Изследване на ХОРМОНИ – 27 (тема за взаимопомощ и мнения върху резултати)

• 41 642
  • 736
  •   1
Отговори
# 585
  • София
.............
Денис, дефицита на желязо може ли също да е причина за СПКЯ?
Причина, по-скоро не, но може да е следствие, както и да обостри, влоши симптомите на СПКЯ - лесна умора, липса на тонус и енергия, косопад...

# 586
Здравейте.
Жена на 36 години съм и се боря с косопад, умора, тревожност.

FT4 е 15,64 при РС - 12-22
FT3 е 4,31 при РС-3,1-6,8
TSH е 1,82 при РС -0,27-4,2.
TAT е 24.2 при РС <115
MAT е 33,8 при РС < 34

Пуснала съм и кортизол който е малко над нормата.
Както и DHEA-S е на границата.

Изследвала съм и други хормони:
17 - OH Progesteron
Серум / ELISA-2      0.36

Жени:
фоликуларна фаза: 0.13 – 0.89 ng/ml
лутеална фаза: 0.16 – 2.05 ng/ml
менопауза: 0.13 – 1.38 ng/ml

Андростендион (Androstendion)

ANDROST.      1.14

Жени: преди менопауза 0.49 - 1.31 ng/ml
след менопауза 0.187 – 1.07 ng/ml

Анти-Мюлеров хормон (AMH)
Серум / Електрохемилуминисценция      0.64
25-29 години: 1.20-9.05
30-34 години: 0.711-7.59
35-39 години: 0.405-6.96

Естрадиол (Estradiol)      79.18
   Жени: фоликуларна фаза: 30.9 - 90.4
овулация: 60.4 - 533
лутеална фаза: 60.4 - 232
менопауза: <5 – 138
Мъже: 11.3 - 43.2

Тестостерон (Testosteron)   0.306

Жени 20 - 49 години 0.084 - 0.481 ng/mL; Жени 50+ години 0.029 - 0.408 ng/mL

Лутропин (LH)     3.8

Жени:
Фоликуларна фаза: 2.4-12.6
Овулаторна фаза: 14-95.6
Лутеална фаза: 1-11.4
Менопауза: 7.7 - 58.5    

Желязо, феритин, витамин Д и Б12, инсулин, холесторел са в норма.

Ходих при двама ендокринолози, всичко ми е наред,
Заради стреса било всичко.
Моля за насоки или ако някой види нещо притеснително.
Благодаря.

# 587
17 ОН прогестерона колко бързо излизат резултатите? При мен нещо ме карат да чакам цяла седмица. Дали толкова бавно излизат резултатите.

# 588
Скрит текст:
Здравейте Денис,

Бих искала да помоля за коментар на последните ми изследвания. На 41г, с мнооого ниско АМХ и като цяло това са ми най-добрите резултати от месеци насам, на женските ми хормони. Преди 3 месеца ФСХ ми беше досигнал до 50, а LH - 20.3...Приетеснена съм да не вляза в менопауза още сега.
При преглед от гинеколог тогава  се видя, че предстои късна овулация и следователно цикъла ми се измести..
Нямам забременяване до сега и преди месец правихме леко стимулиране с летрозол, последва проследяване и имаше уж два-три фоликули(един голям) ,но с тестове така и не установих да съм имала овулация. Това ме притеснява и сега като си гледам естрадиола, изглежда доста висок за 3ти ден цикъл. Така ли е?
Приемам добавки за регулиране на цикъла (витекс) , а отделно си пия някои за подобряване на качеството на яйцеклетките(въпреки че едва ли мога да се надявам на нещо вече)
Също така имам ниско желязо и не успявам да сваля ТСХ под 2 вече 1 година , а пия **тироксин (0,50).. Предстои да направя нов преглед при ендокринолог.

При тези резулати на железния панел, да търся ли конуслтация с хематолог?
Тъй като при мен вече нямам никакво време да отлагам (имаме ранна менопауза генетично - майка и сестра), искам да направя всичко възможно да забавя това, за да имам поне малък шанс за забременяване...
Благодаря предварително Purple Heart
Скрит текст:
Скрит текст:
Да си побутна поста Hands Pray
Здравей! и Извинявай! Много често пропускам някое мнение - нищо лично, просто не винаги разполагам с достатъчно време, така че не се притеснявайте и побутвайте  смело  Hug

Самата възраст те поставя е пременопауза , никой не може да ти посочи колко ще продължи, така че побързайте и не го отлагайте.
В момента, ФСХ и ЛХ са добре, макар че Е2 е висок и според мен има киста, респ. те влияят донякъде на ФСХ и ЛХ. Добре е да те видят на УЗ, защото ако е киста, тя може да попречи на текущия и следващите МЦ ( напр. МЦ да е ановулаторен и .н.) Според мен има шанс за качествена Я. - дали със стимулация  или инвитро - действайте.
Ако ти предлагат поредни стумулации, по-добре се съгласи, защото дори да не са успешни, първите 1-2 са ориентир за лекаря, за да прецени как ще реагираш на съответния медикамент ( за стимулация), комбинацията, схемата, дозите и т.н. Успоредно с това, прави изследвания - те показват, какво точно се случва и как трябва да се постъпва, във всеки един етап на самата процедура.
Не съм фен на Витекса, това е билка за симптоми на премено- и менопауза, но както си прецениш. Много често, действа и като плацебо Simple Smile, особено ако се приема успоредно с други добавки.
За т.н. добавки за кач-вото на яйцеклетките - те не действат точно на кач-вото, ние така ги наричаме за по-кратко. Тяхната роля е да подпомогнат фоликула да се развива правилно до сама О. и малко след това, до имплантацията.Действат синергично и комплексно,  на всеки един етап -  от формиране на фоликула, който, ще бъде/е предназначен за ДФ ( от група фоликули, т.н. Примордиални, тялото избира един или два да са ДФ, а другите Ф., му помагат, това да се случи до самата О. - това е простичко казано)... та, това е ролята на добавките, да подпомогнат този процес, от началото до края - в случая, имплантацията и ранната бременност).
Затова е важно и какво точно се приема - като форми, дози, начин на прием и т.н.... от хаотичен прием, няма много полза - може да са 3-5-10 добавки, но трябва да са максимално кач-ни, да са в точно определени дози и да се приемат правилно. Има добавки, които освен, че не помагат, но вредят и дори са токсични (като форми и т.н.)
За Стимулациите - трябва да имате тест за проходимост на тръбите и Разширена СГрама. Да се следи МЦ от 2-3-ти ден на МЦ до няколко дни след О. на УЗ + Изследвания ... всичко друго е просто отбиване на номера.
Задължително с таймиране на О.
Стимулация + ИНСЕ е по-добър вариант, защото шанса е по-голям.

За изследванията - според мен отиваш към ЖДА, вземи мерки.
В12 и ФК са ниски - трябва да ги приемаш... да са на горна граница.
Вит Д е нисък ... трябва да е около 150... трябва да го приемаш.
Тези витамини и минерали са взаимозависими и трябва да се попълват успоредно, защото ако единия е нисък ( напр. желязото) не може да се попълва вит. Д и да се държи в оптимални граници.

Провери и за други дефицити на вит. и минерали и ако има ги попълни... защото, те имат отношение към репр. с-ма, зачеването, износването... към функцията на ЩЖ и т.н.
За ЩЖ - Т4 е нисък и показва, че дозата е ниска, респ. затова и ТСХ е по-висок ... не е проблем, но е желателно да го държиш в оптимални за зачеване и износване граници.
Напр. ако Феритинът е нисък (нещо не го виждам?! къде е ) ... Т3 ( активния, периферен хормон) не успява да достигне до органите и тъканите, респ. да действа на тялото.
Да, направи, ако искаш консултация с Хематолог... и ще чакам да споделиш какво е неговото мнение моля.
[/spoiler]
Най- общо - нищо притеснително, трябват малко корекции по някои показатели и да действате по-смело.
Шанс, винаги има.
От мен Успех! Все още съм тук Simple Smile - с каквото мога ще помагам Hug
Здравей отново, Денис !
Пускам ъпдейт на моя случай.. В началото на месеца пусках изследвания и имах доста висок естрадиол. Минах на преглед едва на 14-15 ден от МЦ и не се видя да има нищо на УЗ. Лигавицата беше ок и според лекаря е имало уж овулация(аз не хванах такава с тестовете). Видя се един малък фоликул останал, недоразвит и явно големия се е бил пукнат. Доста време ми търси единия яйчник и явно не е функционирал последния месец.
Проблема е, че сега на 21 ден, естрадиола е още по-висок, пуснах го заедно с прогестерона , да видя. Това дали е нормално и какво е добре да се предприеме?
Също така, моля и за коментар на останалите които също си пуснах сама.

# 589
Здравейте планирам да посетя гинеколог и ендокринолог заради много обилен цикъл. Моля да ме посъветвате кои хормони да си пусна предварително за да не губя време и да отида с готови изследвания при съответните специалисти, че и без това се чака дълго време за час. Разбира се след това ще пусна и изследвания които те ми кажат, но искам да съм подготвена.

# 590
Здравей, Денис. Необходимо ли е и колко време преди изследване на LH, FSH, E2, PRL, TSH, Inhibin B, инсулин + кръвна захар да спра приема на лекарства/хранителни добавки? Приемам вече два месеца Dostinex, L - ТИРОКСИН 25 гр., Глюкофаж 750 гр., Лимфомиозот на капки, Kystop Plus. А прием на витамини за колко време се спира преди да се проверят? Благодаря!

# 591
Здравейте, правим опити за бебе от около 4-5 месеца по-усилено, и двамата сме на 37 г. Изследвах АМХ, който е доста нисък
Този месец подозирам, че имах биохимична бременност, тъй като имах 5-дневно закъснение и пуснах кръвен тест, но по-късно следобяд ми дойде цикълът. Прикачвам резултата

На 3-ти ден от цикъла пуснах полови хормони и много ме притеснява високият  ФСХ. От това, което четох, резултатът е доста лош и почти нямало шанс за качествени яйцеклетки и доста се разстроих.

Освен това пусках и щитовидни хормони края на юли и след месец отново, но ендокриноложката каза, че нямам проблем и не ми назначи никаква терапия, освен за високият холестерол.

Това е първото изледване, а това второто

ТСХ е паднало, въпреки че не съм приемала нищо за него. Много ли е зле положението?

# 592
Дами, след две неуспешни бременности, започнах изследвания на хормоните. Днес направих тези за време на менструацията. LH (ЛХ) и FSH (ФСХ) са в перфектната среда, според нормите.
Но Естрадиола е трагичен - 8.84pg при норма 27 - 122. Прочетох страшни неща, че това са нива за менопауза... аз съм на 33 и точно днес ми гледаха яйчниковия резерв и казаха, че е страхотен - като на по-млада жена.
Може ли да обясните какво означава това, страшно ли е наистина, има ли оправия?

# 593
  • Испания
Здравей Денис. Много моля за мнението ти относно изследванията на дъщеря ми. Правят опити за бебе.На 32 год.,вегетарианка от почти 10г. Притеснява ме ТСХ.Какви други изследвания да пуснем.Вече съм записала час при ендокринолог и гинеколог. Относно храненето сме в спор .

Последна редакция: пт, 23 авг 2024, 23:58 от pepina1965

# 594
Жена на 36 години. Как ви се струват изследванията?

# 595
Здрасти, Денис, може ли коментар: 28 г, жена, с две естествени забременявания и две загуби в 6-7гс след чуване на пулс.
Последния аборт е от средата на юли. Изследванията са от днес на чист ден

# 596
Денис ще отговори по-професионално със сигурност, но аз само да кажа, че ти е висок TSH. При опити за забременяване-под 2. Моят успяхме дя го свалим за 2 месеца. Посети добър ендокринолог. Пожелавам успех и скоро добри новини Simple Smile
Здрасти, Денис, може ли коментар: 28 г, жена, с две естествени забременявания и две загуби в 6-7гс след чуване на пулс.

# 597
Да, и аз като видях 3,65 тсх веднага си записах час за ендокринолог. Иначе ми излязоха и изследванията за инсулин и кръвна захар. ЛЛ каза че може да е преддиабетно състояние Sad
Денис, ти какво мислиш ?

# 598
Здравейте! Утре ще пускам щитовидни хормони, понеже в петък съм на контрола след прекаран подостър тиреоидит. Случайно ми се пада 3ти ден от МЦ, а до месец, два ще ми трябва изследване АМХ за фонда. Въпросът ми е, дали АМХ би се повлиял от приема на лекарства (преднизолон и АБ през последния месец + лекарства за кашлица в момента) и дали мога да пусна и него направо утре? Според мен не би трябвало да се влияе, но все пак, яко някой има по-ясна представа, ще съм благодарна! 🙂

# 599
  • София
Здравей Денис. Много моля за мнението ти относно изследванията на дъщеря ми. Правят опити за бебе.На 32
Скрит текст:
год.,вегетарианка от почти 10г. Притеснява ме ТСХ.Какви други изследвания да пуснем.Вече съм записала час при ендокринолог и гинеколог. Относно храненето сме в спор .
Здравей!
ТСХ е висок, Т4 е нисък, показват Хипофункция на ЩЖ - консултирайте се с Ендокринолог.
СУЕ е висока, ако скоро е била болна, възможно е това да е причината. Ако ли  - да се следи.
ФК е ниска... да провери В12, В6, Хомоцистин ... да приема метилирани форми.
Да включи зехтин, омега 3 ...
Другите са добре.

Жена на 36 години. Как ви се струват изследванията?
Скрит текст:
Добре са. Има тенденция към Хипофункция на ЩЖ, просто го имай предвид.
Феритинът е нисък, показва че желязото не достига - преразгледай храненето си, включи повече храни богати на желязо.
Най-общо, нищо притеснително Simple Smile

Скрит текст:
Здравей!
ТСХ е висок и показва Хипофункция на ЩЖ. Ако не е приеман медикамент, възможно е просто от самата бременност ТСХ да е скочил, така че не бързай да го обвиняваш като причина за аборта.
Много съжалявам, дано следващият път да е успешен и да си имате здраво и красиво бебе.

Последна редакция: ср, 28 авг 2024, 16:54 от denis©

Общи условия

Активация на акаунт