Изследване на ХОРМОНИ – 27 (тема за взаимопомощ и мнения върху резултати)

• 41 707
  • 736
  •   1
Отговори
# 465
Здравейте, може ли да ме посъветвате по колко вит Д да приемам, понеже нямам голям напредък от януари ползвам спрея на Better you 3000 IU /зеления/ по веднъж на ден. Спрях го преди 20 дни.
Резултатати от декември 2023г: 13.97ng/ml при реф: 7.61- 55.5
Януари започнах със спрея.
Рвзултати днес юли 2024: 23.17 ng/ml при същите референтни.

# 466
Здравейте,днес си пуснах изследване.Цял живот съм била 55 кг.Последната година и половина качих 20.Без да променям начина нанживот.Активна съм,не обичам да ям,сладко изобщо,от месата основно пиле и риба.
Имам чувството,че съм надута с въздух.Сама си пуснах изследванията,ще търся лекар,при когото да ида,но може ли някой набързо да ми обясни дали да се притеснявам.

# 467
Здравейте,днес си пуснах изследване.Цял живот съм била 55 кг.Последната година и половина качих 20.Без да променям начина нанживот.Активна съм,не обичам да ям,сладко изобщо,от месата основно пиле и риба.
Имам чувството,че съм надута с въздух.Сама си пуснах изследванията,ще търся лекар,при когото да ида,но може ли някой набързо да ми обясни дали да се притеснявам.

Ако ще ходите при ендокринолог, бих препоръчала предварително да направите и хормони на щитовидната жлеза (TSH, TAT, MAT, F4, F3).

Здравейте, може ли да ме посъветвате по колко вит Д да приемам, понеже нямам голям напредък от януари ползвам спрея на Better you 3000 IU /зеления/ по веднъж на ден. Спрях го преди 20 дни.
Резултатати от декември 2023г: 13.97ng/ml при реф: 7.61- 55.5
Януари започнах със спрея.
Рвзултати днес юли 2024: 23.17 ng/ml при същите референтни.

Тук има много информация https://www.bg-mamma.com/?topic=1654992

# 468
Благодаря,Нала!
Ще направя.Въпреки,че преди година-две ползвах един,който казваше,че имам проблем с щитовидната,но ми даваше витамини.Миналото лято отидох до професор с много положителни мнения,той кяза,че проблем с щитовидната нямам никакъв.Явно това лято трябва да отида за трето мнение Ако има препоръки за Пловдив,ще съм благодарна.

# 469
  • Пловдив
Red_soul аз съм от Пловдив и съм ходила при няколко различни. Горе-долу еднакво съм доволна и от трите, но нищо специално. Най-доволна останах от д-р Коларов от София. Много компетентен лекар. Има специализация и в гинекологията.
Можеш да го посетиш веднъж, да ти назначи изследвания и след това да ги изкоментира пп вайбър, за да не ходите отново до София.
С тази по-висока глюкоза, може би трябва да пуснете и обременяване с инсулин.

# 470
Здравей, Денис!

Да помоля за коментар на изследванията правени на 4ти ден от МЦ.
МЦ дойде след прием на дуфастон, заради продължило 2 седмици зацапване. През май месец имах биохимична бременност приключила в 5 г.с., предполагаема причина е нисък прогестерон.
Притеснява ме високият естрадиол.

Вчера бях и на гинеколог, имам киста в ляв яйчник, 48мм. Изписа ми регулон, но забравих да му кажа, че имам камъни в жлъчката, пък видях в листовката, че в такъв случай не трябва да се взима. Ще се консултирам и с друг АГ.

Благодаря 🍀

# 471
Здравей Денис , може ли да удариш едно рамо в разчитане на резултата на домашен тест за витамин Д тестовата линия с коя по си прилича от цветната карта тази на дефицит или на недостиг

# 472
  • София
Днес бях на гинеколог. Прегледа ме и ми каза, че имам назряващ фоликул. Възможно ли е въпреки това да нямам ОВУ и ако нямам имам ли шанс с медикаменти да имам ОВУ?

# 473
Възможно е да нямаш да, имаш доминантен фоликул, който може да се спука, но може и да е ановулаторен цикъл и да не се. И други фактори играят роля. Ако искаш да знаеш дали е настъпила със сигурност , може да мериш базална темп. Или да отидеш на преглед, но не знам сега кой ден ти е и от мц кога ще е най-удачно.
Днес бях на гинеколог. Прегледа ме и ми каза, че имам назряващ фоликул. Възможно ли е въпреки това да нямам ОВУ и ако нямам имам ли шанс с медикаменти да имам ОВУ?

# 474
Denis, с мъжа ми направихме изследване за инсулинова резистентност. Може ли коментар на ОГТТ с изследване на глюкоза и инсулин на 60 и на 120 мин. Не разбирам как да тълкувам стойностите на 60 и 120 мин. Опитах се да изчисля Homa индекс- за мен се получава 0.79, за него 3.26. Не знам коректно ли смятам?
Трябва да отида на ендокринолог чак септември, след терапия. Имам назначен глюкофаж от последния преглед, който не пия. Исках първо да си направя този тест, а не да е изписан само на база изследване на инсулин. Пия си останалите назначени лекарства и добавки.
Мои резултати

На мъжа ми

# 475
  • София
Здравей Денис , може ли да удариш едно рамо в разчитане на резултата на домашен тест за витамин Д тестовата
Скрит текст:
линия с коя по си прилича от цветната карта тази на дефицит или на недостиг
Здравей!
Показва, че си в дефицит. Нещо по средата на 0-10 и 10-30ng/ml, което си е дефицит Simple Smile

Denis, с мъжа ми направихме изследване за инсулинова резистентност. Може ли коментар на ОГТТ с изследване на
Скрит текст:
глюкоза и инсулин на 60 и на 120 мин. Не разбирам как да тълкувам стойностите на 60 и 120 мин. Опитах се да изчисля Homa индекс- за мен се получава 0.79, за него 3.26. Не знам коректно ли смятам?
Трябва да отида на ендокринолог чак септември, след терапия. Имам назначен глюкофаж от последния преглед, който не пия. Исках първо да си направя този тест, а не да е изписан само на база изследване на инсулин. Пия си останалите назначени лекарства и добавки.
Мои резултати

На мъжа ми
И двамата сте с ИР.
При теб:  на гладно си добре, но на 60 и 120 мин, освен че Инсулина скача много, не успява да понижи КЗ, която остава доста висока на 120 мин, което не е Ок. и много ти вреди - уврежда органи и системи.
При ТМ: на гладно Инсулинът е много висок... показва, че той, за разлика от теб, не се храни много правилно или употребява повече алкохол, бира... На 120 мин. КЗ пада, което е по-добре ... засега.
Виждам, че лекуващ лекар е доц. К. Тодорова - добра е, така че и се доверете.
Най-важно е храненето, след това спорт, медикамент ( задължителен и за двамата - започва се с ниска доза... 250- 500мг и т.н. каквато лекаря прецени), добавки...
ИР може да се контролира - всичко зависи от вас.
Не е страшно - радвай се, че си разбрала за този проблем.... а не тихо и безсимптомно да се увреждате.
Проверете ЩЖ, Пролактин... Андогените ... за дефицити на вит. и минерали ... Холестерол, че той много скача при ИР

Последна редакция: чт, 25 юли 2024, 18:27 от denis©

# 476
Благодаря ти , взела съм си таблетки Д3 1400 единици в таблетка , 2 таблетки дали са добра дневна доза при дефицит

# 477
  • София
Здравей, Денис!
Да помоля за коментар на изследванията правени на 4ти ден от МЦ.
Скрит текст:
МЦ дойде след прием на дуфастон, заради продължило 2 седмици зацапване. През май месец имах биохимична бременност приключила в 5 г.с., предполагаема причина е нисък прогестерон.
Притеснява ме високият естрадиол.

Вчера бях и на гинеколог, имам киста в ляв яйчник, 48мм. Изписа ми регулон, но забравих да му кажа, че имам камъни в жлъчката, пък видях в листовката, че в такъв случай не трябва да се взима. Ще се консултирам и с друг АГ.

Благодаря 🍀
Здравей!
Да, изследванията показват, че има ЗФ ( ЛХ и Е2 са високи) - в случая киста, защото размерът е голям.
Е2 е висок от кистата и защото е по-голяма ... когато започне да намалява и Е2 ще се понижи. Не го мисли това - нищо притеснително. Започвай прием на медикамент, за да спре да нараства и да мине в обратно развитие. Следи я на 7 дни поне - дали намалява.
На ЩЖ са Ок., няма Хашимото.
КЗ е Ок., но Инсулинът е малко висок, може да загатва ИР - имай го предвид.

Благодаря ти , взела съм си таблетки Д3 1400 единици в таблетка , 2 таблетки дали са добра дневна доза при дефицит
Според мен, си пусни кръвен тест, че на тези не може много да им се вярва - преди време ги коментирахме, имаше момичета, които сравняваха с изследвания... От iHerb ли е теста? или от БГ?! -  не че има разлика.
За този дефицит ( ако приемем че е 30ng/ml) ти трябват поне 6-7000 IU  за 2-3 месеца прием + 20 дни почивка => контрола.
Включи К2 (МК-7) - около 150-180мкг... Магнезий - 400мг... цинк, мед, селен е добре да се проверят, т.н. Железен панел... защото почти винаги няма само един дефицит Simple Smile - от дефицита на желязо, разбираме че има дефицит на цинк, вит. Д и т.н. Напр. ако е нисък цинка, трудно се попълва и желязото - грубо казано ( Цинкът намалява колич-то Хемоглобин, свързан с мембраните на Черв. кръвни клетки (еритроцити), и инхибира ефекта на Калция, при причиняване на задържане на Хемоглобина от мембраните) - избягвам да говоря сложно, но все пак да го посоча.
Най-добре проучено при пренаталните анемии ( при бременност) - които се дължат на дефицит на цинк, а не на желязо.

Последна редакция: чт, 25 юли 2024, 18:58 от denis©

# 478

Този е теста , понеже работя в аптека , сама си го поръчах , исках да спестя бодене пак , понеже скоро ходих два пъти за други изследвания , преди година и половина някъде пак го бях изследвала беше 35ng /ml
Имам и слънчева алергия

# 479
Благодаря за поредния бърз отговор, Denis. Изследвала съм вече май всичко необходимо, по-назад сме го обсъждали и с теб. Разбира се, няма как да помниш всички ни Simple Smile Висок пролактин и др., пия добавки и лекарства по предписание вече.
За лекарства за ИР имаш предвид нещо от рода Глюкофаж? Изписан ми е 1 път по 750 mg. Още не съм го почвала, но май да го почвам?

Здравей Денис , може ли да удариш едно рамо в разчитане на резултата на домашен тест за витамин Д тестовата
Скрит текст:
линия с коя по си прилича от цветната карта тази на дефицит или на недостиг
Здравей!
Показва, че си в дефицит. Нещо по средата на 0-10 и 10-30ng/ml, което си е дефицит Simple Smile

Denis, с мъжа ми направихме изследване за инсулинова резистентност. Може ли коментар на ОГТТ с изследване на
Скрит текст:
глюкоза и инсулин на 60 и на 120 мин. Не разбирам как да тълкувам стойностите на 60 и 120 мин. Опитах се да изчисля Homa индекс- за мен се получава 0.79, за него 3.26. Не знам коректно ли смятам?
Мои резултати

На мъжа ми
И двамата сте с ИР.
При теб:  на гладно си добре, но на 60 и 120 мин, освен че Инсулина скача много, не успява да понижи КЗ, която остава доста висока на 120 мин, което не е Ок. и много ти вреди - уврежда органи и системи.
При ТМ: на гладно Инсулинът е много висок... показва, че той, за разлика от теб, не се храни много правилно или употребява повече алкохол, бира... На 120 мин. КЗ пада, което е по-добре ... засега.
Виждам, че лекуващ лекар е доц. К. Тодорова - добра е, така че и се доверете.
Най-важно е храненето, след това спорт, медикамент ( задължителен и за двамата - започва се с ниска доза... 250- 500мг и т.н. каквато лекаря прецени), добавки...
ИР може да се контролира - всичко зависи от вас.
Не е страшно - радвай се, че си разбрала за този проблем.... а не тихо и безсимптомно да се увреждате.
Проверете ЩЖ, Пролактин... Андогените ... за дефицити на вит. и минерали ... Холестерол, че той много скача при ИР

Общи условия

Активация на акаунт