Изследване на ХОРМОНИ – 27 (тема за взаимопомощ и мнения върху резултати)

• 41 523
  • 736
  •   1
Отговори
# 675
Високият АМХ мисля, че се свързваше със СПКЯ. Ако съм в грешка ме поправете.

Което е показателно и за това, че не всеки месец е имало МЦ.

# 676
Аз имам следния въпрос - колко време след прием на противозачатъчни може да се пуснат хормони? Последно приемах три месеца заради кисти от май до август. Имам високо FSH, предполагам заради задържания фоликул.

# 677
  • София
Здравейте,

Ж. на 24г.

Имам нередовен цикъл и записан час за ендокринолог след няколко седмици. Гинеколожката, която ме изпрати, ми препоръча да изследвам хормоните преди прегледа, за да съм подготвена.
Скрит текст:
Предишните прегледи при гинеколози завършваха с диагноза "поликистозни яйчници"и разбира се, предписване на Дуфастон и противозачатъчни.

Последната гинеколожка ме посъветва да намеря коренната причина за проблема и реших да я послушам. Simple Smile

Има ли нещо, за което да се притеснявам на този етап?

Правени са на 3-ти ден от МЦ.

Благодаря предварително!

Изследванията не мога да ги коментирам, но от наблюдения и опит при търсене на причината за поликистозни яйчници се прави обременяване с глюкоза и се изследват глюкоза и инсулин на 0, 60 и 120 минути. В голям процент от случаите поликистозата е свързана с инсулиновата резистентност (ИР). Може би е добре да направите и това изследване.

# 678
Само имайте предвид, че обременяване с глюкоза се прави възможно най-рядко, защото натоварва организма доста. Има и други начини да се провери действа ли лечението.
Avi, лекар ендокринолог прецени за глюкофажа, пак след обременяване с глюкоза.

# 679
  • 🌊
Отделно ако се спазва някакъв режим, къде по медицински причини, къде по собствено усмотрение:
Важно е пациентите да получат инструкции за хранене, за да се подготвят за ОГТТ:  
- Най-малко 3 дни на "неограничена диета" (умерен до висок прием на въглехидрати), съдържаща >150 грама въглехидрати дневно  
- В идеалния случай планът за хранене трябва да бъде представен като 3 дневни хранения, съдържащи най-малко 50 грама въглехидрати на хранене - Може би най-важното е, че последното хранене вечерта преди теста на гладно трябва да включва най-малко 50 грама въглехидрати  
 - Според препоръките на СЗО "тестът трябва да бъде предшестван от нощно гладуване от 10-16 часа, по време на което може да се пие вода

Моята ИР беше открита точно така, след това минах на режим и мога да пробвам обременяване чак догодина

# 680
Здравей, Денис! Може ли да хвърлиш поглед на тези изследвания? Първите са правени на 3ти ден от цикъла, щитовидните на последния ден. Овулация нямах този месец и съответно не можах да пусна тези, които са за 7мия ден. На 34г съм и имам ИР, за която не пия лекарства, успявам да държа под контрол със спорт и хранене. Нямам наднормено тегло и не целя забременяване. Имала съм кисти, но не са ми поставяли диагноза СПКЯ, макар че може би е било въпрос на настояване от моя страна.
Чудя се още дали да чакам и другия месец, за да пусна изследванията за след овулация и тогава да си търся ендокринолог, или да ходя още сега?

Благодаря предварително!

Скрит текст:

# 681
  • София
Денис, може ли коментар на тези изследвания на мъжа ми, 44 г. Вече е установена ИР и има терапия + диета, но ми се струва, че въпреки че хормоните са в границите, май има проблеми. Благодаря Simple Smile
Скрит текст:
Това трябва да са?! Simple Smile
КЗ е доста висока - възможно е да е с ИР...и от там високи нива на Холестерол и Триглицериди.
Да приема Магнезий, а ако приема - да увеличи дозата ...Магнезиев цитрат е Ок. за него.
ФСХ е малко висок, а тестостеронът малко нисък... възможна причина - отново ИР.

Ще чакам да споделиш, какво е мнението на лекаря, моля.

Здравейте,
Ще попитам и тук. Това са резултатите на съпруга ми, от 3-4 месеца е на глюкофаж, взима медикамент и за
Скрит текст:
холестерола, без излишни килограми е. Как ви се струва? Чудя се защо кръвната захар е с тези стойности, при положение, че взима медикамент?
1
Здравей!
Може да има грешки в храненето, да употребява вино, бира... или други напитки, които вдигат КЗ. ..да не приема медикамента правилно или редовно, дозата да не е оптимална за него и т.н.
КЗ е доста висока - уврежда много органи.
Вит. Д и В12 - трябва да са по-високи.

Здравей, Денис! Може ли да хвърлиш поглед на тези изследвания? Първите са правени на 3ти ден от цикъла, щитовидните на последния ден. Овулация нямах този месец и съответно не можах да пусна тези, които са за 7мия ден. На 34г съм и имам ИР, за която не пия лекарства, успявам да държа под контрол със спорт и хранене. Нямам наднормено тегло и не целя забременяване. Имала съм кисти, но не са ми поставяли диагноза СПКЯ, макар че може би е било въпрос на настояване от моя страна.
Чудя се още дали да чакам и другия месец, за да пусна изследванията за след овулация и тогава да си търся ендокринолог, или да ходя още сега?

Благодаря предварително!

Скрит текст:

Здравей!
За ИР -  добре я контролираш, но има още какво да се желае. Ще чакам да споделиш какво е мнението на лекаря.
ЛХ и Е2 са високи - показват ПКЯ.
Андростендионът е висок... и тъй като хормоните на ЩЖ са добре, причина остава да е ИР...т.е. трябва по-добре да се контролира ( ако трябва включи медикамент... опитай с Мио- и Д-Хиро Инозитол)
Феритинът е много нисък - трябва ти желязо.... провери вит. Д, В12, ФК... цинк, мед и селен

Може да посетиш лекар и с тези изследвания - достатъчни са.
Ще чакам да пишеш Peace

Аз имам следния въпрос - колко време след
Скрит текст:
прием на противозачатъчни може да се пуснат хормони? Последно приемах три месеца заради кисти от май до август. Имам високо FSH, предполагам заради задържания фоликул.
2-3 месеца/МЦ след прекратяване приема на ОК... макар, че при теб, може и по-рано ( след като ОК е приеман заради кисти). Ако не ти е проблем, направи ги и да видим какво се случва с МЦ. Simple Smile

Последна редакция: сб, 28 сеп 2024, 16:55 от denis©

# 682
Здравейте, Денис!
Какви хормони още и по кое време на МЦ трябва да изследвам защото вече не мога да издържа.
Родих през октомври 2023г със секцио.
От тогава съм със следродилна депресия и паник-атаки (ходих при 3-ма психиатри и прием на АД, но се влошавах изключително много от тях), проблеми със съня(от 03.24г съм на бензодиазепин гер0д0рм), проблеми със стомаха(СРДЧ), имам треперене на мускулите по цялото тяло, особено, когато се опитвам да заспя (от стрес не мога да се отпусна, доспива ми се и в момента в, който се отпусна и мина в по-дълбока фаза на съня, се стряскам веднага и подскачам или ми подскача долната челюст), изпотявам се както при менопауза (с горещи и студени вълни, потта ми има много силна миризма, кожата ми е много мазна, косата започна рязко да ми пада и силно се омазнява), ръцете също ми треперят много, ако не хапна нещо и съм много изнервена от умора, стрес и безсъние (въпреки сънотворното спя по 5часа, което е крайно недостатъчно за мен).
Не мога да понасям жегата, вие ми се свят, пищят ни ушите, боли ме цялото тяло сутрин съм като скована, и имам безчувственост на 2та крака отстрани по протежение на нервите от пръстите до главата...
През 03.24 пуснах кръвни изследвания и сега отново пуснах.
Моля, за коментар и дали и какво още трябва да пусна, защото вече не издържам и не мога да си гледам детето, което ще стане на 1 година другия месец.
През лятото преживях много силен емоционален стрес, както и физическо натоварване, което може би отключи още по-тежки състояние при мен (по спешност ме приеха и в бърза помощ, заради паник-атака).
Прилагам изследванията.
Благодаря!
Първите са от м.03., а вторите от м.09.

# 683
  • София
Здравейте, Денис!
Какви хормони още и по кое време на МЦ трябва да изследвам защото вече не мога да издържа.
Скрит текст:
Родих през октомври 2023г със секцио.
От тогава съм със следродилна депресия и паник-атаки (ходих при 3-ма психиатри и прием на АД, но се влошавах изключително много от тях), проблеми със съня(от 03.24г съм на бензодиазепин гер0д0рм), проблеми със стомаха(СРДЧ), имам треперене на мускулите по цялото тяло, особено, когато се опитвам да заспя (от стрес не мога да се отпусна, доспива ми се и в момента в, който се отпусна и мина в по-дълбока фаза на съня, се стряскам веднага и подскачам или ми подскача долната челюст), изпотявам се както при менопауза (с горещи и студени вълни, потта ми има много силна миризма, кожата ми е много мазна, косата започна рязко да ми пада и силно се омазнява), ръцете също ми треперят много, ако не хапна нещо и съм много изнервена от умора, стрес и безсъние (въпреки сънотворното спя по 5часа, което е крайно недостатъчно за мен).
Не мога да понасям жегата, вие ми се свят, пищят ни ушите, боли ме цялото тяло сутрин съм като скована, и имам безчувственост на 2та крака отстрани по протежение на нервите от пръстите до главата...
През 03.24 пуснах кръвни изследвания и сега отново пуснах.
Моля, за коментар и дали и какво още трябва да пусна, защото вече не издържам и не мога да си гледам детето, което ще стане на 1 година другия месец.
През лятото преживях много силен емоционален стрес, както и физическо натоварване, което може би отключи още по-тежки състояние при мен (по спешност ме приеха и в бърза помощ, заради паник-атака).
Прилагам изследванията.
Благодаря!
Първите са от м.03., а вторите от м.09.

Здравей!
Съжалявам за състоянието в което си изпаднала и се надявам, по-бързо да се оправиш.
Първите изследвания не показват нищо притеснително, което да те хвърля в тежка депресия... имаш дефицит на вит. Д, но това е нещо нормално за м. март
При вторите - също няма причина за подобно състояние ... имаш дефицит на В12, но малко вероятно това да е причина.
Има специалисти по следродилна депресия, моят съвет е да се обърнеш към тях ... защото изследванията, които се коментират в тази тема, дори и да има много сериозни отклонения не хвърлят в тежка депресия.
Искам да бъда разбрана правилно - не искам да те залъгвам и да заблуждавам с празни обещания, за да не губиш време... защото следродилната депресия, ако не се лекува навреме, носи по-тежки последствия за психиката. Не търси причината в хормоните - лекувай психиката.
Провери, ако искаш, за дефицити на витамини и минерали и ако има ги попълни, което ще е добре за теб, но не очаквай чудеса.
От сърце ти пожелавам бързо възстановяване.

ПП. Има теми за следродилната депресия - поразпитай момичетата как са се справили с нея

# 684
Според мен има дефицит на няколко вида витамин Б. Обикновено те създават проблем с нервите и тези оплаквания по тялото. Ако има възможност да се тестват или да се приема Б комплекс в достатъчно количество.

# 685

Тези изследвания са правени в 5ти месец бременност, за 10 дни спрях витамините, които съдържат и В12 (Пренатал). Витамин Д не съм пила от зимата, сега не смея, че нали е и вид хормон.

# 686
  • Пловдив
Лили, на мен ендокринолога си ми каза да продължавам вит. Д и през бременността. А и знам, че това е един от най-полезните витамини за плода и развитието.

# 687
Аз преди сама си го бях назначила.

# 688

Денис, може ли мнение за тези резултати?На какво може да се дължи това ЛХ? По принцип нямам поликистоза, последната година почти всеки месец съм на гинеколог за следене на овулация, но този месец все още не съм ходила. Може ли да е от задържан фоликул или киста, тъй като в предния цикъл овулация така и не настъпи и имах закъснение от 10 дни?

Последна редакция: пн, 30 сеп 2024, 16:39 от Marti123

# 689
  • София
Скрит текст:

Денис, може ли мнение за тези резултати?На какво може да се дължи това ЛХ? По принцип нямам поликистоза, последната година почти всеки месец съм на гинеколог за следене на овулация, но този месец все още не съм ходила. Може ли да е от задържан фоликул или киста, тъй като в предния цикъл овулация така и не настъпи и имах закъснение от 10 дни?
ЛХ, но и Е2 ти е доста висок - може да има ЗФ, киста. Трябва да те видят на УЗ.
ТСХ е висок, Т4 нисък - показват Хипофункция на ЩЖ... това може да създава проблем на МЦ и О.- консултирай се с Ендокринолог.

Общи условия

Активация на акаунт