Изследване на ХОРМОНИ – 27 (тема за взаимопомощ и мнения върху резултати)

• 41 515
  • 736
  •   1
Отговори
# 705
Здравейте, Денис!
Много Ви благодаря за коментара и подкрепата!
Другата седмица, ще ходя пири професор гастроентеролог, тъй като в родния ми град тези специалисти са много малко и нямат необходимия опит и апаратура.
Започнах и акупунктура(според китайския лекар, имам проблем с бъбреците. Да, от малка имам проблеми с тях, но само тях не съм изследвала, нито урина, нито пък ехография. Но какво е това нещо, което би могло да предизвика такива проблеми. Бъбреците изобщо не ме болят. Да кръста ме боли, да усещам силните болки в тази област и отзад на гърба и отпред. ), като от нея първите 2 нощи спах и заспивах сама, като пор!
Но, от тогава няма спане, и то се случва сега около и преди цикъла ми.
И мисля, че има някаква връзка все пак.
Чудя се, дали не е нисък прогестерон, защото тези проблеми със стомаха, червата и газовете, започнаха веднага след като забременях - и безсънието.
Все пак, ще видя какво ще каже гастрото, но ми се иска и твоето мнение за прогестерона и кой ден от МЦ се изследва, в такива случаи, в които целта не е забременяване.
Благодаря от сърце! Yellow Heart

Здравейте, Денис!
Какви хормони още и по кое време на МЦ трябва да изследвам защото вече не мога да издържа.
Скрит текст:
Родих през октомври 2023г със секцио.
От тогава съм със следродилна депресия и паник-атаки (ходих при 3-ма психиатри и прием на АД, но се влошавах изключително много от тях), проблеми със съня(от 03.24г съм на бензодиазепин гер0д0рм), проблеми със стомаха(СРДЧ), имам треперене на мускулите по цялото тяло, особено, когато се опитвам да заспя (от стрес не мога да се отпусна, доспива ми се и в момента в, който се отпусна и мина в по-дълбока фаза на съня, се стряскам веднага и подскачам или ми подскача долната челюст), изпотявам се както при менопауза (с горещи и студени вълни, потта ми има много силна миризма, кожата ми е много мазна, косата започна рязко да ми пада и силно се омазнява), ръцете също ми треперят много, ако не хапна нещо и съм много изнервена от умора, стрес и безсъние (въпреки сънотворното спя по 5часа, което е крайно недостатъчно за мен).
Не мога да понасям жегата, вие ми се свят, пищят ни ушите, боли ме цялото тяло сутрин съм като скована, и имам безчувственост на 2та крака отстрани по протежение на нервите от пръстите до главата...
През 03.24 пуснах кръвни изследвания и сега отново пуснах.
Моля, за коментар и дали и какво още трябва да пусна, защото вече не издържам и не мога да си гледам детето, което ще стане на 1 година другия месец.
През лятото преживях много силен емоционален стрес, както и физическо натоварване, което може би отключи още по-тежки състояние при мен (по спешност ме приеха и в бърза помощ, заради паник-атака).
Прилагам изследванията.
Благодаря!
Първите са от м.03., а вторите от м.09.

Здравей!
Съжалявам за състоянието в което си изпаднала и се надявам, по-бързо да се оправиш.
Първите изследвания не показват нищо притеснително, което да те хвърля в тежка депресия... имаш дефицит на вит. Д, но това е нещо нормално за м. март
При вторите - също няма причина за подобно състояние ... имаш дефицит на В12, но малко вероятно това да е причина.
Има специалисти по следродилна депресия, моят съвет е да се обърнеш към тях ... защото изследванията, които се коментират в тази тема, дори и да има много сериозни отклонения не хвърлят в тежка депресия.
Искам да бъда разбрана правилно - не искам да те залъгвам и да заблуждавам с празни обещания, за да не губиш време... защото следродилната депресия, ако не се лекува навреме, носи по-тежки последствия за психиката. Не търси причината в хормоните - лекувай психиката.
Провери, ако искаш, за дефицити на витамини и минерали и ако има ги попълни, което ще е добре за теб, но не очаквай чудеса.
От сърце ти пожелавам бързо възстановяване.

ПП. Има теми за следродилната депресия - поразпитай момичетата как са се справили с нея

# 706
Здравейте , моля за съвет .
След неспирно зацапване след нормална менструация ми бе изписан дуфастон по схема + прием на билкова тинктура , които спирам на 9- ти / до тогава ми е приема по схемата / и ще видим как ще е МЦ понеже това зацапване не спира и не спира  , въпроса ми е според вас кога мога да пусна изследвания за щитовидна жлеза , витамини и минерали и мога ли на трети ден от МЦ да пусна хормони , при положение , че съм била 13 дена на хапчета и билки ? Всички казват добре си , нещо хормонално , но не ми е никак добре и искам да си пусна изследвания да разбера каква е тази аномалия , която стана при мен .Благодаря за отделеното време 🤗

Последна редакция: нд, 06 окт 2024, 19:02 от ЛястовичкаБяла

# 707
  • София
Скрит текст:
Здравейте,  
Искам да попитам и аз за едни резултати. Приятелката ми,
Скрит текст:
на 37 години, без оплаквания. TSH пуснат профилактично от ЛЛ излиза 8 в предната лаборатория.  Накарах  я да пусне всичко и не ми изглеждат добре нещата. В петък е на лекар.

Благодаря предварително!
Здравей!
ТСХ е доста висок - показва Хипофункция на ЩЖ, антителата (ТАТ и МАТ) са високи и показват Хашимото, предполагам. Трябва да я видят и на УЗ.
Нещо се случва с ЩЖ - да не го отлага и да се консултира с Ендокринолог.
Ако скоро е била болна ( някакво възпаление, напр. вирус, К19...)  - възможно е това да е провокирало тази реакция на ЩЖ?!
Ще чакам да споделиш какъв е проблема, моля.
Здравей, Денис, благодаря ти за отговора. В петък беше на преглед - Хашимото. Жлезата имала типичните изменения. Ще пие хормон, пуснала и е да изследва витамини и след 2 месеца контрола
Здравей! и Благодаря, че сподели.
Има теми за Хашимото, може да са и полезни.

Денис, прогестерон може ли да се предозира?
Напр.ако се приема Примолут нор и добавката Витекс.
Да, може да се предозира, но само от Примолут-Нор - ако не се приема оптимална, а по-висока доза.
От Витекс- не.... той повишава повече естрогените... влияе на ЛХ, ФСХ и Пролактин ( т.е. на хипофизата... а прогестерон се синтезира в ЖТ, след О.... а Витекс не влияе на ЖТ)

Скрит текст:
Здравей, Денис,
Скрит текст:
Благодаря ти, че толкова пъти вече ми отговаряш и даваш съвети! ❤️
Пак се включвам с молба да погледнеш изследванията ми преди стартиране на инвитро стимулация края на месеца.
На 34 години съм, правени са на 3ти ден от МЦ. Миналия месец бях на стимулация с кломифен 100мг за 5 дни.

Висок ли е този тестостерон според теб и възможно ли е да е от стимулациите до момента - 2 с кломифен и 1 с летрозол?
Здравей!
Да. Тестостеронът е висок. Повтори го ( може да е грешка), заедно с останалите андрогени - ДХЕА, Андростендион, 17ОН Прогестерон ( точно на 3 ден от МЦ)... Инсулин и КЗ на гладно, поне ... Пролактин

Според мен не е от стимулациите.
Причини - СПКЯ, ИР, проблем с НбЖ, прием на DHEA или някакви билки ( МАКА и т.н. )?!
Високият тестостерон носи риск за ембриона и за самата бременност... много често, при високи нива се отлагат АРТ процедурите.
Ще чакам да споделиш какво е мнението на лекаря, моля.
ПП. 3-4 дни преди изследването пий повече вода - по 3-4 л. поне, за да не си дехидратирана ... че и креатинът ти е висок ... то може да е и от медикаменти и т.н.
Благодаря ти за отговора! Ще ти кажа какво е мнението на лекаря. ❤️
Скрит текст:
СПКЯ нямам. DHEА не приемам, но я изследвах преди 2 седмици и беше 5.8 някъде по средата на референтната стойност. Инсулин съм пускала края на май и беше 3.7.

17 OH прогестерон обаче не съм тествала никога, както и андростедион и К3. Като изключим прогестерона, останалите мога ли да ги пусна в друг ден, не на 3ти от МЦ, защото другата седмица щях да ходя на чист ден за ЩЖ и пролактин?
Също извинявай, но какво е НбЖ?
Билки не приемам, само мака от време на време слагам в смути по 1 чаена лъжичка, но не е често. Дори последните 3 месеца не съм.
НбЖ е Надбъбречни жлези.
Посочих само предположения, но каква е причината, единствено лекар може да определи Simple Smile
Целта ми беше, при консултацията с лекар, да имаш някаква, поне бегла, предварителна информация, да си подготвена за допълнителни изследвания и т.н. Simple Smile
Само 17ОН Прогестрон се изследва точно на 3 ден от МЦ - за другите, няма значение деня, може да ги направиш когато ти е удобно.

Последна редакция: нд, 06 окт 2024, 16:08 от denis©

# 708
  • Пловдив
Денис, благодаря!
Всъщност...като каза Пролактин имам др.въпрос Simple Smile
Имам микроаденом на хипофизата. От 6г пия Достинекс...сега тоя Витекс ще е в помощ или напротив Thinking за да знам дали въобще да го пия.

# 709
Здравейте,

За изследване на фолиева киселина, кое от двете предложени от Цибалаб трябва да се избере:

Фолат в еритроцити
Фолат в серум ( Folate )

# 710
Здравейте,

За изследване на фолиева киселина, кое от двете предложени от Цибалаб трябва да се избере:

Фолат в еритроцити
Фолат в серум ( Folate )
[/quot

Здравейте , за изследване на фолиева киселина се пуска "Фолат в серум ( Folate ) "

# 711
  • Пловдив

Здравейте, днес изследвахме половите хормони на мъжа ми, за първи път лекар ни насочва към тях, а сме с неизяснен стерилитет и се борим за дете повече от 8 години. Отклонения има почти при всичките му хормони, като стойността на Пролактин направо ни шокира. Моля за мнение и насоки. Много ще се радвам ако Denis се включи също. Благодаря от сърце предварително! ❤️

# 712
Здравейте! Бихте ли препоръчали продукт, от който сте доволни за детокс на черен дроб? Има много разновидности на пазара, както и детокс диети, които ми се струват почти невъзможни, но бих искала да започна отнякъде.

# 713
Здравейте, ще съм Ви благодарна за малко помощ с интерпретацията на изследванията - другата седмица имам записан час, но междувременно се опитвам да успокоя паниката от "какво става".

За мен - имам ИР, една година на глюкофаж, почти нищо не се промени, освен, че държеше цикълът ми регулярен. Покрай нерегулярен цикъл миналата година открихме ИР. На 2 пъти ми се случи да спирам за по 1-2 седмици и съответно веднага цикълът ми избързваше и идваше на 16-19 ден.  

Миналата седмица ми предписаха Оземпик, защото стойностите на ИР не се бяха променили спрямо миналата година. Буквално преди 4 дни си бих първата доза.

Съответно днес ми е 3ти ден от МЦ и съответно направих изследване на половите хормони.

До сега половите хормони винаги са ми били ок, преди 3 седмици бях на гинеколог и всичко изглеждаше ОК - нямаше кисти, видими проблеми по яйчниците и матката. Открихме бактериална инфекция и до преди МЦ я лекувах нея. Та се чудя дали комбинацията от лекарства последните 2 седмици също не оказват влияние върху стойностите... но.... не намирам информация за такива ефекти.

П.П. сега се сетих, че при прегледа преди 3 седмици имаше задържан фоликул, но не знам дали би довел до такива стойности.

Последна редакция: пн, 07 окт 2024, 19:49 от Izzy A

# 714
Скрит текст:

Здравейте, днес изследвахме половите хормони на мъжа ми, за първи път лекар ни насочва към тях, а сме с неизяснен стерилитет и се борим за дете повече от 8 години.
Отклонения има почти при всичките му хормони, като стойността на Пролактин направо ни шокира. Моля за мнение и насоки. Много ще се радвам ако Denis се включи също. Благодаря от сърце предварително! ❤️
Няма да коментирам изследванията, сигурна съм че Денис ще се включи с коментар по тях. За пролактина ще попитам само, спазени ли са всички изисквания за изследването? Без секс, физическо натоварване, стимулиране на гърдите, алкохол, ден-два преди изследването, поне 8 часа сън предходната вечер, по възможност да си е легнал към 22-23 часа, 30 мин почивка в лабораторията преди пробовземането.

# 715
Здравейте, може ли мнение, защото гинеколожката ми е в чужбина за незнайно колко време… На 19 съм.

# 716
Здравейте, и аз ще помоля за коментар на изследванията ми. Предстои ми трансфер на оплодени донорски яйцеклетки, като междувременно приемам еу тирокс 4×50 + 3×75 мкг за хашимото с хипофункция, както и по 1 таблетка бромокриптин вечер заради завишен пролактин. Имаше 15 минути покой преди изследването.

Отделно приемам и метилирана фолиева киселина 400 мкг дневно и витамин Д Oilesen 5 пъти в седмицата по 2 капки, т.е. 800IU на прием. Спрях ги 1 седмица преди изследването.

Очаквах влошени показатели на щитовидната жлеза, заради приема на естрофем от 1 седмица по 3 пъти на ден, но всъщност FT3 и FT4 изглеждат по-добре от предишни изследвания. Старая се да пия хормона за щитовидната жлеза между 4 и 5 сутринта, а естрофема в 7.30 с храна. Като цяло наблягам на разнообразната храна, по-малко тестено и без вафли, бисквити, шоколади и т.н.

Въпросите ми са, притеснително ниско ли е TSH? Би ли била нужна промяна на дозата еутирокс? Ако дай Боже се получат нещата, колко често трябва да пускам изследвания? И ако нещо друго прави впечатление в изследванията, моля споделете. Ще ги покажа и на доктора, но ще се радвам на мнението на denis и други съфорумки Blush

Последна редакция: вт, 08 окт 2024, 19:19 от andreika111

# 717
  • София
Скрит текст:

Здравейте, днес изследвахме половите хормони на мъжа ми, за първи път лекар ни насочва към тях, а сме с неизяснен стерилитет и се борим за дете повече от 8 години. Отклонения има почти при всичките му хормони, като стойността на Пролактин направо ни шокира. Моля за мнение и насоки. Много ще се радвам ако Denis се включи също. Благодаря от сърце предварително! ❤️
Здравей!
ФСХ, Е2, ЛХ, Тестостерон са ниски - това не е Ок. за СГенезата. Пролактинът е доста висок, възможно е и той да е причина, но може да има и друг проблем. Не искам да ви плаша, а само вметна да не се фокусирате само върху нивата на Пролактина - проверете ЩЖ, за ИР... ако има повечко кг./ да редуцира теглото, да внимава с алкохол и цигари, да спортува, да провери за дефицити на витамини и минерали и т.н.
Консултирайте се със специалист по репр. медицина - андролог.
Дано да е нещо инцидентно и по-бързо хормоните да се нормализират.
Пуснете разширена СГ/ по Крюгер .
Бъдете оптимисти - за всеки проблем, често има и решение Simple Smile

Soft_Rain,  има теми за Детокс - попитай там

Здравейте, ще съм Ви
Скрит текст:
благодарна за малко помощ с интерпретацията на изследванията - другата седмица имам записан час, но междувременно се опитвам да успокоя паниката от "какво става".

За мен - имам ИР, една година на глюкофаж, почти нищо не се промени, освен, че държеше цикълът ми регулярен. Покрай нерегулярен цикъл миналата година открихме ИР. На 2 пъти ми се случи да спирам за по 1-2 седмици и съответно веднага цикълът ми избързваше и идваше на 16-19 ден.  

Миналата седмица ми предписаха Оземпик, защото стойностите на ИР не се бяха променили спрямо миналата година. Буквално преди 4 дни си бих първата доза.

Съответно днес ми е 3ти ден от МЦ и съответно направих изследване на половите хормони.

До сега половите хормони винаги са ми били ок, преди 3 седмици бях на гинеколог и всичко изглеждаше ОК - нямаше кисти, видими проблеми по яйчниците и матката. Открихме бактериална инфекция и до преди МЦ я лекувах нея. Та се чудя дали комбинацията от лекарства последните 2 седмици също не оказват влияние върху стойностите... но.... не намирам информация за такива ефекти.

П.П. сега се сетих, че при прегледа преди 3 седмици имаше задържан фоликул, но не знам дали би довел до такива стойности.

Здравей!
ЛХ и Е2 са високи, показват ПКЯ - предполагам, непроявена, след като на УЗ не се виждат кисти?!
Възможно е да има и ЗФ... защото ЛХ ми се струва доста висок, ако е само от ПКЯ.
Пролактинът е висок - трябва да се провери ЩЖ, андрогените... защото ако си с ИР, много вероятно и там да има проблеми, а лечението трябва да е успоредно, за да има резултат, вкл. и за ИР.
Провери за дефицити на витамини и минерали и ако има ги попълни... защото, това ще ти помогне да контролираш по-лесно ИР и т.н.

Здравейте, може ли мнение, защото гинеколожката ми е в чужбина за незнайно колко време
Скрит текст:
На 19 съм.
Здравей!
На кой ден от МЦ за правени?
Ако е на 3 ден от МЦ... прогестеронът е висок... желателно е да се проверят всички андрогени... защото Е2, ЛХ и ФСХ са ниски, показват че нещо е потиснало функцията на яйчниците.
Възможно е да има и лутеинова киста?!
Добре е да те видят и на УЗ.
Ще чакам да споделиш какъв е проблема?

Здравейте, и аз ще помоля за коментар на изследванията ми. Предстои ми трансфер на оплодени донорски
Скрит текст:
яйцеклетки, като междувременно приемам еу тирокс 4×50 + 3×75 мкг за хашимото с хипофункция, както и по 1 таблетка бромокриптин вечер заради завишен пролактин. Имаше 15 минути покой преди изследването.

Отделно приемам и метилирана фолиева киселина 400 мкг дневно и витамин Д Oilesen 5 пъти в седмицата по 2 капки, т.е. 800IU на прием. Спрях ги 1 седмица преди изследването.

Очаквах влошени показатели на щитовидната жлеза, заради приема на естрофем от 1 седмица по 3 пъти на ден, но всъщност FT3 и FT4 изглеждат по-добре от предишни изследвания. Старая се да пия хормона за щитовидната жлеза между 4 и 5 сутринта, а естрофема в 7.30 с храна. Като цяло наблягам на разнообразната храна, по-малко тестено и без вафли, бисквити, шоколади и т.н.

Въпросите ми са, притеснително ниско ли е TSH? Би ли била нужна промяна на дозата еутирокс? Ако дай Боже се получат нещата, колко често трябва да пускам изследвания? И ако нещо друго прави впечатление в изследванията, моля споделете. Ще ги покажа и на доктора, но ще се радвам на мнението на denis и други съфорумки Blush
ТСХ е добре, не трябва да пада под 0,2.
Т4 е нисък въпреки, че приемаш висока доза - провери за дефицити на витамини и минерали - т.н. Железен панел, цинк, мед, селен, Биотин ...
Вит. Д може да е по-висок ... добре е преди бременността да се попълнят депата, защото при бременност не е Ок. да се приемат високи дози. Обсъди това с лекаря, ако искаш.
ФК е ниска - приемай метилирана форма.
Провери В12 и Хомоцистеин.
Най-общо - нищо притеснително.
От мен - Успех! Ще чакаме новини. Peace
ПП.
ТСХ, Т3 и Т4 - контроли на 2-3 седмици, до 20 г.с ... или както препоръча Ендокринолога Simple Smile

Последна редакция: ср, 09 окт 2024, 16:39 от denis©

# 718
Здравейте, ще съм Ви
Скрит текст:
благодарна за малко помощ с интерпретацията на изследванията - другата седмица имам записан час, но междувременно се опитвам да успокоя паниката от "какво става".

Здравей!
ЛХ и Е2 са високи, показват ПКЯ - предполагам, непроявена, след като на УЗ не се виждат кисти?!
Възможно е да има и ЗФ... защото ЛХ ми се струва доста висок, ако е само от ПКЯ.
Пролактинът е висок - трябва да се провери ЩЖ, андрогените... защото ако си с ИР, много вероятно и там да има проблеми, а лечението трябва да е успоредно, за да има резултат, вкл. и за ИР.
Провери за дефицити на витамини и минерали и ако има ги попълни... защото, това ще ти помогне да контролираш по-лесно ИР и т.н.

Много ти благодаря! Имам ЗФ - възможно ли е от него да са тези стойности?
За ПКЯ никой нищо не ми е казвал - дори когато питам изрично за нея, защото килограмите, ИР-то, избързващия цикъл в момента в който спра хапчетата за ИР за повече от 1 седмица - ми подсказват ПКЯ от чиста обща култура. Но на всеки преглед винаги са "не абсолютно няма причини за притеснения".

ЩЖ го проверих преди половите хормони, преди посещението ми при ендокринолог - пускам ги долу. Ендо-то каза, че ЩЖ е добре, няма й нищо, гледахме и на ехо, само ИР-то и това че 1 година почти не е мръднало с глюкофаж я накара да сменим лечението с Оземпик - след 2 месеца съм на контрола и за него предписа да изследвам вит. Б, Д и пак Хома/ИР. Ама аз вече започнах да си допълвам Б и Д на моя глава, защото и Б-то си седи на тия ниски стойности от миналата година.

На 20ти ден от МЦ, по време на лечение на бактериална вагиноза, и взимайки 1000мг глюкофаж, на гладно и жадно от 12+ часа.

Последна редакция: чт, 10 окт 2024, 08:52 от Izzy A

# 719
Здравейте! Прогестерона за 9 дни след О,добре ли е според вас?

Общи условия

Активация на акаунт