Майчинството счетоводно - 98

• 45 275
  • 820
  •   1
Отговори
# 705
КСО чл. 49.,Ал. (2).

Законодателят ясно е описал, че ако майката роди в рамките на две години от първото раждане второто майчинство е в размера на първото. В хипотезата, описана от мен, майчинството втората година така или иначе не се изчислява от МРЗ, а от осигурителния доход, който в описания от мен случай е 80% от брутната заплата по време на отпуск за общо заболяване.

# 706
  • В полите на Пирин планина
Да, но има едно много важно изискване - към момента на излизане в болничен 45 дни преди термин за второто дете, майката да е в отпуск за гледане на първото - до навършване на 2 годишна възраст.
Ако не ползва този отпуск, се изчислява нова база за предстоящия болничен.

# 707
КСО чл. 49.,Ал. (2).

Скрит текст:

Законодателят ясно е описал, че ако майката роди в рамките на две години от първото раждане второто майчинство е в размера на първото. В хипотезата, описана от мен, майчинството втората година така или иначе не се изчислява от МРЗ, а от осигурителния доход, който в описания от мен случай е 80% от брутната заплата по време на отпуск за общо заболяване.

Много хубаво сте го цитирала. Ако майката излезе в 45-дневен болничен преди детето да навърши две години, майчинството за второто ще е като това за първото, защото се определя от среднодневния размер на брутното трудово възнаграждение 24 месеца назад, за които са внесени осигурителни вноски.
Червеното не е вярно - втората година винаги е фиксирана сума. Ако по време на втората година е в болничен и майчинство за второ дете, тогава получава получава сумата на болничния (изчислена от осиг.доход) плюс половината от тази фиксирана сума.
Ако майката все още е в майчинство за дете 1, то нейните последни 24 месеца с внесени осигуровки са от преди излизането й в първото майчинство. Затова същите тези месеци се вземат и за изчисляване на второто майчинство.
Ако има прекъсване обаче нещата не стоят така.

Съветвам ви да прочетете и Наредба за паричните обезщетения и помощи от ДОО.

Чл. 31. (1) (Изм. – ДВ, бр. 57 от 2018 г., в сила от 1.07.2018 г.) Доходът за периода от 18 календарни месеца, а при бременност и раждане и при осиновяване на дете до 5-годишна възраст – от 24 календарни месеца, предхождащи месеца на настъпване на временната неработоспособност или на началото на отпуска за бременност и раждане и при осиновяване на дете до 5-годишна възраст, от който се изчислява дневното парично обезщетение за временна неработоспособност, за бременност и раждане и при осиновяване на дете до 5годишна възраст, включва:
1. дохода, върху който са:
а) внесени или дължими осигурителни вноски за лицата, осигурени за общо заболяване и майчинство и/или за трудова злополука и професионална болест;
2. минималната месечна работна заплата в случаите по чл. 41, ал. 2 КСО; 
Скрит текст:
КСО - чл.41 ал.2, т.4.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 1 от 2002 г., в сила от 01.01.2002 г.) За дните, включени в периода по ал. 1, се взема предвид среднодневната минимална работна заплата за страната за съответния период, ако лицето:
4.(изм. - ДВ, бр. 99 от 2019 г., в сила от 17.12.2019 г., доп. - ДВ, бр. 62 от 2022 г., в сила от 01.08.2022 г.) е ползвало отпуск за отглеждане на дете до 2-годишна възраст или за отглеждане на дете до 8-годишна възраст от бащата (осиновителя);
3. (изм. – ДВ, бр. 57 от 2018 г., в сила от 1.07.2018 г.) дохода, от който е определено паричното обезщетение за временна неработоспособност, за бременност и раждане или при осиновяване на дете до 5-годишна възраст в случаите по чл. 41, ал. 3 КСО. 
Скрит текст:
КСО - чл.41, ал. 3 - (Изм. - ДВ, бр. 105 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г., изм. - ДВ, бр. 1 от 2014 г., в сила от 01.01.2014 г., изм. - ДВ, бр. 30 от 2018 г., в сила от 01.07.2018 г.) За дните, включени в периода по ал. 1, през които лицето е получавало парично обезщетение от общественото осигуряване за временна неработоспособност, за бременност и раждане или при осиновяване на дете до 5-годишна възраст, се взема предвид доходът, от който е определено паричното обезщетение.

ПРИМЕР:
Скрит текст:
Майката се осигурява на максимума.
Ако дете 1 е родено януари 2023, майката е излязла в 45 дневен през ноември 2022, а база за изчисляване й е периода октомври 2022-ноември 2020 година - 24 месеца, предхождащи излизането в болничен.
Ако дете 2 се роди ноември 2024, т.е. първото още няма 2 години -
(2) (Нова - ДВ, бр. 68 от 2006 г., доп. - ДВ, бр. 99 от 2019 г., в сила от 01.01.2020 г.) При придобиване право на парично обезщетение при бременност и раждане през периода на изплащане на парично обезщетение за бременност и раждане или за отглеждане на дете до 2-годишна възраст обезщетението е в размера, определен по ал. 1 за предходното дете, ако това е по-благоприятно за лицето. (а то почти винаги е по-благоприятно)
Ако обаче майката се върне на работа за месец септември да кажем, то тя вече не е "в период на изплащане на обезщетение за отглеждане на дете до 2 години", а е работещо осигурено лице, без значение, че връщайки се на работа има право на 50% от обезщетението за отпуска, който е прекратила и не ползва. В този случай, когато излезе в 45 дневен болничен за дете 2, което в примера да кажем ще е през октомври 2024, то този болничен и предстоящото 2ро майчинство се изчисляват от 24 месеца, предхождащи месеца на болничния - т.е. от септември 2024 назад до октомври 2022. В тези 24 месеца майката има 15 месеца с "добър доход", 8 месеца нисък доход (януари-август 2024 хМРЗ,), и един месец в осигуряване т.е. също добър доход.
Много груба сметка - 15х3400 (защото това беше максималния осигурителен доход преди 2024) + 8х933 + 3750 (максималния в момента) = 51000+7464+3750=62214/24=2592 лева средномесечен брутен доход, което е по-малко... само ще те го смятат още по-"ситно" - търси се среднодневното за тези 24 месеца, но не ми се смята чак толкова.
Ето и едно примерно изчисление:
https://kik-info.com/trz/maichinstvo.html?id=3799adc6edb44583c25 … c764b0a29be64ff46
Много дълго стана, съжалявам.

# 708
Стела, не четете с разбиране, цитирания от вас закон потвърждава казаното от мен:
Цитат
"При придобиване право на парично обезщетение при бременност и раждане през периода на изплащане на парично обезщетение за бременност и раждане или за отглеждане на дете до 2-годишна възраст обезщетението е в размера определен по ал. 1.".'

Правото на обезщетение за второто дете трябва да е придобито, докато майката е в майчинство за първото дете. Ако има прекъсване между майчинствата, обезщетението се изчислява по друг начин, вече беше описано няколко пъти.

Последна редакция: пт, 12 юли 2024, 10:18 от Tessaria

# 709
  • В полите на Пирин планина
Според мен и двете казвате едно и също нещо.
Оцветеното в червено важи, само ако се застъпват болничния за второто дете с отпускът за гледане на дете до 2 год. възраст за първото.

# 710
Поста ми е в отговор на Стела, не HoneyBee33 Simple Smile Ще се редактирам.

# 711
Здравейте, чудя се защо не бяхте толкова активни, когато написах своя въпрос преди две седмици и никой не отговори.

Ситуацията при мен е следната.

Имам бебе на 8 месеца. Осигурявала съм се на тавана и съответно взимам тавана на майчинството. Ако сега прекъсна отпуска си за бременност и раждане и изляза в 7 месеца болничен, който ще бъде 80% от брутната заплата, на база кой доход ще ми се изчисли майчинството за второто ми дете? Казвате, че се гледат 24 месеца назад, но след като съм в болничен, не се ли гледат отново онези 24 месеца преди раждането на първото ми дете? Ако това не е така и се гледат 24 месеца назад от 45 дневния болничен преди второто раждане, тогава сумата от която се изчислява е 9 месеца в които съм работила преди раждането, 8 месеца тавана на майчинството и 7 месеца болничен по общо заболяване (тавана на осигурителния доход). Все пак болничния е 80% от този таван, и  съответно за мен това ще намали осигурителния доход, спрямо 100% когато съм работила преди да изляза в първото майчинство. Така ли е? В крайна сметка аз ще получа 7 месеца обезщетение за общо заболяване + 50% от тавана на майчинството за първата година и съответно 390 лв за втората година. Сумата е голяма, и вероятно дори с преизчисляване на второто майчинство отново би си струвало. Все пак бих искала да разбера преизчисляването какви суми ще вземе под внимание?

# 712
Казвате, че се гледат 24 месеца назад, но след като съм в болничен, не се ли гледат отново онези 24 месеца преди раждането на първото ми дете? Ако това не е така и се гледат 24 месеца назад от 45 дневния болничен преди второто раждане,

Да - вие прекратявате майчинството си и влизате в осигуряване. Сумите за 2рото дете ще се изчислят 24 месеца назад от втория ви 45 дневен болничен.

В тези 24 месеца ви влизат:
- 7 месеца в осигуряване (сега след като прекратите първото майчинство) - нищо че сте в нов болничен. Тези месеци ще се вземат със сума 3750 - сумата, от която е изчислен болничния и на която ви осигуряват, а не сумата на самия болничен.
Скрит текст:
(7 месеца ли имате до 45-дневния, това значи, че сте в много ранна бременност? Тук идва въпросът дали 180 дни от ЛКК ще ви стигнат до този 45 дневен, обикновено около 12 седмица започват да издават непрекъснати болнични, точно с идеята да стигнат дните)

- 9 месеца в майчинство за дете 1 (ако детето е на 8 в момента, плюс първия 45 дневен) - тези месеци също ще се вземат със сумата, от която са изчислени, а не с получаваната сума.

- 8 месеца още по-назад, през които сте работила и сте осигурявана на максимума. Имайте предвид, че преди 2024 максимума беше 3400, така че това ще е сумата за съответните месеци.

И по трите точки това е максимума.

КСО - чл.41, ал. 3 - (Изм. - ДВ, бр. 105 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г., изм. - ДВ, бр. 1 от 2014 г., в сила от 01.01.2014 г., изм. - ДВ, бр. 30 от 2018 г., в сила от 01.07.2018 г.) За дните, включени в периода по ал. 1, през които лицето е получавало парично обезщетение от общественото осигуряване за временна неработоспособност, за бременност и раждане или при осиновяване на дете до 5-годишна възраст, се взема предвид доходът, от който е определено паричното обезщетение.

Да, ако прекратите майчинството сега и излезете в нов болничен, ще получавате пълната сума на болничния (самия болничен за общо заболяване се изчислява 18 месеца назад т.е. 80% от максималния осигурителен доход - 3750 и 3400 съответно), плюс половината от сегашното ви майчинство още 4 месеца докато детето стане на 1. После ще продължите с пълна сума болничен+390 лева за втората година, докато родите, и накрая 90% от преизчислението, което описах горе, плюс тези 390 докато първото дете стане на 2.

Надявам се да се разбира. Без точни дати или поне месеци сметката е много "на око", но за общ ориентир става.
Важното нещо, което бяхте написала грешно е че за месеците в болничен и майчинство се вземат доходите от които са изчислени обезщетенията, а не самите получавани суми.

С толкова голямо застъпване при вас изглежда че през цялото време можете да получавате максимума.

Пробвахте ли с калкулатора на КИК или пък директно с този на НОИ?

Нека и фейсбук групите се произнесат все пак.
Странно е защо адвоката не ви е наблегнал на чл.41, ал.3 от КСО, както и на чл.31, ал.1, т.3 от НПОПДОО.

Последна редакция: пт, 12 юли 2024, 11:48 от HoneyBee33

# 713
Аз пак ще попитам, тъй като виждам, че говорите отново за тези 45 дни болничен - той нали не е задължителен? Защото моите 45 дни по принцип се падат от вчера, но до края на юли съм си взела платения отпуск и после смятам остатъка от тези 45 до раждане.
Бях ви разбрала преди, че може така. В моето училище естествено не са запознати, а и нямаха желание да се запознават. Казаха както си реша... Затова бях питала тук, а и четох в сайта на НОИ.

# 714
Аз пак ще попитам, тъй като виждам, че говорите отново за тези 45 дни болничен - той нали не е задължителен? Защото моите 45 дни по принцип се падат от вчера, но до края на юли съм си взела платения отпуск и после смятам остатъка от тези 45 до раждане.
Бях ви разбрала преди, че може така. В моето училище естествено не са запознати, а и нямаха желание да се запознават. Казаха както си реша... Затова бях питала тук, а и четох в сайта на НОИ.
Така е.

# 715
Здравейте, знаете ли дали болничният 45 дни преди термин се изплаща наведнъж? Все още нямам превод от 30.05 насам (на него пишеше, че е за м. май, тоест за м. юни все още нямам превод). Или пък просто се бавят...?

# 716
  • София-Младост
Здравейте, знаете ли дали болничният 45 дни преди термин се изплаща наведнъж? Все още нямам превод от 30.05 насам (на него пишеше, че е за м. май, тоест за м. юни все още нямам превод). Или пък просто се бавят...?
Не се изплащат наведнъж, освен ако подаването на документите не е било забавено с много.
Сега през юли, ще получите парите си за м.06. Даже като гледам календара за плащане на НОИ трябва вече да сте ги получили. От кога ви е започнал 45 дневния болничен?

***Стела***
Дайте го малко по-спокойно. Преди 2 седмици всички бяха в годишно приключване, вероятно и затова никой не  е отговорил на момента. Тук всички са/сме на доброволни начала. И да, случва се да се пропусне въпрос...но до сръдни не се стига. Вие искате някой да седне и да ви сметне едва ли не колко ще получавате, няма как да стане това тук. Чак и адвокат сте наели, че и в група на ФБ ни каните. Защо като сте намерили отговор, се връщате да се сърдите тук и да потвърдите там получените отговори?
Лека бременост на всички в тези жеги!

# 717
От 03.06 съм в 45-дневен и затова съм доста изненадана, че все още нямам превод за юни :/
И още 1 въпросче - след раждането какви документи трябва да взема за майчинството и от болницата ли се взимат те? Ако не, има ли някакъв срок за тях?

Не се изплащат наведнъж, освен ако подаването на документите не е било забавено с много.
Сега през юли, ще получите парите си за м.06. Даже като гледам календара за плащане на НОИ трябва вече да сте ги получили. От кога ви е започнал 45 дневния болничен?

***Стела***
Дайте го малко по-спокойно. Преди 2 седмици всички бяха в годишно приключване, вероятно и затова никой не  е отговорил на момента. Тук всички са/сме на доброволни начала. И да, случва се да се пропусне въпрос...но до сръдни не се стига. Вие искате някой да седне и да ви сметне едва ли не колко ще получавате, няма как да стане това тук. Чак и адвокат сте наели, че и в група на ФБ ни каните. Защо като сте намерили отговор, се връщате да се сърдите тук и да потвърдите там получените отговори?
Лека бременост на всички в тези жеги!

# 718
Tulip, срокът на работодателя за предаване на данни към НОИ е 10.07. Предполагам следващата седмица ще имаш превод. След раждането имаш 2 болнични един от болницата и един от ЛЛ на бебето.

# 719
Здравейте, детето ми скоро става на 2 и ще започне да посещава ясла от есента. Няма да продължавам работа във фирмата, в която работих преди това. Теоритиччно възможно ли е да регистрирам фирма или да се регистрирам като самоосигуряващо се лице(професията ми го позволява) и да изляза в неплатен отпуск за гледане на дете до 3г.? Постепенно мисля да развивам сама дейност, но все още не знам как ще потръгнат нещата, детето как ще се адаптира, колко ще боледува и тн и тн в началото и инам нужда от този буферен период.

Общи условия

Активация на акаунт