤ Дойдоха със страшен ентусиазъм, направихме си супер снимки и дадоха всичко от себе си на купон частта.
Кухнята и сервизът на вилата са на топ ниво, нямам никакви забележки.
Декоратор ни беше декораторката на самата вила - Валя, която ме разбра идеално без почти никакви разяснения и създаде нежна, красива, елегантна украса, точно като от пинтерест борда ми 😄 Бяхме я букнали и за координатор и слава богу - ориентираше гостите, а и нас самите за всеки елемент от събитието. Dj ни беше Иво Тахчиев - много опитен и добре познат особено във вилата и Пасарел. Не е от тези диджеи, които ще ви пускат старомодни шеги и изобщо ще са cringe, но и си е конкретно сватбен dj, което го прави повече от запознат с програмата и това как трябва да бъдат нещата. Не си налага мнението, но и дава супер съвети и насоки. Беше страшна опора преди церемонията и направи супер готин купон след това - минаваше през стилове, приемаше какви ли не поздрави и заявки и се съобрази с желанията ни без проблем. Стояхме до 3ч през нощта което си ни беше финалния час заради по-високия овъртайм след това. Аз и (вече) съпругът ми не сме сядали за повече от сумарно 10 мин, гостите ни също се разбиха, dj-ът каза, че е очарован, особено като се има предвид колко малко хора бяхме.
Не сме имали български традиции и тн - във всичко си има чар може би, просто ние не ги разбираме и не сме по тях Simple Smile направихме си едно много интимно, красиво и забавно събитие. Видях си нагледно обичта на приятелите и най-близките, преживях неповторими емоции преди и на церемонията и уникален купон докато не ни отказаха краката. Вечно ще съм благодарна на хората, замесени в нашия ден, и ще си го пазя в сърцето ❤

Хечи, знам, че ти си в събота, както и че на други от вас тепърва ви предстои това. Ще влизам да чета как е минало при вас ❤

# 724
  • Melmak
Честито, Роби! Желая ви всичко най-хубаво! Радвам се, че сте имали прекрасна сватба!

Благодаря за мненията на всяка една от вас. Прави сте да се фокусираме на хубавото.
Знам, че дори и да има други простотии в деня няма да го мисля. На който му е важно, ще бъде там. (Освен недай си боже някакви уважителни причини).

Като цяло нашата сватба е средна -65 възрастни. Наистина това са близки хора, не просто поканени случайно.

Аз съм в сложна ситуация с родата - с втори братовчеди връзка не поддържам. От коляното на баща ми ще бъда само аз. Той нямаше братя и сестри, а аз с моя брат прекъснах връзка. При мм има и там драма с леля. Общо поканените роднини са 10 човека (родителите вкл.)

На цялото това нещо съм осъзнала, че и най-близък човек като брат може да си покаже истинското лице и колкото по-рано го разбереш, толкова по-добре. Ако сега ще се отсее още някой, живи и здрави! По-добре сега да го разбера, отколкото след 10 години или в труден момент.

Виждам кой се вълнува и кой наистина изживява емоцията. Хората са различни, но някои наистина го преживяват повече и се радват. Тези, които ме ядосаха вчера са приятели на мм, с които аз не съм близка. С годините се сближих с повечето му приятели и си общувам много с тях. Но тези конкретно (мъж и жена) винаги съм смятала, че ни имат за някаква по-долна категория и че се чувстват повече от нас.

Според мм това не е така, той вярва, че приятелството му с този човек е на много години и се е доказало във времето. Не мисля, че е прав, но 200 лв за куверти на вятъра се преглъщат. Обидата трудно ще се преглътне и усещането, че си втора опция.
Ако тезата ми, че не са читави хора се докаже, то даже ще съм щастлива, че животът ни е отървал от подобни индивиди.

Като гледам останалите поканени си се радват доста, разбира се до последно не се знае какво ще се случи и дали някой друг няма да изпържи.

Аз всичко разбирам, но когато е поднесено с уважение и с подход. Разбирам някой да е приел и после да откаже. Разбирам хората, които са в чужбина и не могат. Разбирам такива, които нямат на кого да оставят децата. Разбирам изискванията за храна (веганство, вегетарианство), разбирам тези, които нямат къде да спят и ще настаним в хотела.
Не разбирам отношението да се правиш на луд два дена преди сватбата. И дори да беше отказал да дойде пак щях да кажа ок. Обаче това ни така, ни иначе два дни преди събитието не го разбирам.

На мен лесно спира да ми пука за хора, на които не им пука за мен. Хубавото е, че с времето се отсяват. Надявам се мм да спре да е толкова доверчив и разбиращ хора, които го гледат отгоре.

Може ли да ми кажете имахте ли списък за деня на сватбата какво да си носите?
Примерно резервни обувки, подаръци за гости, бокал и т.н.

Моля ви ако имате, ще ми го пратите ли на лично? Стягам лека-полека багажа, утре съм и на работа и просто не знам как да не пропусна нещо.

Днес цял ден бях на уъркшоп в една зала, нямах време да погледна телефон, нищо!

# 725
Момичета, вие какво мислите да правите роклите си след големия ден?😀 аз бих се разделила с моята просто защото няма къде да я съхранявам, а и рядко се привързвам към материални неща. Вие какво мислите?

# 726
  • Melmak
Аз бих се разделила, защото не виждам смисъл да я пазя. Обаче не знам дали има смисъл да я пускам. Не съм със стандартни мерки и не знам дали ще се намери подходящо тяло за нея.

Иначе ми е много на сърце и е много красива. Мисля, че и след 20 години като се видя, когато модата е друга, пак ще се харесвам!

# 727
Напълно разбирам за обидата от такива постъпки, даже твърде много ми играе егото като някой се държи сякаш е вип персона, на която сякаш се моля 😄 затова и смятам, че не трябва изобщо да се съобразявате с такива хора и директно да ги отписвате. Особено като не е първо провинение 😄
Иначе аз ще си запазя роклята. Трябва да я дам на химическо. Вярвам, че след време човек може да реши пак да си направи фотосесия или поне да си я разгледа.
Дори букета ще си пратя за “съхранение” под формата на някакви свещници/в рамка. Това са ценни неща, които не заемат чак толкова място, а ще носят топли спомени, поне според мен ☺
В тази връзка ако има някой доволен от някоя страница за тази услуга с букетите, ще се радвам да чуя. Знам няколко такива, но друго си е да е препоръчано, пък едновременно с това гледам да не се мотая, защото знам, че трябва до няколко дни след сватбата букетът да им е предаден.

# 728
  • Melmak
Букетът не се ли хвърля? Не остава ли за момата, която го е хванала?

Гледах една жена в тикток багри тъкани с букети. Обаче не й запомних профила.

# 729
Да, букетът остава за момичето, което го е хванало. Ако имате втори букет, той може да се запази.

# 730
Точно така, на мен декораторката ми направи втори, който да хвърля Simple Smile

# 731
  • София
Момичета, роклите може да си ги преправите и да си ги ползвате.
Аз навремето моята я боядисах и си я носих с удоволствие за официални поводи, но тя беше по-нестандартен модел - тип кафтан.
Най-голямата ми дъщеря пък я отряза къса и я комбинира с цветни обувки, чанта, колан и болеро, та пак се получи хубав тоалет.
На втората дъщеря роклята от подписването си е идеална за излизания по повод, че дори и за ежедневието през ваканции и почивки. Другата година роклята ще е тип "сметанова торта", та надали ще може да се префасонира, но има време да го мисли.

Последна редакция: пт, 27 сеп 2024, 09:21 от Fever Ray

# 732
Аз си изнамерих роклята преди месец и с голяма любов си я гледах. Като порасне малко дъщеря ми и ще и направя една домашна фотосесия. Grinning

# 733
Аз имах два букета - един за мен, един за дамата, която го хване. Вторият беше по-малък просто, а големият букет си ми седи вкъщи в една красива ваза. (От сухи цветя е)

# 734
  • Melmak
Аз ще хвърлям истинския. Не мога да пазя и букети, и рокли, и не знам какво. Днес отивам да взимам точно букет, украса за кола.
Едната ми приятелка кацна снощи от чужбина, идва с приятеля си за нашия ден! ❤

Хора, имам паспорт!

Общи условия

Активация на акаунт