Майчинството счетоводно - 98

• 45 332
  • 820
  •   1
Отговори
# 660
Здравейте, през м. септември свършва втората година от майчинството ми, след което ще взема натрупалият се платен отпуск. Ако след края му бъда освободена по взаимно съгласие и се запиша на борсата, за какъв срок мога да бъда на борсата? Също така, ако през този период забременея отново и към датата на новото майчинство не съм на трудов договор, имам ли право на майчинство и как ще бъде изчислено то? В настоящата фирма ме осигуряват на минималното. Благодаря предварително!

# 661
Ако ви освободят по взаимно съгласие борсата е 4 месеца, по 18 лева на ден.

Ако не сте на трудов договор нямате право на болничен, без значение дали в началото на бременността или чак за 45-дневния, т.е. за да ви се издаде болнимен тряцва в тогавашния момент да сте на работа.

Ако и при раждането нямате действащ трудов договор ще получавате само социално майминство една година, като сумата ако не се лъжа е около 200 лева месечно.

# 662
Здравейте,
От9 юни започна 2та година майчинство, съответно на 10ти си пратих декларациите в ЧР и те доколкото знам на 11ти са ги пратили в НОИ. 5юли е още нямам превод, кога би трябвало да пристигнат?

# 663
А сигурно ли е, че са изпратени? Срокът им за предаване към НОИ е 10.07. Провери си с ПИК дали са подадени!

# 664
Здравейте, през м. септември свършва втората година от майчинството ми, след което ще взема натрупалият се платен отпуск. Ако след края му бъда освободена по взаимно съгласие и се запиша на борсата, за какъв срок мога да бъда на борсата? Също така, ако през този период забременея отново и към датата на новото майчинство не съм на трудов договор, имам ли право на майчинство и как ще бъде изчислено то? В настоящата фирма ме осигуряват на минималното. Благодаря предварително!
Не е ли по-добре след натрупания платен отпуск да използваш неплатен за отглеждане на дете до 8 години -така ще имаш здравни и пенсионни осигуровки, освен това ще имаш трудов договор при евентуална бременност? Този вид отпуск, до колкото знам, работодателят не може да го откаже, само трябва да бъде заявен 10 дни предварително .

# 665
Здравейте! Влизам в 8 седмица, като АГ каза, че може да започне да ми пуска болнични до края. Осигуряват ме на това, което получавам по принцип. Въпросът ми е болничния ще повлияе ли на майчинството ми после?

# 666
  • Sofia
Здравейте! Влизам в 8 седмица, като АГ каза, че може да започне да ми пуска болнични до края. Осигуряват ме на това, което получавам по принцип. Въпросът ми е болничния ще повлияе ли на майчинството ми после?

Да изчислява се с по-нисък процент - може да проверите в калкулатора на НОИ.
Но ако спокойствието Ви е по-важно едва ли разликата би Ви спряла.

# 667

Ако не сте на трудов договор нямате право на болничен, без значение дали в началото на бременността или чак за 45-дневния, т.е. за да ви се издаде болнимен тряцва в тогавашния момент да сте на работа.

Ако и при раждането нямате действащ трудов договор ще получавате само социално майминство една година, като сумата ако не се лъжа е около 200 лева месечно.
Имам подобен казус. Две години бях в майчинство, но то изтече през август 2023. До август 2024 се водя в неплатен отпуск до навършване на третата година на детето. Имам ли право на борса, ако ме освободят по взаимно съгласие или не?

# 668

Да изчислява се с по-нисък процент - може да проверите в калкулатора на НОИ.
Но ако спокойствието Ви е по-важно едва ли разликата би Ви спряла.
Ако болничният е непрекъснат, както ще бъде този, за майчинството се взима 90% от дохода от преди болничния, така че болничният няма да повлияе изобщо на нищо.

# 669
Здравейте, откъде мога да изтегля образец на декларация за отпускане на еднократна помощ при раждане? Някой разполага ли с образец на бланката?

# 670
  • София
Здравейте, откъде мога да изтегля образец на декларация за отпускане на еднократна помощ при раждане? Някой разполага ли с образец на бланката?
Оттук може да изтеглите образец: https://egov.bg/wps/portal/egov/dostavchitsi+na+uslugi/izpalnite … i/uslugi-814/1742

# 671

За периода на болничния се взима сумата от която е изчислено обезщетението за болничния. Т.е. взимат предвид пълният ви доход и няма да се отрази по никакъв начин на майчинството. Написаното от vaflichka е невярно.

# 672
Благодаря на всички за отговорите! Simple Smile

# 673

Имам подобен казус. Две години бях в майчинство, но то изтече през август 2023. До август 2024 се водя в неплатен отпуск до навършване на третата година на детето. Имам ли право на борса, ако ме освободят по взаимно съгласие или не?
Да. Важи горното. Освобождаване по взаимно съгласие = 4 месеца борса х 18 лева на ден.

# 674

Да. Важи горното. Освобождаване по взаимно съгласие = 4 месеца борса х 18 лева на ден.
Благодаря! А какво би било обезщетението, ако роботодателят ме съкрати по свое усмотрение едностранно?

Общи условия

Активация на акаунт