Майчинството счетоводно - 98

• 45 281
  • 820
  •   1
Отговори
# 690
Благодаря! 🌹

# 691
Здравейте момичета!Моля ви за малко разяснения!В момента съм във втората година на майчинство и съм бременна.Като се очаква да родя декември,когато баткото ще бъде около 1годинка и 9месеца,т.е. още ще ми тече втората година.Но сега какво следва ?Мисля ,че бях чела назад в темите ,че ще ми се спре майчинството и ще изляза в 45дневния болничен и след това както си е по реда болничен от болницата ,от педиатъра и майчинство на ново?Така ли е?
И тук вече идва въпросът и как ще ми се изчислява заплащането за второто майчинство?Дали ще е по-малко като сума от първото за първата година?Има ли някакви особености ,които да знам и да имам в предвид.В момента съм вече в 5месец.Все още не съм казала официално на работодателя си и мисля че е време да им съобщя ,че няма се връщам скоро на работа пак.По принцип не мисля ,че е за тях особен проблем , просто  града ни  е малък и рано или късно ще разберат и по-добре от мен ,а пък и да си знаят ,че поне още две години ще им трябват още хора на работа.Но искам да съм подготвена с някаква информация.Благодаря ви!

# 692
funn, колко се радвам да прочета тази хубава новина 😍😍😍 Честито ☀️ Иначе аз също се интересувам до кой период ще взимаш същото майчинство като първата година. Дали като се роди преди да е минала втората година от майчинството. Как се изчислява, ако се забременее няколко месеца или една година след като е свършило втората година майчинство. Дали ще се смята 12 месеца дохода от втората година майчинство?

# 693
Здравейте момичета!Моля ви за малко разяснения!В момента съм във втората година на майчинство и съм бременна.Като се очаква да родя декември,когато баткото ще бъде около 1годинка и 9месеца,т.е. още ще ми тече втората година.Но сега какво следва ?Мисля ,че бях чела назад в темите ,че ще ми се спре майчинството и ще изляза в 45дневния болничен и след това както си е по реда болничен от болницата ,от педиатъра и майчинство на ново?Така ли е?
И тук вече идва въпросът и как ще ми се изчислява заплащането за второто майчинство?Дали ще е по-малко като сума от първото за първата година?Има ли някакви особености ,които да знам и да имам в предвид.В момента съм вече в 5месец.Все още не съм казала официално на работодателя си и мисля че е време да им съобщя ,че няма се връщам скоро на работа пак.По принцип не мисля ,че е за тях особен проблем , просто  града ни  е малък и рано или късно ще разберат и по-добре от мен ,а пък и да си знаят ,че поне още две години ще им трябват още хора на работа.Но искам да съм подготвена с някаква информация.Благодаря ви!
Щом ще раждате декември, 45 дни преди термин да кажем че се падат приблизително началото на ноември - вие си знаете точната дата на термин и съответно 45 дни назад. Когато дойде датата за 45 дневния болничен отивате при следящия АГ и си го вземате. Предавате го на работодателя.
Вие в момента по време на втората година получавате твърдо 780 лева.
Когато излезете в болничен, този болничен, следващите два болнични (от болницата като родите и от педиатъра на детето), както и майчинството до края на първата година на второто дете, ще ви се изплаща същата сума, която сте получавали по време на първата година на първото ви дете.
Отделно, тъй като голямото ви дете няма навършени 2 години, ще получавате допълнително 390 лева (половината от 780) до навършване на 2 години т.е. приблизително до март.
Тоест по време на това застъпване - от 45 дневния за второто дете, до 2 годинки на първото дете - ще получавате възможно най-много пари и това е най-добрия вариант за вас. Ако не излезете в 45 дневен болничен ще получите пълните 780 лева за второто дете, но пък губите сумата от болничния, която със сигурност ще е по-голяма.
Относно кога да кажете на работодателя - да, редно е да разбере от вас.

# 694
HoneyBee33, много благодаря за бързия и изчерпателен отговор!!!

# 695
Здравейте, понеже съм бременна и бебето ми е на 8 месеца аз се намирам в същия казус. Понеже проучих темата на дълго и нашироко и наех адвокат който да защити интересите ми (което никой друг няма да направи за Вас) ще посоча че описаното в предния пост е вярно. Но за да е най изгодно за Вас можете да излезете в болничен незабавно. Така ще взимате 50% от майчинството на първото си дете и 80% от брутната си заплата до раждането. Във фейсбук има група Породени деца. Там научих всичко това, но в работата ми няма кой да ми съдейства за това, а счетоводителите са некомпетентни. За още по-голямо обезщетение има вариант да прехвърлите майчинството за първото си дете на роднина и така той ще получава цялата сума от 780 лв докато вие сте в болничен и след това в майчинство. Успешна бременност и леко раждане!

# 696
Само добавям, че роднината в майчинство може да е единствено баща, баба или дядо. Въпросният трябва да е работещ на трудов договор и да е съгласен да стои вкъщи, отказвайки се от заплатата си, която е получавал до момента, за да взема пълните 780лв, които... да дава на вас. Логика нула, затова и не го предложих. Сега, ако прехвърлянето е фиктивно и работодателят на бабата е съгласен да я води в отпуск, а тя да си работи и да й плаща заплатата под масата - това е друга тема. Океана от схеми е бездънен.
Иначе да, ако АГ е склонен да си затвори очите и да пише болнични без причина от сега - може и сега да започне.
Разиграх горе законния оптимален вариант.

Последна редакция: чт, 11 юли 2024, 20:37 от HoneyBee33

# 697
Тази логика за роднината не е релевантна. Кой е казал, че трябва бабата да взима майчинството и да го дава на майката. Може бабата да гледа детето, а майката да работи, ако взима много повече от бабата. И 780лв са втората година, ако се прехвърли след 6-тия месец няма да 780, а както казахте 80% от брутното възнаграждение. В нашия случай е по-изгодно да се прехвърли майчиството Wink

# 698
Очевидно не сте особено наясно. Върне ли се на работа, схемата с добрите пари майчинство за второто дете приключва моментално.

# 699
Тази логика за роднината не е релевантна. Кой е казал, че трябва бабата да взима майчинството и да го дава на майката. Може бабата да гледа детето, а майката да работи, ако взима много повече от бабата. И 780лв са втората година, ако се прехвърли след 6-тия месец няма да 780, а както казахте 80% от брутното възнаграждение. В нашия случай е по-изгодно да се прехвърли майчиството Wink
1. Детето на питащата е над годинка т.е. тя получава 780лв.
2. Питащата не иска да се връща на работа, а да слее първото майчинство с второто.
3. Не е изгодно за питащата в нейния конкретен случай да прехвърля нищо на никого. Вашата ситуация не я знам и не мога да кажа кое е изгодно.

А изречението с даването на парите от прехвърленото майчинство беше по повод коментара, че по принцип майката ще получава 80% от БТВ за второто дете + 390 лв за първото, а ако прехвърли майчинството на първото на бабата ще получава 80% + 780 т.е. по-"изгодно", ама бабата остава без работа и без нищо. Grinning

# 700
Няма никаква логика да прекъсне майчинството за да излезе в болничен или пък да се връща на работа точно сега. Така няма да се застъпят двете майчинства и после ще получи много по-ниско обезщетение за второто дете, вместо да взима същата сума както за първото.

# 701
Нямам намерение да се връщам на работа.Дори по-малка сума да взимах.Тези две години толкова бързо минават.Още повече работата ми е свързана с болни хора и няма за мен да е добре да съм в такава среда,дори да имаше риск да взимам по-малко пари .Аз затова попитах  директно с варианта за болничен от 45дневния.

# 702
По повод на последните няколко коментара, които оспорват казаното от мен ( и проверено от стотици майки на породени деца както и от адвокат) ще допълня.

Ако майката прехвърли майчинството на роднина още първата година и се е осигурявала на тавана например, майчинството ще се преизчисли спрямо заплатата на роднината . Затова прехвърлянето е изгодно за втората година.

Няма такова нещо , че като се прекъсне майчинството, ще се получава по-ниско обезщетение за второто дете. Когато децата са породени с по-малко от две години разлика майката е под закрилата на закона и майчинството за второто дете е същото или по-високо от майчинството за първото. Заповядайте в групата и ще се убедите!

# 703
Това, че майката е защитена от уволнение няма абсолютно никакво отношение към сумата на майчинството й за първата година. Единствената хипотеза, в която е възможно след прекъсване между две майчинства второто да е по-високо, е ако се осигурява на МРЗ. Моя позната преди години взема 610 лева първата година и 650 втората, за едно и също дете - просто толкова беше минималната. Ако беше забременяла повторно преди втората година щеше да взема 650+325 в периода на застъпванено, и 650 до края на първата година за 2рото дете, което е повече от 610 колкото първоначално получава за първото.
Също, ако прекъсването е достатъчно дълго, примерно две години прекъсване, през които две години драстично да се е повишил дохода на майката, тогава разбира се, че ще взема повече. Но тук вече децата не са породени. Трябва втората година майчинство за първото дете да не влиза в изчисленията за първата година на второто, защото смъква средноаритметичната сума.
За още по-голямо обезщетение има вариант да прехвърлите майчинството за първото си дете на роднина и така той ще получава цялата сума от 780 лв докато вие сте в болничен и след това в майчинство. Успешна бременност и леко раждане!
Ето това ваше изречение коментирах. Да, майката може да прехвърли първото дете на роднина и да излезе в болничен - така ще получава 80% БТВ за болничния (и 90% за 45 дневния и майчинството до 410 ден), а роднината ще получава пълната сума 780лв за първото дете. И ако роднината даде тези 780 на майката, това е изгодно за майката. Вместо да взема 3000 за болничния и 390 за второто дете, ще взема 3000 за болничния и 780 за второто дете. За въпросния роднина обаче не е изгодно, защото така той/тя губи заплатата си за съответните месеци (защото за да ти прехвърлят майчинство е задължително да си работещ). Малко работодатели биха се съгласили да пуснат фиктивно прехвърлено майчинство.

Последна редакция: чт, 11 юли 2024, 23:36 от HoneyBee33

# 704
Обезщетението е същото само ако са застъпени майчинствата. Ако не е така, обезщетението за второто дете се изчислява на база доходите за 24 месеца преди раждането, в които влизат и месеците от втората година майчинство. А за тях дохода се изчислява на база МРЗ.

Или, както в моят случай, ако се върнеш на работа след първата година. Децата ми ще имат година и 10 месеца разлика. В калкулатора на НОИ виждам, че обезщетението за второто дете се изчислява на база доходите ми от 2023/2024 г. и така се получава, че ще взимам малко по-висока сума, защото през 2021 г. заплатата ми беше малко по-ниска от сега.

Последна редакция: пт, 12 юли 2024, 09:53 от Tessaria

Общи условия

Активация на акаунт