Майчинството счетоводно - 98

• 45 256
  • 820
  •   1
Отговори
# 720
  • София-Младост
А защо просто не стоите вкъщи и да си гледате детето? Когато назрее момента за дейност, регистрирайте каквото ви е необходимо.
Като СОл не мисля, че можете да ползвате отпуск по КТ. Просто ще трябва да спрете дейност през този период, за ад не внасяте излишно осиг. вноски.

# 721
Като стане детето на 2 години си пускате първо натрупания платен отпуск, след него веднага пускате 6 месеца неплатен отпуск по чл. 167а, при настоящия работодател. Ако бащата работи на трудов договор може да ви прехвърли още 5 месеца. Няма значение, че детето посещава ясла/градина.
Така до 3 годинки (че и малко повече може би) на детето хем ще сте свободна, хем ще сте осигурена и със стаж и всичко.
После напускате работодателя и регистрирате дейност както намерите за добре.

# 722
Благодаря за отговорите, зная за този вариант, но се притеснявам има ли възможност работодателят да ми откаже тези мои права?

# 723
  • В полите на Пирин планина
Благодаря за отговорите, зная за този вариант, но се притеснявам има ли възможност работодателят да ми откаже тези мои права?

Според разпоредбите на Кодекса на труда - не може.

# 724
Здравейте, в момента никой не използва отпуск за отглеждане на дете до 2 г. Мъжът ми иска да ползва този отпуск. Той ще подаде приложение 7 в неговата фирма. Аз трябва ли да подавам приложение 7 промяна в обстоятелствата? Или само с приложение 3 е достатъчно от моя страна като майка. Благодаря

# 725
  • София-Младост
mosca.marina
Щом никой не го ползва, значи вие работите и получавате 50% от обезщетението? Тогава ще трябва , мисля, промяна в обстоятелствата на прил.8 да подадете вие.
Детето не трябва да е записано в детско заведение, знаете, нали?

# 726
  • В полите на Пирин планина
Здравейте, в момента никой не използва отпуск за отглеждане на дете до 2 г. Мъжът ми иска да ползва този отпуск. Той ще подаде приложение 7 в неговата фирма. Аз трябва ли да подавам приложение 7 промяна в обстоятелствата? Или само с приложение 3 е достатъчно от моя страна като майка. Благодаря

Трябва да подадете Приложение 8 и да попълните частта за промяна на обстоятелствата - в 3 дневен срок.

# 727
Благодаря дами! А бащата и той ли подава 8 или той 7?

# 728
Здравейте,може ни въпроса е задаван вече,но не отйрих точен отговор.
Бременна съм в 6 г.с.ако изляза болничен към 12г.с. колко би ми си отразило на майчинството.Осиг.доход е 1300,от 2 години вече.Опитах чрез калкулатор да сметна но не разбирам как да го напрая.

# 729
  • София-Младост
Благодаря дами! А бащата и той ли подава 8 или той 7?
Той 7
Буболече, няма да се отрази негативно.

# 730
Как бих могла да си го изчисля и малко помощ ако може Simple Smile

# 731
Здравейте! Днес ходих да подам документи в социалните за еднократна помощ 45 дни преди раждане, тъй като все още нямам натрупан стаж за изплащането на 45 дневен болничен. От социалните казаха, че на копието на болничния трябва да пише "вярно с оригинала" и да се сложи печат от фирмата. Счетоводителката обаче каза, че не е задължителен печата и мога да напиша на ръка "вярно с оригинала" и да се подпиша. Сега не знам реално кой е прав😀 Някоя подавала за тази помощ дали може да ми даде информация?

# 732
Въпрос относно натрупана отпуска по време на майчинство. Отпуската е от 2022г. Имам ли право да я ползвам до края на 2024 или не? Като изтече годината, заплаща ли се? Според счетоводството имам право да я ползвам, не се изплаща ако остане, но в кодекса на труда друго пише като че ли.

# 733
  • София-Младост
Как бих могла да си го изчисля и малко помощ ако може Simple Smile
Няма да можеш, и аз не мога и не се наемам Simple Smile Единствено в сайта на НОИ.
Въпрос относно натрупана отпуска по време на майчинство. Отпуската е от 2022г. Имам ли право да я ползвам до края на 2024 или не? Като изтече годината, заплаща ли се? Според счетоводството имам право да я ползвам, не се изплаща ако остане, но в кодекса на труда друго пише като че ли.
Изплаща се само и единствено при прекратяване на ТД. Ако не се ползва, се губи, не се изплаща.
Вярвайте им на тези в счетоводството малко повече;)
Здравейте! Днес ходих да подам документи в социалните за еднократна помощ 45 дни преди раждане, тъй като все още нямам натрупан стаж за изплащането на 45 дневен болничен. От социалните казаха, че на копието на болничния трябва да пише "вярно с оригинала" и да се сложи печат от фирмата. Счетоводителката обаче каза, че не е задължителен печата и мога да напиша на ръка "вярно с оригинала" и да се подпиша. Сега не знам реално кой е прав😀 Някоя подавала за тази помощ дали може да ми даде информация?

Напишете вярно с оригинала и се подпишете.
Защо фирмата да удостоверява верността, не разбрах?

# 734
Благодаря за бързия отговор, но все пак имам ли право да я ползвам тази година? В кодекса на труда пише, че се ползва до края на календарната година, за която се отнася или до 6 месеца от следващата.

Общи условия

Активация на акаунт