Изследване на ХОРМОНИ – 27 (тема за взаимопомощ и мнения върху резултати)

• 41 563
  • 736
  •   1
Отговори
# 690
Денис, може ли коментар върху тези резултати? Благодаря предварително!
Пробата е взета на чист ден. Жена на 39 год. Имам диагноза Хашимото, но не ми  е предписана терапия. Благодаря!

Скрит текст:
Освен вит.Д, приемам и вит.А до О и вит.Е от О до М. Имам въпрос - тъй като капките D3+K2 ми свършиха, мога ли да приемам вит.Д на таблетки (имам само такива от 10 000)+ 2 табл.вит К2 (100 мг) пет пъти седмично? (Смятах, че от капките 8000х7 дни = 56 000, т.е. 5 таблетки от по 10 000...).  Планирам и да започнем семеен прием на рибено масло (харесала съм на now foods). Може ли да се комбинира с добавките, които взимам до момента, или трябва да променя нещо?
[/quote]

# 691
  • София
Денис, може ли коментар върху тези резултати? Благодаря предварително!
Скрит текст:
Пробата е взета на чист ден. Жена на 39 год. Имам диагноза Хашимото, но не ми  е предписана терапия. Благодаря!

Скрит текст:
Освен вит.Д, приемам и вит.А до О и вит.Е от О до М. Имам въпрос - тъй като капките D3+K2 ми свършиха, мога ли да приемам вит.Д на таблетки (имам само такива от 10 000)+ 2 табл.вит К2 (100 мг) пет пъти седмично? (Смятах, че от капките 8000х7 дни = 56 000, т.е. 5 таблетки от по 10 000...).  Планирам и да започнем семеен прием на рибено масло (харесала съм на now foods). Може ли да се комбинира с добавките, които взимам до момента, или трябва да променя нещо?
Вит. Д и В12 може да са по-високи... другите са добре.
За добавките Д3 и К2 - да става, комбинацията и дозите са подходящи.
За РМ - може да се приема на един прием с вит. Д и К... добра комбинация са.

# 692
Здравей, Денис. Дали си пропуснала това ми питане? Simple Smile
Денис, може ли коментар на тези изследвания на мъжа ми, 44 г. Вече е установена ИР и има терапия + диета, но ми се струва, че въпреки че хормоните са в границите, май има проблеми. Благодаря Simple Smile

# 693

Тези изследвания са правени в 5ти месец бременност, за 10 дни спрях витамините, които съдържат и В12 (Пренатал). Витамин Д не съм пила от зимата, сега не смея, че нали е и вид хормон.
И аз ще побутна въпроса си за витамините.

# 694
Здравейте, включвам се в темата относно коментар за резултатите на моята сестра - на 23 години е, взети са на 3ти ден от МЦ.

# 695
Здравей, Денис! Много моля за мнение и
съвет🙏

Заради повишени околоплодни води, пуснах ОГТТ. АГ посъветва да се съветвам с ендокринолог. В 20г.с съм следя се във Вита, първо бебче ни е след 7 години опити и ми е притеснено сега, ново 20 :/

Моля ви посъветвайте кой ендокринолог в София? Начев или друг?

И също къде да се следя, дали да е Токуда или Майчин дом? И кой доктор бихте препоръчали за подобен случай?
Докторката от ФМ посъветва, ако има диабет, а мирише на густационен, тъй като доколкото разбрах е рисков фактор, да се ориентирам към тези болници.

Моля ви споделете мнение и опит и всяка дума за успокоение ще са безценни Hug 🙏

# 696
  • София
Здравей, Денис. Дали си пропуснала това ми питане? Simple Smile
Скрит текст:
Денис, може ли коментар на тези изследвания на мъжа ми, 44 г. Вече е установена ИР и има терапия + диета, но ми се струва, че въпреки че хормоните са в границите, май има проблеми. Благодаря Simple Smile

Здравей!
Отговорих ти - някъде ... беше цитирала друго мнение, но отговорих за ТМ Simple Smile, т.е. цитирах правилното изследване.

# 697
Здравей, Денис,
Благодаря ти, че толкова пъти вече ми отговаряш и даваш съвети! ❤️
Пак се включвам с молба да погледнеш изследванията ми преди стартиране на инвитро стимулация края на месеца.
На 34 години съм, правени са на 3ти ден от МЦ. Миналия месец бях на стимулация с кломифен 100мг за 5 дни.

Висок ли е този тестостерон според теб и възможно ли е да е от стимулациите до момента - 2 с кломифен и 1 с летрозол?

# 698
  • София
Скрит текст:

Тези изследвания са правени в 5ти месец бременност, за 10 дни спрях витамините, които съдържат и В12 (Пренатал). Витамин Д не съм пила от зимата, сега не смея, че нали е и вид хормон.
И аз ще побутна въпроса си за витамините.

В12 е нисък - трябва да се приема 500 до 1000мкг... следи ФК и Хомоцистеина, че той носи по-голям риск от самия дефицит.
Вит. Д е нисък - трябва да се приема ... при бременност до 6000 IU/дн.... или се консултирай с лекар...по-високите дози са опасни, избутва се повече калций, а това не е много Ок. за растящия ембрион - кости, органи...
При ФМ - консултирай се с лекаря, той ще ти обясни по-добре за дозите.
Не се плаши, нищо страшно - приемай си МВ за бременни, но гледай състава и допълвай дозите, които са ти нужни.
Следи целия т.н. Железен панел, че и това е важно. ... при бременност често има както дефицит на В12, така и на Желязо... и това си е нещо нормално/физиологично, от самата бременност.
От мен, лека, спокойна и безпроблемна бременност.

ПП. за К2 - ако имаш по-тежки генет. мутации се консултирай с лекаря си (генетик, ... не Ортопед, АГ , Ендокринолог...) , какви дози може да приемаш, защото някои лекари одобряват приема му, други не - зависи от случая/пациента и т.н. ... за неговия прием, в случая, се въздържам от мнение.

Здравейте, включвам се в темата относно коментар за резултатите на моята сестра - на 23 години е, взети са на 3ти ден от МЦ.
Скрит текст:
Здравей!
Нещо е потиснало функцията на яйчниците. Желателно е да се направи УЗ преглед.
Тестостеронът е висок... но, само той , малко вероятно да е причина.
Ще чакам да споделите какъв е проблемът.

Здравей, Денис! Много моля за мнение и
Скрит текст:
съвет🙏

Заради повишени околоплодни води, пуснах ОГТТ. АГ посъветва да се съветвам с ендокринолог. В 20г.с съм следя се във Вита, първо бебче ни е след 7 години опити и ми е притеснено сега, ново 20 :/

Моля ви посъветвайте кой ендокринолог в София? Начев или друг?

И също къде да се следя, дали да е Токуда или Майчин дом? И кой доктор бихте препоръчали за подобен случай?
Докторката от ФМ посъветва, ако има диабет, а мирише на густационен, тъй като доколкото разбрах е рисков фактор, да се ориентирам към тези болници.

Моля ви споделете мнение и опит и всяка дума за успокоение ще са безценни Hug 🙏

Здравей!
Имаш ИР и най-правилното е, да преразгледаш храненето си... защото, това състояние може да се контролира основнo чрез храненето. Увеличи протеина, намали мазнините - ползвай само полезни мазнини (зехтин, Омега 3... ) и почти изключи въглехидратите. Внимавай с теглото.
Приемай Омега 3... предполагам, че приемаш DHA?! ( за бебчо).
Следи триглицеридите, кръвното налягане ( вкл. диастоличното)... защото при ИР/гестационен диабет има опасност от прееклампсия. Не искам да те плаша, просто има риск и трябва да вземеш мерки.
Пий повече вода, движи се, следи за дефицити на витамини и минерали и ако има ги попълвай навреме, следи хомоцистеина... приемай повече магнезий (цитрат)... следи и ЩЖ... тя също може да е причина за тези проблеми.
За Ендокринолог - не мога да помогна... в клиника Щерев има  Simple Smile
Попитай в темите за други препоръки.

Не се плаши, при много момичета се случва, но си износват бебета безпроблемно - трябва само малко повече воля и постоянство... и лекар, който да те следи често ( на 2-3 седмици, поне).
Направи консултация и с Кардиолог.
От мен - Успех! Peace  Лека и безпроблемна бременност до края.

Последна редакция: ср, 02 окт 2024, 19:35 от denis©

# 699
Здравейте,  

Искам да попитам и аз за едни резултати. Приятелката ми, на 37 години, без оплаквания. TSH пуснат профилактично от ЛЛ излиза 8 в предната лаборатория.  Накарах  я да пусне всичко и не ми изглеждат добре нещата. В петък е на лекар.

Благодаря предварително!

# 700
Здравейте. Blush Дали някой може да разчете резултатите. Бременна съм в 7 г.с.
T4 ниско ли е? 

# 701
  • София
Здравей, Денис,
Скрит текст:
Пак се включвам с молба да погледнеш изследванията ми преди стартиране на инвитро стимулация края на месеца.
На 34 години съм, правени са на 3ти ден от МЦ. Миналия месец бях на стимулация с кломифен 100мг за 5 дни.

Висок ли е този тестостерон според теб и възможно ли е да е от стимулациите до момента - 2 с кломифен и 1 с летрозол?
Здравей!
Да. Тестостеронът е висок. Повтори го ( може да е грешка), заедно с останалите андрогени - ДХЕА, Андростендион, 17ОН Прогестерон ( точно на 3 ден от МЦ)... Инсулин и КЗ на гладно, поне ... Пролактин

Според мен не е от стимулациите.
Причини - СПКЯ, ИР, проблем с НбЖ, прием на DHEA или някакви билки ( МАКА и т.н. )?!
Високият тестостерон носи риск за ембриона и за самата бременност... много често, при високи нива се отлагат АРТ процедурите.
Ще чакам да споделиш какво е мнението на лекаря, моля.
ПП. 3-4 дни преди изследването пий повече вода - по 3-4 л. поне, за да не си дехидратирана ... че и креатинът ти е висок ... то може да е и от медикаменти и т.н.

Здравейте,  
Искам да попитам и аз за едни резултати. Приятелката ми,
Скрит текст:
на 37 години, без оплаквания. TSH пуснат профилактично от ЛЛ излиза 8 в предната лаборатория.  Накарах  я да пусне всичко и не ми изглеждат добре нещата. В петък е на лекар.

Благодаря предварително!
Здравей!
ТСХ е доста висок - показва Хипофункция на ЩЖ, антителата (ТАТ и МАТ) са високи и показват Хашимото, предполагам. Трябва да я видят и на УЗ.
Нещо се случва с ЩЖ - да не го отлага и да се консултира с Ендокринолог.
Ако скоро е била болна ( някакво възпаление, напр. вирус, К19...)  - възможно е това да е провокирало тази реакция на ЩЖ?!
Ще чакам да споделиш какъв е проблема, моля.

Здравейте. Blush Дали някой може да разчете резултатите. Бременна съм в 7 г.с.
T4 ниско ли е?  
Скрит текст:
Здравей!
ТСХ е висок, Т4 е нисък - показват, че не ви достига хормон, на бебето и на теб.
Хормонът е важен за бебето до 20 г.с.... когато неговата ЩЖ започне да функционира, така че на почти 100% да му осигурява този хормон. Хормонът е важен освен всичко друго, но и за интелекта на бебето.
Не е страшно, не се притеснявай - просто се консултирай с Ендокринолог, който работи в/с клиника по репр. медицина. Бебето, в момента си дърпа колкото му е нужно, а каквото остане е за теб... което не е Ок. защото този хормон е важен за много (твои) органи и системи, от които зависи правилното функциониране на твоето тяло, а това рефлектира и на самата бременност.
От мен - лека, спокойна и безпроблемна бременност.
ПП.
ТСХ, Т3 и Т4 се следят на 2-3 седмици през бременността... провери за дефицити на витамини и минерали и ако има ги попълни.

Последна редакция: нд, 06 окт 2024, 08:45 от denis©

# 702
Здравейте,  
Искам да попитам и аз за едни резултати. Приятелката ми,
Скрит текст:
на 37 години, без оплаквания. TSH пуснат профилактично от ЛЛ излиза 8 в предната лаборатория.  Накарах  я да пусне всичко и не ми изглеждат добре нещата. В петък е на лекар.

Благодаря предварително!
Здравей!
ТСХ е доста висок - показва Хипофункция на ЩЖ, антителата (ТАТ и МАТ) са високи и показват Хашимото, предполагам. Трябва да я видят и на УЗ.
Нещо се случва с ЩЖ - да не го отлага и да се консултира с Ендокринолог.
Ако скоро е била болна ( някакво възпаление, напр. вирус, К19...)  - възможно е това да е провокирало тази реакция на ЩЖ?!
Ще чакам да споделиш какъв е проблема, моля.

Здравей, Денис, благодаря ти за отговора. В петък беше на преглед - Хашимото. Жлезата имала типичните изменения. Ще пие хормон, пуснала и е да изследва витамини и след 2 месеца контрола

# 703
  • Пловдив
Денис, прогестерон може ли да се предозира?
Напр.ако се приема Примолут нор и добавката Витекс.

# 704
Здравей, Денис,
Скрит текст:

Здравей!
Да. Тестостеронът е висок. Повтори го ( може да е грешка), заедно с останалите андрогени - ДХЕА, Андростендион, 17ОН Прогестерон ( точно на 3 ден от МЦ)... Инсулин и КЗ на гладно, поне ... Пролактин

Според мен не е от стимулациите.
Причини - СПКЯ, ИР, проблем с НбЖ, прием на DHEA или някакви билки ( МАКА и т.н. )?!
Високият тестостерон носи риск за ембриона и за самата бременност... много често, при високи нива се отлагат АРТ процедурите.
Ще чакам да споделиш какво е мнението на лекаря, моля.
ПП. 3-4 дни преди изследването пий повече вода - по 3-4 л. поне, за да не си дехидратирана ... че и креатинът ти е висок ... то може да е и от медикаменти и т.н.

Благодаря ти за отговора! Ще ти кажа какво е мнението на лекаря. ❤️

СПКЯ нямам. DHEА не приемам, но я изследвах преди 2 седмици и беше 5.8 някъде по средата на референтната стойност. Инсулин съм пускала края на май и беше 3.7.

17 OH прогестерон обаче не съм тествала никога, както и андростедион и К3. Като изключим прогестерона, останалите мога ли да ги пусна в друг ден, не на 3ти от МЦ, защото другата седмица щях да ходя на чист ден за ЩЖ и пролактин?
Също извинявай, но какво е НбЖ?
Билки не приемам, само мака от време на време слагам в смути по 1 чаена лъжичка, но не е често. Дори последните 3 месеца не съм.

Общи условия

Активация на акаунт